Jdi na obsah Jdi na menu
 


Semenec 1

14. 3. 2012

Bezkonkurenční konopná zálivka 
  • 150 ml konopného oleje
  • 75 ml sezamového oleje
  • 75 ml jablečného octa nebo citronové šťávy
  • 1 KL hořčice
  • 1 PL medu nebo javorového sirupu
  • paprika na ochucení
  • 1 PL červeného vína (není nutné)
  • 1 KL tamari
Smícháme a podáváme.
Chuť zálivky můžeme obměnit nasekanou jarní cibulkou, bazalkou a tymiánem, česnekem, oreganem, kajenským pepřem atd.

Konopné máslo – ghi 
  • 450 g nesoleného přírodního másla
  • 175 g konopného oleje
 V těžké pánvi rozpustíme na středně mírném plaménku máslo. Zahříváme jej, dokud nezačne bublat. V tomto momentě se na dně pánve začne srážet mléko.
 
Po 15 minutách přilijeme konopný olej. Za dalších 15 až 20 minut se tekutina vyčeří a zjemní – rychle ji odstavíme, aby se tuk nepřepálil (nesmí pěnit a zhnědnout). Na pět minut ji necháme vychladit. Ghi je čirá zlatavá tekutina. Nalijeme ho přes kovové sítko do sklenice a skladujeme při pokojové teplotě.
 

 

Konopný chléb 

  • 400 ml teplé vody
  • 300 g hladké mouky
  • 250 g konopné mouky hrubé celozrnné
  • 2 KL soli
  • 1 KL cukru
  • 50 g loupaného konopného semínka
  • 20 g lněného semínka
  • 20 g slunečnicového semínka 
  • 20 g dýňového semínka
  • 40 ml konopného oleje
  • 10 g droždí
Suroviny vkládáme do domácí pekárny sestupně. Zvolíme základní program na bílý chléb.
 
Konopný jáhelník 
200 g jáhel  dvakrát spaříme a poté vložíme do hrnce. Přidáme 200 ml vody a 300 ml mléka a necháme zavařit, ztlumíme oheň a lehce vaříme 10 min, pak pod pokličkou necháme dojít. (10 min). 
 

Do vychladlých jáhel vmícháme směs:

  • 100 g loupaného konopného semínka
  • 100 g rozinek
  • 50 g oříšků nahrubo posekaných
  • 10 g burisonů
  • špetka mleté vanilky 
Do směsi je možné přidat jakékoli sušené ovoce.
Dále pak přidáme
  • 2 žloutky
  • 6 lžiček medu nebo cukru
  • 4 nastrouhaná jablka
  • šťávu z ½ citronu
Důkladně promícháme a nakonec lehce vmícháme sníh ze dvou bílků. Směs dáme do vymazané a kokosem vysypané formy ø 35-40 cm. Při 200 °C pečeme 35-40 minut dozlatova.
 
Konopné tofu 
  • 50 g loupaného konopného semínka
  • 50 ml konopného oleje
  • 200 ml tofu nakrájíme na kostičk1
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 50 ml sojové omáčky (konopné omáčky)
  • 150 g sterilovaných žampiónů bez nálevu
Konopná semínka za stálého míchání opražíme nasucho do zlato-hněda na pánvi, zalejeme olejem a ihned přidáme tofu. Zasypeme lžičkou zázvoru a chviličku smažíme za stálého míchání a přilejeme sojovou omáčku. Opět stále mícháme do zhoustnutí a na závěr přidáme žampióny.
Podáváme s těstovinami a strouhaným parmazánem.
 
Něco konopného pro děti 
  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 50 g másla
  • 50 g loupaných konpných semínek
- rozpustíme ve vodní lázni a přidáme opražená konopná semínka (na horké pánvi opražíme do zlato-hněda).
 Nachystáme si čisté ovoce (jablka, pomeranče, švestky, ananas, jahody nebo sušené ovoce, meruňky, švestky, rozinky apod). Vše nakrájíme na kousíčky o velikosti asi 1×1 cm max. 2×2 cm. Napícháme na párátka a pak poléváme lžící ze všech stran tak, aby bylo vše obalené. Napichujeme ovocem vzhůru do polystyrenu a necháme vychladnout.

Pečený česnek s konopnými semeny

  • 9 stroužků česneku
  • 9 oliv
  • 2 vrchovaté čajové lžičky konopných semen
  • Šťáva z ½ citronu
  • 1 polévková lžíce panenského olivového oleje

Všechny přísady vložíme do nádoby a přikryjeme alobalem. Pečeme 30 minut v troubě při teplotě 150°C. Podáváme jako předkrm.

Konopná garam masala

  • 5 tyčinek skořice dlouhých asi 7,5 cm
  • 25g celého hřebíčku
  • 100g kmínu
  • 175g semínek koriandru
  • 25g celého pepře
  • 1 polévková lžíce restovaných semen konopných semen 

Všechny přísady vyjma konopných semen promícháme, nasypeme do pekáčku a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Směs pečeme asi 30 minut na spodním roštu a občas promícháme. Necháme vychladit a na kávomlýnku semeleme na jemný prášek spolu s konopím.

Uskladníme ve vzduchotěsně uzavřené sklenici. Garam masala je zahřívací koření, které podporuje trávení. Hodí se do mnoha jídel, ale jen v malém množství.

Křupavé jablečné avokádo

  • 2 avokáda
  • 2 červená jablka nakrájená na dobrné kostičky
  • 2 KL loupaných konopných semínek Carun
  • 1 PL namletých konopných semen
  • 1 hrst rozinek
  • 1 jemně nasekaný řapíkatý celer
  • šťáva z ½ citronu
  • 1 PL konopného oleje 

Avokáda rozkrojíme napůl a vydlabeme dužninu. Dáme pozor, abychom nepoškodili slupku. Dužninu rozmačkáme a zakapeme citronovou šťávou (zabrání zhnědnutí).

Promícháme nakrájená jablka, celer, konopná semena, rozinky a avokádo s olejem a skořicí. Směsí naplníme vydlabané půlky avokáda a obložíme namočenými rozinkami, konopnými semínky a plátkem jablka.

Předkrm z lilku s konopím 

  • 1 lilek
  • špetka mleté skořice
  • 1 hřebíček na osobu
  • 175g červeného zelí
  • 100g oříšků kešu
  • 100g loupaných konopných semínek Carun
  • šťáva z 1 citronu
  • svazek čerstvého tymiánu 

Lilek rozkrojíme podélně napůl a vydlabeme vnitřek. Zelí jemně nasekáme a oříšky rozemeleme. K zelí přimícháme bylinky, oříšky, konopná semínka a citronovou šťávu a směsí vyložíme lilek. Jí se syrové nebo pečené 30 minut při 180 °C.

Čokoládová pěna bez čokolády

  • 1 celé avokádo
  • 8 sušených nebo 5 čerstvých datlí
  • 1 PL mouky ze svatojánského chleba
  • 3 PL javorového sirupu
  • 3 PL loupaných konopných semínek Carun

Sušené datle namočíme na 4 hodiny. Lžičkou vydlabeme z avokáda dužinu a vložíme do mixeru. Osladíme javorovým sirupem, přidáme datle, moučku a konopná semínka a rozmixujte do pěny.

Je to opravdová hostina. Podáváme zdobené mandlemi, čerstvými malinami a trochu měkkých konopných semínek.

A navíc je tento čokoládový dezert bez čokolády!

Konopný dort s meruňkami 

  • 110g sušených meruněk, nasekaných a nemočených přes noc ve vodě
  • 75g rozmačkaného tofu
  • 75g mletých mandlí
  • 75g mletých lískových oříšků
  • 100g loupaných konopných semínek Carun
  • 50g slunečnicových semen
  • 30g restovaných konopných semen
  • 20g sezamových semínek
  • 25g dýňových semínek
  • 25g jemně sekaných lískových oříšků
  • 10g máku
  • 90g rozinek
  • 1 čajová lžička vanilkové esence

 Vymažeme kulatou dortovou formu a vyložíme ji papírem na pečení. Všechny suché přísady vyjma rozinek promícháme. Meruňky a šťávu, v níž byly namočené (maximálně 250ml) dobře rozmixujemte s vanilkou.Vzniklou kaši přidáme k tofu, rozinkám a suché směsi a vypracujeme lepkavé těsto.

Vložíme ho do formy a dobře upěchujeme. Přikryjeme papírem na pečení, zatižíme závažím a na celý den či přes noc dáme chladit.

Vyndáme z formy a vložíme obráceně na podnos. Ozdobíme podle libosti meruňkami nebo ovocem a podáváme s konopným jogurtem, čokoládovou pěnou a navrch nasypeme loupaná semínka konopí.

Čokoládovo-mandlový dort

  • máslo
  • vejce
  • čokoláda
  • mandle
  • konopná semena

Utřeme 3/šálku másla, současně našleháme 6 vaječných žloutků. Smícháme s 1 šálkem strouhané čokolády, 1 a  3/šálku mletých mandlí, 3/mletých konopných semen. Přidáme  tuhý sníh z bílků. Vlijeme do dvou dortových forem.

Pečeme 10 minut při teplotě zhruba 190 °C, pak snížíme teplotu na 160°C a pečeme dalších 20 minut. Před podáním zchladíme.

Konopná pomazánka

  • 100 g konopného loupaného semínka Carun
  • 150 g pomazánkového másla
  • 1 lžíce  konopného oleje Carun
  • 3 lžíce bio smetany na šlehání
  • ½ hermelínu

Konopná semínka pomeleme a hermelín nastrouháme. Pokud chceme, můžeme ho i posolit. Všechny ingredience důkladně našleháme a hotovou pomazánku natíráme na konopný chléb nebo jiné pečivo. Dle sezóny můžeme posypat řeřichou, pažitkou, medvědím česnekem atp.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA