Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bábovky

9. 1. 2012

Jogurtová bábovka    jogurtova-1.jpg
  • 200 g bílého jogurtu
  • 200 g cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1 dl oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
Všechny ingredience smícháme. Máme-li kvalitní hustý jogurt, můžeme přidat max 0,5 dl mléka, dle potřeby.
Pečeme na 170°C ve vymazané a vysypané formě.
Tip 1: přidáme 2-3 PL citronové šťávy (citronová bábovka)
Tip 2: do části těsta přidáme 3 PL kakaa (mramorová bábovka)
Vrstvená bábovka s tvarohem

těsto:                                                  aaa-005a.jpg

  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 120 g rozpuštěného másla
  • 2 KL prášku do pečiva
  • 300 ml mléka

tvaroh:

  • 250 g tvarohu
  • 100 ml smetany nebo mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 1 vanilkový cukr
  • cukr krupice dle chuti

dále:

  • meruňkový kompot
  • 2 PL kakaa
  • 2 PL smetany nebo mléka

Nejdříve připravíme tvarohovou náplň důkladným vymícháním všech surovin.

Potom stejným způsobem připravíme těsto. Jednu třetinu těsta odlijeme do jiné misky, obarvíme kakaem a vmícháme 2 lžíce smetany nebo mléka.

Do vymazané a vysypané formy nalijeme nejdřív polovinu světlého těsta, pak polovinu tmavého těsta a na ně všechen tvaroh. Na tvaroh naskládáme půlky meruněk a zakryjeme zbytkem hnědého těsta. Nakonec přidáme zbytek světlého těsta a formu vložíme do trouby vyhřáté na 175°C. Pečeme asi 60 minut, zkoušíme špejlí.

Upečenou bábovku necháme ve formě vychladnout, až potom vyklopíme.

 

Bábovka tvarohovo-banánová
  • 2 hrnky polohrubé mouky            babovka-bananovo-tvarohova.jpg
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
tvarohová směs:
  • 250g tvarohu
  • 1 pudink vanilkový
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 4 PL cukru (nebo dle chuti)
  • 2 banány

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Cukr utřeme se žloutky a olejem. Přidáme mléko, mouku a prášek do pečiva. Z bílků vyšleháme sníh a lehce zapracujeme do těsta.

Tvarohová směs - všechny suroviny rozmixujeme.

Do vymazané a moukou vysypané formy nalijeme 2/3 těsta. Do poslední třetiny přidáme asi 2 KL kakaa. Na světlé těsto nalijeme tvarohovo-banánovou směs a nahoru nalijeme kakaové těsto. Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 50 minut na 170°C.(Zkoušíme špejlí)

 

Bábovka vařená
1/4 litru mléka
150 g cukru
150 g másla
2 PL kakaa
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
1 vejce
V hrnci smícháme mléko, cukr, nastrouhané máslo a kakao. Povaříme za stálého míchání na mírném ohni. Odstavíme a necháme vychladnout.
Do směsi přisypeme polohrubou mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a vejce.Smícháme a nalijeme do bábovkové formy, vymazané tukem a vysypané hrubou moukou.
Vložíme do STUDENÉ (!)trouby a pečeme asi hodinu při 150 stupních.
Bábovka - piškotka
  • 1 balíček kakaových piškotů
  • 4 vejce
  • 160g másla
  • 160g cukru
  • 250g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/8 l mléka
  • marmeláda
  • strouhaný kokos
  • čokoládová poleva
  • rozinky
  • restované mandle
Vejce, cukr a máslo utřeme do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva a mléko. Nakonec přisypeme rozinky a nasekané mandle. Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme kokosem. Rozetřeme do ní třetinu těsta. Na těsto naskládáme těsně k sobě piškoty, které jsme předtím vždy po dvou slepili marmeládou. Překryjeme druhou třetinou těsta, položíme další vrstvu piškotů a zbytek těsta. Upečeme cca 45minut. Po vychladnutí polijeme čokoládovou polevou a posypeme mandlemi.
 
Bábovka křehká
  • 130g rostlinného tuku
  • 100g pískového cukru
  • 100g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 5 žloutků a 1 celé vejce
  • 1/4 litru navinulé smetany ke šlehání
  • 400g polohrubé mouky
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • z 5ti bílků sníh
Tuk utřeme nebo ušleháme s cukry, vanilkovým cukrem, vejcem a žloutky do husté pěny.  Přidáme polovinu mouky smíchanou s vanilkovým pudinkem, s rozkvedlanou smetanou a dobře promícháme. Nakonec vmícháme zbylou mouku smíchanou s práškem do pečiva a po částech přidáváme tuhý sníh. Těsto rozložíme do dobře tukem vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme 50min. ve stejnoměrnéteplotě v předem vyhřáte troubě. Po odkrojení vychladlé bábovky je možno zabalit do alobalu.
Vydrží celý týden vláčná.
 
Bábovka bramborová s kokosem
15 dkg másla
25 dkg cukru
2 vajíčka
20 dkg vařených brambor
30 dkg hrubé mouky
10 dkg kokosové moučky
1 vanilkový cukr
1/2 prášku do pečiva
kůra z jednoho citrónu
1 plechovka kondenzovaného neslazeného mléka
Cukr, máslo, žloutky, citrónovou kůru a vanilkový cukr utřeme do pěny, přidáme nastrouhané brambory, kokos, mléko a polovinu mouky smíchanou s práškem do pečiva a promícháme. Nakonec přidáme sníh z bílků a zbytek mouky.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě zvolna asi 1 hodinu.
 
Bábovka tety Bětybabovka.jpg
  • 6 vajec
  • 250g pískového cukru
  • 1dl oleje
  • 1dl vody
  • 250g pol.mouky
  • 1van.pudink
  • lžíce kakaa
  • 2lžíce rumu
  • citr.kůra
  • 1/2 prášku do pečiva
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme po částech olej, horkou vodu a šleháme. Pak vmícháme mouku smíchanou s pudinkem a práškem do pečiva.  Přidáme sníh z bílků a citr.kůru .Do části těsta přidáme rum a kakao. Do vymazané a moukou vysypané formy lijeme světlé těsto, potom tmavé a opět světlé.
Tento recept je na velkou formu.

Bábovka barevná z pomazánkového másla
  • 250 g pomazánkového másla
  • 200 g pískového cukru
  • 1 balíček vanilinového cukru
  • 2 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 balíček kypřícího prášku
  • kandované ovoce a čokoláda
  • tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy.
Pomazánkové máslo utřeme s pískovým a vanilinovým cukrem do pěny. Vmícháme vejce a prosátou polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec lehce vmícháme na kostičky pokrájené kandované ovoce a čokoládu. Těsto rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy, vložíme do předehřáté trouby a zvolna upečeme. Vychladlou bábovku pocukrujeme nebo přelijeme čokoládovou polevou.

 

Bábovka z jogurtu

  • 2 a 1/2 skleničky mouky                 babovka-z-jogurtu.jpg
  • 1 sklenička moučkového cukru
  • 1/2 kostky másla
  • 2 KL prášku do pečiva
  • vanilkový cukr
  • citronové aroma nebo trocha nastrouhané citronové kůry
  • 0,3 litru bílého jogurtu
  • 4 bílky - sníh

Do mouky přidáme prášek do pečení, cukr, citronové aroma, vanilkový cukr, měkčí máslo,  a jogurt a vše smícháme. Nakonec přidáme sníh z bílků. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou. Vlijeme těsto a pečeme 1 hodinu při teplotě 180 stupňů. Bábovku po vychladnutí můžeme posypat cukrem nebo polít například čokoládovou polevou.

Množství je na menší bábovku.

 

Tvarohová bábovka citronová tvarohova-babovka-1.jpg

  • 25 dkg cukru
  • 1 necelá Hera
  • 5 vajec - sníh
  • 1 tvaroh
  • citronová kůra
  • citronová šťáva
  • vanilkový cukr
  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • rozinky (nemusí být)

Utřeme cukr s Herou, za stálého šlehání postupně přidáváme žloutky, tvaroh, citronovou kůru a šťávu, vanilku, mouku s práškem do pečiva a rozinky. Nakonec lehce vmícháme sníh.

Pečeme pomalu, cca na 160°C.

Bábovka majolková (paní Jelínková)

  • 30 dkg hrubé mouky
  • 25 dkg cukru
  • 6 vajec (sníh)
  • 1 malá majolka
  • 1 prášek do pečiva
  • vanilkový cukr

Žloutky vyšleháme s cukrem, vmícháme majolku, mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh.

Pečeme pomalu be vymazané a vysypané formě.

POZOR:  Krájíme úplně studené, jinak se srazí!!

Bábovka jablková

  • 20 dkg cukru
  • 4 žloutky
  • 1/4 kg strouhaných jablek
  • 12,5 dkg dětské krupičky
  • 2 PL kakaa
  • sníh ze 4-6 bílků

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přimícháme strouhaná jablka, krupičku a nakonec sníh.

Pečeme pomalu ve vymazané a strouhankou vysypané formě.

Oříšková bábovka

  • 100 g másla
  • 200 g práškového cukru
  • 4 vejce
  • 500 g čokolády na vaření
  • 1 dl mléka
  • 300 g hrubé mouky
  • 100 g oříšků
  • 1 prášek do pečiva
  • máslo a hrubá mouka na  formu

Máslo s cukrem a žloutky vyšleháme do pěny, přidáme nastrouhanou čokoládu, mleté oříšky a pomalu přilijeme mléko. Mouku smícháme s práškem do pečiva, z bílků vyšleháme tuhý sníh. Obojí opatrně spojíme s máslovou hmotou. Pečeme pomalu ve vymazané a moukou vysypané formě asi 50-60 minut.

Bábovka je chutnější druhý den, necháme odležet v chladu.

Třená bábovka z r. 1915
370 g  cukru
370 g  mouky 
185 g  másla 
1/8 l  mléka 
6   vajec
1  prášek do pečiva  
2 PL  strouhanky na formu
Kameninovou formu na bábovku vymažeme a vysypeme strouhankou.
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme se změklým máslem. Vmícháme mouku s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který lehce vetřeme do těsta.
Třené těsto vlijeme do připravené bábovkové formy, vložíme do předehřáté trouby a upečeme dozlatova.
Třenou bábovku necháme vychladnout ve formě, vyklopíme, pocukrujeme a můžeme podávat.
 

Bramborová bábovka

  • 4 vejce
  • 150g másla
  • 200 g cukru
  • 180 g strouhaných mandlí
  • 250 g uvařených nastrouhaných brambor
  • 1 kypřící prášek

Ušleháme tuk s cukrem, přidáme vajíčka a znovu ušleháme. Vmícháme mandle s kypřícím práškem a nakonec vmícháme brambory. Formu vymažeme a vysypeme. Pečeme asi 40 minut na 180°C. Upečené, vychladlé pomažeme cukrem smíchaným s citronem (limetkou).
 

Tvarohová bábovka

  • 5 vajec
  • 250 g práškového cukru
  • 250 g másla
  • 250 g tvarohu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 80-100 g hrozinek
  • 2 PL kakaa
  • čokoládová poleva
  • tuk a strouhanka na  formu

Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme změklé máslo, tvaroh a špetku soli. Vyšleháme. Do mouky vmícháme prášek do pečiva, z bílků vyšleháme sníh. Postupně do tvarohové hmoty vmícháme sníh a mouku, nakonec hrozinky.

2/3 těsta vlijeme do vymyzané a strouhankou vysypané formy. Do poslední třetiny vmícháme kakao a lžící postupně přidáváme do formy tak, aby vzniklo mramorování.

Pečeme asi 1 hodinu na 160°C. Upečenou a vystydlou bábovku polijeme čokoládovou polevou.

Bábovka ořechová

  • 3 vejce
  • 150 g tuku na pečení
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 300 g cukru moučka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce mléka
  • 70 g vlašských nebo lískových jader
  • 50 g hořké čokolády na vaření.

Žloutky utřeme s cukrem a změklým tukem. Pak po částech přidáváme tvaroh, mléko a dobře promícháme. Ve druhé misce ušleháme bílky s vanilkovým cukrem na tuhý sníh.Sníh pozvolna vmícháváme do tvarohové hmoty a přisypáváme mouku s práškem do pečiva.

Formu vymažeme a vysypeme.Naplníme ji do poloviny těstem a zasypeme nastrouhanou čokoládou.Do druhé poloviny těsta přimícháme nahrubo nasekané ořechy.Těsto nalijeme do formy a uhladíme.

Pečeme ve vyhřáté troubě při 180°c 25min.

Kokosová bábovka (paní Plačková)

  • 4 vejce
  • 15 dkg kokosu
  • 20 dkg polohrubé mouky
  • 8 PL mléka
  • 25 dkg cukru
  • 15 dkg másla
  • 1/2 prášku do pečiva

Máslo vyšleháme s cukrem, postupně přidáváme žloutky. Do vyšlehané směsi přimícháme mléko, mouku s práškem do pečiva a kokos.

Bábovka mrkvová

  • 250 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 4 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 400 g mrkve
  • 200 g hrubé mouky
  • 2 kávové lžičky jedlé sody
  • 80 ml slunečnicového nebo olivového oleje
  • 50 g dýňových semínek
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 lžičky skořice
  • 2 polévkové lžíce kvalitního kakaa
  • citrónová kůra
  • trochu másla a hrubé mouky na vymazání formy

Čokoládová pěna

  • 1 šlehačka ke šlehání nebo rostlinná šlehačka
  • 100 g čokolády na vaření
  • 1 vanilkový cukr

 Formu na bábovku dobře vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Tvaroh, vejce, cukr a kakao dobře vyšleháme, přidáme jemně nastrouhanou mrkev, mouku smíchanou s jedlou sodou, skořici, olej, semínka dýně a slunečnice, hrubě posekané vlašské ořechy a citrónovou kůru. Dobře promíchané těsto nalijeme do formy a pečeme na 180°C cca 40 minut. (Bábovka je hotová, pokud se na vpíchnutou špejli do bábovky již nelepí těsto).

Po upečení necháme bábovku ve formě chvilku „vydechnout“, poté vyklopíme a necháme vychladnout. Bábovku můžeme podávat s čokoládovou pěnou: šlehačku ušleháme s vanilkovým cukrem do tuha, čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a zlehka ji smícháme se šlehačkou.

Bábovka olejová (vhodná pro začínající kuchařky)  olejova-babovka-a.jpg

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku vody (popř. mléka, bublink.sodovky)
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce

Vše smícháme dohromady, začínáme vejci a cukrem... jako bonus doporučuji na kousky rozdělit čokoládu a do hotového těsta přidávat...nebo banány, jablko, kakao, nutelu... Pečeme mírně asi 3/4 hodiny.

Bábovka zvaná pochoutková

  • 30dkg jablek
  • 10dkg cukru
  • 2 žloutky
  • 10dkg tuku (dávám máslo)
  • 10dkg kokosu
  • 5dkg ořechů
  • hrst rozinek
  • asi 1dl  rumu
  • 25dkg polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • sníh ze 2 bílků.

Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme vlahý rozpuštěný tuk, strouhaná jablka, kokos, rozinky, mleté (nebo i jen  sekané) ořechy, rum a nakonec mouku s práškem do pečiva spolu se sněhem z bílků.Pečeme ve větší bábovkové formě nebo i na plechu cca 45 min. na 200°C.

Bábovka, velikonocni beránek s vaječným koňakem

  • 25 dkg cukru moučky - prosáté
  • 5 vajec
  • 2 vanilkové cukry

hodně vyšlehat a za stálého šlehání postupně po malém množstvi přidáváme:

  • 1/4 l oleje
  • 1/4 l vaječného koňaku - čím hustši tim lepší
  • 13 dkg polohrubé mouky
  • 13 dkg solamylu
  • 1 prášek do pečiva

vyšleháme do hladké pěny. Do vymazané a vysypané formy vlijeme těsto a pečeme do zlatova. Toto množstvi pasuje i do formy na bábovku, vynikající je s čokoládou.

Bábovka karamelová s ořechy

  • 100g vlašských ořechů
  • 1/8 l mléka
  • 150g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • 150g másla nebo tuku
  • 200g polohrubé mouky
  • 1 ČL kakaa
  • 1/2 prdopeče
  • 100g čokoládových čoček (nemusí být)

Ořechy nahrubo nasekáme. 100g cukru rozpustíme na karamel a přidáme k němu ořechy,  přilijeme mléko a krátce povaříme. Ddo pěny vyšleháme 1 vejce,žloutek a vanilkový cukr, přidáme do ořechové směsi a při nízké teplotě mícháme do zhoustnutí. Máslo (tuk) a zbylý cukr utřeme do pěny, postupně zašleháme celá vejce. Mouku smícháme s kakaem a práškem do pečiva a střídavě ji s karamelovým krémem zapracujeme do  pěny. Nakonec vmícháme čokoládové čočky. Těsto nalijeme do menší formy na bábovku,kterou vymažeme a vysypeme strouhankou. Pečeme asi 40 minut. Po vychladnutí pocukrujeme, nebo polijeme polevou. Pokud máte větší formu dělejte bábovku z 1 a 1/2 dávky,jinak je nízká.

Bábovka kokosová

  • 1 vejce
  • 250 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g rostlinného tuku
  • citronová kůra
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 - 200 ml mléka
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 50 g hořké čokolády

Vejce, cukry a tuk ušleháme do pěny, přidáme strouhanou kůru, mléko, mouku s práškem, kokos a nahrubo nastrouhanou čokoládu. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme asi 40 minut při 180 °C. Vyklopíme a posypeme kokosem.

Bábovka maková

  • 250 g polohrubé mouky
  • prášek do pečiva
  • 250 g mletého máku
  • 300 g cukru písek
  • 200 g tuku
  • 4 vejce
  • 150 ml mléka

Žloutky utřeme s cukrem a tukem do pěny, přidáme mák, mléko, mouku s práškem a sníh. Pečeme na 180°C.

Bábovka málá hrušková

  • 125 g másla
  • 150 g pís.cukru
  • 3 vejce
  • 200g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 50 g solamylu
  • 100 g čokolády na vaření
  • 2 tvrdší hrušky
  • 1 dcl mléka

Máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce a šleháme. Mouku, solamyl a pr.do.peč .prosijeme. Hrušky oloupeme, rozpůlime, vyjmeme jadřince a nakrájíme na kousky. Do žloutkové hmoty vmícháme část mouky, mléko, nastrouhanou čokoládu, hrušky a zbytek mouky.Pečeme zvolna asi 45 minut.

Dobrá je i s jablky.

Bábovka  pomerančová

  • 180 ml namočených rozinek
  • 80 ml sekaných vlašských ořechů
  • 240 ml cukru krupice
  • 130 ml rozpuštěného másla
  • 180 ml kysané smetany
  • 2 vejce
  • 500 ml polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • šťáva ze dvou velkých pomerančů

Utřeme máslo s polovinou cukru do pěny, přidáme vejce, smetanu, polovinu pomerančové šťávy, rozinky a ořechy. Postupně vmícháme mouku a prdopeč. Nalijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy a pečeme asi 45 min.

Během pečení ze zbylé šťávy a cukru svaříme sirup a tím upečenou, ještě teplou bábovku, ve formě, zalijeme. Po vsáknutí a vychladnutí vyklopíme a pocukrujeme.

Bábovka banánová

  • 25 dkg polohr.mouky
  • 25 dkg hery
  • 25 dkg hery
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 25 dkg krupicového cukru
  • 25 dkg rozmixovaných banánů

Heru s cukrem utřeme do pěny,  vmícháme žloutky,  přidáme mouku s vanilkovým cukrem a pr.do pečiva.  Potom přimícháme rozmixované banány a nakonec sníh z bílků . Nalijeme do vymazané formy a povrch potřeme mlékem, aby bábovka nepopraskala. Při 170´C pečeme asi 45 min.

Bábovka ořechová l.

  • 3 celá vejce
  • 1 hrnek (jedná se vždy o čvrtlitráček) cukru krupice
  • 1 smetana na šlehání
  • 50 g lískových oříšků
  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva

Vejce našleháme s cukrem do pěny, přidáme šlehačku, nahrubo nasekané ořechy a nakonec mouku s práškem do pečiva. Forma má být vymazaná a vysypaná strouhankou. Pečeme asi 45 min. při 175°C.

Bábovka ze 6 vajec

  • 6 vajec
  • 60 dkg mouky polohrubé
  • 1 prášek do pečiva
  • 40 dkg cukru krupice
  • 250 g tuku (máslo, Hera atd.)
  • asi 250 ml mléka
  • podle chuti kakao (na mramorování), nebo ořechy a rozinky

Změklý tuk utřeme s cukrem, přidáme žloutky. Potom střídavě přidáváme mouku s práškem do pečiva a mléko,  nakonec potom lehce vmícháme sníh z bílků. Potom máme několik možností - můžeme těsto rovnou  nalít do formy, nebo přidáme kakao, hrozinky, ořechy,..

Pečeme v středně teplé troubě ve vymazané a vysypané formě asi 50 minut.

Bábovka šlehačková - velice jednoduchá

  • 1 šlehačka
  • 4 vejce
  • 2 hrnky mouky polohrubé
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek cukru krupice

Vejce a cukr spolu utřeme, přidáme šlehačku, promícháme a po částech přidáváme mouku smíchanou s práškem  do pečiva. Nalejeme do vymazané a vysypané formy a upečeme (asi 40 minut). Můžeme také přidat do části těsta kakao a bábovku udělat mramorovanou. Část mouky lze nahradit vanilkovým pudinkem.

Bábovka prezidentská s čokoládou

  • 5 velkých vajec
  • 200 g cukr krupice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  •   200 g másla nebo rostlinného tuku
  • 300 g prosáté polohrubé mouky
  • 1pr.do pečiva
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100g nastrouhaných ořechů
  • 100g nastrouhané čokolády
  • špetička soli
  • tuk a strouhanka na formu.

Vejce rozklepneme, žloutky oddělíme a ušleháme je za postupného přidávání obou cukrů do husta. Změklé máslo nebu tuk nakrájíme na kousky a zašleháváme je postupně do žl.pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a střídavě se smetanou, ořech. jádry a čokoládou zapracováváme do žloutkové pěny. Přidáme též špetičku soli. Bílky vyšleháme do tuha a lehce je vmícháme do těsta. Formu vymažeme tukem, vysypeme strouhankou,vlijeme těsto,vrch uhladíme a asi 10 min v troubě vyhřáté na 180 st. zapečeme, potom příkon zmírníme asi na 150st. a dopékáme 40 min. Zkusíme špejlí, možno dopéct .

Hotovou nevyklápíme hned, necháme asi 5 min.odstát, opatrně vyklopíme a necháme úplně vychladnout. Možno  polít čokoládou, nebo přizdobit ušlehanou šlehačkou.

Bábovka tvarohová l.

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 100 g Hery
  • 200 g cukru písek
  • 3 vejce
  • 300 g polohrubé mouky
  • prášek do pečiva
  • 100 ml mléka

Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme rozpuštěný tuk, tvaroh, mléko, mouku s práškem a nakonec lehce vmícháme sníh.

Vymyzaná a vysypaná forma, pečeme na 160°C.

Bábovka tvarohová ll. (beránek)

  • 200g másla
  • 200g cukru
  • 250g měkkého tvarohu
  • 250g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 balíčku kypř.prášku
  • rozinky dle chuti

Změklý tuk, cukr, tvaroh a vejce utřeme. Pak přidáme mouku s kypř. práškem a rozinky. Těsto nalijeme do vymazané a vyspané formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě (160°C) do růžova.

Bábovka tvarohová lll.

  • 1 tvaroh
  • 1 hera
  • 25 dkg cukru
  • 4 žloutky

Našleháme tuk s cukrem, postupně pridáváme za stálého šlehání žloutky.  Pak vmícháme 20 dkg pol.mouky + 2 vanilkových pudinky, 1 prdopeč a nakonec sníh z bílků.

Tvarožník - bábovka tvarohová lV.

  • 50 dkg polotuč tvarohu
  • 10 dkg másla
  • 3 vejce
  • 10 cukru mletého
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 lžíce rozinek.

Tuk utřeme s cukrem do pěny, přidáme žloutky.Dále se vmíchá tvaroh, rozinky, krupice a peč.pr., pak přídáme ušlehaný sníh. Pečeme 20-25 min.

Nalejeme do vymazané,strouhankou vysypané formy -bábovka,může být i srnčí hřbet.Po upečení to není vysoké jako normální bábovka,ale je to takové zase jiné, vláčné, prostě tvarohové. Než vytáhnete z trouby,zkuste špejlí nebo jehlicí, zda je uprostřed upečeno.

Bábovka tvarohová V.

  • 25dkg hery
  • 25dkg tvarohu
  • 25dkg pol.mouky
  • 5 vajec
  • 1prášek do pečiva
  • 20dkg cukru moučky
  • 1vanil.cukr.

 Cukr a heru utřeme, přidáme vejce ,tvaroh a znovu utřeme. Nakonec mouku a prášek. Formu vymazat a vysypat.

Bábovka tvarohová Vl.

  • 160g másla
  • 250g cukru
  • 3–4 vejce
  • 500g tvarohu
  • špetku soli
  • 200g dětské krupičky
  • prášek do pečiva
  • kůru a šťávu z půlky citronu

Máslo, cukr, žloutky, citronovou šťávu i kůru vyšleháme do pěny. Přidáme tvaroh a špetku soli a zamícháme. Krupičku promícháme s práškem do pečiva a přimícháme k tvarohové hmotě. Nakonec opatrně vmícháme vyšlehaný sníh z bílků. Pečeme v předehřáté troubě. 

Bábovka nebo beránek z Jistebnice

  • 5 vajec,
  • 250 g cukru,
  • 150 g hladké mouky,
  • lžička mletého badyánu,
  • olej na vymaštění,
  • strouhanka na vysypání formy.

Žloutky utřeme s cukrem a badyánem. Přidáme tuhý sníh z bílků a těsto vlijeme do olejem vymaštěné a strouhankou vysypané formy. Bábovku pečeme asi 30 - 35 minut. Stejnou dobu pečeme i beránka v plechové formě, je-li v kameninové formě, dobu pečení prodloužíme.

Babiččina bábovka

  • 16 dkg másla,
  • 4 vejce,
  • 30 dkg cukru moučky,
  • 30 dkg mouky polohrubé,
  • 1,5 dl l mléka,
  • citronová kůra,
  • půl pečícího prášku,
  • kakao

Máslo utřeme do pěny, přidáme žloutky, cukr a spojíme. Do poctivě utřené hmoty přilijeme mléko a přisypeme mouku, kterou jsme smíchali s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do těsta. Část těsta necháme bokem a přidáme kakao. Obě těsta vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 3/4 hodiny (vyzkoušíme špejlí, zda se těsto nelepí).

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA