Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polévky 1

23. 10. 2011

Plzeňská pivní polévka

  • 1 litr světlého piva
  • 4 žloutky
  • 3 lžíce másla
  • 1/4 litru kyselé smetany
  • 1 lžíce hladké mouky
  • cukr
  • muškátový květ
  • ocet
  • tvrdší chléb
  • sůl

Pivo krátce povaříme a pěnu opatrně sebereme. Smetanu rozkverláme se žloutky, mouku, máslem, solí, cukrem, květem, vlijeme do vařícího piva a ještě krátce povaříme. Podle chuti můžeme hotovou polévku přikyselit octem. Do talířků nakrájíme tvrdší chléb a přelijeme připravenou polévkou.

 Plzeňská pivní polévka s kmínem

  • 300 g tmavého chleba
  • 3 dl 8° piva
  • 1 litr nemastného hovězího vývaru
  • 2 vejce
  • 2 dl smetany
  • 1 žloutek
  • kmín
  • sůl

Chléb rozkrájíme na kousky, zalijeme pivem, necháme rozmočit, vlijeme do vařícího vývaru a necháme rozvařit. Polévku procedíme hustým cedníkem. Do vařící procezené polévky přidáme trochu kmínu, přilijeme rozmíchaná vejce, necháme je srazit a přisolíme. Před podáváním polévku zjemníme smetanou, ve které jsme rozšlehali žloutek.
Vhodnou přílohou jsou na tenké plátky nakrájený chléb osmažený na másle nebo na sádle.

Ovocná polévka Rambulice

Tak se nazývají v Podkrkonoší ovocné polévky, které ale pomalu upadají v zapomenutí, ale mají výraznou chuť a jsou výživově ceněné i proto, že se zahušťují zátřepkou z mléka, popř. smetanou. V každém případě vnášely do jednotvárného jídelníčku horských obyvatel zajímavou změnu.

  • 1 l vody
  • 25-50 dkg ovoce
  • 0,25 l mléka nebo 0,25 l husté kysané smetany
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • badyán
  • skořice
  • piškot
  • cukr

Postup:
Omyté a očištěné ovoce nakrájíme (jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, švestky jen vypeckujeme a rozpůlíme) a dáme vařit do vody ochucené špetkou soli, badyánem a skořicí. Když je ovoce rozvařené, podle chuti osladíme a zahustíme zátřepkou, kterou připravíme ze sladkého mléka nebo kysané smetany smíchané se lžičkou bramborového škrobu.
Podáváme se sladkým piškotem.

Hladká Ančka ( Podkrkonoší)

  • 2 hrsti  hub, nejlépe směsi
  • 4 brambory
  • 2 žloutky
  • sůl, pepř celý, nové koření, bobkový list
  • 4 lžičky másla
  • 2 dl kysané smetany
  • 1 Pl octa

Do studené vody dáme  houby, koření, osolíme a necháme povařit. Kvásek důkladně rozředíme mlékem, nalijeme do polévky a necháme rozvařit. Nakonec vlijeme smetanu s rozmíchanými žloutky a za stálého míchání necháme polévku zhoustnout. Ale už nevaříme. Do hotové opatrně přidáme ocet na dochucení.

Vánoční Štědrovečerní kyselica (Slovácko)

Nalijeme vodu z kysaného zelí a do ní dáme sušené hříbky (pěkně světlé). Zvlášť do hrnce dáme vařit bílé fazolky a do druhého hrnce sušené švestky. To se vaří jenom chvilku, nesmí se rozvařit. Fazolky dovaříme v kyselici s hříbky, zahustíme mlékem, do kterého jsme přidali trochu smetany a zasmažíme máslem.

 Z sejra polívka

Vzíti dobrýho parmazánu aneb jinýho sejra a skrájet ho do hovězí polívky a nechat ho zevřít a potom to dobře vytlačit,ze dvouch neb třech vajec ten žlutek do tej polívky, když byla vřelá, dáti a zmíchati i tolikéž smetany dvě lžičky mezi to dáti drobek muškátovýho květu i šafránu.
Potom na sušený topinky tu polívku vlíti a tak jest hotová. A muože sě taky na tu polívku vejce stratit.
Překlad:
vezměte parmazán nebo jiný tvrdý sýr, nakrájejte nebo nastrouhejte ho do hovězí polévky. Nechte ho povařit a potom to přeceďte, nebo ještě lépe propasírujte přes plátěnou roušku. Do vřelé polévky potom rozmíchejte dva žloutky a dvě lžičky smetany. Okořeňte trochou muškátového květu a šafránu. Toto potom vlijte na plátky sušeného chleba. Polévku můžete vylepšit ztraceným vejcem.


ZTRACENÉ VEJCE připravíme tak, že vejce opatrně (aby se neporušilo) rozklepneme do vřelé vody a povaříme tak, aby bylo naměkko nebo nahniličko. Potom vejce opatrně podebereme děrovanou naběračkou a vcelku přeneseme na pokrm. Použijete-li ztracené vejce k vylepšení pečeného masa nebo ryby, po umístění na povrch labužník vejce propíchne a nechá stéci, aby vytvořilo polevu.

 Klatovská vánoční polévka

  • Hlava, ocas, ploutve a vnitřnosti z jednoho kapra
  • 120 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel nebo pastinák)
  • 70 g másla
  • 1 až 2 žloutky
  • 50 g hladké mouky
  • mletý pepř
  • muškátový květ
  • šálek mléka
  • drobně usekaná zelená petržel nebo pažitka
  • sůl

Z kapří hlavy odstraníme žábry a v osolené vodě zvolna uvaříme do měkka.
Vývar přecedíme, zahustíme světlou jíškou a znovu asi 12 až 15 minut povaříme.
Očištěnou, drobně nakrájenou zeleninu osmahneme na másle, přidáme ji do vývaru současně s rybím masem obraným z hlavy, drobně nakrájenými jikrami a mlíčím a zvolna ještě asi 10 minut povaříme.
Na konec polévku okořeníme muškátovým květem, špetkou mletého pepře a podáváme s osmaženou houskou.
Těsně před podáváním ji zjemníme žloutkem rozkvedlaným v mléce a drobně usekanou zelenou petrželí nebo pažitkou.

Gramatika

staročeská pivní polévka připravovaná hlavně o Vánocích

  • 400 g suchého chleba
  • špetka soli
  • 1 l světlého piva
  • špetka kmínu
  • 2 žloutky
  • 0,25 l smetany
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce petržele


Tvrdý chléb rozdrcený na menší kousky zalijeme pivem, přidáme kmín a máslo a vaříme tak dlouho, až se chleba rozvaří. Prolisujeme cedníkem, ochutíme petrželkou a nakonec vmícháme žloutky, rozmíchané ve smetaně.
Pak už nevaříme.

Chlebová polévka z podmáslí ( ze Slovácka)

  • 4 krajíce staršího černého chleba
  • 1 litr podmáslí
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 30 g másla
  • sůl
  • kmín
  • půl litru vody

Starší chléb nalámeme a dáme rozvařit do vody, přidáme sůl, máslo, kmín a když je chléb měkký, rozmícháme jej a přilijeme podmáslí s trochou mouky. Krátce povaříme a podáváme.

Valašská kyselica

  • 200 g kysaného zelí
  • 100 g klobásy
  • 50 g bílých fazolí
  • 50 g sušených švestek
  • hrst sušených hub
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • nové koření
  • bobkový list
  • sůl
  • 2dl smetany

Fazole a houby na noc namočíme do vody.
Druhý den přidáme zelí, vypeckované švestky, několik kuliček nového koření, bobkový list a polévku uvaříme.
Zahustíme ji světlejší jíškou z másla a mouky, osolíme a zjemníme smetanou a nakonec přidáme pokrájenou opečenou klobásu.

Chlebová polévka s klobásou (lidová kuchyně)

  • 200 g černého chleba
  • 100 g klobásy
  • muškátový květ
  • mletý pepř
  • sůl
  • 50 g strouhaného chleba
  • 20 g másla na opečení chleba
  • hovězí vývar z kostky masoxu nebo voda

Chléb nakrájíme na malé kousky nebo nalámeme a mírně rozvaříme ve vodě nebo ve vývaru z masoxu. Osolíme a okořeníme mletým pepřem a muškátovým květem. Klobásu nakrájíme na kolečka, osmažíme a vložíme do talířů nebo polévkové mísy.
Přelijeme polévkou a posypeme nastrouhaným chlebem osmaženým na másle.

Chlebová polévka s houbami (po staročesku)

  • 20 g sušených hub                                                   chlebova-polevka.jpg
  • 150 g chlebových kůrek a tvrdšího chleba
  • 1 vejce
  • půl kostky masoxu
  • 2 dl mléka
  • 30g másla
  • kmín
  • pažitka
  • sůl

Sušené houby namočíme asi na dvě hodiny do mléka, necháme je okapat a nakrájíme nadrobno. Do vlažné vody vložíme nakrájený ztvrdlý chléb, masox, sůl a kmín. Rozvařený chléb prolisujeme, přidáme houby, dobře povaříme, zalijeme mlékem, rozmícháme vejce a přidáme máslo.
Před podáváním přidáme nadrobno nakrájenou pažitku.

Syrnica z Hané

  • 1/2 l vody
  • 1/2 l mléka
  • 1 lžíce másla
  • 3 olomoucké tvarůžky
  • 130 g odleželého tvarohu
  • kmín
  • sůl

Mléko zředíme vodou a povaříme se solí a kmínem. Pak přidáme kousek másla a nakrájíme tvarůžky.
Dáme vařit a mezitím rozdrobený do mísy odleželý tvaroh, který pak zalijeme vařící tekutinou.
Zakryjeme a necháme ustát.
Podáváme s vařenými brambory.

Couračka

recept  z Doudlebska
Do hrnce s vodou se dá kyselé zelí ( může se i pokrájet i dát tak jak je, jak kdo má rád), posolí, přidá kmín a nechá se vařit, když je zelí měkké, přidá se smetana rozšlehaná s trochou mouky a těsně před koncem se do toho pustí vajíčko, nechá přejít varem a papá. Je to jednoduché a já to mám moc ráda. Dá se to vylepšit přidáním kousku osmažené slaniny, nebo klobásky, nebo houby, ale já to mám ráda tak. Taky se k tomu můžou uvařit brambory ve slupce zvlášt a přidat až na talíři.

Polévka Oukrop

Dělala se, když se vařily brambory ve vodě se solí a kmínem.
Každý si dá na talíř česnek utřený se solí a kousek sádla. Zalije se to vodou z uvařených brambor a přidá se tvrdý chleba nakrájený na "lodičky".
Je to zvlášť dobré v zimě, jako prevence zimních nemocí.

Polévka chlebová

Kořenovou zeleninu a cibuli osmahnout na troše sádla, přidat kmín a když začne praskat, přidáme nastrouhaný chleba a zalijeme vývarem. (nebo voda + masox) Okřeníme solí, pepřem, česnekem, majoránkou, můžou se přidat i houby. Na závěr přidáme rozkvedlané vejce a petrželku, nebo libeček.

Cácorka z jižních Čech

  • 300 g kysaného zelí,
  • l/4 litru kyselé smetany,
  • 2 lžíce hladké mouky,
  • l lžíce tuku,
  • l cibule,
  • sůl,
  • drcený kmín,
  • šťouchané brambory.

Zelí vložíme do litru horké vody a uvaříme do měkka. Mouku rozkvedláme ve smetaně a zavaříme do polévky. Pokrájenou cibuli osmažíme na tuku a přidáme do polévky se solí a kmínem. Podáváme s vařenými rozšťouchanými bramborami, které servírujeme zvlášť.

Domikát z Donoval

  • 150 g brynzy,
  • 1 litr vody z vařených brambor,
  • lžíce másla,
  • lžíce pokrájené rozškvařené slaniny,
  • 1 menší cibule,
  • kmín,
  • sladká paprika,
  • sůl.

Brynzu za stálého míchání rozvaříme ve vodě, v níž jsme vařili brambory, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, máslo, utlučený kmín, papriku, slaninu a podle chuti dosolíme. Společně promícháme a ihned podáváme.

Stirka

1. Krajová polévka bílá, připravená z mléka, másla, vejce a hladké mouky.

     1,5 l mléka, 50 g hladké mouky, 30 g másla, vejce, sůl

Z vejce a mouky uděláme kapání, které za stálého míchání nakapeme do vařícího osoleného mléka.  Do hotové polévky dáme kousek másla.

 

2. Kaše vzniklá zavařením smíchaných vajec s hladkou moukou do mléka, oslazená a omaštěná máslem.

Recept podobný jako na polévku, ale kapání uděláme řidší, aby se rozvařilo na kaši.

Skleněnka

Recept našich babiček, ale pořád rychlý a dobrý. Kroupy jsou velice zdravá potravina, ale nebojte se, tady se tak netváří. Polévka dobře vyloží žaludek.

  • 2 -3 brambory,
  • hrnek vařených velkých krup,
  • sůl,
  • česnek podle chuti,
  • zelená petrželka či libeček,
  • event. trocha vegety

Oloupané nakrájené brambory uvařit v osolené vodě, příp. s trochou kmínu. Když jsou brambory měkké, vsypat vařené kroupy a nechat přejít varem. Stáhnout z ohně, dochutit česnekem, petrželkou, příp dosoli nebo vegetu. Výhodou je mít kroupy uvařené předem, já mám porce v mrazáku. Vařit doporučuji v papiňáku v dostatku vody, pak jsou celkem rychle uvařené.

Hubovačka

Do studené vody namočíme asi dvě hrsti na menší kousky rozsekaných sušených hub a necháme napučet. Vypereme asi 150 g trhaných krupek a s kouskem másla je ve vodě vaříme i s houbami. Když jsou měkké, polévku zahustíme světlou jíškou z hladké mouky. Dochutíme solí, špetkou pepře a dvěma stroužky česneku utřeného se solí.

Budějická praženka

  • 50 g másla,
  • 3 lžíce hrubé mouky,
  • litr vody,
  • lžička pískového cukru,
  • půl lžičky soli,
  • muškátový květ,
  • 1 – 2 dl kyselé smetany.

Mouku na sucho upražíme
Pak k ní přidáme máslo a ihned, jak jíška začne „stoupat“, ji zalijeme vroucí vodou a dobře rozmícháme.
Po deseti minutách varu polévku osladíme, osolíme, okořeníme květem, odstavíme z ohně a zakvedláme smetanu.

Bílá zelnice

Bílá zelnice v moravské kuchyni je polévka, která se připravuje ze 300 g bílého hlávkového zelí, 3 dl čerstvého mléka, lžíce hladké mouky, 1 1itr vody, mletý pepř a sůl. Zelí zbavené košťálů a starých listů, pokrájíme na tenké nudličky a v litru vody uvaříme. V mléce rozmícháme mouku, přilijeme ho do polévky a ještě krátce povaříme. Podle chuti opepříme a ochutíme pikantní červenou klobásou, nakrájenou na kolečka.

Květáková polévka   kvetakova-polevka.jpg

  • 1 květák
  • mrkev
  • celer
  • petržel
  • cibule
  • brambor
  • 100 ml šlehačky
  • 40 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • špetka muškátového květu
  • petrželka, libeček
  • sůl, pepř

Květák rozebereme na malé růžičky a spolu s ostatní zeleninou v osolené vodě uvaříme do měkka. Z mouky a másla uděláme jíšku, kterou zředíme zeleninovým vývarem.  Přidáme uvařenou zeleninu a krátce povaříme. Nakonec květákovou polévku  dochutíme muškátovým květem a petrželkou, nebo libečkem. 

Bramborová polévka s houbami

  • 300 g loupaných brambor
  • 10 g sušených hub
  • 2 lžíce másla
  • 2 ks stroužků česneku
  • 1 ks větší cibule
  • 1 ks petržele
  • 1 ks mrkve
  • 1/2 ks celeru
  • černý pepř
  • majoránka
  • kmín
  • sůl

Sušené houby namočíme na 30 minut do studené vody. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malé kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Do 1 l vody dáme brambory, mrkev, celer, petržel, cibuli a překrájené houby.  Okořeníme majoránkou, kmínem,  pepřem a solí.  Zamícháme a vaříme doměkka. Oloupeme česnek, utřeme nožem nebo prolisujeme a přidáme do hotové polévky.  Nakonec vmícháme rozšlehané vajíčko a přidáme zelenou petrželku, nebo libeček.

Podáváme s vdolky. (viz Sladkosti, pečení, mlsání)

Bratříčková polévka z Hané

  • 50 g hrachu
  • 50 g fazolí
  • 50 g krup
  • 50 g čočky
  • sůl
  • majoránka
  • 20 g hladké mouky
  • 20 g sádla
  • 80 g kořenové zeleniny - mrkev, celer, petržel nebo pastinák

Hrách, fazole a čočku namočíme do studené vody přes noc a druhý den v téže vodě společně uvaříme. K téměř měkkým luštěninám přidáme očištěnou strouhanou nebo drobně nakrájenou zeleninu, jíšku připravenou ze sádla a mouky, okořeníme majoránkou, osolíme a dovaříme do měkka. Můžeme přidat i česnek a uvařené kroupy.

Brčálka z Rokycan

  • 50 g mladých šťovíkových lístků,
  • 50 g mladých fialkových lístků,
  • 50 g másla,
  • 2 lžíce hladké mouky,
  • litr masového vývaru,
  • muškátový květ,
  • pepř,
  • sůl,
  • osmažené bílé pečivo.

Bylinky udusíme na másle, protřeme přes síto, zasypeme moukou, zamícháme a asi 10 minut povaříme s vývarem. Polévku okořeníme, osolíme a podáváme s osmaženým bílým pečivem.

Bílá kmínka

Na másle osmahneme cibulku s kmínem, počkáme, až kmín začne praskat, tím se uvolní jeho vůně. Pak přidáme kořenovou zeleninu, nakrájenou na kostičky, lehce osmahneme a zalijeme vodou. Přidáme nakrájené brambory, osolíme a vaříme doměkka. Na závěr zahustíme šlehačkou a rozkvedlaným vajíčkem. Necháme přejít varem, přidáme petrželku, nebo libeček a servírujeme. 

Kukuřičná polévka

  • 6 kukuřičných klasů
  • 6 PL smetany ke šlehání,
  • 1 litr vývaru,
  • 6 cibulí,
  • sůl,
  • bílý pepř,
  • 2 PL olivového oleje,
  • muškátový oříšek

Cibuli očistíme a nakrájíme na kolečka. V hrnci rozpálíme olej a kolečka cibule v něm pomalu restujeme než začne zlátnout. Pak přilijeme vývar asi 10 - 15 minut cibuli dusíme.

Mezitím z kukuřičných klasů ostrým nožem okrájíme kukuřičná zrna. Přidáme je k cibuli. Vše zprudka přivedeme k varu, pak oheň zmírníme a polévku přikryjeme poklicí a dusíme, než kukuřice změkne.

Pak polévku stáhneme, necháme trochu vychladnout, přelijeme do mixéru a rozmixujeme vše dohladka. Hrnec opláchneme, přelijeme do něj krém, přidáme šlehačku, podle chuti do polévky nastrouháme muškátový oříšek a polévku osolíme a opepříme. Za stálého míchání ji přivedeme k varu a můžeme podávat.

Hotovou kukuřičnou polévku servírujeme teplou a zdobíme petrželkou nebo kousky kukuřice. Můžeme ji posypat sýrem.

 Dýňová polévka dynova.jpg

  • 1 střední dýně hokkaidó
  • 2 cibule
  • hrnek mléka
  • kousek másla
  • kysaná smetana
  • 1 lžíce cukru
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • voda

Kartáčkem očistíme dýni a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na hrubo a na másle necháme zesklovatět. Pak přidáme do hrnce dýni, osmahneme. Poté podlijeme vodou, přiklopíme pokličkou a necháme dusit, když dýně trochu změkne, přidáme mléko nebo smetanu a uvaříme úplně do měkka. Přidáme lžíci cukru, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Rozmixujeme ponorným mixérem a v případě, že je polévka příliš hustá zředíme vodou nebo mlékem (smetanou). Dochutíme šťávou z citronu a na talíři ozdobíme zakysanou smetanou, případně opraženými dýňovými semínky. Můžeme zakápnout dýňovým, nebo lanýžovým olejem. Podáváme s opečenou bagetou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA