Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jablečné mlsání 2

16. 10. 2012

aaa-004a.jpgKoláč z pudinků            kolac-z-pudinku--hana-.jpg

  • 40 dkg hladké mouky
  • 5 vanilkových pudinků
  • 20 dkg másla
  • 16 dkg cukru
  • 2 vejce
  • 1 smetana na šlehání
  • 1 prášek do pečiva

Dále potřebujeme:

  • jablka
  • cukr, skořice na ochucení
  • meruňky (broskve,..)
  • máslo, cukr a mouku na drobenku
  • vajíčko na pomašlování

Všechny ingredience zpracujeme a těsto necháme min 1/2 hodiny odpočinout. Rozdělíme na 3 díly a vyválíme. Na vymazaný plech dáme jeden díl těsta, jablka nakrájená na plátky, posypeme cukrem a skořicí. Druhý díl těsta opatrně přenesene pomocí pomoučeného válečku na jablka a urovnáme ho. Propícháme vidličkou, pomašlujeme vajíčkem a pečeme na 180°C.

Další plech vyložíme poslední částí těsta. Poklademe ovocem a posypeme drobenou.

Tip: K ovoci přidáme nasekané ořechy.

Tip 2 : Drobenku ochutíme skořicí.

Řezy bílkové

  • 7 bílků
  • 50 g cukru
  •  150 g hrubé mouky
  •  50 g rozinek
  •  50 g strouhané čokolády
  • 50 g kokosu
  •  50 g strouhaných vlašských ořechů
  • 80 g rozpuštěného másla

 náplň:

  • 1 šlehačka v prášku
  •  120 g tvarohu
  •  3 lžíce kokosu
  •  3 lžíce medu
  • 2 nastrouhaná jablka
  •  30 g strouhaných vlaš. ořechů
  •  50 g rozinek

Bílky šleháme do tuha a postupně přidáváme cukr. Potom lehce vmícháme mouku, rozinky, čokoládu, kokos, ořechy a prochladlé rozpuštěné máslo. Nalijeme na vymazaný, vysypaný plech a pečeme asi 20 min. Po vychladnutí překrojíme v půlce a naplníme. Náplň - šlehačku ušleháme dle návodu(s vodou) a přidáme zbylé přísady. Natřeme i horní vrstvu a pocákáme 50 g rozpuštěné čokolády.

Kremrole výborné a snadné

  • 35 dkg hladké mouky
  • 25 dkg Hery
  • 1/8 l šlehačky

Vypracujeme těsto a dáme na 1 hodinu do chladničky. Potom vyválíme tenkou placku a rozřežeme ostrým nožem nebo rádýlkem na proužky široké asi 2 cm a dlouhé asi 25 cm. Ty potom s přesahem navineme na nenamazané cukrářské trubičky a na vymazaném plechu (nebo na plechu vyloženém papírem na pečení) upečeme.

Po vychladnutí plníme jablečným sněhem:

  • 25 dkg loupaných, jemně strouhaných jablek
  • 35 dkg moučkového cukru
  • 2 bílky

Vše šleháme NAJEDNOU do hodně tuhé konzistence.

Bábovka jablková Štajerská

  • 250 g cukru
  • 250 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 5 vajec
  • 120 g ořechů
  • 100 g čokolády na vaření, nastrouhané na hrubo
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 velká kyselejší jablka, oloupaná a nastrouhaná na hrubo
  • máslo a mouka na vymazání formy

 Utřeme máslo s cukrem, postupně zašleháme vajíčka. Přidáme nastrouhaná jablka, čokoládu, mouku s práškem do pečiva. Pečeme pomalu ve vymazané a vysypané formě.

Francouzský jablkový koláč de luxe

Těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 7O g Hery
  • 45 g moučkového cukru
  • 120 g vařených strouhaných brambor
  • 0,5 vejce
  • 0,5 balíčku prášku do pečiva

Suroviny zpracujeme na vláčné těsto a dáme na hodinu odležet do chladničky.

Náplň:

  • 6 velkých jablek
  • 120 g meruňkové zavařeniny
  • šťáva z l citronu

3 jablka podusíme s polovinou zavařeniny, umixujeme a pyré vaříme do zhoustnutí za stálého míchání, vychladíme. 3 jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky silné 3 mm a promícháme s citronovou šťávou. Těsto rozválíme a přeneseme do koláčové formy, na dno rozetřeme jablečné pyré. Od středu koláče ozdobně skládáme do kruhu plátky jablek. Pečeme na 180oC asi 35-45 minut. Po vytažení z trouby  jablka potřeme zbylou meruňkovou zavařeninou.

 
Falešný Sachr

Těsto:

  • 300g polohrubé mouky
  • 300g na hrubo nastrouhaných jablek
  • 250g moučkového cukru
  • 1,5 sáčku prášku do pečiva
  • 2 celá vejce
  • 2 PL rumu
  • 2 PL kakaa
  • 8 PL oleje
  • trocha mléka (podle potřeby)


Poleva:

  • 50g másla
  • 10 až 15g moučkového cukru
  • 2 PL rumu
  • 1 PL horké vody
  • 2 PL kakaa

 

Záleží na kvalitě jablek. Pokud jsou jablka čerstvá a šťavnatá, není třeba dávat další tekutiny, pokud jsou ale již starší a sušší, je třeba přidat Na vymyzaný a vysypaný plech nalijeme těsto a dáme péct do mírně vyhřáté trouby (jako piškot).

Poleva se dělá ve vodní lázni. Polevou polijeme ještě horký koláč a rovnoměrně rozetřeme stěrkou. Tím se částečně poleva vsákne do koláče.  Před servírování ozdobíme šlehačkou.

 

 Skořicovo-jablečný beránek

  • 50g rozinek
  • 50ml rumu
  • 350g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 150g cukru
  • 1 ,5 lžičky skořice
  • 50g vlašských ořechů
  • 3 jablka
  • 200ml oleje
  • 4 vejce

Rozinky namočíme do rumu. Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme cukr, skořici nahrubo nasekané ořechy a rozinky v rumu. Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo a přisypeme do mísy. Nakonec přidáme olej a vejce. Vše řádně promícháme. Naplníme do formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou.

Troubu rozehřejeme na 180st. a pečeme 30 minut, potom snížíme na 160st. a dopečeme ještě dalších 30 minut.  Po upečení necháme ve formě krátce vychladnout a vyklopíme.

Sypaný koláč s jablky - recept je prý z Normandie

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek pískového cukru
  • asi 1 kg nastrouhaných jablek
  • rozinky
  • nahrubo nasekané ořechy podle chuti
  • skořice
  • máslo (Hera)

Smícháme 2 hrnky polohrubé mouky s 1 hrnkem pískového cukru. V další misce máme nastrouhaná jablíčka. Formu vymažeme máslem a na dno nasypeme vrstvičku mouky smíchané s cukrem. Rovnoměrně poklademe vrstvou nastrouhaných jablek, posypeme rozinkami, ořechy a skořicí a nasypeme další vrstvičku mouky tak, aby zakryla jablíčka. Na tuto vrstvičku mouky naklademe lístečky másla. A opakujeme vrstvu jablíček, na to rozinky, ořechy a skořici a vrstvičku mouky. Poklademe lístečky másla. Celý postup se opakuje do vypotřebování surovin - skončí se moukou pokladenou lístečky másla. Do dortové formy z tohoto množství dáme čtyři vrstvy mouky s cukrem a tři vrstvy strouhaných jablíček - končí se moukou a lupínky másla.


Jablečná roláda

  • 4 vejce
  • 150g cukru
  • 150g polohrubé (nebo hladké) mouky
  • 250g nastrouhaných jablek (4 střední jablka)
  • skořice a vanilkový cukr na posypání jablek

Plech vyložíme papírem nebo alobalem, který vymažeme a vysypeme hladkou moukou. Nastrouhaná jablka rozložíme na plech a posypeme cukrem a skořicí. Ušleháme cukr a vejce, až je hmota hustá a hladká. Jemně vmícháme mouku, nalijeme na jablka a dám péct. Po upečení otočíme papír nahoru. Papír stáhneme a ještě teplou roládu stočíme.  Po vychlazení nakrájíme a už jen stačí posypat cukrem.

TIP: Roládu po upečení před svinutím potřelme troškou nutely.  

Vlhká bábovka

Těsto:

  • 500 g mouky
  • 2 ČL mleté skořice
  • 1 ČL prášek do pečiva
  • 1 ČL soli
  • 500 g jablek (oloupané vyjádřené a pokrájené na 1cm kostky)
  • 200 g hnědý cukr
  • 3,5 dl rostlinného oleje
  • 200 g krystalového cukru
  • 3 velká nebo 4 střední vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g ořechy (na hrubo posekané)

 Karamel:

  • 125 g másla
  • 200 g hnědého cukru
  • 0,5 dl plnotučné mléko
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 vanilkový cukr

Troubu rozehřejeme na 180 °C. Formu vymastíme tukem. Do středně velké mísy prosejeme mouku, přidáme skořici, prášek do pečiva a sůl. Část této moučné směsi (asi 3 polévkové lžíce), vysypeme na pokrájená jablka a dobře protřepeme, aby se jablka obalila moukou. Do středně velké mísy s moučnou směsí přidáme 200 g hnědého cukru, olej, 200 g normálního krystalového cukru, vajíčka a 3 ČL vanilkového extraktu. Tyto ingredience mícháme v elektrickém robotu do zhoustnutí (asi 4-5 minut), a postupně přidáváme zbylou moučnou směs. Ručně vmícháme do ušlehané směsi jablka obalená v mouce a nahrubo posekané ořechy. Můžeme přidat i máčené v rumu hrozinky nebo kandované ovoce. Vložíme hotovou směs do připravené vymaštěné a vysypané formy a pečeme asi hodinu. Špejlí zkoušíme dobu pečení.

Karamelová poleva:

Rozpustíme máslo na pánvičce při střední teplotě, vešleháme cukr a pak mléko. Šleháme tak dlouho, dokud není cukr rozpuštěný a karamel hladký. Šleháme od bodu varu (asi 5 minut). Pak vešleháme vanilkový cukr Čtvrtinu této karamelové polevy nalijeme na teplou bábovku ještě ve formě a necháme asi 15 minut vsáknout a vychladnout. Pak bábovku z formy vyklopíme na talíř a celou ji polijeme zbytkem karamelu. Necháme vychladnout.

TIP: Do těsta můžeme přidat hrozinky, kandované ovoce, nebo perníkové koření.

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA