Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dorty

19. 1. 2012

Jablečný drobenkový dort

Drobenka:

  • 150g hrubé mouky
  • 100 g Hery
  • 130 g mouč. cukru
  • 1 žloutek
  • 1/3 kypříc.prášku,

Tvaroh:

  • 1 tvaroh
  • 1 vejce
  • 1 van. cukr
  • 40 g cukru krupice,

Jablka:

  • 4-5 jablek nastrouhat
  • 40 g cukru krupice
  • 1 lžíce solamylu
  • skořice

Do kulaté dortové formy, vymazané a vysypané,vrstvíme v tomto pořadí: 1/2 drobenky, tvaroh, jablka, 1/2 drobenky.

Pečeme na 170 st asi hodinu.

Tip: Do trouby pod formu dáme alobal,  aby nevytekla šťáva.

Dort tvarohový nepečený (Jana)

  •  1 zakysaná smetana
  • 2 vanilkové cukry
  • krystalový cukr podle chuti
  • 1/2 kg tučného tvarohu
  • 1 ušlehaná šlehačka + ztužovač
  • 2 lžíce mleté želatiny rozpustit ve 2-3 lžících vody
  • 100 g mléčné čokolády
  • 2 lžíce rozinek
  • 1 lžíce rumu
  • 1 broskvový kompot
  •  dětské piškoty
  • trošku másla

Rozinky namočíme do rumu a přidáme trošku vody, přivedeme k varu a necháme vychladnout, pak je scedíne.

 Dortovou formu vymažeme máslem, vyložíme piškoty, i po stranách, navlhčíme je šťávou z kompotu. Ušleháme tvaroh,  kysanou smetanu, vanil. cukry a cukr. Přidáme ušlehanou šlehačku a rozpuštěnou želatinu. Směsrozdělíme na dva díly. Do jednoho dílu zašleháme rozinky, do druhého rozpuštěnou čokoládu.Střídavě klademe na piškoty lžící vedle sebe a prokládáme nakrájenými a okapanými broskvemi (jiným ovocem). Nahoře uděláme vidličkou mramorování. Necháme ztuhnout v ledničce, pak ozdobíme podle vlastní fantazie - šlehačkou, čokoládou.

 Dort pohádkový /pařížský /

Korpus:

  • 2 žloutky
  • 4 pol. lžíce horké vody
  • 10 dkg mletého cukru
  • 7 dkg hrubé mouky
  • špetka prášku do pečiva
  • 3 dkg kakaa
  • ze 3 bílků sníh

Jíška:

  • 3 dkg másla
  • 3 dkg hladké mouky

udělat světlou jíšku, kterou rozředíme 1/4 l mléka, povaříme, mícháme do vychladnutí.

V misce utřeme 10 dkg másla, 10 dkg ml. cukru, 5 dkg kakaa, 1 žloutek, smícháme z vychladlou jíškou. Natřeme na dort, zdobíme šlehačkou.

Dort pruhovaný

Těsto:

  • 3 vejce
  • 90g cukru
  • 80g hl. mouky
  • 20g kakaa
  • 2 lžíce oleje
  • tuk a mouka na vysypání dortové formy

Celá vejce ušlehat s cukrem do pěny. Mouku smícháme s kakaem a zamícháme do pěny,  potom vmícháme olej.

Péct na 200°C.

Nádivka:

  • 100g mletých ořechů
  • 200 ml mléka
  • 100g piškotů (rozdrtit nebo umlít)
  • 50g másla
  • 3 PL moučkového cukru
  • 3 PL rumu

Ořechy vsypeme do vařícího mléka, za stálého míchání chvíli povaříme. Odstavíme a zahustíme piškoty a necháme vychladit. Vmícháme změklé máslo, cukr a rum. navrstvíme na korpus.

Ozdoba:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 ztužovač
  • 2 mandarinky (meruňky, kiwi, jahody, broskve)
  • trochu strouhané čokolády

Šlehačkou ozdobíme dort, pokladem ovocem a můžeme střed posypat čokoládou.

Dort čokoládový

  • 150 g hořké čokolády,
  • 200 g polohrubé mouky,
  • půl sáčku kypřícího prášku,
  • 60 g tuku,
  • 150 g pískového cukru,
  • 4 žloutky,
  • 4 bílky,
  • tuk a polohrubá mouka na formu,
  • rybízová marmeláda

Oříšková náplň:

  • 600 ml smetany ke šlehání,
  • 3 sáčky ztužovače šlehačky,
  • 2 sáčky vanilinového cukru,
  • moučkový cukr na přislazení,
  • 50 g nahrubo nakrájených oříšků

Na ozdobu:

  • 200 g růžové mandlové hmoty (marcipánu),
  • moučkový cukr,
  • 3 růžové růže s lístečky

Čokoládu rozlámeme do misky a v horké vodní lázni ji necháme rozehřát. Mouku prosijeme s kypřicím práškem. Změklý tuk utřeme s polovinou cukru, postupně přidáváme žloutky a našleháme, postupně přidáme čokoládu. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vešleháme zbylý cukr. Do žloutkové hmoty po částech přidáváme mouku střídavě s částí bílkového sněhu, zbylý sníh do těsta už jen lehce obracíme.

Těsto naplníme do tukem vytřené a moukou vysypané dortové formy, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme. Prochladlý korpus vyklopíme na podložku.

Den předem šlehačku převaříme a necháme ji vychladnout, potom ji se ztužovačem a vanilinovým cukrem ušleháme dotuha, podle chuti dosladíme prosetým moučkovým cukrem. Vychladlý korpus od krajů doprostřed seřízneme tak, abychom neprořízli střed. Vykrojenou část rozdrobíme a  necháme v mírně vyhřáté troubě i s oříšky prosušit. Potom drobečky promícháme do šlehačky. Vykrojený korpus potřeme marmeládou a naplníme šlehačkou tak, aby měl podobu polokoule. Mandlovou hmotu rozválíme na tenkou placku (nejlépe mezi dvěma fóliemi) a překryjeme jí šlehačku i korpus. Dort přes sítko poprášíme moučkovým cukrem a ozdobíme růžemi.

Dort jablkový nepečený (Janka)

  • 3 hrnky vody
  • 8 lžic cukru krupice
  • 4 jablka
  • 2 balíčky vanilkového pudinku
  • 1 balíček dětských piškotů

Jablka oloupeme, nakrájíme na malé kousky, dáme do hrnce a zalijeme 2 hrnky vody, přidáme cukr a přivedeme do varu. Pudink rozmícháme v 1 hrnku vody, přilijeme do vařících se jableka mícháme do zhoustnutí. Dortovou formu vypláchneme studenou vodou, na dno poskládáme piškoty a zalijeme polovinou jablečné směsi. Poklademe další vrstvou piškotů a zalije zbylou směsí. Poslední vrstvu tvoří piškoty. Dort zatížíme, necháme v chladničce ztuhnout a  ozdobíme ušlehanou šlehačkou.

 

 

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA