Jdi na obsah Jdi na menu
 


Maso vepřové, uzené

15. 11. 2011

 Cuketa s uzeným masem   cuketa-s-uzenym-masem-1.jpg

  • 600 g nastrouhané cukety
  • 4 vejce
  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 cibule
  • 10 stroužků česneku
  • sůl, mletý pepř, drcený kmín, zelená petržel
  • 80 g anglické slaniny
  • 200 g uzeného masa
  • 100 g tvrdého sýra
  • 80 g polohrubé mouky
  • červená a žlutá paprika

Cibuli a slaninu pokrájíme nadrobno a společně osmažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Po částečném zchladnutí vmícháme rozmačkaný česnek. Cuketu nahrubo nastrouháme, osolíme a necháme 30 minut stát. Uzené a papriky pokrájíme na kostičky, sýr nahrubo nastrouháme. Z cukety slijeme puštěnou vodu a ještě ji vymačkáme rukama. Přidáme žloutky, jogurt a rozmícháme. Osolíme, opepříme, okmínujeme a přidáme nasekanou zelenou petžel. Vmícháme mouku, obsah pánve a všechny nakrájené suroviny. Nakonec zlehka zamícháme sníh ušlehaný z bílků a špetky soli.

Těsto nalijeme na vymazaný a strouhankou vysypaný pekáč a vložíme do vyhřáté trouby. Upečeme dorůžova (180°C, cca 60 minut).

Podáváme teplé nebo studené s čerstvou zeleninou.

Vepřové maso na houbáchna-houbach--a.jpg

  • vepřové maso (kýta, nebo kotlety) nakrájené na plátky
  • sůl
  • pepř
  • cibule
  • kmín
  • olej, nebo sádlo
  • mouka
  • houby

Maso naklepeme, osolíme, okmínujeme a obalíme v mouce. Na sádle orestujeme cibuli na kostičky, na to dáme naklepané a okořeněné maso, orestujeme, přidáme houby, podlijeme vodou, a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, houby lehce rozmixujeme, zaprášíme moukou a povaříme.

Podáváme s bramborovým knedlíkem.

Vepřové maso na hořčici          veprove-na-horcici.jpg

  • vepřové maso
  • šunková klobása
  • sůl
  • pepř
  • česnek
  • cibule
  • hořčice plnotučná a kremžská
  • smetana ke šlehání

Vepřové maso nakrájíme na kostky, klobásu na kolečka. Osolíme a opepříme, přidáme obě hořčice a dobře promícháme. Necháme odležet nejméně hodinu, nejlépe do druhého dne.  Pečeme přikryté v pekáčku, asi po půl hodině přidáme česnek a cibuli, nakrájenou na kolečka a dopečeme doměkka. Před koncem pečení zalijeme smetanou a necháme dopéct.

Podáváme s rýží.

Vepřovo-pohankový mišmaš

  • 200 g pohanky
  • 400 g prorostlého vepřového masa
  • 200 g mražené míchané zeleniny
  • (karotka, fazolky, hrášek, mladá kukuřice ...)
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 menší cibule
  • sůl
  • drcený kmín
  • mletý pepř

Pohanku vsypeme do hustého cedníku a prolijeme horkou vodou. V kastrolu na tuku osmahneme dozlatova najemno nakrájenou cibuli. Přidáme na menší kousky nakrájené vepřové maso, osolíme, přidáme kmín, mletý pepř a okapanou propláchnutou pohanku. Podlijeme vodou a dusíme téměř doměkka. Potom přidáme směs zeleniny, promícháme a pod pokličkou zvolna v troubě necháme dojít.
 

Pečený bůček s kroupami

  • 50 dkg vepřového bůčku
  • 35 dkg krup
  • 15 dkg cibule
  • 3 dkg hladké mouky
  • 5 dkg sádla
  • sůl
  • česnek
  • mletý pepř
  • kmín

Z omytého vepřového bůčku nakrájíme plátky, osolíme je, opepříme, pokmínujeme a dáme péci s drobně nakrájenou cibulí a podlijeme vodou. Při pečení přeléváme vlastní šťávou. Upečeme dočervena, maso vyjmeme. Šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme prosetou moukou, osmahneme, zalijeme vodou a dobře provaříme. Kroupy přebereme, uvaříme doměkka, propláchneme studenou vodou a promícháme s osmaženou cibulkou a utřeným česnekem. Osolíme a přelijeme částí šťávy. Porce takto upravených krup dáme do středu talíře, navrch položíme plátek pečeného bůčku a přelijeme šťávou.

Bůček pečený se zelím

  • 1/2 kg libového bůčku
  • 1/2 kg kysaného zelí
  • olej
  • 1 paprika
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • sůl
  • kmín
  • grilovací koření

Na rozehřátém oleji zesklovatíme kostičky cibule a papriky. Bůček nakrájíme na kostičky, osolíme, okmínujeme a posypeme grilovacím kořením. Přidáme na pánev a promícháme. Osmahneme a zalijeme troškou teplé vody. Za občasného podlévání a míchání dusíme doměkka. Pod masem musí vzniknout hnědá, hustá šťáva. Mezitím uvaříme doměkka kysané zelí. Do téměř hotového masa přidáme utřený česnek a chilli papričku. Ze zelí slijeme vodu a promícháme ho s masem. Podáváme s chlebem.

Pašerácký řízek

  • 4 plátky vepřové kýty
  • 2 cibule
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • sůl, pepř

Omyté a osušené maso naklepeme, osolíme a opepříme. Na každý plátek masa položíme plátek slaniny a na ní rozložíme na tenká kolečka nakrájenou cibuli. Svineme jako roládu, upevníme párátky a poprášíme jednou lžící mouky. Na oleji zvolna opečeme ze všech stran a pak přendáme na talíři. Výpek zaprášíme druhou lžící mouky, necháme přejít varem, přidáme máslo a počkáme, dokud se nerozpustí. Poté nalijeme na řízky.


Vepřové maso „nadivoko“ z kuchařky Bavora Radovského z r. 1535
Uvař vepřovinu namísto, usuš topének z režného chleba, kolikť se zdá, aby jícha obhoustlá byla, zastaviž ty topénky v dobrém octě smíšeje s pivem.

Vepřový vrabec

  • 1500 g vepřové plece
  • 100 g sádla
  •  170 g cibule
  • sůl
  • pepř
  • česnek
  • kmín
  • hladká mouka
  • rajčatový protlak

Z opláchnuté plece nakrájíme přes vlákno kostky masa. Plec osolíme, opepříme a opečeme na sádle ze všech stran. Maso vyjmeme, přidáme najemno nakrájenou cibuli, osmažíme ji dozlatova. Přidáme protlak, nastrouhaný česnek, kmín, maso, podlijeme a pečeme doměkka. Během pečení maso obracíme a podléváme. Měkké maso vyjmeme, šťávu vysmahneme, zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody a důkladně provaříme. Jako přílohu podáváme knedlíky.
Dračky

  • 60dkg libovějšího vepřového bůčku
  • 2dkg česneku
  • 1dkg sladké papriky
  • 1dkg hladké mouky
  • sůl

Maso nakrájíme po žebrech na porce, osolíme, potřeme česnekem a posypeme paprikou. Vložíme do pekáče, mírně podlijeme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě po obou stranách dozlatova. Když jsou dráčky pečené, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme mírně moukou, zalijeme vývarem a povaříme. Podáváme s brambory.

Naháč z Vysočiny

  • 600 g vepřové kýty
  • 200 g vepřové plece
  • 100 ml smetany
  • kmín
  • sladká paprika
  • sůl
  • 60 g vepřového sádla
  • 200 ml vývaru

Vepřovou kýtu otřeme vlhkým ubrouskem, přes vlákno ji nakrájíme na 4 tenké plátky, které dobře naklepeme a osolíme. Vepřovou plec společně s kmínem pomeleme na strojku, osolíme, přidáme mletou papriku, smetanu a dobře promícháme. Nádivku rozdělíme na osm dílů. Na připravené plátky kýty dáme vždy dvě dávky náplně, které klademe co nejblíže k okrajům tak, abychom je mohli dobře stočit proti sobě ke středu plátku. Takto připravené „naháče" vložíme do sádlem vymazané nádoby těsně vedle sebe, aby při pečení zůstal zachován jejich tvar. V rozpálené troubě zapékáme asi 5 minut při 250 °C, potom zmírníme na 180 °C, maso podlijeme vývarem a pečeme dozlatova. V průběhu pečení maso obrátíme. Průběžně poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vývarem.
Příloha:
vařené brambory, bramborové placky, bramboráčky, bramborové knedlíky, saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny.
Vepřové s ovocnou omáčkou

  • 1 kg vepřové plece
  • 3 g soli
  • 1 g černého pepře
  • po 100 g sušených švestek a sušených višní
  • 100 g žitného chleba
  • 1 g tlučeného hřebíčku
  • 5 dl hovězího vývaru
  • výpek z vepřového masa
  • moučkový cukr     

Omyté vepřové maso osolíme, podlijeme studenou vodou a upečeme. Ovoce posekáme, kůrky ze žitného chleba nastrouháme. Ovoce, pepř i hřebíček povaříme ve vývaru a zahustíme strouhankou z chleba. Do omáčky přidáme trochu šťávy z pečeně, lehce osladíme a nalijeme na maso.
Sladce kořeněná chuť omáčky je sice nezvyklá, ale stylově doplněná čerstvým chlebem či současněji pečenými brambory je skutečně super.

Uzené na sladko – Švestouka

  • 600 g uvařené uzené vepřové krkovice
  • 250 ml vývaru z uzeného
  • 250 g švestkových povidel
  • 100 ml červeného vína
  • 3 polévkové lžíce medu
  • jíška
  • skořice
  • strouhaná citronová kůra
  • tlučený hřebíček
  • sůl

 Na přípravu omáčky použijeme vývar z uzeného masa. Za stálého míchání do něj přidáváme povidla, med, půl lžičky skořice, strouhanou citronovou kůru a špetku tlučeného hřebíčku. Přilijeme červené víno a dosolíme. Podle potřeby zahustíme jíškou. Necháme krátce povařit a do připravené omáčky přidáme zpět naporcované uvařené maso a necháme společně přejít varem.

Špenátový pudink s pečenou cibulkou

  • Bílé pečivo
  • špenát
  • vajíčka
  • mleté uzené maso
  • cibule
  • sůl
  • pepř
  • šafrán
  • muškátový oříšek

Bílý chléb nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, přidáme nahrubo nasekaný spařený špenát, vejce, nadrobno nakrájenou cibuli, uzenou slaninu (tou nešetříme), osolíme a opepříme, přidáme šafrán a muškátový oříšek. Vše smícháme a naplníme do chlebíčkové formy. Formu vyložíme pečícím papírem. Přiklopíme alobalem a pečeme v troubě ve vodní lázni, na 180°C, asi 45 min. Pudink vyklopíme a krájíme na cca 2 cm plátky.

 

Pečená cibulka

 

Červenou cibuli nakrájíme na plátky, vložíme na máslo a orestujeme do sklovata. Přidáme med, necháme zkaramelizovat a zalijeme červeným poloslaným vínem. Dále vložíme  2-3 plátky pomeranče i s kůrou a necháme 10-15 min dusit.

Podáváme 2 plátky pudinku, pečenou cibulku a plátek masa.

Mrzáky

Zbytky masa, škvarků nebo uzeného se umelou, přidá se hrubá krupice, může se přidat i brambora. Přidáme vývar, aby vzniklo řidší těsto a dále sůl, pepř, majoránku a česnek podle chuti a necháme půl hodiny stát. Pečeme na vymazaném pekáči. Jí se teplé i studené.

Šormajzl

  • 1 kg uzené krkovice
  • 300 g suchých fazolí
  • 200 g suchých krup
  • 4 stroužky česneku
  • majoránka
  • mletý pepř
  • sůl
  • 3 cibule
  • sádlo


Fazole namočíme den předem, kroupy stačí hodinu před vařením. Oboje uvaříme zvlášť doměkka a scedíme.
Na sádle osmahneme okapané fazole a kroupy, ochutíme drceným česnekem, majoránkou, pepřem a solí.
Cibule nakrájíme na kolečka nebo klínky a osmažíme na sádle.
Maso uvaříme doměkka.
Podáváme porci masa se směsí luštěniny a obiloviny, poklademe smaženou cibulí.


Zabijačková selská pečínka v bláně
Smícháme 400 gramů mletého vepřového masa, jedno vejce, nadrobno nakrájené dvě menší cibule, tři stroužky česneku, citronovou kůru, sůl a pepř.
Rozložíme si vepřovou bránici, do jejího středu rozložíme směs a na ni dáme osolený plátek vepřové kýty (120 gramů).
Zabalíme, dáme na pekáč, podlijeme vodou, přidáme kmín.
Na 200 stupňů pečeme v troubě zhruba tři čtvrtě hodiny.

Uzený steak uzeny.jpg

Z uzené kýty nakrájíme tenčí plátky. Mírně naklepeme a po obou stranách potřeme hořčicí. Rychle osmahneme na rozpáleném oleji, předáme do pekáčku či kastrolu, podlijeme trochou vody a dusíme v troubě do měkka (asi 20 minut). Mezitím usmažíme volská oka. Hotový uzený steak ještě jednou potřeme hořčicí, položíme na něj volské oko a podáváme s bramborovou kaší.

Pokud máte domácí uzené maso, dobře vyuzené, stačí opéct na pánvi, již se nemusí dusit.

Pobožný buchty

  • 300 g uzeného masa,
  • 800 g brambor,
  • 1 vejce,
  • 20 g másla,
  • 2 žemle,
  • 200 – 250 g krupice,
  • sůl,
  • cibule 
  • sádlo se škvarky,
  • syrové kysané zelí na podávání

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, rozmačkáme, nebo nastrouháme, osolíme, přidáme vejce, kostičky žemlí osmažené na másle a nakonec krupici.

Vypracujeme v těsto, rozdělíme na stejí dílky, na válu rozmáčkneme na placičky, poklademe nakrájeným a vařeným uzeným masem a dobře uzavřeme, zakulatíme a uvaříme v osolené vodě.

Uvařené přendáme na mísu a přeléváme je cibulkou osmaženou na sádle se škvarky a podáváme se syrovým kysaným zelím.

Uzené po Horácku

Potřebujete uvařené uzené, brambory uvařené ve slupce, dušené kysané zelí, samozřejmě s cibulkou a smetanu. Na vymazaný pekáč dáme brambory krájené na kolečka. Osolíme a dáme i kmín. Brambory překryjeme plátky uzeného a na uzené dáme již dušené zelí. Zalijeme smetanou a dáme zapéct - asi tak 45min.

Salašnická maškrta

  • 600 g vepřové pečeně
  • 100 g bílých fazolí
  • 250 g kysaného zelí
  • 60 g slaniny
  • 40 g sádla
  • 1 dl smetany
  • menší cibule
  • mletý pepř a paprika
  • lžíce hladké mouky
  • česnek
  • sůl
  • petrželka

Z vepřové pečeně ukrojíme čtyři kotlety, osolíme, opepříme a opečeme na sádle. Kotlety vyjmeme, do výpeku vmícháme mouku, osmahneme dozlatova, přidáme papriku a zalijeme vodou. Kotlety vložíme zpět a udusíme. Šťávu dochutíme rozetřeným česnekem a osolíme.
Zvlášť uvaříme doměkka fazole. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme usekanou cibuli, zpěníme a přidáme nakrájené zelí. Podusíme a smícháme s fazolemi.
Pokrm podáváme s vařenými brambory.
Při podávání dáváme na talíř porci brambor, na ně kotlet, k tomu směs zelí a fazolí, zalijeme šťávou, přelijeme smetanou a zdobíme petrželkou.

Slezský bramborák

  • 1300 g brambor
  • 150 g tuku
  • 250 g uzené krkovičky
  • 200 g hladké mouky
  • l vejce
  • česnek
  • sůl
  • majoránka
  • kmín
  • mletý pepř

Očištěné syrové brambory jemně nastrouháme a necháme ustát. Vodu slijeme, přidáme hladkou mouku, vejce, česnek, koření a vše dobře zamícháme. Na pánvi rozehřejeme tuk, těsto stejnoměrně na pánev rozetřeme a pečeme do červena po obou stranách. Vařenou uzenou krkovičku nakrájenou na plátky opečeme a poklademe na bramborák.

Vepřovina

  • 2 dl světlého piva
  • 2 dl bílého vína
  • 0,5 dl vinného octa
  • 800 g libové vepřové plece
  • půl veky staršího chleba
  • 2 zralá červená jablka
  • 2 větší cibule
  • sůl
  • pepř

Maso na noc naložíme do vína, piva a vinného octa. Ráno je s nálevem vložíme do hrnce, přidáme krájený chléb, povaříme, doplníme pokrájená jablka a cibuli. Měkké maso vyjmeme a omáčku na něj propasírujeme.

Pohanský koláč

  • 450 g polohrubé mouky
  • 20 g kvasnic
  • 50 g cukru
  • 2 žloutky
  • 1,5 dl mléka
  • 200 g vařeného uzeného masa
  • 200 g vepřového masa
  • 2 zralá jablka
  • 1 vejce
  • pepř
  • sůl

Ze surovin uděláme těsto jako na koblihy. Uzené i vepřové maso a oloupaná jablka posekáme, promícháme s vejcem a pepřem a lehce osolíme. Masovou směs vmícháme do připraveného těsta a upečeme v troubě.

Bobky

Vepřovou kýtu, kousek bůčku potřeme česnekem utřeným se solí, posypeme kmínem a společně s kouskem uzeného masa pečeme.
Podáváme s přílohou - bobky v zelí.
Kysané zelí uvaříme ve vodě doměkka, scedíme a přes děravý cedník vytlačíme zbytek vody. Z bramborového těsta vyválíme tenké válečky, nakrájíme na malé kousky a zavařujeme do osolené vařící vody. Vaříme asi 5 minut, okapané dáme do uvařeného suchého zelí a promícháme s vypečenou šťávou z pečeného masa.

Vepřový bůček s pražskou nádivkou, kapustou a bramborovými plackami

  • vepřový bok s kostí (8 žeber)
  • 3 cibule
  • 80 g másla
  • 1 česnek
  • sůl
  • kmín
  • nádivka
  • 40 g másla
  • 1 menší cibule
  • 200 g pražské šunky
  • 50 g mraženého hrášku
  • 4 vejce
  • sůl

kapusta

  • půl hlávky kapusty
  • 50 g másla
  • 5 stroužků česneku
  • 2 hrsti škvarků
  • bramborové placky
  • 800 g vařených oloupaných brambor
  • 200 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • sádlo nebo olej na smažení

Do očištěného vepřového boku prokrojíme kapsu. Maso potřeme utřeným česnekem se solí a okmínujeme ho. Na másle orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a šunku, vmícháme hrášek, vejce a osolíme. Směsí naplníme kapsu v mase. Cibuli nakrájíme na klínky a vyložíme jí dno pekáče, vložíme bůček, navrch položíme máslo. Pečeme cca 1 hodinu při 180 °C, pak otočíme a 1/2 hodiny dopékáme. Během pečení maso podléváme vodou. Kapustu nakrájíme na široké nudle, 2 - 3 minuty spaříme v osolené vodě, prudce zchladíme a necháme okapat. Na másle orestujeme plátky česneku, přimícháme škvarky, kapustu, podle chuti osolíme.
bramborové placky
Brambory nastrouháme, spolu s ostatními ingrediencemi vypracujeme tužší těsto. Z těsta vyválíme 1 cm vysokou placku (podsypáváme moukou), ze které hrnečkem vykrajujeme kolečka a na sádle je z obou stran opékáme dozlatova.

Valašský kontrabáš

  • 1 kg brambor
  • 500 g pohanky
  • 300 - 400 g uzeného bůčku
  • 1 lžička majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 2 - 3 lžíce sádla nebo oleje
  • 200 g tvrdého sýra
  • sůl a pepř

Nejprve podle návodu na obalu uvařte pohanku. V druhém hrnci uvařte oškrábané a na kostky nakrájené brambory. Mezitím nakrájejte cibuli a bůček na kostičky a česnek nasekejte na plátky. V pánvi rozehřejte tuk a osmažte na něm cibuli i česnek (asi tři nebo čtyři minuty), přidejte bůček, chvíli prohřívejte, pak vsypte uvařenou pohanku a dochuťte solí, pepřem i majoránkou. Na závěr přidejte brambory a směs promíchejte. Směs dejte do zapékací misky, posypte strouhaným sýrem a v předehřáté troubě zapékejte přibližně pět minut.
Kontrabáš chutná nejlépe se zakysaným zelím.

Kobzolový vánoční řízek

  • 1000 g vepřové kýty nebo kotlety, které odřízneme od kosti
  • sůl
  • mletý pepř
  • 750 g oloupaných brambor
  • 1 vejce
  • 20 g hladké mouky
  • 30 až 50 g tvrdého sýra na strouhání

Připravíme si bramborové těsto smícháním jemně nastrouhaných syrových brambor, vejce, soli, pepře, 2 lžic mouky a strouhaného sýra.
Maso nakrájíme na plátky, jemně naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na oleji na pánvi po obou stranách asi 4 až 5 minut.
Opečené maso namočíme v bramborovém těstě a usmažíme na oleji do světle hněda.

Kapustnice

prastaré slovanské jídlo obřadní u štědrovečerního stolu.

  • 250g uzeného plecka
  • 300g kysaného zelí
  • 50g sušených švestek
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 kuličky pepře a nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička sladké papriky osmahnutá na lžíci másla
  • 1 nožka paprikové klobásy (čabajky apod.)
  • 150 ml smetany rozmíchané s 1 lžící hladké mouky
  • sůl a pepř na dochucení

Dobře omyté uzené dejte vařit a hned sceďte; tak odstraníte přebytečnou uzenářskou sůl. Pak ho zalijte vlažnou vodou a uveďte znovu do varu. Po dvaceti minutách přidejte vymačkané a překrájené zelí (lák si nechte na závěrečné dochucení). Pak přihoďte cibuli nakrájenou na kolečka, oloupaný česnek, sušené švestky, nakrájenou klobásu, koření a mírně vařte asi dvě hodiny. Měkké maso vyjměte a nechte trochu vychladnout.

Kaplická cmunda

  • 400 g uzeného bůčku
  • 120 g sádla
  • l dl mléka
  • 1 1/4 kg brambor
  • 150 g hladké mouky
  • česnek
  • vejce
  • sůl
  • majoránka
  • mletý pepř
  • 400 g dochuceného kyselého zelí

Uzený bůček uvaříme do měkka a nakrájíme na menší plátky. Oškrabané syrové brambory jemně nastrouháme a necháme chvíli ustát, až voda vystoupí na povrch. Vodu scedíme, do brambor přidáme prosetou mouku, vejce, sůl, mléko, česnek utřený se solí, mletý pepř, majoránku a vše dobře promícháme.
Z těsta pečeme bramborák a každý bramborák plníme zelím a na zelí dáme plátek vařeného uzeného bůčku.
Přehneme v půli jako omeletu a dáváme dva kusy na jednu porci.
Bramborák můžeme plnit také opečenou uzeninou a sterilovaným zelím.

Vepřové žebírko - z Chebska

Žebírko se rozřízne, naplní vejci, která umícháme na másle s pokrájenou polovinou šunky. Žebírko je nutno spíchnout párátkem a opéci na oleji z obou stran. Pak maso poklademe zbytkem šunky a plátkovým sýrem a v troubě zapečeme. Ozdobíme citrónem.
Albrechtovi - velkému vojevůdci - prý žebírko chutnalo náramně.

Uzená koleda z Křešic

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g másla
  • 2 lžíce smetany
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • sůl
  • 300 g uzeného masa

Mouku, máslo, smetanu, vejce, žloutek a sůl zpracujeme v těsto, které vyválíme na tenkou placku.
Několikrát ji přeložíme a dáme do chladu na 2 hodiny odpočinout.
Pak ji znovu vyválíme, nakrájíme na obdélníčky, na každý dáme hromádku mletého vařeného uzeného masa, zformujeme do tvaru vajíčka, potřeme žloutkem, propichujeme vidličkou a na vymaštěném plechu pečeme zvolna v troubě do červena.
Můžeme podávat s dušeným špenátem.

 Hradečtí otroci

  • 8 vajec
  • 40 g tuku
  • 200 g vařeného zelí
  • 200 g vařených brambor
  • 200 g vařeného uzeného masa


Připravíme si 4 vaječné omelety, které hotové plníme teplou směsí připravenou z kyselého zelí, vařených brambor nakrájených na kostičky a uzeným masem nakrájeným rovněž na kostičky.

Hanácký uzený nákyp

  • 50 g libovějšího uzeného bůčku
  • 1 rohlík
  • 1,5 dcl mléka
  • trochu strouhanky a tuku
  • 1 - 2 vejce
  • sůl
  • mletý pepř
  • zelená petržel

Rohlíky nakrájíme asi na půl cm silná kolečka a máčíme je 5 minut v mléce, v němž jsem předtím rozšlehali uvařený, vykostěný a na kostičky nakrájený bůček, zbavený kůže, přidáme mletý pepř, osolíme, vmícháme drobně sekanou petrželku, směs vařečkou zlehka promícháme a klademe na tukem vymazanou a strouhankou vysypaný pekáč.
Pečeme zvolna asi 1 hodinu v mírně vyhřáté troubě.
Ihned po upečení podáváme s okurku nebo jiným zeleninovým salátem.

Vepřový guláš na víně s játry

Množství určíme dle dle strávníků.
Pokrájíme vepřové maso dáme péct na rozehřátý omastek,kde jsme zpěnili cibulku (nesmí být osmahnutá) bez soli!!!
Pak přidáme, hřebíček, mletý pepř a zalijeme červeným vínem, opékáme - dusíme do změnknutí masa, pak přidáme játra rozkrájená na kostičky a dál dusíme společně a až nakonec osolíme a zahustíme.

Vepřové na divoko (po staročesku)

750 g vepřové kýty,
2-3 krajíčky tmavého chleba,
1 lžíce octa,
3 bobkové listy,
5 jalovců,
špetka drceného kmínu,
1 lžíce plnotučné hořčice,
špetka česnekového prášku,
3 dl 10° světlého piva.
Do remosky vložíme omytou kýtu, podlijeme trochou piva, osolíme, okořeníme a pečeme. Mezitím ve zbytku piva namočíme chléb nakrájený na kostky, až se rozmočí a změkne. Upečené maso vyjmeme z remosky, šťávu smícháme s pivem a chlebem, vyjmeme bobkový list, přidáme hořčici a umixujeme. Je-li omáčka příliš hustá, přidáme trochu piva nebo vody, povaříme a podáváme s masem nakrájeným na plátky.
Vhodná příloha je bramborový nebo chlupatý knedlík a salát z marinovaného zelí.

Frenštatské škračky

600 g vepřových jater,
60 g oleje,
100 g cibule,
sůl,
trochu chilli koření,
kmín
4 vejce
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli najemno, přidáme na kostičky nakrájená játra. Přidáme kmín a opečeme, potom přidáme vejce, sůl, chilli koření a všechno spolu zamícháme.
Podáváme s vařenými brambory nebo s chlebem.

Škvarkové placky

1/2kg hladké mouky,
25-30dky mletých škvarků,
20-25g droždí,
100ml smetany/já dávám šlehačku/,
3 lžíce vína bílého,
1 vejce,
1/4l vlaž.mléka,
sůl,
cukr,
tuk na plech /já dávám pečící papír/
Do několika lžic teplého mléka přidáme trochu chukru a rozdobíme droždí, necháme vykynout.
Do mísy prosijeme mouku, přidáme mleté škvarky, l vejce, sůl, kvásek, smetanu, víno a mléko ještě podle potřeby k zadělání tužšího těsta.
Dobře propracované těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Vykynuté těsto rozválíme na plát asi 1 cm, vykrajujeme kolečka, potřeme vajíčkem, posypeme hrubou solí, kmínem, sezamem a pečeme na plechu na 180°C dozlatova.

Plech není třeba vymazávat, placky jsou dost mastné.

Vepřové žebírko po benecku

4 ks vepřových žebírek po 150 gramech,
120 g krkonošského pivního sýra,
120 g oleje,
120 škvařeného vepřového sádla,
4 cl mléka,
700 g syrových brambor,
120 g hladké mouky,
100 g česneku,
sůl,
majoránka,
mletý pepř.
Z brambor, mouky, vajec, česneku, soli a koření připravíme těsto jako na bramborák. Z vepřového žebírka odsekneme obratlovou kost, lehce naklepeme, nakrájíme okrajové blány, aby se při pečení nekroutily, osolíme a po obou stranách opečeme na tuku. Opečené žebírko obalíme v bramborovém těstíčku, do kterého jsme těsně před tím přidali strouhaný krkonošský pivní sýr, a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.

Manděra

500 g vařených brambor,
25 g hrachu,
250 g uzeného vařeného bůčku,
mletý pepř,
sůl,
cibule.
Brambory a hrách uvaříme zvlášť do měkka v osolené vodě a umeleme na masovém strojku. Bůček umeleme, rozškvaříme s jemně nakrájenou cibulí a dobře promícháme se všemi přísadami. Hotovou kaši dosolíme a podáváme s kyselím zelím.

Volarská špeková vejce

200 g méně hodnotného uzeného masa (hlava, koleno),
strouhanka z 8 rohlíků,
500 g hrubé mouky,
2,5 dl kyselé smetany,
5 vajec,
30 g cibule,
30 g sádla,
100 g mladých kopřivových lístků,
sůl,
sterilované zelí.
Uzené maso pomeleme a rozškvaříme s pokrájenou cibulí. Přidáme nadrobno rozsekané kopřivové lístky, spařené vroucím mlékem, strouhanku, sůl, přisypeme mouku a zaděláme vejci a smetanou v tuhé knedlíkové těsto. Z těsta uděláme "vejce", která vhazujeme do vroucí osolené vody v níž je 10- 12 minut vaříme.Hotová vejce vyndáme, rozkrojíme na půlky a podáváme se zelím.

Řízky do čerwena wtemftované

Z kuchařské knihy, 200 let staré, původně psáno švabachem:


Řízky do čerwena wtemftované.
Nejprw wem rendlík, obkloď ho slaninou, totiž sspekem, pak cybuly, deg k tomu několik řjsků ssunky, mrkve, trochu zelj tak řečeného Rudelkraut, cytronovych sslupek, pak řjsky přilož do rendlíku, vkydni na to kousek másla, přiklop a vstav na uhlí a nech pozvolna wtemftovat.

 Borkovanský šumajstr

Borkovanský šumajstr připravuje se z vepřové plece, krup, fazolí, cibule, česneku, sádla, kmínu, pepře a soli.

Takže budeme potřebovat:

90 dkg vepřového plecka, 10 dkg krup, 115 dkg bílých fazolí, 115 dkg cibule, 2 stroužky česneku, 1/2 lžíce vepřového sádla, kmín, sůl, mletý pepř

Maso nakrájíme na díly (po jednom na porci), osolíme, okmínujeme a v troubě upečeme doměkka. Kroupy a předem namočené fazole propláchneme a dáme vařit každé zvlášť. Povařené je osolíme, obojí spolu promícháme, přidáme utřený česnek a na sádle na drobno nakrájenou opraženou cibulku. Podáváme s pečeným masem, přelité výpekem, s kyselou okurkou nebo salátem z kysaného zelí. Vhodnou přílohou je chléb.

Játra naší kmotřenky

4 plátky vepřových jater
20dkg šunkového salámu
40dkg anglické slaniny
2 cibule
olej
hlad.mouka
1 kostka masoxu
pepř
sůl
dle chuti zakysaná smetana
Plátky jater nasekneme nožem, opepříme a položíme na ně slaninu a salám tak, aby byla zakrytá. Plátek přehneme na půl, a spíchneme párátkem. Ze všech stran obalíme v hl.mouce.
Část slaniny nakrájíme na kostičky, poškvaříme, přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme. Obalená játra opečeme ze všech stran, zalijeme masox. vývarem a pečeme do změknutí. Pro zjemnění můžeme zalít kys.smetanou.

 

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA