Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nápoje 2.

1. 1. 2012

Bezovo-mátový sirupbezovo-matovy-sirup-1.jpg

  • 40 velkých bezových květů
  • svazek máty (cca 100 g)
  • 50g kyseliny citrónové
  • 3-4 citróny
  • 2 kg cukru
  • 2,5 litru vody

Vodu převaříme a necháme ji zcela vychladnout. Přidáme kyselinu citrónovou a oloupané, na kolečka nakrájené citróny. Čerstvě natrhané bezové květy opláchneme a vložíme je do připraveného nálevu. Necháme louhovat 24 hodin. Přes plátno přecedíme, přidáme cukr a za občasného míchání pasterizujeme po dobu 30 min na 70°C. Plníme do čistých, horkých, suchých lahví. Navrch kápneme 1 PL bílého alkoholu (vodka, žitná,...)

 

Citronový likér (Limoncello)    limoncello-1.jpg

  • 500 g bio citronů
  • 3 dl 80% alkoholu
  • 400 g cukru
  • 4 dl vody

Ptřebujeme kůru získanou z půl kilogramu chemicky neošetřených bio citronů.
Kůru musíme zbavit hořké bílé vrstvičky z vnitřní strany, pak ji vložíme do lahve s širokým hrdlem nebo do vysoké sklenice.
Zasypeme ji 400 g cukru, zalijeme 3 dl osmdesátiprocentního konzumního lihu (může to být např. vodka) a  400 ml vody a vše promícháme.
Lahev přikryjeme kouskem alobalu a necháme její obsah někde ve spíži pracovat alespoň 15 dní, jen ho každý den promícháme.

 Po uplynulé době přefiltrujeme tekutinu do jiné nádoby a necháme ještě týden odpočinout.

Poté by měl být skoro čirý, nažloutlé barvy.

Pomerančový punč

  • 1 pomeranč
  • 1 l vodky
  • 10 g másla
  • 1 citron
  • 6 PL cukru
  • 1 KL skořice

Cukr rozpálíme v pánvi na karamel, přidáme kousek másla a necháme rozpustit.

Z pomeranče vymačkáme šťávu a z celého citronu nastrouháme kůru. Použijeme dobře omytý a odrhnutý citron.

Do rozpáleného cukru přidáme skořici, šťávu z pomeranče a citronovou  kůru. Vlijeme celou vodku nebo líh a necháme chvilku povařit pod pokličkou.

Medový likér

  • 500 g včelího medu
  • 600 ml konzumního lihu
  • 100 ml vody
  • 100 g krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 kuliček pepře
  • 1 skořice celá
  • 5 ks hřebíčku

Krystalový cukr dáme zkaramelizovat, pak zalijeme vodou, přidáme koření a vaříme asi 15 min. Přidáme med, přivedeme k varu a odstavíme z tepelného zdroje. Když vychladne přilijeme líh, zamícháme a sebereme pěnu.

Podáváme studené i teplé.

Kmínka

Na výsledných necelých 500 ml:

  • 250 ml vodky 40%
  • 125 g pískového cukru
  • 5 g drceného kmínu
  • 100 ml vody
  • 1,5 PL cukru pískového     

Do láhve s širším uzávěrem dáme kmín, 125 g cukru a vodku.
Uzavřeme a necháme 10 dní stát u okna. Prvních pár dní s obsahem párkrát zatřepeme dokud se cukr nerozpustí.   

Po 10 dnech: Převaříme vodu s 1 1/2 PL cukru. Necháme vystydnout.   

Nachystáme si dostatečně velkou (500 ml) čistou láhev a
přecedíme do ní přes velmi jemné sítko či plátýnko kmínový
výluh (barvy slabšího černého čaje).
K tomu přilijeme vychladlou sladkou vodu. Promícháme. 

Výsledná chuť likéru je velmi jemná, sladká. Opravdu je potřeba vydržet 10 dní, jinak má likér příliš agresivní kmínovou chuť. Podáváme vychlazené, dobře působí na trávení.

Trnkový likér

  •  1 kg trnek
  •  1 l vodky
  •  kousek celé skořice
  •  5 ks hřebíčků
  •  1/2 KL muškátového oříšku
  • 25 g loupaných mandlí
  • vanilkový lusk

Cukrový sirup:

  •  500 g cukru 
  • 500 ml vody 

Trnky očistíme, důkladně je umyjeme pod tekoucí vodou, pak vysušíme hadříkem nebo papírovou utěrkou a rozdrtíme. Dáme do skleněné láhve a zalijeme vodkou.

Přidáme koření, mandle, rozříznutý vanilkový lusk a necháme nejméně10 dní louhovat v temnu, v uzavřené lahvi.

Scedíme, přidáme vychladlý cukrový sirup, promícháme, necháme 1 den odstát, slijeme do vyvařených lahví a bráníme vlastním tělem před nájezdy nenechavců.

TIP: Trnky musí být opravdu zralé, měkké. Nejlépe trnky nechat přejít mrazíkem.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA