Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slané pečení, rohlíky, chleba

2. 12. 2011

Bulky z ovesného mléka    ovesne-bulky-1.jpg

  • kvásek z celozrnné žitné mouky
  • ovesné mléko
  • olej
  • sůl
  • semínka slunečnice, len, kmín, sezam...
  • 10 g droždí
  • chlebová žitná mouka
  • pšeničná hladká mouka

Ze všech surovin vypracujeme těsto, hydratace cca 70%. Necháme vykynout. Tvarujeme bulky asi 100g. Necháme na plechu ještě jednou vykynout, nařízneme a pečeme na 220°C.

 

Kváskové rohlíky                 ksvaskove-rohliky-a.jpg

  • 100 g žitného kvásku (100% hydratace)
  • 300 g vody
  • 300 g pšeničné hladké mouky
  • 15 min hnětení, 4 hod odležení těsta
  • 25 g oleje
  • 260 g hladké pšeničné mouky
  • 13 g soli
  • 70 g semínek (slunečnice, sezam, kmín,...)

15 min hnětení, 12 hodin zrání těsta v chladu

Vytvarujeme rohlíky, necháme na plechu nakynout a pečeme na 220 °C.

Cibulové housky z jednoho pramene

  • 250 ml syrovátky            aaa-002.jpg
  • 1 PL octa
  • 2 KL soli
  • 1 PL oleje
  • 1 PL drceného kmánu
  • 1 PL lněného semínka
  • 1 KL cukru
  • 10 g droždí
  • 75 g smažené cibule                  aaa-005.jpg
  • 400 g hladké mouky
  • 100 g pšeničné celozrnné mouky

Do domácí pekárny dáme suroviny v určeném pořadí a zapneme program Těsto. Ohlídáme si hustotu těsta, popř přidáme hladkou mouku, nebo po lžících vodu.

Po ukončení programu těsto rozdělíme na 10 dílů a upleteme housky z jednoho pramene. Necháme asi 1/4 hodiny kynout na plechu, pak pomašlujeme vlažnou slanou vodou a dáme do rozehřáté trouby.

Pečeme na 220 °C.

 

Krupicovo-nivové koláčky

  • 0,5 l mléka                                                krupicovo-nivove-kolacky.jpg
  • 35 dkg krupice
  • 50 g másla
  • 3 žloutky
  • sůl
  • 25 dkg nastrouhané nivy

Mléko dáme vařit, osolíme, přidáme máslo, 1/2 nivy a do vroucího vsypeme za stálého míchání krupici. (odpalované těsto) Odstavíme ze zdroje tepla a necháme vystydnout. Do studeného těsta vešleháme postupně žloutky. Těsto rozválíme asi na 1 cm, vykrajujeme kolečka, která posypeme druhou polovinou nivy.

Pečeme na 200°C asi 15 min.

Sádlové rohlíky s omládkem a záparou

Omládek:                                                           sadlove-rohliky.jpg

  • 100 ml mléka
  • 10 g droždí
  • 100 g hladké mouky
  • 1 KL cukru

Zápara:

  • 130 g pšeničné celozrnné mouky
  • 200 ml vroucí vody

Suroviny na omládek smícháme v jemné těstíčko a necháme nejméně 2 hodiny v pokojové teplotě kynout.

Mezitím zalijeme celozrnnou mouku vroucí vodou, zakryjeme a necháme v pokojové teplotě nabobtnat a vystydnout.

Do DP, nebo mísy dáme

  • 270 g hladké mouky
  • 40 g sádla
  • 1 vejce
  • 2 KL soli
  • 10 g droždí

a vypracujeme (nebo necháme vypracovat) hladké těsto.

Tvarujeme rohlíky, ktaré můžeme plnit dle chuti, pomašlujeme rozšlehaným bílkem a posypeme zrníčky.

Pečeme na 220°C.

Na obr. plněné anglickou slaninou, sýrem a posypané kořením na pizzu.

Pšeničné bulky se záparou

Zápara:                                                                  a16.jpg

  • 300 g celozrnné pšeničné mouky
  • 500 g vroucí vody

Těsto:

  • 2 PL oleje 30 g sádla
  • 400 g hladké mouky
  • 1/4 droždí (10 g)
  • 1 PL cukru
  • 1 PL soli

Celozrnnou mouku zalijeme vroucí vodou, dobře promícháme a necháme 12 hodin bobtnat.

Pak všechny suroviny v určeném pořadí dáme do pekárny a necháme proběhnou program těsto. Po vykynutí propracujeme těsto na vále, vytvarujeme bulky, naskládáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 1/2 hodiny dokynout. Mašlujeme smetanou a sypeme rozmixovanými srníčky (dle chuti).

Zrníčkový chléb s omládkem

Omládek:                                                                zrnickovy.jpg

  • 300 g chlebové žitné mouky
  • 300 g vody
  • 1/4 kostky droždí (10 g)

Těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 200 g špaldové mouky
  • 300 ml vody
  • 1 PLkmínu (8 g)
  • 1 PL soli
  • 1 PL špaldových otrub (5 g)
  • 1PL žitných klíčků (9 g)
  • 60 g ovesných vloček
  • 20 g semínek tykve
  • 30 g slunečnice
  • 20g lněných semínek

Suroviny na omládek smícháme v jemné těstíčko a necháme 12 hodin v pokojové teplotě kynout.

Suroviny na těsto dáme v určeném pořadí do pekárny, přidáme omládek a necháme promíchat hladké těsto (nebo zapojíme ručičky a v míse vše zpracujeme). Vypneme pekárnu a necháme pomalu kynout asi 3 hodiny. Během této doby těsto 2x "srazíme".  

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, vytvarujeme chléb a necháme ještě chvíli dokynout.

Pečeme na studený start, 20 min na 220°C, pak asi 40-50 min na 190°C.

 Bagety s poolishem bagety-a.jpg

1. den:

  • 300 g vody
  • 300 g chlebové žitné mouky
  • 1/8 kostky droždí

Vše smícháme na jemné těstíčko, přikryjeme folií a necháme při pokojové teplotě kynout 12 - 16 hodin.

2. den:

620 g hladké mouky
300 g vody
2PL oleje
1PL soli
1/2 kostičky droždí (21 g)
celý kvásek z předchozího dne
Všechny ingredience dáme do pekárny, a necháme proběhnou program těsto.Hlídáme množství, aby nám bagety neutekly z pekárny. Popř. vyndáme těsto a necháme dokynout v míse.

Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly, vytvarujeme bagety a necháme 1-1,5 hodiny kynout. Před pečením bagety můžeme pomašlovat a nařízneme, aby nám nepraskly. Pečeme na předem rozpáleném plechu, na 220°C.

Z tohoto množství jsou 4 bagety o váze cca 350 g.

Klobásové koláčkyklobasove-kolacky.jpg

  • 500 g hladké mouky
  • 1 máslo
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 prášek do pečiva
  • vejce na potření
  • sýr na posypání

Ze všech surovin vypracujeme těsto, vykrajujeme kolečka, která potřeme rozšlehaným vajíčkem. Na kolečko dáme klobásky, nakrájené na kolečka, potřeme vejcem, na klobásku dáme z těsta vykrojenou hvězdičku, posypeme sýrem a upečeme.

Rohlíky z kyselého mlékarohliky-z-kyseleho-mleka.jpg

  • 250 ml kyselého mléka
  • 50 g pšeničné celozrnné mouky
  • 50 g žitné celozrnné mouky
  • 100 g špaldové celozrnné mouky
  • dle potřeby hladká pšeničná mouka
  • 1 PL oleje
  • 1,5 KL soli
  • 1 vejce + 1 žloutek na pomašlování
  • 10 g droždí
  • 1 KL cukru
  • hrubá sůl na posyp

Všechny suroviny dáme v určeném pořadí do DP (tekuté, sypké) a necháme vypracovat kynuté těsto. Ohlídáme si hustotu těsta a podle potřeby přidáme hladkou mouku.

Po vykynutí propracujeme, rozdělíme těsto a vypracujeme rohlíky nebo housky, naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme 30 až 40 minut kynout.

Vykynuté pečivo potřeme rozšlehaným žloutkem se lžící mléka, posypeme hrubou solí a pečeme v předehřáté troubě na 220°C přibližně 15 minut.

 Mléčno-jogurtové rohlíky se sádlem

  • domácí jogurt                                    jogurtove-se-sadlem-1.jpg
  • mléko
  • sádlo
  • špaldová celozrnná mouka
  • hladká pšeničná mouka
  • žitný kvásek
  • 10 g droždí
  • sůl
  • ječné vločky
  • 1 vejce + 1 vejce na pomašlování

Vše dáme do pekárny v pořadí tekuté - sypké a necháme vypracovat kynuté těsto. Po vykynutí propracujeme, rozdělíme a umotáme rohlíky.

Hotové rohlíky pomašlujeme vajíčkem a obalíme ve směsi

  • nasekaných slunečnicových semen,
  • lněných semínek,
  • ječných vloček
  • sezamu,
  • kmínu 
  • koření na posyp rohlíků (koupeno v Pekařském ráji)

Pečeme na 215°C.

Poznámka: Jogurt je domácí, takže pokaždé jinak hustý, také kvásek má každý jinak hustý. Těžko lze stanovit přesné množství všech ingrediencí. V domácí pekárně se jen musí ohlídat hustota těsta.

Syrovátkový chlébsyrovatkovy-chleb.jpg

  • 275 ml syrovátky
  • 3 PL kvásku (pro chuť)
  • 2 PL oleje
  • 1 PL cukru
  • 1 PL soli
  • 1 PL kmínu
  • slunečnice
  • sezam
  • lněné semínko
  • špaldové otruby
  • 100 g pšeničné chlebové mouky
  • 100 g žitné chlebové mouky
  • 50 g pšeničné celozrnné mouky
  • 50 g žitné celozrnné mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí

Zaděláno v domácí pekárně.

Syrovátku, kvásek, olej, cukr, droždí, sůl a  pšeničné mouky necháme promíchat na program Nudle - 15 min jen hněte. Necháme asi 1/2 hodiny odpočinout. Pak přidáme vše ostatní a necháme těsto vykynout na program Těsto. Před kynutím zkontrolujeme hustotu těsta, musí být nelepivá koule.

Pak na vále znovu propracujeme, vytvarujeme tvar veky a necháme znovu dokynout v ošatce.

Pečeme v hodně vyhřáté troubě s kastrůlkem vody, po cca 15 min rosíme vodou a stáhneme troubu na 180°C a dopečeme.

Rohlíky ze syrovátkyrohliky-ze-syrovatky-1.jpg

250 ml čerstvé syrovátky
50 g sádla
1,5 KL soli
1 vejce
1 KL cukru
500 g hladké mouky
42 g čerstvého o droždí (do DP stačí 21 g)

Vypracujeme hladké těsto (v pekárně nebo ručně). Necháme nakynout.

Nakynuté těsto rozdělíme na 4 díly. Každou část rozválíme na kruh, rádýlkem rozkrájíme na 4 výseče a smotáme rohlíky. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme kynout pod utěrkou asi 30 minut.

Pak pomašlujeme vejcem a posypeme hrubou solí, nebo směsí koření a semínek. Necháme dokynout a pečeme na 180°C asi 25 minut.

Rohlíky jsou jako dech.

Jogurtové rohlíky   

Těsto:                           jogurtove-rohliky-------a.jpg

  • 550 g hladké mouky
  • 42 g droždí (do domácí pekárny stačí 21 g)
  • 1 KL cukru
  • 1,5 KL soli
  • 1 vejce
  • 2 PL oleje
  • 40 dkg jogurtu

Děláme v domácí pekárně, program Těsto. Po skončení vytvarujeme 16 ks rohlíků, pomašlujeme vajíčkem a můžeme posypat solí, kmínem, semínky,.. Necháme ještě chvilku dokynout a pečeme na 180°C.

Pokud nemáme DP, do mísy dáme mouku, sůl a promícháme. Přidáme droždí, rozmíchané v trošce mléka, cukr a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme vejce, olej a jogurt, vypracujeme těsto. Po vykynutí pokračujeme jako u DP.

Droždí dáváme kynout do trošky mléka, o to snížíme podíl jogurtu, popř přidáme mouku.

Poznámka: Každý jogurt je jinak hustý, musíme ohlídat hustotu těsta!

Pikantní chléb ke grilovánígrilovaci---rez.jpg

  • 150 g jogurtu
  • 280 ml vody
  • 100 g pšeničné chlebové mouky
  • 100 g žitné chlebové mouky
  • 50 g pšeničné celozrnné mouky
  • 50 g žitné celozrnné mouky
  • 350 g hladké mouky
  • 21 g čerstvého droždí (do pekárny stačí 10,5g = 1/4)
  • 1 PL octa
  • 2 PL oleje
  • 1 PL soli
  • 1 PL kmínu
  • 1 PL sezamu
  • 1 PL lněného semínka
  • 1 KL pálivé pasty z chilli (nebo feferonka)
  • 1 KL cukru
Pečeno v domácí pekárně, program základní.
Pokud nemáme pekárnu, smícháme v míse mouky a sůl. Přidáme droždí, rozmíchané v trošce vody, cukr a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme olej, ocet, jogurt, zbytek vody a všechna semínka. Vypracujeme  těsto a necháme asi 2 hodiny kynout, těsto zdvojnásobí objem. Vytvarujeme chléb, dáme na pečící papír a necháme ještě chvilku vykynout. a dáme do rozpálené trouby s kastrůlkem vody péct. 
Pečeme na 180°C, asi 50 min. Během pečení rosíme, nebo potíráme slanou vodou.
Díky chilli, nebo feferonce je lehce pikantní a ke grilovanému masu přímo mňamózní.
Pozor:  Každý jogurt je jinak hustý, je třeba ohlídat hustotu těsta, popř přidat trochu mouky.

Jogurtovo-bramborové rohlíky (chléb)

  • 30 dkg jogurtu                                                          jogurtovo--bramborove-1.jpg
  • 25 dkg bramborové kaše
  • 10 dkg vyzrálého kvásku
  • 2 PL oleje
  • 1 dl vody
  • 10 dkg chlebové žitné mouky
  • 10 dkg chlebové pšeničné mouky
  • 5 dkg celozrnné žitné mouky
  • 5 dkg celozrnné pšeničné mouky
  • 60 dkg hladké mouky
  • 20 g droždí (do DP stačí 10 g)
  • 1 KL cukru
  • 1 PL soli
  • kmín, semínka dle chuti

Pokud nemáme domácí pekárnu, dáme do mísy mouky, sůl a promícháme. Přidáme droždí, rozmíchané v trošce vody, cukr a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme olej a zbytek vody, bramborovou kaši, jogurt, semínka a vypracujeme těsto. Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněné ploše, vytvarujeme rohlíky a chléb, naskládáme na vymazaný plech, nebo s pečícím papírem a necháme kynout pod utěrkou 30 - 40 minut. Pak pomašlujeme vejcem (chléb nemašlujeme), necháme dokynout a pečeme na 180°C. Rohlíky asi 15 minut, chléb 1 hodinu.

POZOR: Množství mouky je pouze orientační. Každý jogurt, bramborová kaše i kvásek je jinak hustý, proto si musíme hustotu těsta sami během hnětení ohlídat!

Z tohoto množství těsta jsem měla 11 rohlíků plněných párky a chléb o hmotnosti 1 kg.

Rohlíkové kytky  rohlikove-kytky.jpg

  • 250 ml mléka
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 1 lžíce cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • šunka
  • klobása
  • sýr
  • provensálské koření
  • kečup
  • česnek

Do mísy dáme mouku, sůl a promícháme. Přidáme droždí, rozmíchané v trošce mléka, cukr a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme máslo a zbytek mléka a vypracujeme těsto. Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněné ploše,  rozdělíme na dva díly. Každý díl rozválíme na  obdelník,  potřeme troškou kečupu smíchaným s utřeným česnekem, posypeme strouhaným sýrem, poklademe šunkou, kolečky klobásy a zamotáme jako rolády. Do zapékací mísy nebo dortové formy dáme pečící papír, obě rolády rozkrájíme na dílky o délce výšky mísy a skládáme do mísy řezem dolu. Necháme 30-40 minut dokynout, poté nahoře pomašlujeme rozmíchaným vejcem s trochou mléka a posypeme sezamovým a lněným semínkem, kmínem a upečeme.

  Cibulovo-bramborové rohlíky cibulovo-bramborove-1.jpg

  • 30 dkg vařených brambor
  • 4 PL osmažené cibule
  • 2,5 dl vody
  • 2 PL oleje
  • 1 vejce
  • 60 dkg hladké mouky
  • 20 g droždí
  • 1,5 KL soli
  • 1 KL cukru

Pokud nemáme domácí pekárnu, dáme do mísy mouku, sůl a promícháme. Přidáme droždí, rozmíchané v trošce vody, cukr a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme olej a zbytek vody, rozmačkané brambory, vejce, cibuli a vypracujeme těsto. Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněné ploše, vytvarujeme rohlíky (16 ks), naskládáme na vymazaný plech, nebo s pečícím papírem a necháme kynout pod utěrkou 30 - 40 minut. Pak pomašlujeme vejcem a posypeme dle chuti semínky, solí,... Necháme dokynout a pečeme na 180°C asi 15 minut.

V pekárně je třeba těsto pohlídat, každé brambory jinak sají vodu, popř přidat trochu mouky.

Preclíky

  • 50 dkg hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 30 g droždí
  • 125 g  másla
  • 125 g sádla
  • 300 ml mléka,
  • 1PL cukru
  • sůl

Na posypání:

  • hrubou sůl
  • mák,
  • sezamové seménko
  • kmín
  • sekané ořechy
  • cukrk krystal
  • mletou skořici

 
Z droždí, cukru, trochy vlažného mléka a lžíce mouky zaděláme kvásek. Do mísy dáme mouku, posolíme, přidáme vzešlý kvásek a ve zbylém mléce rozkvedlané žloutky. Nakonec přidáme rozpuštěný tuk a vypracujeme hladké těsto. Necháme v teple vykynout. Z těsta odkrajujeme kousky, vyválíme z nich válečky a vytvoříme preclíky. Dáme je na pomaštěný plech, necháme vykynout a potřeme je rozšlehaným bílkem.

Některé posypeme solí, mákem nebo kmínem či sezamovými semínky. Jiné dochutíme cukrem, skořicí a sekanými ořechy.

Pečeme v hodně vyhřáté troubě dozlatova.

Tip: Preclíky před kynutím můžeme "louhovat" - ponoříme je na cca na 1/2 minuty do roztoku vody a sody. Ostrým nožem nařízneme po délce, tím vznikne při pečení rovná puklina s krásně bílým těstem uvnitř.

Roztok na louhování: 1 l vody + 25 g sody.
 

Anglický chlébanglicky-chleb-2.jpg

300 ml mléka
225 g ovesných vloček
1 lžičky cukru
2 lžíce oleje
2 lžičky soli
50 ml vlažné vody
400 g hladké mouky
25 g čerstvého droždí

Do pekárny nasypeme vločky, zalijeme horkým mlékem a zapneme program Těsto. Po chvilce (když mléko zchladne) přidáme vodu, cukr, droždí a olej.
Když začne pekárna míchat, pekárnu vypneme, přisypeme mouku a sůl a opět zapneme na program Těsto (pokud máme pekárnu s předehřevem, pak zvolíme program Rychlý. Po ukončení kynutí, před pečením, vykynuté těsto vyndáme a na vále vytvarujeme bochníček chleba, přendáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Pak pomašlujeme mlékem a posypeme ovesnými vločkami a sezamem, nebo lněným semínkem.

Při ručním zpracování dáme celo kostičku droždí, tj 42 g.
Pečeme 10 minut při 220°C, pak zmírníme na 170°C a dopečeme (asi 45 minut).

Jogurtové rohlíky s husím sádlemjogurtove-s-husim-sadlem-001-a.jpg

  • asi 500 ml bílého jogurtu
  • 2 PL husího sádla
  • 2 PL kvásku
  • sůl
  • 1 vejce
  • cca 500 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • špetka cukru

Děláno v domácí pekárně. Suroviny jsem nevážila, je potřeba ohlídat hustotu těsta. Pomašlováno bílkem  a posypáno směsí slunečnice, lnu, ovesných vloček.

 Anglické rohlíky  anglicke-rohliky-1.jpg

Zaděláme těsto na vdolky. (viz předchozí recept). Po vykynutí rozdělíme na 4 díly. Každý díl rozválíme do tvaru kola, rozdělíme na 4 díly a umotáme rohlíky. Poskládáme na plech (pečící papír) a necháme ještě asi 30-40 min vykynout. Pomašlujeme vajíčkem a poklademe  plátkem prorostlé slaniny a sýrem. Pečeme na 190°C, asi 15 min. (Nutno pohlídat, každá trouba peče jinak)

 

Vdolky, rohlíky, veka vdolky.jpg

  • 250 ml mléka
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 1 lžíce cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí

Do mísy dáme mouku, sůl a promícháme. Přidáme droždí, rozmíchané v trošce mléka, cukr a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme máslo a zbytek mléka a vypracujeme těsto. Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněné ploše, vytvarujeme vdolky, naskládáme na vymazaný plech, nebo s pečícím papírem a necháme kynout pod utěrkou 30 - 40 minut. Pak pomašlujeme vejcem a posypeme hrubou solí a kmínem. Necháme dokynout a pečeme na 160°C asi 25 minut.
My je milujeme k bramborové polévce s houbami.

Z těsta jsou výborné rohlíky, nebo veky na chlebíčky, bulky,..

Sýrová kolečka

Těsto:

  • 60 dkg polohrubé mouky
  • 2 dcl mléka
  • 1 PL cukru
  • 1 PL soli
  • 1 prášek do pečiva
  • 25 dkg másla

Náplň:

  • 25 dkg Nivy
  • 25 dkg tvrdého sýra
  • 25 dkg másla
  • 10 dkg strouhamých vlašských ořechů

Sýry nastrouháme na hrubém struhadle, máslo vyšleháme a vše spojíme, přidáme strouhané ořechy.

Suroviny na těsto zpracujeme, rozdělíme na 6 dílů, vyválíme. Každý díl potřeme náplní, zarolujeme roládky a dáme zabalené v alobalu na 1 hodinu do mrazničky.

Pak krájíme asi 0,5 cm kolečka, posypeme strouhanými ořechy, mákem, nebo kmínem a pečeme ve středně vyhřáté troubě.

 Rohlíky se semínkyrohliky-se-seminky.jpg

  • 3 dcl vody
  • 50 g oleje
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžíce cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí

Na přípravu těsta jsem použila domácí pekárnu. Po vykynutí rozdělila na 3 díly a každý díl  vyválela do kruhu, rozdělila na 4 díly a umotala rohlíky.

Hotové rohlíky pomašlujeme vajíčkem a obalíme ve směsi

  • nasekaných slunečnicových semen,
  • lněných semínek,
  • ječných vloček
  • sezamu,
  • kmínu 
  • koření na posyp rohlíků (koupeno v Pekařském ráji)

Pečeme na 200°C.

 Jednodušší a levnější recept už asi není, ale překvapilo mě, jak chutné byly, díky semínkům.

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

pečeme rohlíky

(Helena Syrúčková, 2. 7. 2012 13:16)

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA