Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další sladkosti 2

28. 9. 2012

Makový koláč s ořechovou drobenkoumakovy-kolac-s-orechovou-drobenkou-a.jpg

Těsto:

  • 150g polotučného tvarohu
  • 80g cukru
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 300g polohrubé mouky
  • 6 PL mléka
  • 6 PL oleje
  •  3 vejce

Náplň:

  • 300g mletého máku
  • 400ml mléka
  • 120g cukru
  • 20g másla
  • 1 KL skořice
  • 1 sáček vanilkového cukru

Drobenka:

  • 150g Hery máslové
  • 250g hrubé mouky
  • 250g cukru
  • 50g nasekaných vlašských ořechů

Náplň:

Mletý mák povaříme s mlékem, cukrem a skořicí. Vaříme až do zhoustnutí. Těsně před vypnutím, přidáme do nádivky máslo a pořádně promícháme.

Těsto:

Tvaroh smícháme s mlékem, vejci, cukrem, olejem a moukou, ve které jsme si rozmíchali prášek do pečiva. Těsto vtlačíme na vymazaný a vysypaný plech. Těsto pokryjte připravenou a vychladlou nádivkou.

Připravíme si drobenku a posypeme jí povrch koláče.

Pečeme zhruba 40 minut dozlatova.

Makovo-jogurtové řezy s višněmi

  • 650 g hladké mouky                        aaa-001a.jpg
  • 300 g cukru
  • 6 vajec
  • 250 ml oleje
  • 500 g bílého jogurtu
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 prášky do pečiva

višňový přeliv:

  • 2 višňové kompoty (cca 750 g višní)
  • 300 ml kompotové šťávy
  • 2 dortové želé

Sypké ingredience promícháme v míse, přidáme tekuté + sníh z bílků avše vlijeme na velký plech, vyložený pečícím papírem.

Višňový přeliv - vypeckované višně smícháme se šťávou z kompotu a dortovým želé a vše necháme přejít varem. Po částečném vychladnutí nalijeme na těsto. pomocí vařečky lehce promícháme a pečeme na 180°C.

 Meruňkové řezy z kompotu aaa.jpg

  • 750 ml meruňkového kompotu
  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g práškového cukru
  • 3 vejce
  • 2 KL sody
  • 2 dl oleje

Kompot i se šťávou rozmixujeme, přidáme ostatní ingredience a dobře promícháme.

Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu na 180°C.

 

Bílkový chlebíček    1.jpg

  • 1 bílek
  • 1 dkg rozpuštěného  másla
  • 2,5 dkg cukru
  • 2,5 dkg hrubé mouky
  • kandované ovoce
  • ořechy
  • kousky čokolády
  • hrozinky

Bílky vyšleháme s cukrem do tuhého sněhu, přimícháme máslo, mouku, ořechy, kandované ovoce a hrozinky.

Pečeme ve vymazané a vysypané formě.

Troubu rozpálíme na 200°C, vložíme formu s chlebíčkem a teplotu snížíme na 180°C.

Do chlebíčkové formy jsem dělala z 5ti bílků.

Tip 1: Bílky nejprve vyšleháme do polotuhého sněhu, pak postupně za stálého šlehání přidáváme cukr.

Tip 2: Ořechy, hrozinky, čokoládu a kandované ovoce obalíme ve troše hrubé mouky a pak opatrně vmícháme do těsta.

Broskvová se zakysanou smetanou

Linecké těsto:                                            broskvova-se-zakysanou-smetanou.jpg

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g hery
  • 2 vejce
  • 100 g cukru
  • 1 prášek do pečiva

Lité těsto:

  • 2 zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 100 g cukru
  • 3 PL hladké mouky

Drobenka:

  • 8 dkg cukru
  • 8 dkg hrubé mouky
  • 8 dkg kokosu
  • 50 g másla

Dále potřebujeme: Ovoce, čerstvé, nebo kompotované.

Těsto - ze všech surovin vypracujeme těsto a dáme na 1/2 hod do lednice odpočinout.

Mezitím si připravíme drobenku.

Rozválené těsto dáme na plech, vyložený pečícím papírem. Na těsto rovnoměrně rozmístíme ovoce (v tomto případě broskve) a zalijeme litým těstem.

Pečeme na 180°c asi 40 minut.

 

Makovec s tvarohem   aaa-007-a.jpg

  • 1 hrnek mletého máku
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 KL sody
  • 250 g tvarohu
  • 2 vejce

Smícháme všechny sypké ingredience, přidáme olej, mléko vejce a tvaroh.  Vše řádně promícháme, vlijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme na 190°C.

 

Mrkvový koláč     mrkvova-buchta.jpg

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 KL skořice
  • špetka soli
  • 1 hrnek práškového cukru
  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2 krnky strouhané mrkve
  • 1 hrnek ořechů

Vejce vyšleháme s cukrem, ostatní sypké suroviny smícháme. Do moučné směsi přidáme vyšlehaná vejce, mrkev, ořechy, olej a mléko a vše promícháme.

Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu na 180°C.

Krém:

  • 125 g másla
  • 2 měkké tvarohy
  • 200 g cukru
  • pomerančové aroma
  • vanilkový cukr

Máslo s cukrem vyšleháme, přidáme ostatní suroviny a vyšleháme krém.

Upečenou a vychladlou buchtu potřeme pomerančovým džemem, na to rozetřeme krém a posypeme skořicí. Necháme vychladit.

Dořin ananasový obrácený koláč

Poleva:                                                                        ananasovy-s-karamelem.jpg

  • 1 ananas (může být i kompotovaný)
  • 60g světle hnědého třtinového cukru
  • 6 kandovaných višní

Koláč:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g práškového cukru
  • 1 KL mleté skořice
  • 2 prošlehaná vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 2 KL prášku do pečiva 
Předehřejeme troubu na 220 °C. Koláčovou formu o průměru 23 cm vymažeme tukem a vyložíme pečicím papírem. Oloupeme ananas a nakrájíme na 6 koleček, každé o průměru 1 cm. Vykrojíme z nich tuhý střed a vložíme spolu s cukrem do pánve s nepřilnavým povrchem. Opékáme na nízkém plameni, než se cukr rozpustí, pak snížíme plamen a necháme 10 minut podusit. Občas obrátíme. 
Kolečka ananasu pravidelně rozložíme na dno formy s tím, že jedno bude uprostřed a zalijeme karamelem.
Do středu každého z nich vložíme kandovanou višni.
 Ve veliké míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a skořici a uprostřed vytvoříme důlek. Do něj vlijeme vejce, olej a mléko a postupně zlehka promícháme s moučnou směsí.
Vzniklou směsí přelijeme ananas. Pečeme 15 minut  do zlatova.
Necháme chladnout 5 minut ve formě, pak překlopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.

 

Buchta se salkem     buchta-se-salkem.jpg

  • 6 vajec - sníh
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 salko
  • 60 g másla
  • 1 prášek do pečiva
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 PL kakaa

Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, postupně zašleháme rozpuštěné máslo a salko. Opatrně vmícháme mouku s práškem do pečiva a sníh.

Na vymyzaný a vysypaný plech vlijeme asi 2/3 těsta. Do zbývající třetiny vmícháme kakao a nalijeme na světlé těsto. Špejlí promícháme.

Pečeme na 180°C asi 25 min.

Citronové sušenky         citronove-susenky.jpg

  • 10 dkg práškového cukru
  • 20 dkg másla
  • 30 dkg hladké mouky
  • 2 PL citronové šťávy
  • 1 PL smetany ke šlehání (nemusí být)
  • 1 vejce
  • citronové aroma

Všechny ingredience dáme do DP a necháme zpracovat těsto, např na program Nudle. (jen hněte, nehřeje). Pomocí lisu na těsto tvoříme sušenky. Z tohoto množství je 47 sušenek.

Jednoduché, rychlé, dobré.

Oplatky s karamelem oplatky.jpg

  • dortové oplatky
  • 25dkg cukru krupice
  • 25dkg másla
  • 1 kondenzované mléko slazené (Salko)
  • 25dkg mletých vlašských ořechů
  • 1-2 PL kakaa (nemusí být)

  V pánvi se silným dnem necháme pomalu rozpustit a zkaramelizovat cukr, občas zamícháme, aby se nám nepřipálil. Přidáme máslo a za stálého míchání necháme rozpustit. Přilijeme Salko a přidáme kakao, mícháme a necháme probublat, až se vytvoří kompaktní hmota. Přisypeme ořechy, zamícháme a odstavíme ze zdroje tepla. Necháme částečně vychladnout.

Teplou směsí plníme oplatky, zabalíme do alobalu a necháme zatížené do druhého dne v lednici.

Krájíme na malé kousky.

Jablečný koláč

  •   250g hrubé mouky                                      linecky-kolac.jpg
  •  250g hladké mouky
  •  70g práškového cukru
  •  1ks prášek do pečiva
  •  2 vajíčka
  •  3 PL kysané smetany
  •  200g másla
  •  citronová kůra
  •  2 PL kakaa

Náplň jablečná:

 

  • 17ks jablek
  •  3-4 PL krystalového cukru
  •  1 vanilkový cukr
  •  skořice

Náplň tvarohová:

  •  250g tvarohu
  •  3 PL práškového cukru
  •  1vanilkový cukr

Všechny suroviny na těsto (kromě kakaa) smícháme a vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme na polovinu a do jedné části zapracujeme kakao. Necháme v lednici minimálně půl hodiny odpočinout.

Mezitím si připravíme tvarohovou náplň smícháním všech surovin.

Kakaové těsto rozdělíme na poloviny, rozválíme, potřeme tvarohovou náplní a stočíme rolády.

Světlé těsto rozdělíme na poloviny, jednu část rozválíme na velikost plechu, pomocí válečku přeneseme na plech (vymazaný a vysypaný moukou, nebo použijeme pečící papír). Na těsto uložíme obě tmavé rolády tak, aby ho rozdělily na třetiny. Okolo rolád nasypeme strouhaná jablka, smíchaná s cukrem a skořicí. Nahoru dáme druhou část světlého těsta, opět rozváleného na velikost plechu.

Pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme na 180°C, cca 40-45 min.

Množství těsta je určené na menší plech, cca 35x25 cm.

Po upečení a vystydnutí okrojíme okraje a koláč rozkrojíme středem tak, aby kakaová roláda by ve středu řezu a pak na jednotlivé porce.

 

Komentáře

Přehled komentářů

.....

(Hana, 28. 9. 2012 17:03)

...žasná mňamka...jen,kde je recept na kakaové těsto?

Re: .....

(Dagmar, 28. 9. 2012 18:19)

V textu je napsáno - všechny suroviny na těsto (kromě kakaa) smícháme a vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme na polovinu a do jedné části zapracujeme kakao.

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA