Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cukroví 2

20. 11. 2011

anyzove-kyticky.jpgAnýzové hvězdičky

  • 250g hladké mouky,
  • 80g cukru,
  • 120g másla,
  • 1/2  lžičky tlučeného anýzu,
  • vanilka,
  • nastrouhaná kůra z 1/2  citronu,
  • 1 žloutek,
  • 1 vejce na potření,
  • 30g krystalového cukru

Na vál dáme 250g hladké mouky, přidáme 80g cukru, 120g másla, které rozkrájíme  zpracujeme s ostatními přísadami. Přidáme 1/2  lžičky tlučeného anýzu, vanilku, kůru z 1/2 citronu a 1 žloutek. Vše spojíme v těsto, dobře vypracujeme a dáme 1/2  hodiny do studena odležet. Potom jej rozválíme na sílu stébla, vykrajujeme hvězdičky, které klademe na plech potřený tukem, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme krystalovým cukrem. Krystalový cukr můžeme obarvit několika kapkami červeného bretonu. Hvězdičky pečeme v prostředně teplé troubě dorůžova.

Oříškové hubinky

  • 140g krupicového cukru,
  • 140g mletých lískových oříšků,
  • 70g strouhané čokolády,
  • 2 bílky,
  • 1 lžička mleté skořice.

Do tuhého sněhu vešleháme polovinu cukru a opatně vmícháme ostatní suroviny i zbytek cukru. Na vymazaný plech (pečicí papír) lžičkou klademe malé kousky těsta, zdobíme celým lískovým oříškem a ve velmi mírně vyhřáté troubě sušíme.

Medové dortíky  medove-dorticky.jpg

Těsto:

  • 300 g obyč. hl. mouky
  • 3 lžíce medu
  • 1 vanil. cukr
  • 130 g cukru moučka
  • 40 g másla
  • 1 celé vejce a 1 žloutek
  • lžička jedlé sody

Med, cukr a vejce šleháme nad párou do zhoustnutí. Přidáme máslo a mouku se sodou. Trochu mouky si necháme na podsypání. Těsto vyklopíme na vál a propracujeme rukama. Rozválíme na plát silný asi 3 mm avypichujeme kolečka (asi 3 cm, těsto při pečení nabude). Pečeme při 175°C na pečicím papíru, nebo vymazaném plechu. Slepujeme máslovým krémem.

Krém:

  • 1/8l mléka,
  • 1 vrchovatá lžíce maizeny,
  • 1 lžíce kakaa,
  • 50g medu,
  • 1 van.cukr

- vše smícháme, zahřejeme a mícháme do zhoustnutí. Do vychladlého vmícháme 50g másla. Rozdrobíme 6 - 8 upečených tvarů, pokapeme rumem a přidáme do krému.

 Kávové koláčky kavove-kolacky.jpg

  • 28 dkg hladké mouky
  • 10 dkg másla
  • 9 dkg práškového cukru
  • 8 dkg strouhaných ořechů
  • 7 dkg tekutého medu
  • 1 žloutek
  • 1 PL mleté kávy
  • vanilkový cukr

Zpracujeme těsto, vykrajujeme koláčky a v horké troubě rychle upečeme. Studené plnit kávovým krémem (1 nebo 2) a polévat kávovou polevou.

Kávová náplň 1:

15 dkg másla utřít s 10 dkg cukru, lžička medu, mletá káva

Kávová náplň 2:

rozemlít balíček piškotů, spařit kávou (nebo polít rumem), promíchat a přidat 12 dkg másla, hrst mletých ořechů, dochutit džemem

Poleva:

15 dkg práškového cukru, kousek másla, lžíce kávy a tolik horké vody, až docílíme lesklou  vláčnou polevu.

Pudinkové rohlíčkypudinkove-rohlicky.jpg

  • 60 dkg hladké mouky
  • 30 dkg cukru
  • 35 dkg másla
  • 7 balíčku vanilkového pudinku
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 3 vejce

Dělat na strojku, slepit marmeládou, polovinu máčet v čokoládě. 

 

Vinné cukrovívinne-cukrovi.jpg

  • 30 dkg hladké mouky
  • 15 dkg másla
  • 1 žloutek
  • 6 PL bílého vína

Vykrajovat drobné tvary, horké obalovat v cukru.

 

 

  Pařížské tyčkyparizske-tycky.jpg

  • 140g cukru,
  • 140g strouhaných ořechů,
  • 1 žloutek,
  • trochu citronové šťávy

Poleva:

  • 1 bílek,
  • 100 g cukru
  • trochu citr. šťávy

Zpracovat, necháme 1 hod odpočinout, pak vyválíme na stéblo silně. Vyšleháme si polevu z bílku a cukru až je tuhá a drží v nádobě. Natřeme na plát těsta a rádýlkem vykrajujeme tyčinky,  cca 1cm x 6 cm. Přeneseme na pečící papír a pečeme na 160st. až poleva zrůžoví.

Marokánky

Uvaříme ve vodní lázni kaši: 1/4 l smetany ke šlehání, 4 PL hladké mouky, 5 PL krystalového cukru.

Přidáme 5 dkg rozpuštěného másla a zahustíme směsí rozinek mandlí, ořechů, kandovaného ovoce (asi 20 dkg). Děláme placičky (asi 5-7 cm) a pečeme do hněda. Studené poléváme zespodu čokoládou.

Doporučuji zkusit jednu placičku upéct, pokud by se roztékala, přidat ořechy.

Žloutkové křehulkyzloutkove-krehulky.jpg

  • 4 žloutky,
  • 150g moučkového cukru,
  • 1 lžička vanilkového cukru,
  • několik kapek citronové šťávy,
  • tuk na vymazání formiček.

Žloutky s cukrem a citronem šleháme el. šlehačem asi 4 min. do husté pěny. Nalijeme do 1/2 olejem vymazané formičky a pečeme 10 min. na 150 st. C a pak ještě 10 min. na 50 st. C. Ještě teplé vyklopíme.

Vánoční kutelky

  • 1 kg polohrubé mouky,
  • 1 dkg soli,
  • 15 dkg práškového cukru,
  • 18 dkg rozpuštěného másla,
  • 2 žloutky,
  • kůra z 1 citronu,
  • 4 dkg droždí,
  • 500 ml vlažného mléka

náplň: 500 g máku, med, strouhaný perník, skořice

Postup: V misce s troškou vlažného mléka rozmícháme droždí, přidáme lžičku cukru, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít na teplém místě. Do velké mísy nasypeme prosetou mouku, přidáme sůl, cukr a nastrouhanou citrónovou kůru. Přilijeme rozpuštěné máslo, žloutky, zbylé vlažné mléko, vzešlý kvásek a zaděláme těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Po vykynutí zabalíme oslazený mletý mák do malých kuliček těsta velikosti pingpongového míčku a dáme chvilku kynout. Pečeme 20 min. při 180 °C. Po upečení pomažeme medem, obalíme v perníku a posypeme skořicí.

Pokroutky z hořkých mandlí

Ustrouhej 14 dkg sladkých a 14 dkg hořkých oloupaných mandlí, dej je na mísu, k nim čtvrt kila tlučeného cukru a zamíchej do toho sníh ze sedmi bílků, načež z toho dělej na papír na plech položený malé kulaté hromádky a nech je spěšné do zlatova upéci, pak je smekni s papíru. Také je můžeš dělat na oplatky, a chceš-li, můžeš také vzíti samé sladké mandle a dát k tomu drobně rozkrájenou kůru s jednoho citronu.

Zázvorovo-karamelové sušenky

  • 2 šálky polohrubé mouky
  • 3 lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžičky sody bicarbony
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička perníkového koření – směs
  • ½ lžičky soli
  • --------------
  • ¾ šálku másla
  • 1 šálek hnědého cukru
  • 1 vejce
  • 3 lžíce melasy
  • ½ šálku nasekaných karamel
  • ¼ šálku kandovaného zázvoru (lze vynechat)
  • 1 šálek cukru krystal na obalení

Prvních šest ingrediencí mixujeme ručním mixérem, až se vše úplně spojí. Přidáme vejce a melasu, pečlivě promícháme, ale nešleháme. Přidáme suché přísady a na malý stupeň šleháme 1 minutu. Nakonec přimícháme kousky karamelu a zázvoru a necháme hodinu odležet.
Zatím si tukem vytřeme dva plechy a troubu si rozehřejeme na 175 stupňů C. Z těsta tvarujeme kuličky, obalíme je v misce s krystalovým cukrem, klademe je s rozestupy na plech a lehce je přimáčkneme. Pečeme je 8 minut a dalších 5 minut je necháme na plechu vychladnout. Poté je přeneseme na mřížku a necháme je vychladnout úplně. Lépe chutnají, jsou-li připraveny dva dny dopředu. Jsou měkké, plné kousků karamelu a kandovaného zázvoru.


Krinolínky krinolinky.jpg

Linecké těsto se skořicí. Upečeme na plechu vyloženém papírem na pečení do růžova.
Po vychladnutí spojujeme džemem vždy tři kolečka k sobě tak, aby spodní kolečko bylo největší, prostřední menší a vrchní kolečko nejmenší.
Polijeme citrónovou polevou, vršek ozdobíme barevnou lentilkou či kandovaným ovocem.

 

Mandlové lekníny mandlove-lekniny.jpg

  • 300 g hladké mouky
  • 160 g moučkového cukru
  • 160 g másla
  • 150 g mletých mandlí
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr

Vypracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme kytičky s výrazně tvarovanými lístky. Polovinu pečeme na plechu a polovinu dáme do malých košíčků a také upečeme. Po vychladnutí máčíme konce okvětních lístků v čokoládě. Spojujeme marmeládou a plníme krémem.

 

 

 

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA