Jdi na obsah Jdi na menu
 


Noky

14. 11. 2011

Noky k masu na šťávě

  • 1 vejce
  • 60 g másla
  • 250 g polohrubé mouky
  • sůl
  • mléko

Do mísy vsypeme polohrubou mouku, osolíme, přidáme vejce, zředíme mlékem (postupně přidáváme) a vymícháme. Těsto musí být řidší než na buchty. Necháme odpočinout. Do vroucí osolené vody lžící namočenou v této horké vodě vykrajujeme noky, po vyplavání vaříme asi ještě 3 minuty.

Vhodné ke každému masu na šťávě, příp. ke guláši, játrům na šťávě atd.

Smažené noky Maďarské

Uvařit oloupané brambory, horké nasypat do většího, silnějšího igelitového pytlíku, kde již máme 10 dkg krupice, 25 dkg hrubé mouky, 1 vejce, 1 dkg soli a čtvrt lžičky prášku do pečiva. Pytlík dát na vál a válečkem rozmělnit ty brambory úplně do hladka. Pak rukama zpracovávat tak dlouho, až máme krásné těsto. Vysypat na pomouč.vál, vykrájet si tvary jaké chceme a obalit standartně v trojobalu. Pak noky usmažit na sádle.

Používá se jako příloha k vepřové, nebo skopové pečeni a k mnoha dalším pokrmům.

Smažené bramborové noky

  • 70 dkg brambor,
  • 10 dkg hladké mouky,
  • 2 vejde,
  • česnek,
  • sůl,
  • pepř,
  • majoránka

Oškrábané syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle a necháme chvíli stát. Vodu scedíme, přidáme mouku, vejce, utřený česnek, sůl a koření, zamícháme, vypracujeme těsto hustší než na bramboráky. Z těsta polévkovou lžící vykrajujeme noky, které v rozpáleném oleji smažíme dozlatova.

Noky z brambor

Bramborové těsto určitě znáš. pak udělám válečky asi jako prst, nakladu je na prkýnko a krájím špalíčky asi tak 2 cm. Jsou výborné k rajské - do té někdy přidávám šalvěj - má to bezva chuť.

Jako samostatný pokrm je sypeme strouhaným tvrdým sýrem nebo rozdrobenou uleželou brynzou a podáváme k nim sezónní zeleninový salát. 

Krupicové noky

povařím trochu mléka, posolím, hodím kousíček másla a pak do vařícího mléka sypu krupici a míchám. Když se nechytá - je hotovo. Jak chladne, přidám vajíčko, promíchám a noky hážu lžičkou.

Noky ze syrových brambor

  • 550 g syrových brambor
  • 150 g brambor vařených ve slupce
  • 250 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • sádlo na promaštění knedlíků

Oloupeme syrové brambory a najemno je nastrouháme do mísy. Necháme asi 15 minut odstát. Potom je dáme odkapat do cedníku, přičemž z nich zlehka vymačkáme vodu. Vrátíme zpět do mísy. Přidáme oloupané, jemně nastrouhané vařené brambory, sůl, rozšlehané vejce a vše promícháme. Postupně po troškách přisypáváme hrubou mouku a mícháme, až vznikne tuhé těsto. Lžíci namočenou v horké vodě vykrajujeme z bramborové hmoty noky, které zavaříme do vroucí osolené vody. Vařečkou je nadzdvihneme ode dna a vaříme 8-10 minut. Uvařené noky vyjmeme a vložíme do vymaštěné mísy.

Špaldové nočky

  • 350 ml zeleninového vývaru
  • 50 g másla
  • 150 g nahrubo pomletých špaldových semínek
  • 2 vejce
  • sůl a pepř

Vývar a máslo vlijeme do hrnce a přivedeme k varu. Až se máslo rozpustí, přidáme špaldovou moučku. Zvýšíme teplotu a 2 minuty vaříme za stálého míchání, až se vytvoří z těsta knedlík a na dně hrnce se udělá povlak. Necháme trochu vychladnout, pak postupně vmícháme vejce a ochutíme solí a pepřem. Na knedlíčky přivedeme k varu 2 litre vody se 2 lžičkami soli. Mokrou lžíci vykrajujeme z těsta 12 knedlíčků a na mírném ohni vaříme pod pokličkou 10 minut.

 

 

 

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Noky

(Eva, 16. 11. 2011 20:20)

Těsto na krupicové noky dělám a používám ho i na ovocné knedlíky.Protože vařím toho víc,tak vždycky dám na 1 litr mléka,jeden sáček(1/2 kg) krupice.

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA