Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jablečné mlsání 1

6. 10. 2012

Koláč s jablky

  • 50dkg polohrubé mouky
  • 25dkg Hery
  • 3 PL cukru
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva 

Náplň: 

  • 1,5  kg jablek
  • 12 PLcukru
  • 3 vanilkové pudinky
Všechny suroviny na těsto zpracujeme na vále, necháme odpočinout.
Mezitím rozvaříme jablka s cukrem a zahustíme pudinky, rozmíchanými v troše vody.
Na vymazaný a vysypaný plech dáme rozválenou placku těsta, polijeme teplým rozvarem z jablek a pečeme na 180°C.

Koláč jablečný

  • 200 g polohrubé mouky
  •  100 g Hery
  •  50 g cukru
  •  1 žloutek
  •  špetka soli
  •  trošku prášku do pečiva

Náplň:

  • jablka nakrájená na plátky
  • kysaná smetana
  • 2 žloutky
  • cukr dle chuti

Drobenka:

  • krystalový, nebo třtinový cukr
  • hladká mouka
  • máslo
  • skořice
  • ořechy (nemusí být)

Zpracujeme těsto, vyválíme do dortové formy, okraje trochu povytáhneme. Potřeme bílkem a předpečeme asi 15 minut. Na těsto pak naskládáme plátky oloupaných jablek, zalijeme krémem z kysané smetany,  žloutků a cukru. Posypeme drobenkou. Pečeme ještě asi 20-30 minut. 

Koláč dvoubarevný jablkový

Spodní těsto:                                         aaa.jpg

  • 25dkg polohrubé mouky
  • 20dkg tuku (máslo, hera)
  • 10dkg cukru
  • 2 PL kakaa
  • 2 PL studené vody
  • 1 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva

 Ze surovin vypracujeme těsto které vyválíme na předem vymazaný a moukou vysypaný plech. Na těsto rozetřeme asi 6-8 strouhaných jablek, promíchaných se lžící cukru a 1 sáčkem vanilkového cukru, 1 lžíčkou skořice, rozínkami a 2 lžícemi strouhaných ořechů.

Vrchní těsto:

  • 2 vejce
  • 20 dkg cukru
  • 5 PL studené vody
  • 200 ml.oleje
  • 20 dkg polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva

 Vše se ušlehá a rozetře na jablkovou hmotu. Peče se asi 20-25minut na 180°C. 

Řezy piškotové s jablkovou nádivkou.

Piškot :

  • 4vejce
  • 120 g  pískového cukru
  • trochu citronové šťávy
  • 120 g polohrubé mouky
  • 2 PL studené vody
  • 1/4 prdopeče

Nádivka:

  • 600 g nastrouhaných jablek
  • citronová šťáva
  • 60g.cukru
  • 50 g namletých vlašských ořechů
  • 2 PL rumu

Nastrouhaná jablka dáme do kastrolku, zakapeme citronovou šťávou a podusíme 6-8min. Do vychladlého dáme  nastrouhané ořechy, cukr a ochutíme rumem. Upečený piškot rozkrojíme napůl, na jeden díl dáme jablečnou nádivku, přiklopíme druhým dílem, nahoru dáme ušlehanou šlehačku (1/4l) a nastrouháme asi 50gr.čokolády.

Množství je určené na menší plech. 

Buchta Americká

  • 3 vejce utřeme s
  • 1 hrnkem pískového cukru, přidáme
  • 2 hrnky polohrubé mouky,
  • 1/2 lžičky skořice,
  • 1 lžičku kakaa,
  • 1 prdopeč,
  • 1/2 hrnku oleje.

Důkladně promícháme a přidáme

  • 4 hrnky na kostičky nakrájených jablek,
  • hrst ořechů,
  • rozinky.

Promícháme těsto, je hodně tuhé, ale je to tak správně. Po upečení polejeme čokoládou, nebo pocukrujeme. 

 

Jablečno-čokoládová pohádka

 Těsto:                                                         jablecno-cokoladova-pohadka-1.jpg

  • 5 vajec
  • 2 dcl cukru
  • 2 dcl oleje
  • 4 dcl polohrubé mouky
  • 3dkg kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • trochu rumu

Krém:

  • 3 - 4jablka
  • 15 dkg cukru
  • 1 dcl vody
  • 3 PL rumu
  • 20 dkg másla
  • 10 dkg čokolády

Poleva :

  • 10 dkg čokolády
  • 5 dkg tuku

 Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme olej, rum a mouku s kakaem a práškem do pečiva. Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu na 180°C asi 30 min. Vychladlý plát rozřízneme na poloviny.

Krém - Nakrájená jablka svaříme s cukrem v 1 dcl vody. Do horké směsi přidámee čokoládu, máslo a rum, aby se rozpustily. Nakonec přidáme rozdrobenou polovinu těsta. Hotový krém natřeme na zbylou polovinu těsta a polijeme čokoládovou polevou. 

Koláč jablkový s pudinkem

  • 200g polohrubé mouky
  • 6 PL cukru
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • 1 vanilkový pudink
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany
  • 1 kg jablek
  • 3 PL meruňkového džemu
  • 3 PL opražených mandlových lupínků

Z mouky, másla, vejce a poloviny cukru vypracujeme těsto.  Z mléka, smetany, zbylého cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink a vychladíme ho. Těsto vyválíme, přeneseme do koláčové formy, vytvarujeme okraj a 15 min. předpečeme. Jablka oloupeme, překrojíme napůl, vykrájíme jádřince a klenbou nahoru naskládáme na předpečené těsto.  Zalijeme pudinkem a ještě 25-30 min. pečeme. Ještě horký koláč potřeme džemem, zředěným lžící vody a posypeme mandlemi. 

Koláč ovocný s jogurtem

těsto:

  • 2 bílé jogurty
  • 1 sklenička krupicového cukru
  • 2 skleničky polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1/2 prášek do pečiva
  • ovoce(rybíz,jahody, jablka, borůvky..)

 drobenka:

  • 10dkg polohrubé mouky
  • 12 dkg cukru moučka
  • 15 dkg másla

Umícháme těsto, rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe libovolným ovocem a posypeme drobenkou.

  Koláč farmářský

  • 250g hladké mouky
  • špetka soli
  • 200 g změklého másla
  • 3 PL studené vody

Ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto a necháme v chladu odpočinout. Těsto rozdělíme na dva díly. První díl rozválíme do tenka a položíme na vymazaný a strouhankou vysypaný plech. Na to navrstvíme 1,25 kg jablek, nakrájených na plátky a trochu ocukrujeme.

V rendlíku rozvaříme:

  • 2 PL medu
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 PL sekaných ořechů
  • 50 g másla
  • 1 KL skořice

a přidáme 50g spařených hrozinek. Na jablka poklademe piškoty namočené v rumu, celé to polijeme svařenou směsí a položíme druhý plát. Ten potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 180°C asi 45min. 

 Koláč mřížkový linecký

  • 250 g hladké
  • 250 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g tuku
  • 2 žloutky
  • citronová kůra
  • 5 PL mléka
  • 1 prášek do pečiva

Zpracujeme těsto, necháme asi 1 hodinu v chladnu odpočinout. Asi dvě třetiny vyválíme na dno hlubokého plechu, naplníme a ze zbylého těsta vytvoříme proužky asi 1,5 cm široké, kterými poklademe koláč do tvaru mřížek.

Náplně: strouhaná jablka se skořicí a cukrem, ochucený tvaroh, marmeláda, mák, ořechy, povidla.

Jablečné muffiny

  • 250 g polohrubé mouky
  • 0,5 prášku do pečiva
  • 125 g másla
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 větší jablka
  • 2 vejce
  • 0,5 KL skořice
  • 6 PL mléka

 Vejce rozšleháme s oběma cukry do pěny.  Přidáme rozpuštěné máslo, mléko, strouhaná jablka se skořicí a nakonec prosetou  mouku s práškem do pečiva.

Těsto plníme zhruba do polovin vymazaných formiček nebo papírových košíčků a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C. 

Koláč jablečný drobenkový do dortové formy

Drobenka:

  • 150 g hrubé mouky
  • 100 g másla
  • 130 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1/3 kypřícího prášku

Tvaroh:

  • 1 tvaroh
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 40 g cukru krupice

Jablka:

  • 4-5 jablek nastrouhat
  • 40 g cukru krupice
  • skořice podle chuti
  • 1 PL solamylu

Do vymazané a vysypané dortové formy dáme 1/2 drobenky, na to lžící naklademe tvaroh, na to jablka a nakonec druhou polovinu drobenky. Vložíme do trouby a pečeme na 180 °C asi hodinu.

TIP 1: Do jablek můžeme přidat sekané ořechy.

TIP 2: Koláč posypeme plátky mandlí.

 Koláč s tvarohem, marmeládou, jablky

  • 5 dkg másla
  • 1 velká lžíce medu
  • 12 dkg moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 3 PL bramborové moučky
  • 30 dkg hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 3-4 PL mléka

Náplň: Připravíme tak, jak jsme zvyklí - tvaroh s cukrem, jablka se skořicí a cukrem,...

Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme asi 0,5 hod. odpočinout. Těsto rozdělíme na 3 díly. Každý díl rozválíme na obdélník. Prostředkem toho plátu dáme náplň a z obou stran kousek přehneme přes tak, aby asi 3 cm náplně byly vidět. Tak pokračujeme i s dalšími pláty. Nakonec  potřeme rozšlehaným žloutkem, kraje posypem posekanými oříšky. Pečeme  na 160 °C.  

Mřížák s jablky a tvarohem 

  • 60 dkg hladké mouky
  • 30 dkg cukru písek
  • 30 dkg tuku (půl másla, půl hery)
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • trochu skořice a trochu rumu 

náplň :

  • jablka rozvařená s cukrem
  • 1 tvaroh rozdělaný s cukrem, vejcem a 1 kysanou smetanou

uděláme klasicky těsto, rozdělíme, část dáme na plech, na to jablka, na jablka tvaroh se smetanou a navrch   uděláme mřížky, pečeme do zlatova.

 Bábovka jablečná

  • 240g polohrubé mouky
  • 240g cukru
  • 1 kypřící prášek
  • 3 vejce
  • 120g másla
  • 2 lžíce oleje
  • 1 skořicový cukr
  • 1 - 2 jablka
  • mléko
  • strouhaný kokos
  • špetka soli
  • citonová. štáva
  • trocha mouky a másla na vymazání formy

Nachystáme si do mísy mouku, cukr, vejce, kypř. prášek, změklé máslo, olej, špetku soli. Postrouháme jablka a přidáme i s trochou citron. štávy a skořicovým cukrem do mísy. Přisypeme tak 50g kokosu a přilejeme podle  potřeby mléka, aby se vše dobře spojilo do vláčnosti. Mícháme tak 10 min. Pro lepší efekt. Nalijeme do vymazané a vysypané formy jen 1/2 těsta a do zbytku v míse zamícháme tak ze 2 lžíce kakaa a dolejeme do formy.

 
Koláč obrácený - jablkové řezy

Piškot:

  • 3 vejce
  • 1 hrnek pískového cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku mléka

Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme olej, mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Na plech dáme pečící papír, pomastíme ho a nasypeme 3/4 kg strouhaných jablek. Na jablka nalijeme piškotové těsto a upečeme.  Po upečení otočíme piškotem dolů a na vychladlé natřeme krém:

Krém:

  • 1/4 l mléka
  • 1 vanilk.cukr
  • 14 dkg cukru/i méně,podle sladkosti jablek/
  • 2 žloutky
  • 1 a 1/2 pudinku nebo 6 dkg Solamylu

Uvaříme a po zchladnutí zašleháme 250 g másla. Poléváme čokoládou. 

Perník čokoládovo-jablečný

  • 35 dkg polohrubé mouky
  • 35 dkg strouhaných jablek
  • 35 dkg cukru
  • 10 lžic oleje
  • 2 vejce
  • 2 PL rumu
  • 2 PL kakaa
  • 1,5 prášku do pečiva
  • rozinky, oříšky

Zamíchat a přidat 1/4 l mléka. Na vychladlé dát čokoládovou polevu.

 Jablečný krém

  • 4 jablka
  • 1 šlehačka
  •  želatina
  •  cukr
  •  cukrářské piškoty

 Jablka nakrájíme, oloupaná na kousky a podusíme doměkka. Necháme vychladnout a rozmačkáme vidličkou, aby zůstaly malé kousky. Ušleháme šlehačku (nemusí byt celá, ideální je, aby bylo 50% jablek a 50% šlehačky) Jablka osladíme podle chuti a zamícháme se šlehačkou. Připravíme želatinu podle návodu a zamícháme do směsi. Misky vyložíme na dně cukrářskými piškoty, zalijeme směsí a dáme do lednice.

Karamelová omáčka: cukr rozpustíme ve vodě a vaříme, až začne houstnout a vonět a trochu se zabarví. Sundáme z ohně a zamícháme s trochu smetany. Misky vyklopíme na talířky a polijeme karamelem.

TIP: Dozdobíme jablečnými čipsy: jablka nakrájíme na tenounké plátky a osmažíme do zlatova, horká obalíme v cukru.

 Jablková pletenice

  • 15 dkg hladké
  • 15 dkg polohrubé
  • 20 dkg HERY (rozpustit do vlaha)
  • 1 vejce
  • 1 dcl mléka
  • 3dkg kvasnic
  • cukr (do kvásku)
  • trochu soli

Dáme vzejít kvásek a vše zpracujeme v hladké těsto. V míse těsto zalijeme studenou vodou a necháme půl hodiny kynout. Vodu vylijeme, těsto rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme na obdélník 20x30 . Doprostřed dáme jablka, cukr, skořici, hrozínky, ořechy, nebo to může být mák. Rádýlkem asi pět cm od kraje naděláme z každé strany šikmé řezy asi 3cm od sebe a krásně je přeložíme přes jablkovou směs (vypadá to jako pletenka). Potřeme vajíčkem.

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA