Jdi na obsah Jdi na menu
 


Knedlíky 2

5. 1. 2012

Karlovarský knedlíkkarlovarsky-knedlik-a.jpg

  • 6 housek
  • 4 vejce - sníh
  • mléko
  • dětskou krupičku
  • petrželovou nať
  • sůl
  • muškátový květ
  • máslo
Bílé pečivo nakrájíme na kostičky a necháme přes noc proschnout, druhý den opečeme na másle. Nléko smícháme se žloutky, osolíme, přidáme muškátový květ a krupičku. vytvoříme si řidší těstíčko. Do opečené housky přidáme nasekanou čerstvou petrželku, těstíčko, lehce vše promícháme, na konec opravdu opatrně vmícháme sníh z ušlehaných bílků.
Hrnečky o obsahu 1/4 l vymažeme máslem a naplníme do 2/3 připraveným těstem. Vložíme do hrnce s vroucí vodou a vaříme cca 27 minut. Vody v hrnci musí být jen do poloviny hrnků a vaříme pomalým varem, aby nán voda netekla do hrnků.
Uvařené knedlíky vyndáme z hrnce, necháme 2 minuty odstát, aby se lépe vyndavaly. Nožem lehce objedeme po celém obvodu uvařeného knedlíku a vyklopíme ho ven. Krájíme na kolečka.

Pohankové knedlíky  cizrnovy-gulas--pohankove-knedliky.jpg

  • 250 g pohanky (lámanka)
  • 50g másla
  • muškátový oříšek
  • olej
  • 2 vejce
  • 5 rohlíků
  • cca 30g bramborového škrobu
Pohanku spaříme vroucí osolenou vodou a necháme ji asi 20 minut stát pod pokličkou. Vody je třeba odměřit dvojnásobek než samotné pohanky. Během toho si v misce rozšleháme vejce, rozpuštěné máslo, sůl, koření a jemně nasekanou petrželovou nať, na závěr vmícháme škrobovou moučku. Tuto směs pak vmícháme do spařené pohanky. Přidáme nakrájené rohlíky a vše zlehka promícháme. Podle potřeby můžeme přidat trochu bramborového škrobu.
Na každý knedlík (váleček) si připravíme pruh alobalu a na něj položíme kousek potravinářské fólie. Řídké těsto pak rozdělíme na patřičné části a postupně vytvoříme prostým zavinutím válečky. Na koncích alobal pečlivě stočíme "jako bonbónek“.
Podle velikosti vaříme knedlíky asi 20 minut.

Kynuté knedlíky s povidlovou omáčkou

  • 500 g hrubé mouky
  • 1 l mléka
  • 1-2 vejce
  • 20 g droždí
  • sůl

na omáčku:

  • 1 kg povidel
  • 80 g cukru
  • trochu vody
  • 1 lžičku škrobové moučky
  • skořici

Do mísy s moukou dáme sůl, kvásek, mléko, vejce a vypracujeme tuhé těsto, které zaprášíme moukou a necháme 30 minut kynout. Pak z těsta vytvoříme váleček, který nakrájíme na dílky. Každý díl zakulatíme do tvaru knedlíku, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout.

Knedlíky zaváříme do osolené vařící vody, nejprve 5 minut pod poklicí, pak je obrátíme a vaříme ještě 3 minuty.Mezitím na povidla nalijeme vodu a rozvaříme je. V troše studené vody rozmícháme škrobovou moučku a přidáme ji do povidel současně s cukrem a skořicí. Omáčku necháme přejít varem a pak s ní poléváme hotové knedlíky.

Tip: Můžeme podávat se Žahourem, rozvařenými zahradními jahodami, zahuštěnými pudinkem,..

Jablečné knedlíky se skořicí

  • 250 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 30 g másla
  • 200 g tvarohu
  • 120 ml mléka
  • špetka soli
  • 500 g jablek
  • skořicový cukr
  • 50 g másla.

Do mísy dáme máslo, vejce, tvaroh a vše utřeme. Pak přidáme prosátou mouku se solí a mlékem a vše rukama nebo vařečkou spojíme ve vláčné těsto. Jablka si připravíme (omyjeme, oloupáme a rozkrájíme na čtvrtky) do misky. Do většího hrnce dáme vařit vodu. Z těsta uděláme kousky, každý trochu roztlačíme v dlani, položíme na něj kousek jablíčka, posypeme skořicovým cukrem a důkladně zabalíme. Knedlíky vhazujeme do vroucí vody, občas opatrně promícháme, aby se nepřichytily.

Vaříme 5-8 minut, dokud nevyplují na hladinu. Podáváme posypané skořicovým cukrem a polité rozehřátým máslem.

Žemlové knedlíčky s houbami
  • 8 rohlíků
  • 4 vejce
  • 200 g čerstvých hřibů
  • 150 g hrubé mouky
  • 0,4 l mléka
  • špetka prášku do pečiva
  • sůl
  • kmín
  • petrželová nať
Starší rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme oschnout. Houby nakrájíme na menší kousky a krátce povaříme v osolené vodě. Z vajec, hub, mléka, nasekané petrželky a mouky zamícháme kašovitou hmotu, osolíme a posypeme kmínem. Pak vmícháme prášek do pečiva a nakrájené rohlíky. Z hmoty tvoříme kulaté knedlíky a obalíme je v hrubé mouce.
Knedlíky vaříme v osolené vodě 10 - 15 minut. Můžeme podávat k houbové omáčce.
 
Špekové knedlíky
  • 12 ks housek
  • 100 g sádla
  • 350 ml mléka
  • 5 ks vajec
  • 2 ks cibule
  • 250 g slaniny
  • 150 g hrubé mouky
  • 1 hrst petrželky
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka majoránky
Housky nakrájíme na kostičky, opečeme na sádle a pokropíme mlékem, necháme zchladnout. Slaninu také nakrájíme na kostičky a orestueme s cibulkou. Následně přidáme k housce i s petrželkou, solí, pepřem a majoránkou. Vejce oddělíme bílek od žloutku. Sníh a žloutky ušleháme zvlášť a vmícháme do směsi housek a slaniny. Přisypeme hrubou mouku a vymícháme těsto. Vytvarujeme knedlíky a vaříme je na páře cca. 7 minut.
Hotové knedlíky přelijeme rozpuštěným sádlem.
 
Knedlíky z jáhel
  • 200 g jáhel
  • 60 g ovesné vločky
  • 1 ks vejce
  • 20 g osmažené cibulky
  • 1 lžička petržílky
20 dkg jáhel uvaříme v ½ litru vody na husto. Když projdou varem, tak je vyndáme a necháme vychladout. Pak je spojíme s 6 dkg mletých ovesných vloček, přidáme jedno vejce a na másle osmaženou cibulku. Přimícháme trochu sekané zelené petržílky. Z tohoto těsta uděláme asi 12 kulatých knedlíků a uvaříme je  10 minut v osolené vodě.
Podáváme s koprovou nebo okurkovou omáčkou.
 
 Frncochaté knedlíky
  • 200 g jáhel
  • 60 g ovesné vločky
  • 1 ks vejce
  • 20 g osmažené cibulky
  • 1 lžička petržílky
 
Nastrouháme brambory, přidáme mouku, strouhanku a osolíme. Vymícháme těsto a lžící tvoříme knedlíky, které vaříme ve vroucí slané vodě asi deset minut.
 
Podáváme např. k pečenému masu a cuketovému zelí.
 
Knedle švestkový.
Uvařiti švestek, usekati je, vyndat pecky, potom rozmočiti (u) vodě žemli, rozdrobiti a vraziti mezi to vejce, vobalovati to v mouce, smažiti na másle.
Knedle syrný
Vezmi suchej sejr, protlač jej krhulí, dej na mísu. Rozhřej na rendlíček másla, vlej do toho sejra, vraž některý vejce, daj petruželky, muškátovýho květu, pepře, smíchej, potom dělej knedle, vosypaje krupicí neb múkou, nenahníst hrubě múce, pak házej do vřelý vody, uvaře udělej jíšku neb tý vody dej, v který sě vařilo, přilije máslo.
Překlad: Nastrouhejte tvrdý tvaroh do misky, potom rozehřejte v kastrůlku máslo a nalijte ho do sýra. Přidejte několik vajec. Přidejte petrželku, muškátový květ a pepř. Pokud jde o množství jednotlivých ingrediencí, dbejte, aby to mělo konzistenci na uhnětení knedlíků, okořeňte podle vlastního uvážení. Hotové knedlíčky obalte v mouce nebo v krupici. Nedávejte té mouky příliš mnoho. Naházejte knedlíky do vřelé vody (jako halušky) a povařte. Podávejte polité jíškou, nebo vodou, v níž se knedlíčky vařily a do níž jste přidali máslo.
 
Bramborový knedlík sváteční
Z klasického těsta na bramborové knedlíky vyválíme na pomoučeném vále placku silnou asi 5 mm. Na tu rozprostřeme z jedné poloviny překrájené kysané zelí a z druhé poloviny drobně krájené uzené maso. Placku opatrně zavineme a vložíme v pláteném ubrousku do vařící vody, vaříme cca 30 minut. Hotový sváteční knedlík nakrájíme na úhledné plátky (objeví se nám zajímavá dvoubarevná mozaika. Podáváme s uzenou krkovičkou a zbytkem kysaného zelí.

Chlebové knedlíky

  • 6 krajíců chleba
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/4 l vlažné vody
Chléb nakrájíme na kostičky, necháme oschnout, osolíme a v míse smícháme s moukou a práškem do pečiva. Zalijeme vlažnou vodou a vypracujeme vláčné nelepivé těsto.Vyválíme 2 knedlíky a vaříme ve vroucí vodě 20-25 minut. Během vaření knedlík obrátíme. Do knedlíků můžeme zapracovat dle chuti jemně krájenou petrželku.
Knedlík je vhodný ke všem druhům gulášů.
Chlupaté knedlíky se strouhankou
  • 750 g brambor
  • 1 vejce
  • sůl
  • strouhanka
  • polohrubá mouka
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. Slijeme vodu, přidáme vejce, sůl, strouhanku a polohrubou mouku, tak aby těsto bylo husté. Strouhanky dát o něco víc, než mouky. Mouka by měla držet těsto pohromadě, ale strouhanka je udělá kypré. V ruce děláme knedlíky a zavařujeme do vroucí vody. Stráhneme oheň tak, aby jen trochu probublávaly. Asi po 10 minutách jeden vyzkoušíme, jestli jsou hotové.
Drbáky (drbance, bosáky)
Polovinu množství připravených brambor nastrouháme (vymačkáme až téměř na drť – je to
důležité, jinak jsou knedlíky po uvaření rozplizlé), stejné množství brambor uvaříme, oloupeme
a také nastrouháme. Ze syrových brambor slijeme vodu a obě součásti smícháme dohromady.
Osolíme a vytvoříme těsto. Nepoužíváme žádné vejce ani mouku. Kulaté knedlíky o velikosti cca 6 cm (pokud by těsto „nedrželo“, lehce je obalíme v hladké mouce) vaříme v osolené vodě do „vyplavání“. Po vyjmutí z vody je trochu vidličkou natrhneme, aby se „vydýchaly“. Někdy se
přidávalo vejce a nakrájená osmažená houska.
Na Blatech se dokonce plnily švestkami.
Bramborové knedlíky s česnekem
½ kg vařených vychladlých brambor jemně nastrouháme, přidáme 20 dkg hrubé krupice, 1 vejce, 2 – 3 stroužky česneku, sůl, půl lžičky majoránky. Zpracujeme těsto, z kterého tvarujeme
válečky o průměru asi 6 – 7 cm a délce 15 cm.
Vaříme ve vroucí vodě asi 20 – 25 minut.
Knedlíky se dělají speciálně k huse nebo kachně.
Kantoráky se zelím
  • 1 kg syrových brambor
  • 1 vejce
  • sůl
  • 1 kg švestek
  • asi ¼ kg hladké mouky
  • máslo
  • sklenice červeného kysaného zelí
  • cukr
Oškrábané brambory nastrouháme najemno, necháme chvíli odstát a přebytečnou vodu slijeme. Přidáme vejce, trochu soli a podle potřeby hladkou mouku. Nejprve v míse, potom na pomoučněném vále, vypracujeme těsto (zkusíme jeden knedlík uvařit, rozváří-li se, přidáme mouku).
Z těsta vyválíme váleček, zploštíme ho, nakrájíme na dílky, naklademe na ně švestky a utvoříme knedlíky. Vaříme v mírně osolené vodě 6 – 8 minut, po uvaření je vybereme a omastíme rozpuštěným máslem, ocukrujeme a jako přílohu podáváme zelí.
Příprava zelí: Kysané červené zelí překrájíme a dáme dusit na kousek tuku. Když je voda skoro vydušená a zelí měkké, ochutíme cukrem, osolíme a přikyselíme octem, můžeme zaprášit trochou hladké mouky.

Knedlíky Hup do vody
  • 2 hrníčky hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • ½ kypřícího prášku do pečiva
  • mléko podle potřeby
Kypřící prášek do pečiva smísíme s moukou, rozklepneme vejce, osolíme a přidáme tolik
mléka, aby vzniklo těsto, které se nerozváří (vyzkoušíme). Lžící vykrajujeme noky a vhazujeme
do vařící osolené vody, vaříme asi 5 minut. Uvařené vybereme na mísu a polijeme rozpuštěným máslem.
Dobré jsou samotné, ale i se salátem z červeného kysaného zelí, popřípadě jako
příloha k vepřovému masu.
Bramborové škvarkové knedlíky
  • 1 kg umletých vařených brambor
  • 50 dkg krupice
  • 2 vejce
  • 15 dkg umletých škvarků
  • 3 housky nakrájené na kostičky
  • 2 – 3 lžíce mléka
Vše zpracujeme dohromady, je-li těsto tuhé, přidáme trochu mléka, je-li řídké, přidáme krupici.
Děláme menší knedlíčky, které vaříme asi 20 minut. Místo škvarků můžeme knedlíky plnit jemně nasekaným uzeným masem nebo mletým, tučnějším salámem. Sypeme osmaženou cibulkou.
Modrý vole s procesím
  • ¼ kg hrubé mouky
  • 1 – 2 vejce
  • trochu vody
  • 1 – 2 dkg omastku do těsta
Mají starší tradici než knedlíky. Těsto se zadělává řidší než na knedlíky, s přidáním omastku. Do těsta se zapracuje 1 – 2 vejce. Vykrajuje se kávovou lžičkou a vaří se v mléce asi 8 – 10 minut.
Scezené se ihned promastí, aby se neslepily a sypou se mákem.
Jahodové knedlíky tvarohovo-bramborové
  • 400 g jahod
  • 250 g tvarohu
  • 200 g vařených brambor - vychladlých
  • 30 g másla
  • 5PL hrubé mouky
  • 2PL mléka
  • 2PL strouhanky
  • 2 vejce
  • sůl
Brambory rozstrouháme a utřeme s máslem, tvarohem, strouhankou, kterou jsme předem zvlhčili mlékem, dále vejce a sůl. Vypracujeme těsto, nakrájíme na stejné kousky , poklademe jahody.
Vaříme 6 minut.
Pocukrujeme, polijeme rozpuštěným máslem.
Bavorský knedlík
Včerejší rohlíky  nakrájíme na kostičky.Polovimu osmažíme na másla a necháme vychladnout. Druhou polovinu zalejeme horkým mlékem, necháme nasáknout a přidáme: vajíčko, opečenou na kostičky nakrájenou slaninu,do které můžeme vhodit hrstku zelené petrželky a opečené rohlíky. Těsto zahustíme polohrubou moukou tak, aby se daly udělat knedlíky, které drží tvar /menší tenisáky/. Ty ještě můžeme obalit v polohrubé mouce. Vaříme v osolené vodě cca 15 min. Po uvaření nakrojíme aby vyšla pára.
Hrnečkové knedlíky
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek polohr.mouky
  • 2 žloutky + sníh ze 2 bílků
  • 2 rohlíky nakrájené na kostičky
  • sůl
Zaděláme těsto. Hrnky řádně vymažeme máslem, naplníme do 2/3 těstem a vložíme do kastrolu se studenou vodou tak, aby byly do poloviny ponořeny. Přikryjeme pokličkou a vaříme asi 40 minut. Pak těsto odřízneme nožem kolem okraje hrnku, aby se knedlík dobře vyklopil a na prkénku nařežeme.
  • 200g uzeného masa
  • 4 housky
  • 3 vejce
  • 100g kysaného zelí
  • 3-4 lžíce kysané smetany
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 100g hrubé mouky
  • 50g slaniny
  • 1 cibule
  • olej
  • sůl
Příprava:
Uzené maso a housky nakrájíme na malé kostičky a dáme do mísy, přidáme překrájené kysané zelí, vejce, kysanou smetanu, nasekanou petrželku, hrubou mouku a sůl. Vše promícháme a propracujeme. Podle potřeby přidáme mouku nebo tekutinu. Z těsta vytvarujeme kulaté knedlíky, které vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme cca 20 minut.
Slaninu nakrájíme na tenké plátky a nasucho opečeme na pánvi. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka a opečeme dozlatova na oleji.
Hotové knedlíky rozdělíme na talíře, posypeme opečenou slaninou a cibulkou. Zdobíme pažitkou.
Houbové knedlíky
  • 150g směsi hub
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • pepř
  • 2 vejce
  • 1 houska
  • 50ml mléka
  • petrželka
  • strouhanka dle potřeby
Uvařené knedlíky nakrájíme, na talíři obložíme zelím a polijeme rozškvařenou slaninou, nebo podáváme jako přílohu (ke kuřeti) se zeleninovým salátem.
 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA