Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nepečené cukroví

20. 11. 2011

 Kávová zrna

  • 230 g moučkového cukru
  • 80 g másla
  • 30 g kakaa
  • 1 kávová lžička rumu
  • lžíce mleté kávy

čokoládová poleva:

  • 1 hořká čokoláda
  • 100% tuk

Smícháme prosetý cukr s kakaem, kávou, rumem a rozehřátým máslem. Uděláme tuhé těsto, které dáme ztuhnout do lednice. Z těsta tvoříme kávová zrna; uděláme si malý oválek a tupou stranou nože uprostřed uděláme rýhu. Zrna dáme do chladu alespoň na hodinu.

Pak si připravíme čokoládovou polevu. Ve vodní lázní rozpustíme na kousky nalámanou čokoládu s tukem. Do polevy zrna ponoříme.

Vosí hnízdavosi-hnizda.jpg

Těsto:

  • 16 dkg piškotů rozdrtit
  • 16 dkg práškového cukru
  • 6 dkg másla
  • 2 PL rumu
  • 2 PL mléka
  • 1PL kakaa

Vše zpracujeme na těsto.

Krém:

  • 10 dkg másla
  • 8 dkg cukru
  • 2 vejce

Žloutky utřeme s máslem v misce, bílky s cukrem šleháme nad párou do zhoustnutí. Pak vše opatrně spojíme a plníme do hnízd.

Švestky s mandlí v čokoládě (nejrychlejší vánoční cukroví)svestky-v-cokolade.jpg

  • sušené švestky
  • loupané mandle
  • čokoláda

Mandle spaříme a oloupeme.

Do sušených švestek vložíme mandli a máčíme v čokoládě.

Je to nejrychlejší cukroví, ale moc dobré!

Šohajky sohajky.jpg

Čokoláda:

  • 1/4 kg 100% tuku
  • 30 dkg cukr moučka
  • 1 balíček kakaa

náplň:

  • 1,5 dcl mléka
  • 35 dkg cukru moučkového
  • 10 dkg ml.ořechů
  • 10 dkg piškotů rozdrcených
  • 1 dcl rumu
  • 5 dkg kakaa

Vše smícháme a v kastrůlku mícháme nad ohněm,aby se to trošku spařilo. Necháme vychladnout. Do papírových košíčku nalejeme trošku čokolády,na to náplň a zalijeme zase čokoládou.Nahoru můžeme dát ořech, nebo mandli.

Rumové bílé kuličkyrumove-bile-kulicky.jpg

250 g dětské krupičky spaříme 100 g rozpuštěného másla a promícháme. Přidáme ještě 20g změklého másla, 250 g moučkového cukru. 3 lžíce rumu a trochu rumové tresti podle chuti a 1 bílek. Vše spojíme, vytvoříme kuličky a dáme do chladna ztuhnout. Potom namáčíme v rozpuštěné čokoládě a obalíme v kokosu nebo oříšcích. Dáme ztuhnout a uložíme do chladna.

Perníkové kuličkypernikove-kulicky.jpg

  • 6 perníků na strouhání
  • 320g másla
  • 125 g cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • trošku rumu (podle konzistence)
  • strouhané mandle, nebo ořechy

5 perníků nastrouháme, přidáme ostatní ingredience a zpracujeme těsto. Poslední perník nakrájíme na kostičky, namočíme v rumu a obalujeme perníkovou hmotou. Vytvarujeme kuličky, které ještě obalíme v granku, nebo strouhané čokoládě.

Kokosová hnízda

  • 8 dkg másla,
  • 24 dkg cukru,
  • 4 vařené žloutky-prolisované,
  • trošku rumu,
  • 8 lžic nastrouhaného kokosu,
  • čokoláda na vaření,
  • kokos na obalení

Utřeme máslo, cukr, rum a žloutky. Pak přidáme kokos. Z hmoty uděláme kuličky, které hned obalíme v kokosu. Uprostřed kuličky uděláme vařečkou důlek a zakápneme rozehřátou čokoládou.

Doutníky

15 dkg pražených lískových ořechů (nejdříve na plechu na sucho opražíme a pak jemně umeleme)

  • 15 dkg moučk. cukru
  • 15 dkg sušeného mléka
  • 25 dkg pokrm. tuk + máslo (napůl)

Vše se zpracuje, vyválíme malé válečky (doutníčky) a necháme v chladu ztuhnout, pak máčíme z jedné strany v čokoládě.

Křupavé hrudky

  • 80 g másla,
  • 360 g cukru,
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů,
  • 1 lžíce skořice,
  • 160 g kukuřičných lupínků,
  • 2,5 dcl smetany

Na pánvi rozpustíme máslo a cukr, umícháme karamel. Přídáme ořechy, skořici a smetanu. Mícháme a vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme lupínky, zamícháme. Lžičku této hmoty dáváme do malého papírového košíčku, necháme ztuhnout.

Nepečené jáhlové kuličky

Jáhly uvařte v jablečném moštu s rozinkami a se špetkou soli. Poté, co vychladnou, přidejte nasekané mandle, kokos, sušený ovesný nápoj a javorový sirup. Pokud by byla směs řídká, přisypejte kokos, který má schopnost nasáknout tekutinu. Z těsta vytvarujte kuličky a obalujte je v kokosu. Hotové pak dávejte do papírových košíčků.

Ořechové úlky babičky Marušky

  • 22dkg mletých ořechů
  • 25dkg cukru
  • 1 bílek
  • mleté piškoty na zahuštění
  • 1 pol lžíce kakaa

Náplň: máslo vyšlehat do pěny, přidat vaječný koňak.

Konfekty

staročeské vánoční cukroví podávané jako zákusky k vínu.

  • 350 g sušených meruněk
  • 300 g marcipánové hmoty
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g cukr krystal
  • 3 lžíce džemu pomerančového
  • 2 ks pomerančové kůry jemně nastrouhané (z pečlivě omytých nebo bio)
  • 0,3 dl pomerančový likér

Meruňky krátce povaříme ve vodě, slijeme, osušíme, nakrájíme spolu s marcipánem nadrobno, smícháme s likérem, necháme odležet 2 hodiny.
Pomerančový džem utřeme s moučkovým cukrem, přidáme k marcipánu s meruňkami, vypracujeme hladkou hmotu, pomerančovou kůru promícháme s cukrem krystal.
Z marcipánové hmoty tvoříme kuličky, které obalíme v kůře s cukrem, necháme ztuhnout, můžeme vložit do papírových košíčků.

Starodávné hečepeče

  • 70 g moučkového cukru
  • 70 g mandlí
  • 1 lžíce šípkové zavařeniny (nemáme-li, dáme rybízovou)
  • několik kapek citronové šťávy
  • moučkový cukr na vál
  • citronová, nebo rumová poleva

Na vál dáme cukr, oloupané a nastrouhané mandle, maličko skořice, zavařeninu a podle potřeby tolik citronové šťávy, aby se dalo udělat tužší těsto. Vál posypeme cukrem a z těsta vyválíme váleček o průměru asi 2,5 cm. Ostrým tenkým nožem krájíme šikmé plátky, klademe na prkénko a necháme asi 2 hodiny oschnout. Nůž během krájení máčíme v moučkovém cukru. Po zaschnutí potřeme plátky citronovou, nebo rumovou polevou a necháme zaschnout. 

Švestkový kmen

Potřebujeme:

  • 40 g švestkových povidel,
  • 25dkg třtinového cukru,
  • tlučenou vanilku,
  • kandované ovoce
  • mandle podle chuti

Postup: Všechny suroviny pečlivě promícháme, pak je vyválíme do tvaru kmenu, posypeme cukrem a zabalíme do pergamenového papíru. Takto připravený kmen se dá do chladu a jakmile ztuhne, můžeme jej krájet na plátky. 

Šípkové cukroví

  • 150 g moučkového cukru nebo medu,
  • 100 g strouhaných mandlí,
  • 2 - 4 lžíce šípkové zavařeniny

Všechny suroviny utřeme vařečkou v míse, až vznikne husté těsto. Rozválíme jej na pečícím papíře na výšku prstu a formičkami vykrájíme tvary dle libosti a necháme schnout 48 hodin.

Pozn.: cukroví z šípků či padaných jablek se pro děti v chudých rodinách, hlavně v Krkonoších, peklo místo drahého cukroví.

 Kuličky "Rafaelo"

  • 50 g másla
  • 50 g moučkového cukru

ušleháme do pěny. Přidáme

  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g najemno nastrouhané bílé čokolády
  • 2 PL rumu
  • 2 PL citronové šťávy
  • 60 g strouhaného kokosu

Do této hmoty balíme spařené, oloupané mandle a potom obalíme v kokosu. Nakonec vložíme do papírových košíčků.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA