Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další sladkosti

20. 11. 2011

Čokoládový koláč s červenou řepou

  • 220 g červené řepy                         1.jpg
  • 200 g čokolády na vaření
  • 200 g másla
  • 200 g cukru
  • 135 g hladké mouky
  • 60 ml horkého pressa
  • 3 PL kakaa
  • 5 vajec
  • 7 g prášku do pečiva

Řepu uvaříme doměkka v osolené vodě, oloupeme a nakrájíme na kostky. Rozmixujeme na pyré. Čokoládu rozpustíme, přidáme máslo, kávu a necháme rozpustit. Do vychladlé směsi přidáme žloutky a pyré z řepy.

V míse smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, během šlehání postupně přidáváme cukr. Sníh lehce vmícháme do čokoládové směsi, nakonec přimícháme sypké ingredience.

Pečeme v máslem vymazané a kakaem vysypané dortové formě. Troubu rozehřejeme na 180°C, po vložení koláče snížíme teplotu na 160°C.

 

Košíčky se žloutkovým krémem         kosicky-s-pudinkovym-kremem.jpg

  • 500g listového těsta
  • 500 ml mléka
  • citronová kůra z 1 citronu
  • 1 skořice
  • 60 g hladké mouky
  • 500g cukru
  • 250 ml vody
  • 7 žloutků

Nejprve si připravíme krém - mléko s moukou svaříme na hustou kaši a necháme vychladnout. Cukr smícháme s vodou a vaříme 3 minuty, odstavíme s plotny a pomocí ručního šlehače vmícháme do zchladlé moučné kaše. Necháme vystydnout a do studené směsi vešleháme žloutky.

Lískové těsto rozválíme na obdélník, smotáme do úzkého válečku (cca 2,5 cm tlustý) a krájíme na kousky asi 1,5 cm dlouhé. Formu na muffiny vymažeme máslem, vložíme kousek těsta řeznou stranou dolu a prsty opatrně roztlačíme k okraji.

Naplníme krémem, asi 3 mm pod okraj a dáme do hodně vyhřáté trouby (250°C) péct na 15 minut.

Švestkový koláč   svestkovy-kolac-napis.jpg

  • 40 dkg polohrubé mouky
  • 12 dkg cukru (krystal)
  • 12 dkg tuku (např. Hera)
  • 2 celá vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prdopeč
  • trochu mléka (aby vzniklo řidší těsto)


Na těsto navrstvíme švestky (nebo jiné ovoce) a zasypeme drobenkou (2-3 lžíce cukru moučka, 3-4 lžíce hrubé mouky, 1 - 2 lžíce másla, vanilkový cukr)

Tato dávka těsta  vyjde na 2 kulaté koláče.  Na druhý místo švestek můžeme dát směs tvarohu, cukru, mléka a vanilkového pudinku a zasypeme také drobenkou.

 

Věnečky, větrníky   venecky11.jpg

  • 1/4 l vody                                                     
  • 125 g másla
  • 16 dkg hladké mouky
  • 4 vejce
  • 1/2 KL prášku do pečiva
  • špetka soli
Vodu s máslem  přivedeme k varu, přidáme špetku soli a za stálého míchání přisypeme mouku. Na ohni mícháme tak dlouho, dokud se těsto nelepí na stěny a je hladké. Sejmeme z ohně a necháme vychladnout. Do vychladlého těsta postupně zašleháme vajíčka, každé nejméně 3 minuty. 
Hmotu dáme do cukrářského sáčku a na plech stříkáme kolečka, popř jiné tvary.
Troubu rozpálíme na 240°C, vložíme plech s věnečky a IHNED snížíme teplotu na 220°C. Pečeme 10 min, pak snížíme teplotu na 180°C a dopečeme ještě 15 min.
Lehce zchladlé věnečky rozkrojíme a plníme je žloutkovým krémem. Potahujeme bílkovou polevou, nebo pocukrujeme.
Na větrníky dáváme žloutkovou a karamelovou šlehačku a karamelovou polevu.
Žloutková šlehačka
  • 250 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 50g cukru
  • 300 ml šlehačky
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, necháme zchladnout, občas zamícháme aby se neudělal škraloup. Do vychladlého zamícháme vyšlehanou šlehačku a stříkáme na korpus, na to
Karamelovou šlehačku
  • 100g cukru
  • 80 ml  šlehačky neušlehané
  • 200 ml šlehačky
Šlehačku přivedeme k varu. Upálíme cukr na světle hnědý karamel, sundáme z ohně a pomalu přiléváme horkou šlehačku. Za stálého míchání ještě chvíli povaříme, dokud se karamel nerozpustí. Necháme vychladnout, nejlépe do rána. Druhý den přidáme 200 ml šlehačky a společně vyšleháme.
Karamelova poleva
  • 150 g pískového cukru
  • 75 ml šlehačky

Cukr  upálíme na karamel. Za stálého míchání  přidáme 75 ml šlehačky. Poleva musí mít konzistenci tekutého medu. Pokud se zdá řídká, zahustíme jí moučkovým cukrem.

Větrníčky bud poléváme, nebo omočíme v polevě.
 

Koláč drobenkový s pudinkem a ovocemdrobenkovy-kolac-s-pudinkem-a-ovocem.jpg
Pudink :

  • 2 vanilkové pudinky
  • 2 PL cukru
  • 1 l mléka

Drobenka:

  • 600 g polohrubé mouky
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 Hera
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • ovoce čerstvé nebo kompotované

Z mléka, pudinkového prášku a cukru se uvaří pudink. Z ostatních příměsí užmouláme drobenku.  3/4 drobenky dáme na plech na pečící papír. Polijeme uvařeným vlažným pudinkem, poklademe ovocem a celé posypeme zbytkem drobenky. Dáme péct do středně vyhřáté trouby. Pečeme asi 30-40 minut.

Kremrole

1.těsto:

  • 12,5 dkg hladké mouky
  • 1 máslo

2. těsto:

  • 25dkg hladké mouky
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 1PL rumu
  • zadělat šlehačkou (cca 8-10 PL)

Na vále zpracujeme těsto č.2, musí být vláčné  Měkké těsto necháme 1/4 až 1/2 hod. odpočinout pod teplým kastrolem na pomoučeném talíři. Potom těsto rozválíme a doprostřed dáme zpracované těsto č.1 zabalíme, znovu rozválíme a opět složíme, toto opakujeme 3x po dvou hodinách. (Skládáme jako dopisní obálku). Hotové těsto zabalíme do mikroténového sáčku a necháme do druhého dne v chladu odpočinout.

Druhý den rozválíme na cca 2 mm, rádýlkem nakrájíme proužky, které namotáme na trubičky. Pomašlujeme vajíčkem a pečeme nejprve při 240 stupních. Když trubičky naskočí, stáhneme na 200 stupňů a dopečeme. Vychladlé plníme bílkovým sněhem, vyšlehaným v páře.

 

Paví oko pavi-oko-1.jpg

Roláda:

  • 5 vajec
  • 5 PL mletého cukru
  • 4 PL polohrubé mouky
  • 1/3 prášku do pečiva
  • 1 PL oleje.

Vyšleháme bílky na tuhý sníh a přišleháváme cukr, žloutky, olej a nakonec opatrně mouku s práškem do pečiva.Těsto rozetřeme na pečicí papír položený na nízkém plechu.Pečeme v horké troubě. Upečené sundáme z plechu sundáme papír. Potřeme dobrým džemem  a srolujeme.

Ořechová hmota:

  • 3 vejce
  • 90 g cukru krupice
  • 60 g mletých ořechů
  • 40 g strouhanky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 PL kakaového prášku
  • 1PL  rumu

Na ořechovou hmotu opět ušleháme sníh, přišleháme žloutky s cukrem. Zlehka vmícháme ořechy smíchané se strouhankou, kakaem a práškem do pečiva. Nakonec vmícháme rum.
Formu na biskupský chlebíček vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní asi polovinu ořechové hmoty, na ni položíme roládu a zalijeme zbytkem. Povrch uhladíme a celé vložíme do trouby vyhřáté na 180-190°C. Pečeme cca 20 minut.
Upečený moučník opatrně vyklopíme z formy a po vychladnutí polijeme polevou, případně ještě posypeme mletými ořechy.

 

Kefírová buchtakefirova-buchta-1.jpg

  • 35 dkg hladké mouky
  • 35 dkg cukru krupice
  • 2 KL sody
  • 1/2 l kysaného podmáslí, kefíru
  • 2 žloutky
  • 1 dcl rozpuštěné hery, másla
  • 2 PL kakaa

Vše smícháme, nalijeme na vymazaný a hrubou moukou, nebo kokosem vysypaný plech a pečeme na 180°C.

Vychladlou buchtu polijeme čokoládou a můžeme posypat kokosem, strouhanými ořechy,..

Křehké těsto ze zakysané smetanykrehke-testo-ze-zakysane-smetany-a.jpg

  • 1 máslo
  • 1 zakysaná smetana
  • 500 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli

Vše zpracujeme na hladké těsto, nebo dáme do domácí pekárny na program nudle (jen míchá).

1. varianta - vyválíme 2 placky. Každou poklademe oloupanými a na tenké plátky nakrájenými jablky, posypeme mletou skořicí, rozinkami, nasekanými ořechy, strouhankou a pocukrujeme.. Zabalíme, pomašlujeme vajíčkem a pečeme ve na 180°C asi 20 min.

2. varianta - vykrajujeme pomocí formičky kolečka, plníme tvarohovou nádivkou a pevně uzavřeme. Mašlujeme vajíčkem a pečeme na 180°C asi 15 min.

3. varianta - rozdělíme těsto na 4 díly, kařdý rozválíme do tvaru kruhu. každý kruh rozdělíme na 8 dílů. Do každé osminy dáme trochu marmelády a stočíme do rohlíčku.  Mašlujeme vajíčkem a pečeme  na 180°C asi 15 minut.

Boží milosti

  • 170 g hladké mouky,
  • 35 g cukru
  • 35 g másla
  • 4 žloutky
  • špetka soli
  • 1 PL kysané smetany
  • l1 PL rumu

Těsto řádně prohněteme a půl hodiny necháme odležet. Pak rozválíme, přeložíme, složíme a opět necháme odležet a teprve potom rozválíme a krájíme. Pak už jen rozpálíme tuk a krátce smažíme z obou stran.

Ještě teplé milosti obalujeme v moučkovém cukru se skořicí.

Masopustní kraple

  • 350 g hrubé mouky
  • 50 g másla
  • 70 g cukru
  • 3 žloutky
  • 3 lžíce bílého vína
  • 6 PL mléka
  • sůl
  • citronová kůra

Zpracujeme těsto jako na nudle, nechámte ho odpočinout v chladnu a pak rozválíme na tenký plát, krájíme delší široké nudle a ty smažíme v rozpáleném omastku. Hned po usmažení posypeme cukrem s vanilkou.

Masopustní kotouče

  • 500 g hladké mouky
  • 4 žloutky
  • 2 PL cukru
  • 2 PL másla
  • 6 PL bílého vína
  • vanilinový cukr
  • špetka soli
  • citronová kůra

Hutné těsto necháme čtvrt hodiny odpočinout, pak ho rozválíme na silnější plát a vykrajujeme z něho kolečka. Každé po okrajích nařežeme a smažíme v rozpáleném tuku. Usmažené obalujeme v cukru a skořici.

Marcipán falešný        dort.jpg

20 dkg sušeného mléka - já používám buď plnotučné nebo polotučné
20 dkg cukr moučka - oboje prosít
2 kl oleje
trochu mandlové tresti -  3 kl
vodu dle potřeby - přibližně 50ml
Výsledek musí být hustý jak plastelína, a to je opravdu důležité. DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně, pořád se to zdá husté, a pak je z toho najednou kaše.
Pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a suš. mléko. Půl napůl.
Tip 1: Zpracovat nahrubo vařečkou, pak rukou s igelitovou rukavicí, se kterou se pak i hmota pěkně vyleští, aby byla lesklá. Co se týká lesku - hotové výrobky se jemně postříkají olejem - rozprašovačem.
Tip 2: Výborně se dělá v domácí pekárně, na program Nudle (jen hněte).

Pumprnikl k čaji

  • 1/2 kg cukru
  • 600 g pšeničné mouky
  • 3 vejce
  • 1/2 lžičky utlučeného zázvoru
  • 25g kandované citronové kůry
  • 6g utlučeného hřebíčku
  • 30g mleté skořice
  • 125g umletých mandlí
  • 15g prášku do pečiva
  • čokoládová poleva

Rozpustíme cukr, který vaříme tak dlouho, až nabude světlehnědé barvy. Když vychladne, zaděláme do něj pšeničnou mouku a ponecháme půl dne odpočívat. Poté přihněteme vejce, utlučený zázvor, kandovanou citronovou kůru, utlučený hřebíček a skořici, umleté mandle a prášek do pečiva. Vyválíme těsto a rozetřeme na plechu moukou posypaném a upečeme na prudším ohni. Jakmile plech z trouby vytáhneme, hned krájíme na 3 cm proužky a potíráme čokoládovou polevou.

Pražský koláč

Tarte Tropézienne - specialita, kterou v Saint Tropez vymyslel místní pekař polského původu Alexandre Micka.

  • 250 g hladké mouky                          prazsky-kolac-1.jpg
  • 250 g polohrubé mouky
  • 30 g  droždí
  • 1 vejce + 1 na potření
  • 4 PL cukru
  • 1 dcl mléka
  • 2 dcl kysané smetany
  • špetka soli

Náplň:

  • 1 šlehačka
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 1 tvaroh
  • 1 vanilkový pudink uvařený v 300 ml mléka
  • cukr dle chuti

Drobenka:

  • polohrubá mouka
  • máslo
  • cukr
  • skořice

Necháme vzejít kvásek(mléko,droždí, lžička cukru promícháme). Mouku smícháme se zbytkem cukru, přidáme kvásek, smetanu, vejce a sůl a propracujeme těsto, necháme vykynout. Během kynutí propracujeme těsto znovu. Z vykynutého těsta vytvoříme 4 menší placaté koláče a dáme je na pomaštěný plech, nebo pečící papír, necháme chvilku kynout. Pak potřeme vejcem a posypeme buď drobenkou se skořicí a nebo jen skořicovým cukrem.

Pečeme 20-25 min.

Po vychladnutí podélně rozkrojíme a naplníme, nakonec posypeme moučkovým cukrem.

Letní melodie  

Těsto:

  • 10 dkg měkkého másla
  • 3 dkg moučkového cukru
  • 1 vanilkového cukru
  • 1 skořicový cukr
  • špetka soli
  • 4 žloutky
  • 4 bílky
  • 9 dkg moučkového cukru
  • 10 dkg mletého máku
  • 7 dkg hladké mouky.

Krém:

  • 50 ml vody
  • 1 PL citonové šťávy
  • 1 balíček želatiny Dr.Oetker (čirá na aspiky)
  • 500 ml zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 PL moukového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 10 dkg jahod (malin).

Ozdoba:

  • 20 dkg jahod (malin)
  • 1 balíček dortového želé Dr.Oetker červené.

Máslo + 3 dkg moučkového cukru, vanilkový cukr, skořicový cukr a sůl vyšleháme do pěny. Za stálého šlehání postupně přidáváme žloutky. Bílky s 9 dkg moučkového cukru vyšleháme do tuha. Sníh opatrně vmícháme do žloutkové pěny. Smícháme mák s moukou, přidáme do těsta a vše promícháme. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a uhladíme.

Dáme péct do předehřáté trouby na 180°C,

Po upečení necháme korpus vychladnout ve formě.

Krém : Vodu smícháme s citronovou šťávou a namočíme do ní želatinu, kterou necháme nabobtnat . Po nabobtnání rozpustíme želatinu ve vodní lázni. Zakysanou smetanu, vanilkový cukr a moučkový cukr dobře promícháme a vmícháme ušlehanou smetanu, jahody a rozpuštěnou želatinu.

Připravený krém natřeme na vychladlý korpus, povrch uhladíme a dáme na 3 hodiny do ledničky vychladnout. Po vychladnutí rozložíme na krém jahody (maliny). Připravíme Dort-želé podle návodu a nalijeme na povrch dortu.Uchováváme v lednici.

Makovec s jablky

  • 5 vajec
  • 30 dkg polohr. mouky,
  • 1 prášek do pečiva
  • 20 dkg cukru,
  • 200 ml oleje
  • 200 ml vody
  • 20 dkg mletého máku + 10 dkg cukru

Na dno plechu s vyšším okrajem rozložíme pečící papír a pokryjeme strouhanými jablky s cukrem a skořicí (dle chuti a sladkosti jablíček). Ušleháme sníh s cukrem, přidáme žloutky, mouku s práškem do pečiva, olej a vodu. Do poloviny těsta přimícháme mák s cukrem. Tuto hmotu nalejeme na nastrouhaná jablka, na ni nalijeme druhou  polovinu těsta bez máku. Pečeme pomalu asi 45 min na 150°C.

Po upečení a vychladnutí překlopíme a polijeme (nebo jen postříkáme čokoládou) a posypeme kokosem nebo  ořechy, hoblinkami z oříšků.

Makovec rychlý

  • 1 hrnek cukru krupice
  • 3 vajíčka
  • špetka sol
  • 2 dl oleje
  • 2 dl vlažného mléka
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek umletého máku
  • 1 prášek do pečiva

Cukr, vajíčka a sůl ušleháme do pěny a přidáme ostatní suroviny.Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný   plech a ve vyhřáté troubě zvolna upečeme.

Jablkové kobližky

  • 12 jablek
  • 1 dkg másla
  • 1 tvrdá houska na strouhanku
  • 2 žloutky
  • 1 vejce
  • 5 dkg cukru
  • skořice, hřebíček
  • citronová kůra

Oloupej 12 mišenských  jablek, ustrouhej je na struhadle, dej na kastrolek půl lotu másla ( lot = 16 gramů), dej ty strouhané jablka k tomu a nech je dusit; usmaž jednu strouhanou žemličku dozlatova, nech vychladnout, dej do toho dva žloutky a jedno celé vejce, dej k tomu 3 loty tlučeného cukru, trochu tlučené skořice, hřebíčku a trochu drobně pokrájené citronové kůry, dobře to umíchej, a řídké-li to, přidej trochu strouhané žemličky, udělej kulaté kobližky, obal je v strouhané žemličce, vysmaž v rozpáleném másle, posyp skořicí a cukrem, dej na stůl.
 

Vločkové sušenkycookies.jpg

  • 160g ovesných vloček
  • 120g moučkového cukru
  • 160g másla nebo Hery
  • 200g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • hrst rozinek, oříšků, semínek (slunečnicová), čokolády

 Na pánvi opražíme nasucho nasekané (rozdrcené) vločky a necháme vystydnout. Oříšky, čokoládu, rozinky...atd. nakrájíme na menší kousky a smícháme s ostatními přísadami. Vypracujeme těsto, které necháme v lednici hodinu odpočinout. Rukou tvarujeme malé koláčky, ukládáme na pečící papír a na 200C pečeme cca. 5-7 minut.

Studené zdobíme čokoládou.

Koláč tvarohový l.

1.mísa:

  • 3 měkké tvarohy
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • rozinky
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 1/2 hrnku oleje

2.mísa:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva

V první míse smícháme všechny ingredience. Na vymazaný a vysypaný plech nasypeme 2 hrnky směsi z druhé mísy a na to nalijeme celou směs z mísy první. Na vrch nasypeme zbytek z druhé mísy. Navrch poklademe proužky másla a dáme péct. Já na máslo používám škrabku na brambory, plátky se snadno a rovnoměrně nakrájejí.

Koláč tvarohový ll.

  • 40 dkg hladká mouka
  • 13 dkg cukr mletý
  • 1 hera
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 1 žloutek (bílek dáme do tvaroh.náplně)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa

Vše zpracovat, rozdělit na 2 díly a dát asi na 1 hodinu odležet do mrazáku.

Tvarohová náplň:

  • 1/2 kg tvarohu
  • 1 žloutek
  • 10 dkg cukr krupice
  • 1 dcl mléka
  • 1 vanilkový puding
  • 2 umíchané bílky

Žloutek + cukr + tvaroh důkladně utřeme, zředíme mlékem, ve kterém jsme umíchali puding, nakonec přidat sníh.

Konečná úprava: Na vymazaný a vysypaný plech dáme polovinu kakaového těsta (nejlépe rukama namočenýma v mouce), na to  tvarohová náplň a nakonec nahoru nastrouhat 2. polovinu těsta. Pečeme zvolna cca 1/2 hodiny (záleží na troubě).

Nejlépe připravovat navečer a nechat ho přikrytý odležet přes noc.

Tvarohový koláč s ovocem

  • 50 dkg polohr. mouky
  • 16 dkg cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • 30 dkg tuku (Hera, máslo)
  • 2 celá vejce

Vypracovat těsto, které rozestřeme na velký plech se zvýšeným okrajem a okraje těsta zvedneme, aby náplň  nevytékala.

Na těsto nalijeme náplň:

  • 1/2 kg tučného tvarohu
  • 15 dkg cukru
  • 1/2 l mléka
  • 1 vejce
  • 1 vanilk. pudink
  • 1 PL másla
  • rum podle chuti

Tvaroh utřeme s vejcem, cukrem a máslem. Postupně přidáváme mléko smíchané s vanilkovým pudinkem, vymícháme do hladka a přidáme rum. Pozor - náplň je řídká, ale tím, že obsahuje pudink, tak po upečení ztuhne! Po nalití na těsto poklademe ovocem - nejlépe chutnají čerstvé nebo konzervované meruňky nebo broskve pokrájené na kousky, ale ovoce můžeme jakkoli obměňovat. Peče se ve středně vyhřátě troubě až začne tvaroh na povrchu červenat.

Koláč litý s tvarohem

  •  2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku vlažné vody
  • 1 vejce

 Smícháním získáme řidší těsto.

Náplň : 2 tvarohy, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, cukr dle chuti, mléko dle potřeby na řidší konzistenci. Na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrejem nalijeme 2/3 těsta, pokryjeme tvarohovou náplní a zalijeme zbytkem těsta. Vložíme do vyhřáté troby a upečeme.

Tvarohový koláč s citronem

  • 250g hladké mouky
  • 125g másla
  • špetka soli
  • 40g cukru
  • 1 žloutek.

náplň:

  • 2 citrony
  • 2 vejce
  • 750g tučného tvarohu
  • 250g zakysané smetany
  • 100g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 50g škrobové moučky

Mouku s máslem, špetkou soli a cukrem dobře uhněteme, podle potřeby přidáme 1-2 lžice studené vody.Těsto zabalíme do mikroténove folie a přibližne na hodinu uložime do chladna.

Mezitím připravíme náplň: v horké vodě omyjeme a okartáčujeme citrony a osušime je. Kůru  nastrouháme a vymačkáme  šťávu.Troubu předehřejeme na 180°C. Vychlazené těsto rozválíme na lehce pomoučeném vále a vyložime jím koláčovou formu. Okraje zvedneme do vyše asi 3 cm.

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky. Tvaroh promícháme s citronovou kůrou a šťávou, zakysanou smetanou a vmícháme žloutky, cukr a vanilkový cukr. Z bílků ušleháme tuhý sníh a rozložime jej na tvarohový krém. Přisypeme škrobovou mouču a opatrně promicháme.

 Tvarohovou směs naneseme na těsto a povrch urovnáme.

Tvarohový koláč pečeme 50 až 60 min.

Tříbarevná buchta (Hanka)

Spodní těsto:

  • 30 dkg polohrubé mouky
  • 15 dkg tuku
  • 10 dkg cukru
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 2 PL kakaa

Náplň:

  • z 1/2 l mléka pudink
  • 2 měkké tvarohy
  • 1/8 másla
  • citronová kůra
  • vanilkový cukr
  • rum
  • rozinky
  • cukr  dle chuti

Vrchní těsto:

  • 2 vejce
  • 5 PL vody
  • 20 dkg cukru
  • 20 dkg hrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva

Suroviny na spodní těsto zpracujeme na vále a dáme do ledničky odpočinout. Uvaříme vanilkový pudink a necháme vychladnout. Na vrchní těsto vyšleháme vejce s cukrem, za stálého šlehání přidáme vodu. Mouku s práškem do pečiva opatrně vmícháme.

Těsto na spodní těsto vyválíme a dáme na vymyzaný a vysypaný plech. Na to rozetřeme náplň a nahoru nalijeme vrchní těsto.

Pečeme na 180°C.

Pivní štrůdl

  • 350 g hladké mouky
  • 1/4 prášku do pečiva
  • 100 g 100% tuku
  • 1 vejce
  • 80 g cukru
  • sůl
  • 200 ml piva
  • mouka na vál

Náplň:

  • 350 g jablek
  • 100 g cukru
  • 50 g rozinek
  • 50 g kandovaného ovoce
  • 50 g vlašských jader
  • skořice

Na vále smícháme mouku s práškem do pečiva, vejcem, rozmačkaným tukem, pivem, solí a cukrem. Vypracujeme tužší těsto a necháme v chladu hodinu odležet. Pak je rozválíme na plát o síle 3 mm a rozpůlíme. Díly potřeme směsí krájených jablek, drcených ořechů, rozinek i kandovaného ovoce a posypeme cukrem se skořicí. Pláty přehneme, stiskneme, povrch propícháme špejlí a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Hotový štrůdl lehce potřeme pivem a pocukrujeme.
 

Mřížkový koláč

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 2 žloutky
  • 5 PL mléka
  • 1prášek do pečiva

Zpracujeme linecké těsto. Část odložíme stranou (asi 1/3 - na mřížky). Ostatní vyválíme, dáme na plech a potřeme dobrou domácí zavařeninou. Ze zbylého těsta vytvoříme na marmeládě mřížkování.

Koláč s jablky (Helena)

  • 1/2 kg hladké mouky
  • 10 dkg másla
  • 25 dkg cukru
  • 1 KL sody
  • 2 vejce
  • 4 PL mléka

Zpracujeme těsto a rozdělíme na 2 části, do jedné přidáme kakao. Upečeme dvě placky, na spodní nalijeme horká! rozvařená jablka. Druhou plackou přikryjeme. Po vychladnutí poléváme čokoládovou polevou.

Caletky

Lívance, které se s oblibou dělaly z ječné mouky a pekly se na zvláštním plátu nad ohništěm na Luhačovicku. Dnes ječnou mouku vyměníme za pšeničnou.

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky1
  • 125 g rozpuštěného másla (nebo sádla)
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 2 lžičky kypřicího prášku (nejlépe bez fosfátů)
  • nemletý mák podle chuti
  • krupicový cukr podle chuti (pro slanou verzi vynechte)
  • asi 200 ml mléka

Do misky prosijte obě mouky, rozklepněte vejce, přidejte rozpuštěné máslo, sůl, kypřicí prášek, mák, a pokud budete chtít sladké placky, tak i cukr – stačit by měly dvě nebo tři lžíce.Postupně přilévejte mléko a rukama zadělejte těsto. Mělo by být měkké, ale nemělo by se lepit na prsty. Těsto rozdělte aspoň na deset dílů. Každý kousek znovu propracujte. Mezitím předehřejte troubu na 180 stupňů a plech potáhněte pečicím papírem. Z kousků těsta tvarujte na lehce pomoučněném válu tenké placky; pokud chcete, můžete je vyválet válečkem. Rovnejte je na plech a pečte asi deset minut; v průběhu pečení je jednou obraťte.

Dobré koláčky žloutkové linecké (kuchařka z r. 1880)
Na talíři se utře velice jemně 6 vařených žloutků. na vál se dá půl litru mouky, rozmělní se v ní 10,5 deka nového másla, připojí se k ní 10,5 deka tlučeného cukru, ty utřené žloutky, na špičku nože vanilky, půl kávové lžičky amonia. Vše se dobře na vále prohněte, poté se dá mezi 2 talíře a nechá přes noc odpočinout. Druhý den se rozválí těsto na stéblo silně a vykrajují se z toho věnečky, které se potírají rozkloktaným vejcem a sypou sekanými mandlemi, dají se na máslem potřený plech a v teplejší troubě do hnědočervena upekou. Pečené, ještě za tepla se posypou vanilkovým cukrem.
Hnětenky
placky, které se připravovaly o adventu a byly oblíbené zvláště u dětí.
Připravují se ze
  • 200 g polohrubé mouky
  • špetky soli
  • studené vody
  • oleje na pečení.
Mouku smícháme se solí a po troškách přidáváme vodu. Když se těsto spojí, vodu již nepřiléváme. Těsto je asi jako na nudle. Rozválíme si placky - hnětenky a ty pečeme na plotýnce sporáku nebo na plotně.
Hotové se nadouvají a potíráme je olejem nebo sádlem.
Jedí se buď samotné nebo potřené a plněné povidly.
Jablka pečená po staročesku
  • 600 g jablek
  • 100 g jader vlašských ořechů
  • 150 g vařeného uzeného jazyka
  • 50 g medu
  • 180 g másla
  • 60 g bílé strouhanky
  • 1 dl bílého přírodního vína
  • 4 vejce
Pěkně vyzrálá jablka na vrchu skrojíme, odstraníme jádřinec a co nejvíce vyhloubíme.
Otvor naplníme touto směsí: rozsekané ořechy smícháme s medem, žloutky a strouhankou.
Jablka naplníme tak, aby náplň nesahala až k povrchu.
Na náplň vložíme plátek jazyka, kousek másla, pokapeme vínem a potřeme ušlehanými bílky, do nichž jsme přidali trochu jemné strouhanky.
Při pečení potíráme jablka máslem a bílým vínem.
Královnin věnec
8 vajec,16dkg cukru,17dkg hl.mouky, zavařenina.
žloutky šleháme s cukrem 1/2hodiny,pak zvolna zamícháme sníh z bílků a mouku,do které jsme zamíchali citronovou kůru a vanilku.....směs vlijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme...po vytažení z trouby potřeme zavařeninou a ještě horké stočíme v závin....vychladlé nakrájíme na kolečka a vyložíme jimi věncovou formu vypláchnutou studenou vodou a vysypanou cukrem....pak potřeme vrstvou krému, další kolečka rolády,opět krém a končíme kolečkama rolády....takto naplněnou formu slabě zatížíme a na několik hodin nebo do druhého dne necháme uležet....pak vyklopíme....
KRĚM:3 celá vejce,20dkg cukru šleháme v páře do zpěnění,po vychladnutí vmícháme 20dkg másla,po kapkách přidáme 2 polevk.lžíce rumu nebo šťávu z citronu....nakonec věnec polejeme polevou...
POLEVA:20dkg cukru,1 bílek,2 lžíce horké vody a barevný breton,_myslím že myslela potravinářské barvivo...vmícháme do hladka a věnec tímto polejeme...
Křehký koláč s tvarohem
Těsto:
  • 14 dkg cukru
  • 20 dkg másla
  • 40 dkg mouky
  • 1 vejce
Nádivka:
  • 1/2 kg tvarohu
  • 6 dkg cukru
  • 2 dkg másla
  • 1 vejce
  • květ
  • citron.kůra
na vál proseje se mouka a cukr, rozdrobí se máslo, přidá vejce a nožem se těsto zpracuje, pak se válečkem prohněte a nechá 1 hod. v chladu odpočinouti. Potom se těsto rozdělí ve čtyři díly a každý díl rozválí se dle dortové formy.
Dva díly dají se na plechy, plní se připravenou nádivkou z tvarohu a pokryjí se druhými dvěma kruhy z těsta.
Povrch potře se vejcem a posype krystalovým cukrem, peče se mírně do růžova.
Mandlový dort z r. 1850
Recept je přesně dle originálu.(původní pravopis)
28 deka cukru
5 celých vajec
7 žloutku
se tře nejméně půl hodiny, pak přidej z jednoho citronu jemně sekanou kůru, 28 deka loupaných strouhaných mandlí, 7 deka hořkých mandlí a plnou kávovou lžičku strouhané housky, naposled ze 4 bílků tuhý sníh.
Vysip dortovou formu moukou, ale dřív jí vymaž máslem, vlej těsto do ní a nech pomalu péci.
(Můžeš skusit dřívkem zdali je propečen, nesmí těsto se lepit na dřívko)
Když je upečen, nech jej vychladnout, pak v půli rozřízni a naplň krémem, uděláš ze 3 bílků tuhý sníh, pak stále šlehaje přidáš 12 deka cukru a naposled 5 deka loupaných strouhaných mandlí a trochu vanilky, namažeš spodní půli, přiklopíš vrch a potřeš bílým ledem, okrášlíš rozpůlenýmy ořechi nebo sněhovímy pusinkami neb praženýmy mandlemi.
Použít se může i co nákyp, pak se nesmí plnit ani ledem krášlit, dá se k němu šodó, může se udělat den před upotřebením.
Je vždy dobrý a podaří se.
Sejráky
250 g másla utřeme do pěny.
Přidáme 3 žloutky, 2 lžíce práškového cukru, kvásek z 20 g kvasnic, 400 g polohrubé mouky, špetku soli a tolik smetany, aby vzniklo těsto jako na buchty.
Když vykyne, děláme z něho koláčky, které uprostřed plníme tvarohovou vomastou.
Dříve se na pravé sejráky používal "hořčák", kozí sýr.
Půl kg sejra (tvarohu) se utřelo se 3 žloutky, lžící cukru a špetkou muškátového květu.
Sváteční jablkový závin (Tábor)
  • 280g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 3 žloutky
  • Sůl, citrónová kůra
  • Několik lžic kyselé smetany
  • Na nádivku:
  • 1/2 kg jablek
  • Vanilkový cukr
  • Citrónová kůra, rozinky, skořice
Z mouky ,másla, žloutků a ostatních přísad vypracujeme hladké těsto, necháme asi hodinu odpočinout a připravíme si nádivku - jablka najemno nastrouháme, přidáme cukr, rozinky, kůru, skořici.
Pokud jsou jablka hodně šťavnatá, můžeme přidat několik drcených piškotů.
Z těsta vyválíme dva stejné obdélníky, přeneseme na plech, navrstvíme nádivku a přikryjeme druhým plátem, potřeme vejcem a posypeme strouhanými oříšky.
Pečeme v předehřáté troubě do růžova, krájíme ostrým nožem ještě horké.
Švestkový chlebíček prababičky Aničky
1kg pravých vypeckovaných na drobno nakrájených sušených švestek vaříme čtvrt hodiny s 10 dkg cukru a krapítkem vody, pak přidáme dvě hrstě hrubě sekaných ořechů, drobátku tlučené vanilky a skořice, 1 vejce a tolik mouky, aby se nám hmota dobře spojila, chlebíček pečeme na vymazaném plechu a krájíme na čtverečky.
Rychlý švestkový koláč
Do mísy odměříme 1 sklenici polohrubé mouky, 1 sklenici hrubé mouky, 1 sklenici krystalového cukru, 1/2 sklenice oleje a 1 sklenici kyselého mléka. Pak přidáme 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva a vše smícháme. Poklademe ovocem, posypeme drobenkou a hned pečeme v mírně předehřáté troubě.
Vymazaný a strouhankou vysypaný plech.
Baklava
Těsto:
  • 300 g hladné mouky
  • 80 g másla
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • asi 150 ml vody
  • mouka na vyválení

náplň:

  • 200 g mandlí
  • 100 g ořechů
  • 100 g pistácií
  • na špičku nože mletého hřebíčku
  • 1 lžíce skořice
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 150 g másla
  • 1 žloutek na potření

sirup:

  • 7 dl vody
  • 700g cukru
  • 10g vanil. cukru
  • 1 citron

medová šlehačka:

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 sáček ztužovače šlehačky
  • 2 - 3 lžíce tekutého medu

Mandle, ořechy a pistácie rozsekáme a promícháme s kořením, moučkovým a vanilinovým cukrem, rozehřejeme máslo.

Mezitím si připravíme těsto - mouku prosijeme do mísy, přidáme rozehřáté máslo, citrónovou šťávu, přelijeme horkou vodou a zpracujeme tužší těsto, které přendáme na vál a po kouskách rozválíme na 10 tenkých placek. Všechny placky zarovnáme na stejný rozměr čtverce. Máslem vytřeme menší plech a položíme na něj těstovou placku, kterou pokapeme rozpuštěným máslem, položíme druhou placku, kterou pokapeme máslem a posypeme ořechovou směsí. Takto postupujeme až nám zbudou 3 placky. Tyto 3 placky na sebe složíme, pokapeme zbylým máslem, vrchní placku potřeme rozšlehaným žloutkem a všechny 3 placky nakrojíme na čtverečky. Položíme na ostatní placky a pečeme v předem vyhřáté troubě (na 190°C). Ještě teplou baklavu nakrájíme a polijeme horkým sirupem.

Podáváme s medovou šlehačkou. Tu si připravíme ušleháním smetany se ztužovačem, lehce vmícháme med.

Turecký med

  • 170 g medu
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 bílky
  • 300 g cukru moučka
  • 300 g mletých ořechů
  • dortové oplatky

Z bílků ušleháme sníh. Med vaříme s vanilkovým cukrem, přidáme sníh, cukr, ořechy. Vaříme, až se hmota odpadá ode dna. Vychladlou hmotu mažeme mezi dvě oplatky, zatížíme prkýnkem a dáme do druhého dne do chladničky.

Plněný makový koláč

Těsto:

  • 250 g pohankové mouky
  • 180 g másla
  • 1 žloutek
  • 200 ml mléka
  • 20 g moučkového cukru
  • špetka soli

Náplň:

  • 6 vajec
  • 200 g krupicového cukru
  • 200 g mletého máku
  • 1 KL citronové šťávy
  • 30 g pohankové krupice

čokoládová poleva a kokos na posypání

Na nádivku utřeme žloutky s cukrem, přidáme mák, citronovou šťávu a namočenou krupici. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.

Z prosáté mouky, másla, žloutku, mléka, cukru a soli připravíme těsto. Rozdělíme na poloviny a každý díl rozválíme. Jeden položíme na plech pokrytý pečícím papírem, potřeme nádivkou a překryjeme druhým dílem. Propícháme vidličkou, aby při pečení mohla unikat pára.

Pečeme v předehřáté troubě na 180°C. Po vychladnutí polijeme čokoládou a posypeme kokosem. 


Třené měsíčkymesicky.jpg

  • 21 dkg másla
  • 21 dkg cukru
  • 6 žloutků
  • 6 bílků
  • 21 dkg polohrubé mouky
  • kakao

Utřeme máslo s cukrem, postupně za stálého tření přidáváme žloutky, jeden po druhém. Nakonec vmícháme sníh a mouku, do které můžeme přidat špetku prášku do pečiva.

Vychladlé poléváme cukrovou polevou s rumem a po zatuhnutí vykrajujeme měsíčky.

Makovec                                         makovec.jpg

  • 12 dkg mletého máku
  • 15 dkg cukru
  • 17 dkg hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/4 l bílé kávy

Smíchat všechny ingredience a péct ve vymazané a vysypané formě. Pokud chceme péct na plechu, uděláme 1,5 dávky. Upečené ozdobíme tmavou a bílou čokoládou, nebo cukrovou polevou.

Zelníky

  • 500g kyselého zelí,
  • 500g hl.mouky,
  • 150g sádla,
  • 250g mletých škvarků,
  • sůl,
  • kmín

Vše zpracujeme, rozdělíme na 2 části (je to přesně na 2 plechy)trochu pomažeme plech sádlem, těsto na něj rozválíme, rádlem rýhy a upečeme do růžova.

Zahýbance

(Horácko - Velké Meziříčí) - 750 g vařených brambor,
150 g polohrubé mouky,
sůl,
500 g jablek nebo mrkve,
mák,
pískový cukr
Z mouky a uvařených brambor vypracujeme osolené těsto, ze kterého rozválíme placku. Polovinu placky posypeme nakrájenými očištěnými jablky nebo nastrouhanou mrkví, smíchanou s mletým mákem, posypeme cukrem a překlopíme druhou polovinou těsta. Okraje přitlačíme a placku v troubě upečeme. Po upečení po stranách pomastíme.

Boží milosti, řezané koblihy

  • 60 dkg hladké mouky
  • 15 dkg cukru
  • 4 žloutky
  • 2 PL rumu
  • 1 zakysaná smetana
  • špetka soli

Vše smícháme a vytvoříme hladké těsto, které vyválíme a rádýlkem vykrajujeme různé tvary. Např. obdélníčky, které uprostřed 3x nakrojíme, nebo proužky, které postupně dáváme do horkého sádla, vytvoří "hnízda". Usmažené dáme na papírový ubrousek, abychom se zbavili přebytečného tuku a obalíme v cukru.

Jabkance

  • brambory
  • sůl
  • hladkou mouku na vál
  • tvarohovou náplň
  • máslo na potření
  • moučkový cukr na posypání

Brambory uvaříme ve slupce a horké je oloupeme. Oloupané horké brambory se dřevěnou paličkou roztlučou v necičkách (nastrouhají na struhadle) s troškou soli na těsto. Těsto by mělo být naprosto hladké bez hrudek a toho dosáhneme jen u horkých brambor. Hladká mouka se používá pouze na vyvalování, do těsta se nepřidává. Těsto musí být jako gumové.
Na málo pomoučeném vále z těsta uděláme placičky, vykrajujeme je sklenicí nebo hrnkem, záleží jak je chceme mít veliké, dáme na ně sladký tvaroh, přeložíme a spojíme tak, aby nevytekl tvaroh.
Pečeme na plátech kamen (teflonové pánvi), upečené se skládají do mísy, kde se omastí máslem a posypou cukrem.
 Jabkance se mají dělat rychle, aby se povrch rychle uzavřel a zezlátnul.
Jabkance nejdou dělat z moučných brambor.

Sladký tvaroh 5 dkg másla, 5 dkg cukru, 2 žloutky, citrónovou kůru a vanilkový cukr utřeme, potom vmícháme 250 g tvarohu a pokud je moc hustý přidáme trochu mléka a nakonec rozinky, předem namočené v rumu.

Adventní pomerančový chlebíček

  • 200g másla, může být klidně i hera
  • strouhaná kůra z jednoho bio pomeranče
  • 150g moučkového cukru
  • 3 celá vejce
  • 100g škrobu - maizeny
  • 200g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 100g kandované pomerančové kůry
  • 150g čokoládové polevy na polití
  • 50g pomerančové kůry na ozdobení

Ručním elektrickým šlehačem, zapnutým na nejvyšší obrátky, šlehejte asi 2 minuty tuk, strouhanou pomerančovou kůru, cukr, vejce, maizenu a prášek do pečiva. Nakonec vmíchejte pomerančovou kůru.
Těstem naplňte vymazanou a vysypanou chlebíčkovou formu (délka 25 cm) a pečte v předehřáté troubě 60 - 70 minut při teplotě 175 - 200° C. Po upečení chlebíček vyklopte a nechejte zcela vychladnout.
Polijte připravenou čokoládovou polevou a ozdo

 

Komentáře

Přehled komentářů

mnam

(alana127@centrum.sk, 20. 4. 2012 21:46)

mnam

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA