Jdi na obsah Jdi na menu
 


Masa různá - směsi, králík, kůzle,..

19. 11. 2011

Kološvárské zelí                kolosvarske-zeli.jpg

  • 200g syrového vepřového masa
  • 200 g uzeného bůčku
  • 100 g pikantní klobásy
  • 50 g sádla
  • 80 g rýže
  • 400 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • kmín, sůl
  • majoránka
  • 2+2 stroužky česneku
  • paprika sladká
  • 1,5 dcl mléka
  • 1,5 dcl smetany
  • 1 KL hladké mouky

Polovinu cibule osmažíme na sádle, přidáme kmín, kysané zelí a promícháme. Vepřové a uzené maso rozemeleme, přidáme vařenou rýži, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, majoránku a zbylou část nastrouhané, nebo rozemleté cibule. Vše dobře promícháme. Polovinu zelí urovnáme do zapékací misky, na ně rozprostřeme připravenou náplň, poklademe kolečky klobásy a přikryjeme zbylým zelím. Mléko smícháme se smetanou, moukou, paprikou, solí a rozetřenými dvěma stroužky česneku. Zalijeme připravené zelí a v troubě dusíme pod pokličkou asi 30 minut. Na závěr odklopíme necháme zapéct.

Podáváme s opékanými, nebo vařenými bramborami.

Játra s rozmarýnem a cidrem

  • 500 g kuřecích jater                        jatra-na-rozmarynu.jpg
  • 1 jablko
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml cideru
  • 150 ml šlehačky
  • máslo a olivový olej
  • sůl, pepř
  • čerstvá rozmarýna

Játra osolíme a opepříme a dáme na pánev, na rozpálený olej s máslem. Rozložíme kousky jater vedle sebe, nikoli přes sebe, aby se pěkně orestovala. Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Játra restujeme asi 3 minuty, opatrně obrátíme a přidáme česnek s cibulí. Restujeme další 2 minuty, pak játra vyndáme a do pánve přidáme jablko nakrájené na kousky. Necháme opéct, zalijeme cidrem a pánev odvaříme. Přidáme šlehačku a rozmarýnu a necháme spojit chutě. Játra vložíme zpět a prohřejeme.

Podáváme s rýží, opečenými bramborami.

Brokolicový koláč                  brokolicovy-kolac-1.jpg

Těsto:

  • 180 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 1 KL soli
  • 1 PL studené vody

Náplň:

  • 150 g brokolice
  • 200 g mletého masa
  • sůl, pepř
  • 1 paprika
  • 2 cibule
  • 50 ml smetany
  • 2 vejce
  • 50 g goudy

Z mouky, změklého másla a vody uhněteme  hladké nelepivé těsto. Z těsta uděláme kouli, kterou zabalenou do fólie necháme minimálně 120 minut odpočívat v ledničce.

Těsto rozválíme na plát silný asi 5 mm a a vložíme je do vymazané zapékací mísy.

Brokolici necháme chvíli povařit, papriku a cibuli nakrájíme.

Maso okořeníme a rozetřeme na připravený koláč.  Na masovou směs položíme kousky brokolice, cibuli a papriku. Vajíčka rozšleháme se šlehačkou a nastrouhaným sýrem a směsí celý koláč zalijeme.

Pečeme na 200°C.

 Králičí závitky                 kralici-zavitky.jpg

  • králičí hřbet
  • sůl, pepř, česnek
  • olej

Náplň:

  • 2 plátky anglické slaniny
  • celer
  • hříbky (žampiony)
  • cibule
  • sůl

Jemně nakrájenou anglickou dáme na pánvičku, přidáme jemně nastrouhaný celer, houby a cibuli, osolíme a necháme smažit, až se slanina vyškvaří.

Na obalení:

  • kmín
  • jalovec
  • majoránka
  • sladká a pálivá paprika
  • hladká sojová mouka

Králičí hřbet vykostíme a nakrájíme na špalíčky. Maso rozklepeme, okořeníme a naplníme. Na plátek masa dáme nádivku, přehneme napůl a jehlou sepneme.

Na misce smícháme čerstvě utlučený jalovec, kmín, majoránku, obě papriky a trochu mouky. V tom obalíme závitky a na pánvi smažíme. (asi 5 min z každé strany)

Podáváme s bramborem a čerstvou zeleninou.

 Cuketové mleté řízky s bazalkou

  • 500 g mletého masa       cuketa-004a.jpg
  • 1 cuketa
  • 1 vejce
  • 2 vrchovaté lžíce strouhanky
  • hrst bazalkových listů
  • sůl, mletý pepř, majoránka
  • 5 stroužků česneku

Mleté maso osolíme, okořeníme a promícháme s vejcem,  rozmačkaným česnekem a strouhankou. Cuketu omyjeme (starší i oloupeme) a nastrouháme. Semena odstraníme. Nastrouháme nahrubo, osolíme, necháme odstát, pak vymačkáme přebytečnou vodu. Bazalkové listy posekáme najemno a oboje vmícháme do masa. Je-li směs příliš řídká, přidáme trochu strouhanky. Rukama namočenýma ve studené vodě formujeme kulaté placičky a skládáme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 30 minut.
Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Cuketové soudkycuketa-001a.jpg

  • 1 cuketa
  • 250 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • sůl, majoránka, mletý pepř
  • olej

Cuketu nakrájíme na špalíčky asi 3 cm vysoké a vnitřek vydlabeme tak, aby vznikla miska. (Doporučuji opatrně oříznout asi 1 cm od okraje a pak pomocí lžičky vnitřek vydlabat.) Mleté maso okořeníme, přidáme nasekanou cibuli a cuketu a směsí naplníme soudky. Pekáč vyložíme pečícím papírem, naskládáme soudky, malinko podlijeme vodou a pečeme na 180°C. Před koncem pečení posypeme strouhaným sýrem.

Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.

   Králík na rozmarýnu kralik-na-rozmarynu-a.jpg

  • 1 králík
  • 3 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 dl bílého vína
  • pár snítek rozmarýny
  • sůl, pepř
  • 100 g slaniny
  • 100 g anglické slaniny
  • vývar
  • 3 PL oleje
  • 1 PL másla

Králíka očistíme a prošpikujeme slaninou. Česnek utřeme se solí a vetřeme do masa. Lehce opepříme. Maso orestujeme na oleji, aby se zatáhlo. Do pekáče přidáme na plátky nakrájenou cibuli a kousky anglické slaniny. Podlijeme vývarem a vínem, přidáme máslo, posypeme čerstvým rozmarýnem a pečeme pod poklicí do změknutí. Na závěr krátce dopečeme bez poklice.

Podáváme s brambory.

Sedlákův trojitý řízek

  • 200 g vepřové bez kosti
  • 200 g kuřecích prsou
  • 200 g svíčkové
  • sůl
  • grilovací koření
  • koření na steak
  • provensálské bylinky
  • 100 g uzené slaniny
  • 4 stroužky česneku
  • 1 velká cibule
  • olej

Každý druh masa nakrájíme na čtyři stejné plátky, naklepeme, osolíme, a jednotlivé druhy masa posypeme každé jinou směsí koření (např grilovací, provensálské, směs na steak,..). Poté maso opečeme doměkka a vyjmeme. Ve výpeku orestujeme kostičky, slaniny, přidáme tenké plátky česneku, nudličky cibule a restujeme, až cibule zesklovatí. Na každou porci dáme jeden plátek od každého druhu masa, přelijeme orestovanou cibulí a česnekem.

Vhodnou přílohou jsou různě upravené brambory.

Králík na hořčici

Králíka naporcujeme, prošpikujeme slaninou. Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky, dáme na plech. Na to králíka,  6 větších cibulí nakrájíme na plátky, dáme na králíka, posolíme, pokmínujeme. (lepší je drcený kmín) Podlijeme vývarem  a pečeme doměkka.Před dopečením naškrábeme králičí játra a přidáme ke králíkovi. ( zamíchat do šťávy)

Podáváme s kysaným zelím a knedlíkem.

Králík na černém pivě

  • menší mladý králík
  • 5 silnějších plátků slaniny
  • 2 cibule
  • 100 ml černého piva
  • 1 lžička francouzské nebo plnotučné hořčice
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce hladké mouky
  • kousek másla
  • bylinky - bazalka a tymián, česnek a petržel, mletý pepř, sůl, bobkový list, zelená petrželka, cukr

Tenoučké plátky slaniny a kolečka cibule na másle do růžova osmažíme, vložíme na ně porce králíka, které ze všech stran opečeme. Pak maso vyjmeme a do šťávy přidáme koření. Bylinkové kostky česnek a petržel, bazalka a tymián, sekanou petrželku, hořčici, ocet a cukr, osolíme, zaprášíme moukou a osmahneme. Zalijeme pivem, povaříme, do omáčky vložíme maso, přikryjeme poklicí a dusíme doměkka.

Podáváme s kynutým knedlíkem.

Králík se zelenými fazolkami

  • 1 králíka
  • 250 g cherry rajčátek
  • 150 ml červeného vína
  • 4 lžíce oleje
  • 1 cibuli
  • hladkou mouku
  • špetku oregana
  • vodu nebo zeleninový vývar na podlití
  • 300 g mražených fazolových lusků
  • sůl, pepř

Králíka naporcujeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Ve velkém kastrolu podusíme na rozehřátém oleji na plátky nakrájenou mrkev a cibuli, přidáme porce králíka, lehce opečeme po obou stranách, podlijeme vínem. Dáme do trouby a dusíme pod pokličkou. Po chvilce přidáme cherry rajčátka, oregano a podle potřeby doplníme vodou. Rozmražené fazolky přidáme k masu, až když je téměř měkké. Před dokončením sejmeme pokličku a maso ještě necháme krátce opéct.

Podáváme s pečivem nebo s dušenými bramborami

Králík po doudlebsku

  • 4 porce domácího králíka
  • 200 g uzeného bůčku
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • 2 větší cibule
  • 50 g slaniny
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžička hladké mouky
  • 2,5 dcl vody

Očištěný králičí hřbet a běhy opláchneme a nasekáme na jednotlivé porce, které protkneme slaninou, osolíme a potřeme utřeným česnekem. Oloupanou cibuli nakrájíme na jemno, zpěníme na rozpáleném sádle, přidáme porce králíka, podlijeme a pečeme dozlatova za občasného přelévání šťávou. Opláchnutý uzený bůček uvaříme do poloměkka, nakrájíme na porce a dáme dopéci společně s králíkem. Šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou nebo prochladlým vývarem z uzeného bůčku, rozšleháme a zvolna vaříme. Hotovou šťávu podle potřeby osolíme.

Podáváme s bramborovými, nebo chlupatými knedlíky

Králík ve worcesterské omáčce

  • 3 lžíce worcesterské omáčky /nebo sojové /
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička pálivé papriky /nemusí být /
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 lžičky pepře

Vše smícháme a v této směsi obalíme porce králíka. Do kastrolu nebo pekáčku dáme na plátky pokrájené 2 cibule, na to poklademe kousky obaleného králíka, asi 1/2 másla nebo rostlinného tuku na pečení. Necháme do druhého dne v lednici a potom podlijeme vodou a v troubě dusíme doměkka. Příloha bramborový knedlík.

Králík načerno

  • 1 králičí předek
  • sůl
  • 100g másla
  • 1 malá mrkev
  • 1 petržel
  • ¼  menšího celeru
  • 1 velká cibule
  • 5 zrnek pepře
  • 5 zrnek nového koření
  • 1 bobkový list
  • špetka tymiánu, citrónové kůry a zázvoru
  • 250ml černého piva
  • 80g strouhaného perníku
  • 1 lžíce rybízové zavařeniny
  • 1 lžíce šípkové zavařeniny
  • 1 lžíce cukru
  • 30g jader vlašských ořechů
  • 5 suchých švestek
  • 20g loupaných mandlí
  • 30g hrozinek
  • citrónová šťáva
  • 2 lžíce červeného vína

Králičí předek omyjeme, utřeme dosucha a rozsekáme na menší kousky. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, vložíme králíka, osolíme, přidáme koření, zalijeme černým pivem a dusíme na mírném ohni. Podle potřeby podléváme horkou vodou. Měkké maso vyjmeme, do šťávy přidáme strouhaný perník, cukr a chvíli povaříme. Pak omáčku prolisujeme nebo rozmixujeme a podle chuti okyselíme citrónem. Přidáme vypeckované suché švestky, rozsekané ořechy, spařené hrozinky a na nudličky nakrájené mandle. Hotovou omáčkou přelijeme králíka a podáváme s houskovými knedlíky. Omáčku lze dochutit červeným vínem.

Králík s uzeným a houbami

  • 1 mladého králíka
  • 250 g libového uzeného masa
  • 250 g hub (nejlépe hříbků)
  • 12 malých cibulek (nakládaček)
  • 1 lžíci mouky
  • 1 sklenku bílého vína
  • 4 lžíce vývaru
  • olej
  • máslo
  • stroužek česneku
  • sůl
  • pepř

Králíka rozkrájíme na menší porce a na rozpáleném oleji rychle opečeme. Přidáme kousek másla, maso osolíme a opepříme  a necháme zezlatovět. Pak posypeme moukou, kterou za stálého míchání necháme hnědnout. Rychle zalijeme vývarem a vínem a dáme na dobrou půl hodinu dusit. Mezitím si nakrájíme uzené maso na kostičky. Rozkrájíme cibulky a stroužek česneku a všechno na másle osmažíme a přidáme ke králíku spolu s rozkrájenými houbami.Pak opět přiklopíme a necháme pomalu dusit další půl hodiny.

Králík na houbách
  • 1 domácí králík
  • 100 g šunky
  • 100 g hub
  • 1 cibule
  • 2 lžíce tuku (olej nebo sádlo)
  • 1 lžíce másla
  • 1 dl smetany ke šlehání
  • citronová šťáva
  • sůl
  • pepř
  • zelená petrželka
  • 1 lžíce hladké mouky
Porce králíka spařit vřelou vodou, až jsou bílé, nechat okapat.
Na tuku osmažit nakrájenou cibulku do zlatova. Přidat k ní králíka, osolit, opepřit, podlít trošku vodou, přidat kousek bujónu. Přikrýt pokličkou a podusit do měkka.
Mezitím nakrájet šunku na nudličky a houby na plátky, vše podusit na másle, zaprášit moukou, osmahnout, zalít smetanou a dusit cca 2 minuty.
Směs přidat k měkkému králíkovi, dochutit citrónem přidat nakrájenou zelenou petrželku, provařit.
Ten správný šmak celému receptu dodá citrón a zelená petrželka!
Nadívaný králík ll.
  • 1 králík
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • 1 Pl oleje
  • 100 g sterilovaných žampionů
  • 100 g brokolice
  • sůl, pepř
  • mletá sladká paprika
Králíka osolíme a posypeme paprikou. Cibuli, brokolici a žampiony nakrájíme na kousky, spojíme žloutkem. Osolíme, opepříme a vmícháme tuhý sníh z bílku.
Nádívku dáme do králíka, uzavřeme pomocí špejle, přidáme cibuli a pečeme pod poklicí za občasného podlévání.
Podáváme se zeleninovým salátem.
Králík v pikantní omáčce
V míse společně promícháme 200ml vody, 6stroužků utřeného česneku, necelé 1dc oleje, 2 cibule nakrájené, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce kečupu, 1 lžičku sladké papriky, osolíme. Rozporcovaného králíka dáme do marinády na 1 den, přeložíme do pekáčku a pečeme pod pokličkou doměkka, asi 1-1,25 hod. Podle potřeby podlijeme vývarem.
Podáváme s rýží.
Králík na rozmarýnu
  • 1 králík celý nebo 6 stehen
  • 100 ml octa
  • 200 ml červeného vína
  • zelená petrželka
  • kousek celerové natě nebo stonek řapíkatého celeru
  • 8 lžic olivového oleje
  • 4 mrkve
  • 4 cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 2 bobkové listy
  • větvička čerstvého rozmarýnu
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • sůl a pepř

Mrkev oloupeme a nakrájíme na větší špalíčky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na osminky. Králíka očistíme, odblaníme, omyjeme, osušíme a naporcujeme. Porce masa vložíme do mísy a přelijeme octem a vínem, přidáme celerovou nať nebo řapíkatý celer, mrkev, česnek, cibuli, 4 lžíce olivového oleje, bobkové listy a rozmarýn. Přikryjeme poklicí a vložíme do lednice, marinujeme do druhého dne. Během té doby králíka otáčíme a promícháváme. Druhý den porce králíka osolíme, opepříme a opečeme na 4 lžících olivového oleje dozlatova. Opečené porce přendáme do pekáče, přidáme rajčatový protlak, marinádu se zeleninou a kořením a pečeme v troubě do změknutí. Během pečení maso přeléváme vypečenou šťávou, podle potřeby podlijeme horkou vodou nebo vývarem.
Doporučená příloha:
rýže, brambory,  knedlík...
 

Králík místo veveřice

  • 4 králičí stehna
  • mrkev
  • sůl
  • pepř
  • 1 PL čerstvého zázvoru
  • hřebíček
  • šafrán
  • švestková povidla
  • perník na strouhání
  • červené víno

Do hovězího silného vývaru vložíme králíka a zvolna vaříme

Jícha – cibule, mrkev, švestková povidla, červené víno, mrkev nastrouhanou nahrubo, sušené švestky, koření, perník

Cibuli vložíme na rozpálené máslo, přidáme mrkev a vše opečeme. Přidáme povidla a zalijeme červeným vínem. Přidáme skořici, badyán a trochu hřebíčku. Zředíme hovězím vývarem. Perník nastrouháme a vložíme do omáčky, necháme společně vařit, aby perník omáčku zahustil. Můžeme přidat hovězí polévku a vše přecedíme. Nakonec přidáme sušené švestky na dochucení a provaříme 10 min.  

Příloha- kroupy

Na rozpálené sádlo vložíme cibulku, přidáme česnek, orestujeme a vložíme namočené kroupy. Mírně osolíme, opepříme a přilijeme hovězí polévku. Společně povaříme a na závěr přidáme čerstvou majoránku.

Kroupovou přílohu dáváme v malém množství, je velmi sytý.

Nakonec doplníme snítkou majoránky. 

Králík na česnekové omáčce

  • 1 králík
  • sůl
  • mletý pepř
  • 8 ks celého pepře
  • 5 kusů nového koření
  • 2 česneky
  • majoránka
  • olej
  • zakysaná smetana
  • hladká mouka
  • máslo

Králíka dáme vařit do vody, přidáme 8 celých pepřů, 5 kusů nového koření, osolíme a vaříme doměkka. Utřeme 12 stroužků česneku, přidáme mletý pepř, majoránku, zakápneme olejem a necháme uležet. Měkké maso vyndáme i s kořením, vývar zahustíme zakysanou smetanou a moukou. Přidáme česnek, dochutíme solí. Zjemníme máslem. Omáčka je bílá krémová a podáváme ji s houskovým knedlíkem.

Králik na pepři

  • králik
  • 4ks cibule
  • troška oleje
  • pepř
  • sůl

Na trošku oleje dáme nakrájené čtyři velké cibule a na to položíme posoleného a na čtvrtky nakrájeného králika,potom ho hrubě posypeme pepřem jen z odkryté strany a necháme pomalu dusit . Asi po půl hodině králika otočíme a posypeme ho pepřem z druhé strany.Dusíme další půl hodiny a podle potřeby otáčíme. Podlévat není vůbec třeba cibule pustí spousty šťávy a pálivou chuť pepře částečně pohltí.Dusíme až do změknutí králika.Podáváme s rýži nebo bramborem.

Nadívaný králík

  • 800 g králičího hřbetu a kýty
  • sůl
  • 1 cibule
  • 40 g másla
  • 10 g hladké mouky

Nádivka:

  • 150 g bílého pečiva
  • 2 vejce
  • mléko
  • 20 g másla
  • muškátový květ
  • zelená petrželka
  • sůl
  • pepř

Nejprve si připravíme nádivku. Pečivo nakrájíme na kostičky, zvlhčíme mlékem a rozehřátým máslem, přidáme vajíčka, okořeníme muškátovým květem, jemně nasekanou petrželkou, solí, pepřem a promícháme. Potom v králičím hřbetu a kýtě uděláme ostrým nožem otvor, osolíme, maso naplníme nádivkou a upevníme jehlami na masové závitky. Do pekáčku dáme kousky másla, posypeme nadrobno nakrájenou cibulí, vložíme připraveného králíka, podlijme trochou vody a dáme péci do předehřáté trouby. Měkké maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou a po zasmahnutí zalijeme teplou vodou. Chvíli povaříme. Na talířích přelijeme maso připravenou omáčkou. Podáváme s rýží.

Králík na smetaně

  • zadní králičí maso
  • anglická slanina
  • sádlo
  • sůl
  • cibule
  • mrkev
  • petržel
  • celer
  • celý pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • tymián
  • ocet
  • vývar nebo masox
  • cukr
  • hořčice
  • zakysaná smetana
  • citrón

Na pánvi rozškvaříme na kousky nakrájenou slaninu. Přidáme osolené maso, nakrájenou zeleninu, koření a podlijeme masovým vývarem. Ve vyhřáté troubě pečeme doměkka. Upečené maso vyjmeme a naporcujeme. Z výpeku vytáhneme koření, výpek propasírujeme, přidáme trochu cukru, hořčici, zakysanou smetanu a zakápneme citrónovou šťávou. Do této omáčky vložíme maso a důkladně prohřejeme.

Masovo-zeleninová směs s jahelnými knedlíčky

  • 700 g libového masa (telecí, kuřecí, krutí aj.)
  • 3 cibule
  • pepř
  • 3 lžíce oleje
  • 1 menší lilek
  • 2 cukety
  • 2 červené a 2 žluté papriky
  • 3 stroužky česneku
  • 250 ml bílého vína
  • 500 ml masového vývaru
  • 500 g sterilovaných loupaných rajčat nebo 1 protlak
  • 100 g lučiny nebo kysané smetany
  • 1 lžíce škrobové moučky
  • 2 lžičky provensálského koření
  • 1 svazek bazalky
  • 100 g jáhel
  • 50 g sušené bramborové kaše (3 vařené brambory)
  • 200 ml mléka
  • lžíce másla
  • sůl
  • 2 lžíce pšeničné mouky
  • 2 vejce

Libové maso osolíme, opepříme a opečeme na rozehřátém tuku. Přidáme cibuli rozkrájenou na čtvrtky, česnek a krátce osmažíme. Přilijeme víno a vložíme cca na 1 hodinu do trouby. Během pečení maso několikrát podléváme vývarem nebo horkou vodou.
Mezitím očistíme a nakrájíme zbylou zeleninu na kousky a cca po 30-40 minutách přidáme k masu. Pečeme ještě asi 30 minut. Jáhly propereme, 2-3krát spaříme, propláchneme a nasypeme do osoleného mléka. Zlehka mícháme, na mírném ohni vaříme do změknutí obilek. Přidáme máslo, necháme trochu vychladnout.
Přidáme žloutky, bramborovou kaši, usekanou bazalku nebo petrželku, pšeničnou mouku a dobře promícháme. Z bílku ušleháme sníh a pomalu ho zapracujeme do těsta. Rukama namočenýma do studené vody vytvarujeme malé knedlíčky, které vyváříme v osolené vodě. Směs masa a zeleniny vyjmeme z pekáče.
Do vypečené šťávy dáme rajčata, zjemníme lučinou a zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve trošce vody. Krátce povaříme, okořeníme pepřem a provensálskými bylinkami. Podáváme s jahelnými knedlíčky politými omáčkou.
Zdobíme bazalkou.

Divoký králík babičky Hojdarů

  • 1 naporcovaný kralik
  • 1/2 l tmavého piva
  • 2 středně velké cibule
  • 100g slaniny
  • hořčici
  • 2 bobkové listy
  • tymián
  • pepř
  • sůl a mouku

Dily králika potřeme hořčicí a obalíme v mouce. Posolíme, popepříme a dáme trochu tymiánu. Osmahneme cibule se slaninou a dáme na to dily králika. Osmahneme z obou stran.
Přilijeme pivo, přidáme bobkový list a pod pokličkou pečeme asi 1,5 hodiny.

Staročeský kuthan

  • 1/2 kg zadní hovězí
  • 1/2 kg vepřový bůček
  • 3 různé pikantní klobásy
  • 20 dkg anglické slaniny
  • 20 dkg plnotučné hořčice (malý kelímek)
  • 20 dkg kremžské hořčice (malý kelímek)
  • Sůl, pepř, trochu mleté sladké papriky, špetka chilli koření(může se vynechat)
  • 1/2 cibule
  • 2 smetany 11%

Maso a slaninu nakrájet na kostičky, klobásy na kolečka. Vše smíchat (kromě cibule a smetany). Nechat uležet min. 2 hod.(nejlépe přes noc).
Dáme do pekáče, trochu podlijeme a pečeme asi 1,5 hod, až hovězí maso změkne.
Přidáme jemně nakrájenou cibuli, pečeme dále 20 min., nakonec zamíchat smetanu a chvíli péct, až směs zrůžoví (udělá se ten správný sosík).
Příloha: knedlík, chléb, pečené brambory, příp. sterilované okurky.

Slezský bigos

  • 500 gr. hov. masa
  • 500 gr. vepř. masa
  • 300 gr. kuřete nebo krůty
  • 100 gr. slaniny 1-2 nožky domací, či jiné oblíbené klobásy
  • 500 gr. kysaného zelí
  • 1 menší hlávka bílého zelí
  • 4 cibule
  • 1 hrnek sušených hřibů
  • sádlo, nebo olej
  • sůl
  • ml. pepř
  • kmín na maso
  • ocet, cukr, sůl a kmín do hlávkového zelí

Nakrájíme jednotlivé druhy masa na kostky, pokrájíme zelí a všechnu cibuli. Namočíme houby.
Na zpěněnou cibuli dáme dusit kysané zelí.
V dalším kastrólu zpěníme cibuli, zalejeme ji hrnkem vody, přidáme ocet, cukr, kmín, sůl a pokrájené zelí. Dáme také dusit.
Ve třetím kastrólu /já používám ten největší, co mám/ osmahneme slaninu na troše tuku a 2 cibule, pak přidáme hovězí maso a opečeme ho. Okořeníme kmínem a přilejeme hřiby i s tekutinou. Přikryté dusíme asi půl hod., přidáme vepřové, až se zatáhne, tak drůbeží maso. Kořeníme a solíme dle vlastní chuti. Pomalu dusíme do změknutí, klobásku pokrájenou na půlkolečka přimícháme do hotového masa.
Finále : do masové směsi vmícháme postupně obě zelí - proto ten největší kastról.

Jihočeský bouchanec

  • 500 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • lžíce studené vody
  • sůl
  • 400 g pečeného kůzlete
  • 50 g másla
  • 2 dl masového vývaru

Z mouky, vajec, vody a soli zaděláme velmi tuhé těsto, které necháme 15 minut odpočinout.
Pak je nahrubo nastrouháme, rozprostřeme na vál a po uschnutí v troubě dorůžova upražíme.
Přidáme mleté pečené maso, vše zalijeme osoleným vývarem, v němž jsme rozpustili máslo a dusíme.

 Vánoční masová paštika

  • vepřový bůček
  • drůbeží játra
  • drůbeží srdíčka
  • cibule
  • francouzská pikantní hořčice
  • kmín
  • pepř
  • sůl

Vepřový bůček, játra a srdíčka osolíme, opepříme, okmínujeme a s pokrájenou cibulí dáme do pekáčku. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Upečené maso nakrájíme na menší kousky a i s vypečenou šťávou vložíme ještě teplé do mixéru s ostrými noži. Přidáme hořčici a důkladně rozmixujeme.
Směs nalijeme do mističek, ve kterých paštiku dáme do lednice vychladnout.

Sváteční uzená pečeně z Hané

  • 1000 g vepřových uzených kotlet vcelku
  • 750 g zadního hovězího masa
  • 80 g slaniny
  • 40 g másla
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • polovina celeru
  • nové koření
  • bobkový list
  • muškátový květ
  • 1/4 l červeného vína
  • 1 lžíce hladké mouky
  • mletý pepř
  • sůl

Uzené maso pokrájíme mezi žebry na plátky, ale dokrojíme jen ke kosti tak, aby kus zůstal vcelku. Hovězí maso nakrájíme na tenké řízky, které protáhneme slaninou a vkládáme je vždy mezi dvě uzené kotlety. Nezapomeneme opepřit, osolit a okořenit květem. Pak celý kus dobře zavážeme nití, aby držel těsně pohromadě. Vložíme s plátky očištěné zeleniny na pekáč do rozpáleného omastku a pečeme. Nakonec šťávu vysmahneme, zaprášíme moukou, zředíme horkou vodou, povaříme a přecedíme na maso. Podáváme s dušenou rýží nebo s různými druhy těstovin.

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA