Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pomazánky

11. 1. 2012

Pažitková pomazánka

  • 2 balení žervé
  • malá cibule
  • čerstvá pažitka
  • sůl

Cibuli nakrájíme nadrobno, smícháme s Gervais, pažitku nakrájíme (nastřiháme) na malé kousky a smícháme se směsí. Nakonec osolíme. Nejlepší na chléb.

Ředkvičková pomazánka

  • 1 svazek ředkviček
  • 300 g žervé, lučiny nebo cottage sýra, i ve směsi
  • 50 g sýra s modrou plísní, nastrouhaného
  • hrst řeřichových lístků
  • sůl
  • špetku cukru
  • pepř na dochucení
  • tmavý chléb k podávání

Ředkvičky nastrouhejte na hrubém struhadle nebo v robotu. Vložte je do cedníku a jemně, stejnoměrně posolte. Nechte asi čtvrt hodiny stát, aby zelenina pustila vodu (zbytek pak ještě vymačkejte). V misce utřete měkké sýry, přidejte ředkvičky, osolte, případně opepřete a chuť dotáhněte trochou cukru. Buďte opatrní se solí – sýr bývá sám o sobě dost slaný. Mažte na krajíce chleba a ihned podávejte. Pomazánka v chladu vydrží do druhého dne, ale působením šťávy z ředkviček zřídne. Vylouženou vodu tedy odlijte – anebo původní pomazánku přetvořte na hustý salát.

Ředkvičkové máslo

  • 2 svazečky ředkviček
  • 150 g změklého másla
  • 150 g žervé nebo lučiny
  • sůl a pepř na dochucení

Ředkvičky velmi důkladně omyjte, nejlépe pomocí kartáčku. Případná poškozená místa odkrojte. Několik ředkviček si dejte stranou na ozdobu a ponechte jim i kousek zelené nati. Zbytek ředkviček nastrouhejte na struhadle nebo v robotu, jemně posolte a nechte čtvrt hodiny stát. Zelenina pustí hodně vody. Změklé máslo utřete se solí, pepřem a žervé do hladka tak, aby ve hmotě nezůstaly máslové hrudky.Slijte z ředkviček vodu a vmíchejte je do směsi.

Lehká lilková pomazánka

  • celý lilek
  • zakysaná smetana
  • česnek (3 stroužky nebo dle chuti)
  • olivový olej (pár kapek)
  • sůl

Celý lilek nejprve upečte v troubě, ještě horký vložte na chvilku do studené vody, oloupejte, rozkrájejte a rozmixujte. Osolte, přidejte rozdrcený česnek, pár kapek olivového oleje a kelímek lehké zakysané smetany. Nakonec dobře promíchejte.

Podávejte s nasucho opečenou bagetou.

Pomazánka z tofu

  • 200g uzeného tofu
  • 1 cibule středně velká (lepší je červená)
  • 2 lžíce tofunézy
  • špetka barevného pepře

Uzené tofu nastrouháme na jemno, cibuli nakrájíme také na jemno, barevný pepř a tofunézu nebo sojanézu. Nesolíme. Zamícháme a je hotovo.

Pohankové rohlíky nakrájíme a potřeme pomazánkou. Navrch můžeme dát kousek rajčete, kuličku hroznového vína nebo olivu.

Tip: Z  tohoto základního krému můžeme připravit nejrůznější pomazánky, kdy do něj zamícháme např. tři stroužky rozetřeného česneku a hrst nastrouhaných ořechů nebo na jemnou nastrouhanou mrkev, celer, které zakapeme citrónem. Můžeme vždy přidat malinko šťávy z čerstvého zázvoru.

Cuketová pomazánka

Cuketku nastrouháme, přidáme dle chuti česnek, pepř, sůl, trochu kečupu, malinko vody a necháme chviličku podusit.

Podáváme s celozrnným knackebrotem, zdobíme rajčaty.

Pomazánka s černou ředkví

Jednu větší ředkev oloupeme a jemně nastrouháme či rozmixujeme. Smícháme s 200 g měkkého tvarohu nebo sýra cottage. Přimícháme dvě lžíce olivového oleje, osolíme a opepříme. Podle chuti můžeme přidat sekanou petrželku, pažitku, muškátový oříšek,...

Mažeme na pečivo a dozdobíme zelenou petrželkou.

Pomazánka z falešného lososa

  • 1 sklenička tresky ala losos (zcedit co jde)
  • 1 pomazánkové máslo
  • 2 žervé nebo lučiny
  • jarní cibulka

Zdobíme  kouskem citronu a petrželkou.

Krabí aspik

pomazánkové máslo, lučinu tu větší, trochu tvarohu, 3 lžíce tatarky, želatinu na vaječnou tlačenku (podle návodu na sáčku) a balíček krabích tyček na kostičky a trochu soli.

Vynikající celerová pomazánka

  • 1/2 celeru
  • 1 cibule (lepší červená)
  • 5 dkg eidamu (tvrdý sýr)
  • 1 trojúhelníček měkkého sýra (nejlépe Primátor)
  • 1 malá majolka
  • 3 lžíce šlehačky
  • šťáva z 1 citrónu
  • sůl a pepř podle chuti

Syrový celer a tvrdý sýr nastrouháme na jemno, cibuli nakrájíme na drobno, přidáme měkký sýr, majolku, pepř a sůl + citron. šťávu, šlehačku. Servírujeme jako pomazánku na veku (lépe bagetku nakrájenou šikmo = mignonky) nebo jednohubky z rohlíků.

Brokolicová pomazánka zapečená s bagetou

  • 1 menší brokolice
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 rajčatové pyré
  • 1 zelená paprika
  • 1 větší nebo 2 střední brambory uvařené ve slupce
  • tymián nebo provensálské koření
  • oregano
  • sůl, pepř
  • olej

Nejdříve si dáme vařit bramboru ve slupce. Po vychladnutí ji oloupeme a nastrouháme na jemno. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme nakrájenou papriku a česnek nakrájený na plátky. Orestujeme, až se nám česnek krásně rozvoní a přidáme růžičky brokolice (bez košťálu). Přidáme rajčatové pyré a trochu vody, cca 1dcl a dusíme pod pokličkou asi 10 minut. Ochutíme bylinkami, solí a pepřem a rozmixujeme. Nakonec přidáme nastrouhanou bramboru a zamícháme.

Bagety rozkrojíme, navrstvíme na ně pomazánku pokapeme oliv. olejem a posypeme oreganem. Navrch dáme kolečko mozzarely a černé olivy. Zapékáme při 200 stupních asi 10 minut.

 Pomazánka z červeného zelí

1 sklenička ster. červeného zelí - propláchnout a nakrájet nadrobno, 3 vejce uvařit natvrdo a nastrouhat na hrubém struhadle, asi 15 - 20 dkg dietního nebo šunkového salámu- nastrouhat nebo najemno nakrájet, osolit, opepřit, vmíchat jednu zakysanou smetanu nebo trochu majolky a bílý jogurt.

Nechat chvíli proležet. Lze mazat na plátky veky, zdobit zelenou petrželkou.

Čočková pomazánka

Obdobný postup jako u pomazánky ze zelí, jen místo zelí uvařit čočku a vejce natvrdo nakrouhat na kostičky, může se přidat i povařená kořenová zelenina nahrubo nastrouhaná a okurka. Přidat šunkový salám na kostičky nebo nudličky, trochu majolky nebo zakysané smetany a dochutit solí pepřem.

Houbový salát

Očištěné tvrdší středně velké nebo větší houby nakrájíme na tenké plátky. (O něco silnější než na sušení asi 3 mm). Houby lehce orestujeme na trošce oleje a potom přidáme přiměřeně koření: kmín, pepř, grilovací koření, vegetu, giros, sladkou červenou papriku, kdo má rád tak i trochu pálivé, kečup. Ke konci restování přidáme nakrájený česnek a petrželku. (Nesolíme, jelikož některé koření již sůl obsahují.)

Množství neuvádím, záleží na množství hub. Obsah hub se při restování hodně zmenší.

Ihned teplé navršíme na chleby a podáváme.

Houbová pomazánka

podusit 1/4 kg čerstvých nebo 5 dkg sušených nadrobno nakrájených hub na trošce oleje a másla. Nechat vystydnout a jemně nasekat. Jemně nastrouhat 15 dkg rokfóru, 1 - 2 malé cibule a 2 kyselé okurky rozsekat nadrobno, pepř, sůl (dle chuti), 1 lžíce hořčice, trochu nasekané zel. petrželky, 1 máslo. Rokfór s máslem dobře umícháme, vmícháme udušené houby, ostatní ingredience a můžeme mazat veku či chleba. Pro ozdobu na každý plátek položit snítku petrželky.

Pomazánka tvarůžková

1/8 másla rozpustit + přidat 2 balíčky vidličkou rozmačkaných tvarůžků, vymíchat do hladka a ušlehat s 5OO g měkkého tvarohu. Dochutit kmínem a nakrájenou cibulí nebo pórkem.

Pomazánka z  Moravanky

  • 1 malá Moravanka 330g - vyndat feferonku
  • 2 vejce natvrdo
  • 2 uvařené brambory
  • 15 dkg šunky

Vše pomlet na masovém mlýnku, smíchat s majolkou a 1 lžičkou hořčice,dosoilit podle chuti.

Pomazánka z pomazánkového másla

1 pomazánkové máslo bez příchutě,a nastrouhat - 1 mrkev, kousek celeru, 2 vařená vejce, 2 stroužky česneku, vše promíchat s majolkou.

Poměr celeru a mrkve upravte dle chuti. Necháme 2 hod. rozležet.

 Pomazánka Bulharka

  • 300g vařeného mletého hovězího masa
  • 200g rajského protlaku
  • 100g cibule (nakrájet na jemno)
  • 100g dobře pomačkaných vařených brambor
  • 100g majonézy
  • 50g kyselých okurek (nakrájet na jemno)
  • 50g okurkové vody
  • 80g hořčice

Vvše smícháme a podle chuti přidáme pepř a sůl.

Křenová pomazánka ze žervé

  • 1 žervé
  • 2-3 lžíce mléka na zředění
  • 1 lžička strouhaného křenu (nebo dle chuti)
  • 2 umleté plátky šunky

Všechno spolu ušleháme.

Rokfórová pomazánka s jablkem

  • 100 g změklého másla
  • 200 g prolisovaného nebo strouhaného rokfóru
  • 1 jemně strouhané oloupané jablko

Máslo utřeme s rokfórem a zamícháme oloupené jablko.

Sardinková pomazánka

  • 150 g měkkého tvarohu
  • 1 sardinky s olejem
  • 1 strouhané vařené vejce
  • 1 drobně krájená sladkokyselá okurka.

Tvaroh utřeme se sardinkami, podle potřeby přidáme olej, přidáme vejce, okurku a promícháme.

Jáhlová nebo pohanková pomazánka s vejci
  • 150 g vařené pohanky, bebo jahel
  • 2 vařená vejce
  • cibule
  • hořčice
  • pažitka
  • kopr
  • sůl, pepř
  • 1 Pl oleje
Jáhly nebo pohanku utřeme v misce se strouhanými vařenými vejci a vmícháme ostatní přísady.
 

Vepřová pomazánka

  • 300 g vepřové pečeně
  • 70 g změklého másla
  • 3-4 lžíce vypečené šťávy
  • 1 malá jemně strouhaná cibule
  • 1 lžička křenové majolky
  • 1 lžíce hořčice

Maso umeleme, přimícháme změklé máslo a pak zamícháme ostatní suroviny.

Papriková pomazánka s jáhlami

  • 150 g jáhel
  • 40 g rostlinného tuku
  • 100 g tvarohu
  • 1/2 ČL sladké papriky
  • špetka kmínu
  • mléko dle hustoty

Jáhly uvaříme doměkka a rozmixujeme. Přidáme všechny suroviny, vyšleháme, dle potřeby přidáme trochu mléka. Mažeme na plátky tmavého chleba. Ozdobíme čerstvou petrželkou a  zeleninou.
Pomazánka opilá

12,5dkg tvarohu, 12,5dkg nivy, 10dkg ramy, 1cibuli nasekat na jemno, 1feferonku na drobno, česnek podle chuti, sůl, 1dcl světlého piva (podle chuti), trochu červené papriky, vše vyšleháme.

Pomazánka z Nivy

10dkg nivy, 10dkg šunkového salámu, 1 bílý jogurt a 1 máslo.

Nivu nastrouháme na hrubším struhadle, salám také nastrouháme anebo nakrájíme na tenké nudličky, poté dáme jeden bílý jogurt a máslo zamícháme, trošku přisolíme, opepříme a je hotovo.

Jáhlová pomazánka s lískovými oříšky
jáhly uvařené na hustou kaši 
lískové oříšky š
mléko
1-2 PL medu
1KL vanilkoého cukru
Lískové oříšky opražíme na sucho a umeleme na mlýnku (nebo umixujeme v mixéru). Pak je vložíme do mixéru spolu s jáhlami a sladidly a mixujeme. Postupně přiléváme podle potřeby sójové mléko a mixujeme, až je pomazánka hladká a má požadovanou hustotu. Natíráme na celozrnné pečivo a zdobíme ovocem (banán, kiwi, jahody).

Hermelínová pomazánka

  • 2 hermelíny nastrouhat
  • 1menší cibuli jemně nakrájet
  • 20 dkg šunky nastrouhat
  • 1 máslo
  • mohou se přidat i 2 vejce natvrdo
  • osolit a opepřit dle chuti,
  • možno přidat bílý jogurt, kyselou okurku, hořčici.

Vše vyšleháme.

Pomazánka z balkánského sýra

  • 2 menší kostky balkánského sýra
  • 2 smetanové sýry
  • česnek
  • bílý jogurt
  • majolka

Balkánský sýr nastrouháme na jemném struhadle, přidáme smetanový sýr, česnek, 2 lžíce bílého jogurt, majolku a utřeme do hladka. Nesolíme, sýr je slaný dost.

Pomazánka z Moravanky

  • 1 Moravanka - posekat na drobno (bez vody)
  • 15 dkg šunky - posekat nebo umlít
  • 2-3 vejce nadrobno
  • malá tatarka nebo zakysaná smetana

Vše smícháme dohromady, a necháme odležet.

Paštiková pěna

1 játrová paštika, 100g másla, sůl, 2-3 lžíce smetany, 1 lžíce citr.šťávy. Vše utřeme do pěny.

Sýrová pěna s křenem

  • 2 měkké máslové sýry
  • 1/8 l mléka
  • 20 g hrubé mouky
  • 50 g másla
  • 1 menší cibule
  • 1 lžíce jemně strouhaného křenu
  • 1-2 lžíce ušlehané smetany

Z mléka a mouky uvaříme kaši a necháme vychladnout. Pak ji dobře umícháme do pěny a postupně zatíráme změklé máslo, sýr a zjemníme sladkou hustou smetanou.Přidáme cibuli a křen a nakonec podle potřeby promícháme s ušlehanou smetanou.

Rokfórová pěna s koňakem

  • 100 g rokfóru
  • 50 g másla
  • sůl
  • 1 lžíce koňaku
  • 1 lžíce sladké smetany

Rokfór jemně ustrouháme a utřeme se změklým máslem. Přimícháme smetanu a koňak a společně metlou ušleháme. Popř. osolíme.

Vaječná pěna

  • 3 vařená vejce
  • 100 g změklého másla
  • 50 g jemně strouhaného sýra
  • 50 g majonézy
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 malá strouhaná cibule
  • pepř
  • sůl

Vejce a cibuli 2x umeleme, utřeme s máslem a přidáváme majonézu, hořčici, sůl a pepř. Metličkou vyšleháme do pěny a zašleháme strouhaný sýr.

Čajovková pěna

  • 1 čajovka ( lze nahradit paštikou )
  • 2 žervé
  • 1 jemně strouhaná cibule
  • 3-4 lžíce smetany
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička drobně sekané petrželky
  • 30 dkg změklého másla

Čajovku utřeme se změklým máslem, přidáme žervé, cibuli, sůl a pepř a za šlehání metličkou přidáváme podle potřeby smetanu. Můžeme zamíchat petrželku.

Kuřecí pěna

  • 150 g umletého pečeného kuřete
  • 100 g změklého másla
  • 2 lžíce vypečené šťávy z kuřete
  • 3-4 lžíce sladké smetany ( podle potřeby )
  • 1 umleté vejce uvařené natvrdo
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl

Kuře bez kůže a vejce 2x umeleme na masovém strojku. Umletou směs utřeme se změklým máslem a postupně přišleháváme výpek z kuřete a zbytek umletého masa s vejcem. Pěnu podle potřeby zředíme smetanou a ochutíme citronovou šťávou a solí.

Pomazánka Grónská

  • 1 celer
  • šunka
  • majolka
  • máslo
  • cibule nebo česnek (nebo obojí)
  • vajíčka
  • pepř
  • sůl

Celer povařit ve vodě s přidáním octa, po vychladnutí nastrouhat na jemném struhadle, uvařená vajíčka také nastrouhat nahrubo a šunku také. Přidat nakrájenou cibuli a další suroviny, zamíchat a už jen namazat na chlebíčky. Vhodná i na topínky.

Bulharská pomazánka  

  • 300 g šunky
  •  rajský protlak
  •  tatarská omáčka
  •  kyselá okurka
  •  cibule

Šunku   umeleme   na   masovém   strojku   nebo  nastrouháme     na struhadle. Přidáme jemně nastrouhanou okurku, rajský protlak, tatarku a jemně nakrájenou cibuli. Vše umícháme. 

Makrelová pomazánka 

  • 1 uzená makrela
  • 50 g majonézy
  • 2 natvrdo vařená vejce
  • sladkokyselá okurka
  • paprika sterilovaná v oleji
  • cibule
  • hořčice
  • citrónová šťáva
  • sůl

Rybu   pečlivě vykostíme, zbavíme kůže a maso spolu s vejci, cibulí a okapanou paprikou umeleme.

Směs spojíme majonézou, přidáme na kostičky nakrájenou okurku, ochutíme hořčicí, citrónovou šťávou a solí. Necháme proležet. 

Česneková pomazánka s tymiánem a brusinkami 

  • 200 g uzeného sýra
  • 150 ml kysané smetany nebo bílého jogurtu
  • 3-6 stroužků česneku
  • Tymián
  • kremžská hořčice
  • brusinky (jeřabiny, rybíz)

Sýr najemno nastrouháme. Přidáme majonézu v množství podle žádoucí konzistence. Česnek prolisujeme a přimícháme.

Přidáme mírné rozetřený tymián. Podle chuti přidáme asi lžičku hořčice..

Zdobíme kuličkami zavařených brusinek (jeřabin) nebo jiného drobného ovoce. 

Falešný humr 

  • 1 mrkev
  • 1/2 celeru
  • 100 g sýru cihla
  • 1 lžíce majonézy
  • citron

Nastrouháme mrkev a celer, mělo by být v poměru půl na půl. Zakapeme citronem. Přidáme nastrouhaný sýr a majonézu.

Zamícháme a podáváme s chlebíčkovou vekou 

Kapiová pomazánka 

  • zavařené kapie
  • 1 tavený sýr Apetito
  • 1/2 čerstvého másla
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g šunky
  • 1 malá cibule
  • sůl, pepř.

Do směsi sýra a másla umeleme nebo nastrouháme šunku, přidáme najemno nakrájené kapie, utřený česnek, najemno nakrájenou cibulku. Vše dobře promícháme, pokud je pomazánka příliš  tuhá,  můžeme přidat  trošku  vody z kapií.

Posolíme a popepříme.  Hodí se nejlépe na čerstvý chléb. 

Lososová pomazánka 

  • 50 g uzeného lososa
  • 3 natvrdo uvařená vejce
  • 100 g másla
  • Cibule
  • citrónová šťáva
  • 2 lžíce mléka
  • sůl

Máslo utřeme do pěny, přidáme nastrouhaná vejce, lososa, cibuli, mléko, citrónovou šťávu a sůl. Vše důkladně promícháme..

 Mrkvová pomazánka s křenem 

  • 100 g majonézy
  • 300 g karotky
  • 50 g křenu
  • 1 lžička hořčice
  • citrónová šťáva
  • sůl, pepř, cukr.

Do majonézy jemně nastrouháme mrkev, křen a přidáme jemně nasekanou cibulku. Dochutíme hořčicí, citrónovou šťávou, solí, pepřem, špetkou cukru a dobře promícháme. Mažeme na bílé pečivo. 

Tresčí pomazánka 

  • 150 g tresčích jater
  • 100 másla
  • 125 ml mléka
  • 1 cibule
  • 20 g hrubé mouky
  • sůl, pažitka, citron.

Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši. Tresčí játra utřeme s máslem a po lžičkách přidáváme vychladlou kaši. Nakonec přidáme jemně usekanou cibuli, pažitku, citrónovou šťávu a vše promícháme. Podle chuti osolíme.

 Pikantní pomazánka 

  • 1 sklenice zeleninové směsi Hradišťanka nebo Moravanka
  • 1 cibule
  • 1 celé pomazánkové máslo
  • 200 g šunky
  • majonéza
  • pepř, sůl.

Na masovém mlýnku umeleme zeleninovou směs, salám a cibuli. Spojíme s pomazánkovým máslem a majonézou, osolíme a opepříme.

Mažeme na chlebíčky, studené topinky, zeleninové jednohubky

 Pomazánka z cizrny 

  • 1 konzerva cizrny
  • 2-3 stroužky česneku
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 PL olivového oleje
  • 100 g bílého jogurtu

Cizrnu necháme okapat a rozmixujeme společně s jogurtem, česnekem, citrónovou šťávou a olivovým olejem na hladkou kaši. Osolíme, opepříme. Podáváme s chlebem nebo s bagetou. Můžeme také použít suchou cizrnu. Zacházíme s ní stejně jako s hrachem nebo fazolemi - necháme   přes   noc namočenou ve studené vodě a potom uvaříme.

 Škvarková pomazánka    skvarkova.jpg

  • 250 g nepříliš vylisovaných škvarků
  • 2 natvrdo vařená vejce
  • 1 kyselá okurka
  • 1 cibule
  • hořčice, sůl.

Škvarky umeleme na masovém strojku, přidáme na drobné kostičky krájená vejce, na drobno nakrájenou okurku a cibuli.

Promícháme, ochutíme hořčicí a osolíme.

 Provensálská pomazánka 

  • 200 g   Lučiny
  • 1 PL másla
  • 2 stroužky česneku
  • 20 černých oliv
  • sůl, oregano

Lučinu utřeme s máslem, v případě potřeby zředíme trochou mléka, přidáme prolisovaný česnek, nasekané černé olivy, okořeníme oreganem a osolíme. Mažeme na pečivo, nejlépe čerstvou křupavou bagetu. Výborná je také na teplé, na olivovém oleji opečené plátky veky či bagety.

 Rybí pomazánka s avokádem 

  • 1 avokádo
  • 1 sardinky v oleji
  • 1 cibule
  • 1 citron
  • 200 g nízkotučného tvarohu
  • 4 rajčata a čerstvé papriky
  • pažitka, sůl.

Avokádo   oloupeme  a   rozmačkáme,   přidáme   tvaroh,  sardinky   a společně vyšleháme nebo vymícháme. Ochutíme solí a citrónovou šťávou, vmícháme krájenou cibulku a pažitku.

Na tmavém pečivu obložíme pomazánku plátky rajčat a papriky.

 Sýrová pomazánka s burskými oříšky 

  • 100 g másla
  • 100 g ementálu
  • 50 g burských oříšků
  • kari koření, vegeta, křen.

Máslo našleháme, přimícháme strouhaný sýr a strouhané oříšky, okořeníme. Mažeme na plátky rohlíku a sypeme strouhaným křenem.

 Šunková pěna 

  • 1/8 másla
  • šálek smetany
  • sůl, pepř
  • 200 g šunky
  • 1/2 KL sladké papriky.

Do změklého másla postupně vmícháme smetanu a ušleháme hladkou pěnu. Osolíme ji, opepříme, přidáme jemně rozemletou šunku, papriku a dobře rozmícháme. Pěnu podáváme s jemným pečivem.

 Zabijačková pomazánka 

  • 250 g   jaternicového prejtu
  • 4 stroužky česneku
  • křen
  • hořčice
  • 80 g másla
  • 1 cibule
  • sůl

Do prejtu přidáme změklé máslo nakrájenou cibuli, česnek rozetřený se solí, spojíme se 2 lžícemi hořčice (kremžské  nebo  francouzské),

a nakonec vmícháme 2 lžíce nastrouhaného křenu. Zdobíme okurkami, paprikami nebo rajčaty.

Příloha topinky nebo chleba.

 Zelná pomazánka

  • ½ kg kysaného zelí (nejlepší je červené)
  • 200 g tvrdého sýra
  • bílý jogurt
  • majonéza
  • pepř
  • pórek

Zelí překrájíme, nastrouháme k němu tvrdý sýr, kdo chce může přidat nadrobno nakrájený pórek.

Smícháme s bílým jogurtem a majonézou, opepříme. Podáváme jako přesnídávkový salát s bílým pečivem, nebo jako podklad na chlebíčky.

 

.

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA