Jdi na obsah Jdi na menu
 


Smoothies, rostlinná mléka

24. 5. 2014

Všechny recepty na RAW jídla najdete na nových stránkách - http://www.raw-dagmar.estranky.cz/

Smoothie můžeme chápat jako zdravý, mixovaný nápoj, jehož základem je ovoce a zelenina, popřípadě kombinace obojího, nejlépe bez přidaného cukru, umělých sladidel či konzervantů. Ani zde se však meze fantazii nekladou, do smoothie můžeme přidat, kromě ovoce a zeleniny, další a další zajímavé ingredience, jako jsou vysoce výživné kakaové boby, mladý ječmen, namočená chia semínka, ovesné vločky, včelí pyl (pozor alergen!), psyllium, melasu, či karobový prášek.

Více informací na: http://www.celostnimedicina.cz/smoothie.htm#ixzz32dBUC0Oq

Meruňkovo-jablečné 

  • meruňky
  • jablko
  • ledový salát
  • goji

Meruňkovo-broskvové 

  • meruňky
  • broskve
  • jablko
  • špenát
  • pomerančová šťáva
  • goji

Broskvovo-banánové

  • broskev
  • banán
  • jablko
  • špenát
  • pomerančová šťáva

Kiwi   

  • kiwi
  • jablko
  • žlutý meloun
  • jablečná šťáva

Jahodovo-borůvkové  

  • jahody
  • borůvky
  • žlutý meloun

Žlutý meloun l.   

  • žlutý meloun
  • jablko
  • banán
  • ledový salát
  • jablečná šťáva

Žlutý meloun ll.   

  • žlutý meloun
  • ledový salát
  • jablko
  • jablečná šťáva
  • goji (kustovnice čínská)

Jablečno - banánové s vločkami

  • banán
  • jablko
  • ovesné vločky
  • pomerančová šťáva 

Jablečno - meruňkové smoothie  

  • jablko
  • meruňky
  • špenát
  • jablečná šťáva
  • skořice

Jahodovo - borůvkové smoothie s makovým mlékem

  • makové mléko
  • jahody
  • borůvky

Jablečno - broskvové smoothie

  • jablko
  • broskev
  • špenát
  • jablečný džus

Jahodovo - hruškové smoothie 

  • jahody
  • hrušky
  • citron
  • skořice

Ovesné mléko 

  • 150 g ovesných vloček
  • 1 l vody

Ovesné vločky namočíme nejméně na půl hodiny, nebo povaříme na mírném ohni po dobu zhruba pěti minut. Rozmixujeme a pasírujeme dvakrát přes jemné síto. Nalijeme do skleněné nádoby a necháme vychladit.

Tip: Na dochucení můžeme použít sůl, med, přírodní sirup, vanilku …
Makové mléko  

  • 150 g čerstvě mletého máku
  • 1 l vody

Namletý mák zalijeme přiměřeným množstvím vody a necháme 2 až 3 hodiny luhovat při pokojové teplotě, občas promícháme sedlinu na dně. Směs pečlivě rozmixujte a přeceďte přes sítko nebo plátno.

Makové mléko je výrazně zásadité a mák má vysoký obsah vápníku (1460 mg ve 100 gramech) a kvalitního tuku.

Sójové mléko 

  • 100g sojových bobů (sušených) nebo 80g ovesných vloček 
  • voda
  • třtinový cukr nebo agáve

Sojové boby přes noc namočíme do studené vody.  Scedíme a dáme do vysokého mixéru v poměru 1 hrnek bobů na 3 hrnky vody a mixujeme min 5 minut dokud směs nění hladká. Poté přelijeme do velkého hrnce s nepřilnavým dnem, podle chuti přisladíme a za stálého míchání vaříme na mírném ohni. Necháme vychladit.

Studenou směs přecedíme. Sojové mléko chutná nejlépe chlazené. V lednici vydrží chutné dva až tři dny.

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA