Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kynuté - buchty, koláče,.. 2.

10. 2. 2012

Kynuté máslové koláčky s pudinkem

  • 250 g polohrubé mouky   
  • 250 g hladké moukyaaa-002-a.jpg
  • 250 g másla (125 + 125)
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 4 PL cukru
  • 42 g droždí (do pekárny stačí 21 g)
  • sůl

Náplň:

  • 500 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • cukr dle chuti

Drobenka:

  • máslo
  • cukr
  • hrubá mouka

Z mouky, mléka cukru, droždí, soli a 125 g másla yypracujeme kynuté těsto, nebo necháme za sebe pracovat domácí pekárnu. Těsto rozdělíme na 4 části a vyválíme na dlouhé obdélníky. Pomašlujeme máslem a stočíme jako roládu. Krájíme na cca 3 cm roládky, poklademe řeznou stranou na plech. Prsty trochu roztlačíme, naplníme pudinkem, nahoru dáme kompotovanou meruňku a posypeme drobenkou. Necháme ještě chvíli nakynout a pečeme na 180°C.

Náplň: Uvaříme vanilkový pudink ze 500 ml mléka a 1 pudinku, osladíme dle chuti.

Copy s čokoládovou náplní

Těsto:                                                      cop.jpg

  • 900 g hladké mouky
  • 150 ml oleje
  • 3 žloutky
  • 400 ml vody
  • 100 g cukru
  • 30 g droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z 1 citronu
  • 1,5 KL soli

Náplň:

  • 1/2 l mléka
  • 2 čokoládové pudinky
  • 100 g hořké čokolády
  • 200 g tuku 100%

Dále potřebujeme:

  • 1 vejce na potření
  • mandlové lupínky na ozdobu

Všechny ingredience na těsto dáme v určeném pořadí do DP a necháme proběhnout program Těsto.

Mezitím uvaříme pudink, do horkého vmícháme tuk a čokoládu a za stálého míchání necháme rozpustit.

Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněné ploše a rozdělíme na 8 částí.  Každý díl rozválíme, potřeme náplní a zabalíme jako závin. Vždy dva kusy na jednom konci spojíme a zapleteme cop. Přendáme na plech, pomašlujeme vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. necháme ještě asi 15 min vykynout.

Pečeme na 180°C asi 10 min, pak snížíme teplotu na 160°C a dopečeme.

Honzovy buchty                  honzovky.jpg

  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 60 g sádla
  • 40 g oleje
  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 20 g droždí
  • 2 KL soli
  • citronová kůra z 1 citronu
  • rum

Všechny ingredience dáme v určeném pořadí do DP a necháme proběhnout program těsto. Z vykynutého těsta lžící odkrajujeme malé kousky těsta, v ruce roztáhneme tvar placičky a plníme náplní dle chuti (tvarohová, povidlová, ořechová, maková šimlová).

Pečeme na 160°C.

Skořicoví šneci, cop    aaaa.jpg

  • 250 ml mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 42 g kvasnic (do pekárny stačí 21 g)
  • 1 KL soli
  • 80 g cukru
  • citronová kůra
  • 2 vejce
  • 15 dkg másla

Do mouky vyhloubíme důlek, ve kterém necháme vykynout kvásek. Okraje mouky osolíme. Po vykynutí kvásku postupně přidáváme ostatní suroviny na buchty a vypracujeme hladké těsto. Necháme asi hodinu kynout, přičemž v průběhu kynutí těsto asi 2x prohněteme.

Rozdělíme na 4 díly, každý rozválíme do tvaru obdélníka, pomašlujeme hodně máslem a posypeme skořicovým cukrem, nebo potřeme nutelou. Zabalíme závin a krájíme na cca 2 cm kousky, které klademe řeznou stranou na plech. Nebo prořízneme po délce  a zamotáme cop.

Pomašlujeme vajíčkem, necháme asi 20 min nakynout a pečeme na 160°C.

  • 500 g polohrubé mouky
  • 42 g droždí (do DP stačí 21g)
  • 80 g pískového cukru
  • ¼ l mléka
  • 2 vejce
  • sůl
  • 80 g másla
  • tuk na vymazání plechu se zvýšenými okraji

 Náplň tvarohová

  • 250 g měkkého tvarohu  
  • 2 – 3 lžíce pískového cukru  
  • ½ balíčku vanilkového cukru  
  • citronová šťáva

Náplň povidlová

  • 250 g švestkových povidel
  • 1 PL rumu
  • mletá skořice
  • cukr podle chuti

Náplň maková

  • 250 g mletého máku
  • ¼ l horkého mlíka
  • 2PL pískového cukru
  • ½ balíčku vanilkového cukru
  • citronová šťáva

Zpracujeme kynuté těsto. Z těsta vyválíme plát asi 1 cm silný, který nakrájíme na čtverce o straně asi 7 cm. Na každý dáme lžičku náplně, cípy povytáhneme, křížem přeložíme a stiskneme, aby náplň vykukovala všemi čtyřmi oky. Tyto čtyřhranné koláčky klademe na tukem vymazaný plech, mezi sebou mašlujeme máslem. Po vykynutí potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.

Buchty Honzovky

  • 250 g polohrubé mouky                            buchty.jpg
  • 250 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 150 g másla
  • 75 g cukru
  • 42 g kvasnic (do pekárny stačí 21 g)
  • 2 žloutky
  • sůl
  • vanilka
  • citronová kůra

Do mouky vyhloubíme důlek, ve kterém necháme vykynout kvásek. Okraje mouky osolíme. Po vykynutí kvásku postupně přidáváme ostatní suroviny na buchty a vypracujeme hladké těsto. Necháme asi hodinu kynout, přičemž v průběhu kynutí těsto asi 2x prohněteme.

Pak lžící "ukrajujeme" kousky těsta, roztáhneme prsty na placičku a plníme tvarohem, mákem, povidly,.. Zabalíme a klademe vedle sebe do vymazané formy, nebo na plech. Buchty po stranách pomašlujeme máslem. Necháme asi 20 min nakynout a pečeme na 160°C.

Koláče olejové

  • 60 dkg polohrubé mouky
  • 3 žloutky
  • 12 kostek cukru
  • 42 g droždí (do pekárny stačí 21 g)
  • 1/4 l mléka
  • sůl,
  • slabá sklenička oleje

Do mouky vyhloubíme důlek, necháme vykynout kvásek. Pak zpracujeme všechny suroviny na hladké těsto. Nenecháváme kynout, ale hned tvoříme koláče.  Kousky těsta plníme povidly, zabalíme jako buchtu a klademe na plech, který jsme hodně vymazali máslem.  Malou skleničkou, nebo lžící uděláme důlek, opatrně, abychom těsto neprotrhli a nahoru dáme tvarohovou nádivku a na to kompotovanou meruňku. Posypeme drobenkou, kraje koláčků pomašlujeme vajíčkem. Po upečení pomašlujeme rozpuštěným máslem s trochou rumu.

Pečeme na 160°C.

Tip: Plech opravdu hodně vymažeme máslem, koláče jsi ho natáhnou do sebe a jsou krásně křehké.

 

Muffiny kynuté      mufiny-kynute--1.jpg

Těsto:

  • 30dkg hladké mouky
  • 20dkg hrubé mouky
  • sůl
  • 10 dkg cukru krupice
  • 12 dkg másla
  • 3 žloutky
  • 2,5 dcl mléka
  • 2 vanilkové cukry
  • kůra z 1/2 citronu
  • 42 g droždí (do pekárny stačí 21 g)

Náplň:

  • 1 vanilkový pudink
  • 0,35 l mléka
  • 2PL cukru
  • nutela
  • skořicový cukr na posypání (nemusí být)

Vypracujeme hladké těsto a necháme na teplém místě pod utěrkou vykynout. (Nebo dáme suroviny do domácí pekárky a uvaříme si kávu)

Na náplň uvaříme klasický pudink a necháme vychladnout.

Těsto rozdělíme na dílky, prsty roztáhneme na velikost dlaně, dáme kávovou lžičku nutely a lžičku pudinku a vše zabalíme jako plněný koláček. Do muffinového plechu vložíme papírové košíčky, do nich plněné muffiny a necháme asi 15 min nakynout. Pomašlujeme vajíčkem a posypeme skořicovým cukrem.

Pečeme na 160°C.

 

Croissantové koláčky  croisantove-kolacky-1.jpg

Těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g másla (125 + 125)
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 4 PL cukru
  • 42 g droždí (do pekárny stačí 21 g)
  • sůl

Náplň:

  • 1 tvaroh
  • 350 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • cukr dle chuti

Drobenka:

  • máslo
  • cukr
  • hrubá mouka

Z mouky, mléka cukru, droždí, soli a 125 g másla yypracujeme kynuté těsto, nebo necháme za sebe pracovat domácí pekárnu. Těsto po částech vyválíme na dlouhé obdélníky, pomašlujeme máslem a stočíme jako roládu. Krájíme na cca 2 cm roládky, poklademe řeznou stranou na plech vyložený pečícím papírem. Prsty trochu roztlačíme, naplníme tvarohovou náplní, nahoru dáme kompotovanou meruňku a posypeme drobenkou.

Náplň: Uvaříme vanilkový pudink ze 350 ml mléka a 1 pudinku, osladíme dle chuti. Studený pudink smícháme s tvarohem, popř. ještě přisladíme.

Pečeme na 160°C.

Majolkové  koblihy

  • 500 g hladké mouky
  • 3 žloutky
  • 100 g majolky
  • 20 gramů droždí
  • 1 PL cukru (vrchovatá)
  • sůl
  • rum
  • citronová kůra
  • 2,5 - 3 dl mléka

Nejprve necháme z droždí, mléka, trochy mouky a soli vzejít kvásek. Do něj pak přidáme  žloutky, rum, majolku a citronovou kůru a postupně přimícháváme také prosetou mouku. 

Pak obvyklým způsobem vykrajujeme, plníme koblihy a smažíme.


Koblihy koblihy.jpg
  • ¼ l mléka
  • 30 g droždí
  • 50 g cukru
  • 500 g hladké, nebo polohrubé mouky (nejpépe půl na půl)
  • 4 žloutky
  • sůl
  • vanilka
  • citronová kůra
  • 1 KL rumu
  • 80 g másla
  • 150 – 200 g zavařeniny

Tuk  osminy litru mléka, droždí, jedné PL cukru a asi 150 g mouky uděláme kvásek a dáme vykynout. Do kotlíku dáme žloutky, cukr, druhou  osminu  mléka a šleháme ve vodní lázni až hmota zhoustne. Touto hmotou a kváskem zaděláme mouku, přidáme sůl, vanilku, citronovou kůru, rum a vlahé máslo. Zpracujeme vláčné těsto a dáme vykynout.

Vykynuté těsto se lehce rozválí na sílu přibližně 1 cm a kroužkem (6 až 7 cm) se naznačí budoucí koblihy. Na polovinu kroužků se do středu položí nádivka a na ni přiklopí z druhé půlky těsta vykrojená kolečka. Opatrně se přitlačí okraje a celé koblihy se teprve z těsta vykrojí. Ještě se nechají kynout pod utěrkou a potom smaží v oleji nebo tradičně v sádle. Do tuku se kladou vykynutou, vrchní stranou. Vrstva tuku by měla být tak vysoká, aby v ní koblihy plavaly. Při správném postupu by měly dokonce samy "přeskočit" a otočit se na druhou stranu. Nesmažíme je příliš prudce, aby byly hotové i uvnitř.Po usmažení mají mít na bocích pěkný světlý proužek. Z tuku je vytahujeme drátěnou naběračkou, necháme okapat a dáme na papírový ubrousek, který vsákne přebytečný tuk. Nakonec se posypou cukrem s vanilkou. Klasické koblihy jsou oválné, zdaleka to však není jediná možnost Z koblihového těsta lze tvořit nejrůznější další tvary podle místních tradic nebo vlastní fantazie. Většinou se ještě horké obalují v cukru

 

Komentáře

Přehled komentářů

Crosantové koláčky

(Alena Ondrášková, 12. 2. 2012 18:35)

Tento recept mám opsaný, vyzkouším, vypadá to moc hezky

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA