Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kynuté - buchty, koláče,..

19. 11. 2011

Martinské rohlíky    martinske-rohliky.jpg
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 50 g sádla
  • 80 g pískového cukru
  • 30 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce, nebo žloutek
  • 1/2 KL soli

Nádivka maková:

  • 200 g máku,
  • ¼ l mléka,
  • 100 g dětských piškotů,              martinske-rohliky-2011.jpg
  • 1-2 lžíce rumu,
  • 2 lžíce hrozinek,  
  • vanilkový cukr

Nádivka tvarohová:

  • 150 g měkkého tvarohu
  • 1/4 sáčku vanilkového cukru
  • 1 malý žloutek
  • 1,5 PL mléka
  • 1/2 lžíce rozehřátého zchladlého másla

Povidlová náplň:

  • 100 g povidel
  • 1 KL mleté skořice
  • 1/2 PLrumu
  • 1-2 KL cukru
  • 1/2 PL nastrouhaného perníku

Jemně umletý mák povaříme v mléce, pak vmícháme rozdrcené piškoty, rum, spařené hrozinky a ostatní suroviny. Podle chuti dosladíme.

Tvaroh vyšleháme se žloutkem, cukrem, mlékem a máslem do hladka.

Povidla promícháme se skořicí, rumem, cukrem a perníkem.

Vypracujeme těsto, necháme na teplém místě vykynout. Rozdělíme na 4 díly, každý rozválíme do kruhu. Každý kruh rozdělíme na 4-6 dílů, podle toho, jak chceme mít rohlíčky velké. Poklademe náplní a zamotáme rohlíčky. Potřeme žloutkem smíchaným se lžící mléka a necháme vykynout.

Rohlíčky můžeme na vnější straně lehce naříznout.

Pečeme v dobře vyhřáté troubě.

Kynutý koláč s jogurtem a ovocem
  • 500 g polohrubé mouky   boruvkovy-a-svestkovy-kolac.jpg
  • 75 g cukru
  • 1,5 KL soli
  • 250 ml mléka
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 42 g droždí (do domácí pekárny stačí 21 g droždí.)
  • různé druhy ovoce
  • 4 malé nebo 2 velké ovocné (bílé+vanilkové cukry) jogurty

drobenka:

  • hrubá mouka
  • máslo
  • cukr

Do mísy nasypeme mouku a cukr, uděláme ve středu důlek a do něj rozdrobíme droždí, které přelijeme vlažným mlékem. Poté, co vzejde kvásek, přidáme zbylé suroviny a vypracujeme vláčné těsto. To necháme dvě hodiny kynout na teplém místě.

Potom těsto rozprostřeme do vymazaného (moukou vysypaného) pekáče, potřeme ovocnými jogurty (podle druhu ovoce, které pak na koláč hodláme dát - meruňkový, třešňový, borůvkový) nebo bílými jogurty s vanilkovými cukry (tzn. na jeden kelímek bílého jogurtu 1 vanilkový cukr) a poklademe ovocem. Nakonec posypeme připravenou drobenkou a dáme péct.

Pečeme asi 25 minut, dokud okraje nezezlátnou.

Lužnický mls  luznicky-mls---rez.jpg

Těsto:

  • 10 lžic vlažného mléka
  • 75 g změklého másla
  • 1 lžíce cukru
  • 4 žloutky
  • 1 lžička soli
  • 300 g hladké mouky
  • 1/2 čerstvého droždí

Dále potřebujeme:

  • rybízový džem
  • meruňky
  • 4 bílky
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g cukru krupice

Na kvásek: droždí rozmícháme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem a přidáme mouku. Necháme vzejít v teple. Kvásek přidáme k ostatním surovinám, pořádně promísíme a necháme na teplém místě kynout. V průběhu kynutí můžeme ještě dvakrát promíchat.

Vykynuté těsto rozválíme na plech a tence potřeme džemem. Poklademe pokrájenými meruňkami.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a zašleháme cukr. Sníh natřeme na meruňky a dáme péct do vyhřáté trouby a pečeme při 160°C cca 30 minut.

Hruškové bochánky hruskove.jpg

  • 45 ml vlažné vody (5 lžic)
  • 80 g polohrubé mouky
  • 30 g čerstvého droždí
  • 50 g cukru

Vypracujeme kvásek, necháme vykynout. Pak přidáme:

  • 1 vejce
  • 400 g rozvařených hrušek s cukrem (cca 1/3 l sklenička)
  • 1 KL skořice
  • 100 g másla
  • 150 g cukru
  • 1 KL soli
  • 750 g polohrubé mouky
  • 10 g čerstvého

Zpracujeme kynuté těsto a necháme vykynout. Po vykynutí ještě propracujeme na vále, rozdělíme na 6 dílů a vytvarujeme bochánky.
Po obvodě nastřihneme (asi 8x) a necháme na plechu s pečícím papírem dokynout.
Pomašlujeme vejcem a pečeme při 165° C / 20-25 minut.

Hustotu těsta je potřeba upravit podle hustoty rozvařených hrušek.

Růže z Marsu ruze.jpg

  • 350 g polohrubé mouky
  • 130 ml mléka
  • 1 vejce
  • 50 g másla
  • 1/4 KL soli
  • 40 g cukru
  • 10 g droždí
  • vejce na potření
  • tyčinky Mars

Vypracujeme kynuté těsto, rozdělíme na 12 dílů. Každý díl vyválíme do kruhu, nařízneme a doprostřed vložíme 1/4 tyčinky Mars. Čtvrtinami těsta postupně obalujeme, až vznikne růže. Pomašlujeme vajíčkem, necháme dokynout a pečeme na 160°C.

Farské rohlíčky

  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 Hera
  • 8 PL mléka
  • ½ droždí
  • sůl
  • vejce na potření

Náplň – tvarohová, maková, povidlová

Ze všech surovin zpracujeme těsto, které rozdělíme na šest dílů a necháme 20 minut odležet. Z každého dílu vyválíme kolo a rozdělíme ho na 8 dílů - trojúhelníků. Na širší stranu trojúhelníku dáme náplň podle chuti - tvarohovou, makovou, ořechovou (mléko, cukr a mleté ořechy povaříme, přidáme kakao a necháme vychladnout), povidla nebo marmeládu, stočíme od širšího konce ke špičce a mírně ohneme do tvaru rohlíčku. Rohlíčky klademe na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova.
Řepánky

  • 300 g hladké mouky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • 100g cukru
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 1 sáček suchého droždí
  • 250 ml mléka
  • 1/2 středně velké řepy
  • 50 g mletého máku
  • skořice
  • sekané lískové ořechy
  • cukr na pomoučení dle chuti

 
Zaděláme kynuté těsto jako na buchty, necháme na teple kynout. Mezitím si očistíme a nastrouháme řepu. V kastrolku ji podlijeme trochou vody, přidáme mák a dusíme doměkka. Vykynuté těsto rozdělíme na menší kousky, rozválíme na placičky a zabalíme řepnou náplň. Naskládáme na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou se skořicí a oříšky. Pečeme v předehřáté troubě na 165°C.
Slepé myšky

  • ¼ l mléka
  • 30 g droždí
  • 50 g cukru
  • 500 g hladké, nebo polohrubé mouky
  • 4 žloutky
  • Sůl
  • Vanilka
  • Citronová kůra
  • 1 KL rumu
  • 80 g másla

Tuk  osminy litru mléka, droždí, jedné PL cukru a asi 150 g mouky uděláme kvásek a dáme vykynout. Do kotlíku dáme žloutky, cukr, druhou  osminu  mléka a šleháme ve vodní lázni až hmota zhoustne. Touto hmotou a kváskem zaděláme mouku, přidáme sůl, vanilku, citronovou kůru, rum a vlahé máslo. Zpracujeme vláčné těsto a dáme vykynout.
Potom dáme na pánev rozehřát tuk a lžíci vykrajujeme úhledné podlouhlé myšky, které do růžova v omastku po obou stranách smažíme. Horké slepé myšky obalujeme v misce s mletým cukrem. Jsou velmi dobré, a když jsou doma děti, jen se po nich zapráší.
 Třikrálový věnec

Tříkrálový věnec je tradiční pečený moučný pokrm z kynutého těsta a oříškové náplně.

  • 500g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 80 g pískového cukru
  • 30 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce, nebo žloutek
  • 1/4 KL soli

Náplň:

  • 300 g strouhaných lískových oříšků
  • 100 g cukru
  • 50 g rozinek
  • 100 ml mléka
  • 1 skořicový cukr
  • 1 vejce

Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a umícháme na kašičku. Kvásek přikryjeme ubrouskem a necháme 5-10 minut kynout.  Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, zbylý cukr, vejce nebo jen žloutek, rozšlehaný ve zbylém mléce a rozehřátý tuk.  Těsto vypracujeme širokou vařečkou s delším držadlem a hněteme ho, až se tvoří bubliny a nechytá se mísy (pro usnadnění práce můžeme použít elektrický hnětač).  Vypracované těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě, při teplotě 25-30 °C,vykynout, během kynutí těsto několikrát promícháme (dobře vykynuté těsto je lesklé, pružné, hladké a vmáčkneme-li do něho prst, uděláme důlek, který se ihned vyrovná) .  Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále na placku silnou 1 cm.  Náplň rovnoměrně naneseme na těsto, to pak stočíme a upravíme ve vymazané formě do tvaru šneku.  Necháme 30 minut odpočinout, těsto nezapomeneme propíchat špejlí (aby se nám při pečení dostala ven pára).  Pečeme v troubě vyhřáté na 160-170 °C cca 50 minut (v některých starých receptech se doporučuje nejprve na 15 minut zapéci na 190-200 °C a pak teplotu snížit a dopékat pozvolna).  Upečený věnec posypeme moučkovým cukrem.

Příprava náplně:
Oříšky smícháme s cukrem, vajíčkem, skořicovým cukrem a rozinkami, promícháme, přilijeme mléko a opět směs důkladně zamícháme.

Poznámka:
Tento sladký věnec naše babičky připravovali také v remosce.

Bratislavské rohlíčky

  • 200 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 2 vejce
  • 500 g hladké mouky
  • sůl
  • 30 g droždí
  • 3 dl mléka

Ořechová náplň:

  • 150 g mletých ořechů
  • 6 PL smetany
  • 60 g piškotových drobečků
  • 40 g medu
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru

Maková náplň:

  • 2,5 dl mléka
  • 230 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g mletého máku
  • 3 Hřebíčky
  • 70 g hrozinek
  • citronová kůra

Máslo s cukrem umícháme, přidáme žloutky, vejce a ještě znovu vymícháme. Potom přimícháme mouku, sůl a droždí vykynuté v mléce s trochou cukru, vypracujeme těsto a necháme vykynout. Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál, rozdělíme na dva díly a každý rozválíme. Těsto nakrájíme na obdélníky, potřeme náplní, stočíme do tvaru rohlíku a necháme ještě nakynout. Dáme na vymazaný plech, potřeme žloutkem a v dobře vyhřáté troubě upečeme.

Ořechová náplň:  Mleté ořechy zalijeme smetanou, přidáme piškotové drobky, tekutý med, moučkový a vanilkový cukr a všechno dobře zamícháme.

Maková náplň: Mléko s cukrem a vanilkovým cukren uvedeme do varu. Do vařícího mléka nasypeme mletý mák, tlučené hřebíčky, hrozinky a strouhanou citronovou kůru, promícháme, odstavíme a necháme vychladnout.

Vánoční štola

  • 30dkg hladké mouky,
  • 20dkg hrubé mouky,
  • 3 dkg soli,
  • 12 dkg cukru krupice,
  • 12-15 dkg másla,
  • 5 žloutků,
  • 1,5 dcl mléka, 
  • 2 vanilkové cukry,
  • kůra ze 2 citronů,
  • 5-6 dkg čerstvého droždí,
  • rozinky nejlépe namočené v rumu,
  • kandované ovoce,
  • strouhané nebo nasekané mandle,
  • trocha perníkového koření.

Kandované ovoce musí obsahovat citronovou a pomerančovou kůru a promíchám ho s trochou mouky, aby se nelepilo. Mléko ohřejeme, rozdrobíme do něho droždí, hrstičku cukru a 2 hrsti hrubé mouky, metličkou prošleháme, zaprášíme  hladkou moukou a necháme vzejít. Během toho rozpustíme máslo (nesmí být přepálené a vřelé), přidáme žloutky, zbylý cukr a opět rozšleháme do hladka. Mouku osolíme, přidáme vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru.  Vlijeme vzešlý kvásek, máslo s cukrem a promícháme hladké těsto.

Rada - nejlépe si nechat 1/3 mouky stranou, zadělat řidší těsto, které se nevypracovává, jen zamíchá, popráší moukou a nechá vzejít. Až poté se dosype mouka a hněte se tak dlouho, až se těsto nelepí na mísu.

Vykynuté těsto se rozválí na plát asi 2 cm silný, posypeme rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem, stočíme a necháme kynout. Když zbytní, zlehka utužíme, vytvarujeme do tvaru štoly, hladkým kulatým dřívkem těsto v půli šišky roztlačíme, jako bychom ho chtěli rozpůlit. Jednu část těsta pak zlehka rozválíme od středu do strany. Rozválený plát se pak natočí na nerozválenou část a nechá kynout. poté se zvolna peče. Nepomazáváme vejcem, protože štola se ještě teplá potírá máslem a silně cukruje moučkovým cukrem. Po vychladnutí zabalíme do alobalu a necháme 2-3 dny zvláčnit.

Vánočkapleteni---httpwww.youtube.comwatchv-zpaov_rqw5q.jpg

  • Připraví se 70 dkg prosáté mouky
  • do 7 lžic teplého mléka dá se rozehřáti 6 dkg čerstvého a 4 dkg převařeného másla
  • 3 dkg vykynutého droždí vleje se do připravené mouky
  • přidá se uvedené máslo
  • 2 žloutky
  • 20 dkg cukru
  • sůl
  • citronová a pomerančová kůra
  • zázvor
  • muškátový květ

a mléka tolik,aby se utvořilo tuhé těsto, které se náležitě propracuje, ku konci třeba na vále rukou a nechá se vykynouti.
Do vykynutého těsta zapracuje se 15 dkg loupaných, v nudličky pokrájených mandlí a 15 dkg čistých hrozinek.
Vánočka se uplete, dá se vykynouti a pak peče se l hodinu.

Vánočku můžeme uplést ze 6ti pramenů, ale na vánoce vždy z 9ti.

Základnu tvoří čtyři prameny, které symbolizují slunce, vodu, zemi a vzduch.  Prostřední tři prameny představují vše lidské v člověku – rozum, vůli a cit. A dva horní prameny spojují vědění a lásku.

Perníkový koláč paní Perchty

  • 150 ml mléka
  • 125 g tuku (1/2 másla, 1/2 Hera)pernikovy-kolac-pani-perchty-1.jpg
  • 80 g cukru
  • 2 žloutky
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 20 g čerstvého nebo 2 lžičky sušeného droždí


tvarohová náplň:

  • 2 tvarohy
  • 200 g pískového cukru
  • 125 g másla
  • 50 g hrozinek
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • sníh z bílků

Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly, každý vyválíme na kruh asi 25 cm, potřeme tvarohem a okraje přehneme tak, aby z něj byl čtverec. Tvaroh posypeme strouhaným perníkem, koláč pomašlujeme vejcem a necháme asi 15 minut dokynout na plechu s pečícím papírem.
Pečeme při 180°C / cca 10 minut.
Ještě teplý koláč potřeme rozpuštěným máslem a můžeme pocukrovat.

Lopaťáky, Pecáky

  • 60 dkg hladké mouky
  • 40 dkg hrubé mouky
  • 24 dkg másla
  • 24 dkg cukru
  • 6 dkg kvasnic
  • 4 žloutky
  • mléko podle potřeby
  • sůl

Dobře vypracované a vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly a každý rozválíme do většího kruhu na plechu nebo do koláčové formy. Na tenký koláč rozetřeme hruškovou náplň a sypeme drobenkou. Okraje potřeme žloutkem a necháme kynout. Pečeme v horké troubě. Po upečení potřeme okraje rozpuštěným máslem, do něhož můžeme přidat rum a pokapat jím celý koláč.
HRUŠKOVÁ NÁPLŇ:

  • 30 dkg sušených hrušek
  • 20 dkg sušených jablek
  • 15 dkg cukru
  • 10 dkg povidel
  • 10 dkg strouhaného perníku
  • celá skořice
  • hřebíček
  • badyán

Sušené ovoce uvaříme s kořením ve vodě, scedíme a umeleme na masovém mlýnku, přidáme povidla, perník, cukr a případně trochu rumu. Podle potřeby zředíme vývarem z ovoce.
Na vdolky můžeme použít také náplň tvarohovou, makovou, povidlovou nebo zelnou.

Brutvaňák

V Těšínské kuchyni se podával místo chleba a připravoval se z hrubé mouky, droždí, soli, mléka, másla nebo sádla a na vymaštěném pekáči upečený v troubě.


V míse smícháme l kg vrťanky (celozrnná pšeničná mouka - krupice) s 0,5 kg hladké mouky. Osolíme, přidáme 1/4 kg tuku, vajíčko, 2 velké hrsti moučkového cukru, vzejité droždí. Mléka dáme tolik, aby těsto bylo hustější. Vše necháme vykynout v teple. Pak těsto z mísy vyklopíme na pomaštěný plech a necháme znovu vykynout. Nakonec upečeme do červena. Brutvaňák podáváme vychladlý s bílou kávou nebo mlékem.

Mrváně

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 200 g másla
  • 150 g cukru
  • 50 g kvasnic
  • 1 vanilinový cukr
  • 4 žloutky
  • citrónová kůra
  • sůl
  • anýz
  • rozinky
  • rum
  • mléko dle potřeby

Zpracujeme tužší těsto a necháme dobře vykynout.
Nakrájíme na kousky, vyválíme válečky a splétáme různé tvary – mrváně. Můžeme vytvořit věnečky, srdíčka, fajky apod.

Jidáše s mákem

  • 500 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 160 g másla
  • 70 g cukru
  • 4 žloutky
  • citrónová kůra
  • sůl
  • asi 1/3 l mléka
  • 1 vejce na pomazání
  • mák na posypání

Z droždí, lžíce cukru, mléka a lžičky mouky uděláme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, nakrájíme máslo, přidáme cukr, sůl, trochu strouhané citrónové kůry, kvásek a zbylé těsto s rozkvedlanými žloutky. Těsto dobře vypracujeme a necháme vykynout. Z vykynutého těsta děláme válečky asi 20 až 25 cm dlouhé. v polovině je přehneme a stočíme dovnitř. Klademe je na plech vymazaný tukem. Povrch jidášů potřeme vejcem a posypeme mákem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Beleše

Zadělá se klasické kynuté těsto, ale musí být spíš řidší, jinak vznikne tuháč než nadýchaný beleš. Nechá se vykynout, pak se lžičkou vykrajují malé kousky těsta a ty se opět nechají nakynout. Vykynutý kousek těsta se v prstech zpracuje tak, aby okraj byl silný a střed tenoučký, ale nesmí se protrhnout a smaží se v silnější vrstvě rozpáleného sádla.  

Ovocnou zavařeninu smícháme 1:1 s tvarohem a touto směsí potřeme jednotlivé beleše.. Nakonec přidáme lžíci marmelády a lžíci zakysané smetany, beleše posypeme moučkovým cukrem.

Beleše můžeme podávat i na slano s rozdrceným česnekem a kapkou másla, nebo se zelím, orestovanou anglickou slaninou a cibulí.

Vánočky

  • 3 kg mouky rozdrobí se jemňounce 1/2 kg čerstvého másla
  • 1/4 kg jemného cukru
  • 6 dkg droždí
  • 4 žloutky
  • citronová kůra
  • květ
  • sůl
  • trochu anýzu
  • zázvoru
  • skořice


Těsto se rozdělá vlažným mlékem,aby bylo tuhé a dobře se vyhněte a dá vykynouti.
Pak se hrozinky a mandle vmíchají do těsta, ulpletou se 2 velké nebo 3 malé vánočky, nechají vykynouti, potrou se vejcem, posypou sekanými mandlemi a pekou nejméně 1 hodinu.

Frgál

typický valašský koláč, velký tenký kulatý, s povidly, tvarohem, hruškami, s mákem.
Regionální vánoční pokrm z Valašska.
Připravuje se z

  • 1000 g mouky
  • 2 hořčičných sklenic oleje
  • 150 g cukru
  • lžičky soli
  • osmi žloutků
  • asi půl litru mléka
  • 10 g droždí

Vše se promíchá a nechá vykynout.
Potom se tvoří asi 200 gramové bochánky, dá se náplň, tvarohová, jablková ale nejlépe mleté suché hrušky, vanilinový cukr, povidel, kůry z citronu a drobenka.
Kvásek:
mléko, cukr, do toho kvasnice a trochu mouky.
Zamícháme a polijeme vlažným mlékem.
Hrušková nádivka:
nejdříve navaříme suché hrušky.
Kilo hrušek semeleme na masovém strojku, dám do toho ještě půl kila povidel, mletý badyán, citrónovou kůru, vanilinový cukr a kápneme trochu rumu.
Tvarohová nádivka:
na 1 kg měkkého tvarohu dáme 5 vajec a tuhý sníh z bílků a hrozinky.
Drobenka:
1 kg mouky, půl kila cukru, vanilinový cukr a tuk.

Budáčky (Krkonoše)
Utřeme asi 100 g másla se 3 žloutky a 70 g cukru.
Přidáme půl kg polohrubé mouky, 30 g vzešlých kvasnic a tolik mléka, aby se dalo vypracovat tuhé těsto.
Když nám vykyne, děláme z něho jako švestku velké buchtičky, které plníme makovou vomastou.
Na vymaštěný pekáček je klademe těsně vedle sebe, ale nepromazáváme tukem jako u buchet.
Když jdou dorůžova upečené, vyklopíme je z pekáče.
Teprve na Štědrý den budáčky "lámeme" v páře ohříváme, sypeme strouhaným perníkem a mastíme rozpuštěným máslem.

Sejráky
250 g másla utřeme do pěny.
Přidáme 3 žloutky, 2 lžíce práškového cukru, kvásek z 20 g kvasnic, 400 g polohrubé mouky, špetku soli a tolik smetany, aby vzniklo těsto jako na buchty.
Když vykyne, děláme z něho koláčky, které uprostřed plníme tvarohovou vomastou.
Dříve se na pravé sejráky používal "hořčák", kozí sýr.
Půl kg sejra se utřelo se 3 žloutky, lžící cukru a špetkou muškátového květu.

Mrkvance

  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 20 dkg mrkve
  • 2dkg droždí
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce másla
  • 1 šálek mléka
  • 1 povidla
  • 1 tvaroh na strouhání
  • špetka soli

Mrkev jemně nastrouháme, zalijeme trochou vody, přidáme máslo a dusíme doměkka.
Z poloviny šálku mléka, lžičky cukru uděláme kvásek.
Do mouky přidáme cukr, špetku soli, kvásek a prolisovanou mrkev, máslo a vejce, vlahé mléko a zaděláme těsto. Po vykynutí uděláme malé vdolečky, upečeme a potřeme povidly (marmeládou) a sypeme strouhaným tvarohem.

Peciválky

ve staročeské kuchyni vánoční pečivo z kynutého těsta, které se den předem upekly.
Oblíbené zvláště na Poděbradsku.

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 200 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g kvasnic
  • trocha mléka
  • sůl
  • perník na strouhání
  • staročeský sirob (můžeme použít i pampeliškový med)

Uděláme kvásek a zaděláme tužší těsto. Děláme bochánky s náplní máku o velikosti menších koblih, které upečeme.
3 až 4 den bochánky dáme na pařák, napaříme a narovnáme do mísy a zasypeme strouhaným perníkem.
Rozehřejeme máslo s několika lžícemi sirobu nebo pampeliškového medu až se s tukem spojí, peciválky v míse zalijeme.

Vánoční tvaroháč

  • 750 g měkkého tvarohu
  • 4 vajec
  • 1/8 másla
  • 120 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilinového cukru
  • 4 lžíce mléka
  • 3 lžíce hrubé mouky
  • 4 až 5 jablek
  • Na drobenku:
  • 20 g másla
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce hrubé mouky

Změklé máslo, cukr, vanilinový cukr, 4 žloutky ušleháme do pěny a přidáme po částech tvaroh, vymícháme, přidáme mléko, mouku a ze čtyř bílků ušlehaný tuhý sníh.
Okrájíme a vykrájíme jablka, nakrájíme je na plátky, vymažeme máslem a vysypeme moukou dortovou formu a do ní vložíme polovinu těsta, proložíme jablky a dáme zbývající těsto, posypeme připravenou drobenkou a dáme do mírně vyhřáté trouby péci asi 1 hodinu do růžova. Potom posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Velikonoční, nebo vánoční calta

  • 500 g hladké mouky
  • sůl
  • 150 g cukru
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 3 žloutky
  • vanilkový cukr
  • 40 g droždí
  • citrónová kůra
  • 2 - 2,5 dl smetany
  • sníh ze 3 bílků
  • 300 g sušených švestek
  • 50 g perníku
  • máslo na polití

Mouku lehce osolíme, přidáme cukr, rozpuštěné máslo, vejce, žloutky, vanilku, kvásek, citrónovou kůru a smetanou zaděláme tužší těsto, které vyválíme.
Placku položíme na vymaštěný plech, potřeme ji sněhem z bílků a bohatě posypeme předvařenými, vypeckovanými a nadrobno pokrájenými sušenými švestkami.
Poprášíme strouhaným perníkem, postříkáme rozpuštěným máslem a upečeme.

Vlčnovské koláčky

  • 500 g polohrubé mouky,
  • 200 g tuku nebo másla,
  • 80 g droždí,
  • l lžička soli,
  • 12 kostek cukru nebo krystal,
  • l/8 l mléka na kvásek,
  • 3 - 4 žloutky ( čím víc, tím je těsto křehčí )

Prosejeme mouku do mísy, uprostřed uděláme důlek, v němž rozmícháme s l lžičkou cukru droždí ve 2 lžičkách mléka a necháme vzejít.
Mezitím nastrouháme na hrubém struhadle do mouky tuk, v mléce rozmočíme cukr, sůl a rozšlehané žloutky. Pak vše důkladně propracujeme, až se těsto nechytá ani mísy ani vařečky.
Těsto dáme hned na vál posypaný hladkou moukou a rozválíme na velký plát.
Z uvedené dávky lze vykrájet až 80 čtverečků, do jejichž středu dáme tvarohovou nádivku z 500 g tvarohu s hrozinkami.
Těsto spojíme, zakulatíme, až vznikne bochánek. Vezmeme vajíčko a vtiskujeme jím do každého bochánku důlek. Do důlku plníme švestková, mírně rumem rozředěná povidla.
Na talíři nebo misce upravíme drobenku ( poměr asi 100 g hrubé mouky, 70 g cukru, 70 g másla ) a "povidlovou stranou" do ní každý koláček, potřený nejprve rozšlehaným bílkem otiskneme, aby se drobenka přichytila.
Koláčky urovnáme na plechy a teprve potom je necháme vykynout.
Pečeme je v dobře vyhřáté troubě.

 Ampracle

  • 300 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 80 g másla
  • špetka soli
  • 5 g cukrářských kvasnic
  • 2 lžíce mléka
  • 1 ks vejce
  • 1/2 ks vejce na potření
  • cukr krystal na obalení
  • ztužený tuk na potření plechu

 Na vál prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr, rozemneme tuk, přidáme mleko, ve kterém jsme rozpustili kvasnice, a pomocí vejce zaděláme těsto.  Vyválíme tenký plát.  Rádýlkem nakrájíme proužky široké jako prst, překrájíme na potřebnou délku a tvoříme amprecle (brýle).  Každý potřeme rozšlehaným vejcem a po líci obalíme v cukru.  Klademe na vymaštěný plech nebo pečící papír a pečeme dorůžova.

Koláče, buchty (Milena)

  • 2 půllitry polohrubé mouky,
  • 1 máslo (Hera)- rozpustit,
  • 2 vejce,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 1 KL soli,
  • 1/4 l vlažného mléka, do něho rozpustit
  • 15 kostek cukru,
  • 5 dkg droždí - rozdrtit.

Vypracovat těsto, nechat vykynout (asi dvojnásobek). Rozválet tence na 3 plechy, vymaštěné sádlem. Okraje těsta potřít máslem. Nandat švestky, trochu pocukrovat, posypat drobenkou.

Drobenka - 8 hrstí hrubé mouky, 8 hrstí krupicového cukru, necelá 1/8 másla

Býgle

pravé býgle se připravují se z 200 g hladké mouky,
100 g másla nebo sádla,
20 g droždí
trochu soli,
vypracuje se bochánek, který se nechá v teple vykynout. Pak ho tence vyválíme a nakrájíme na pruhy asi 10 cm široké a 15 cm dlouhé. Ty pokryjeme suchými nasekanými švestkami nebo jablky, mletými oříšky, trochou mleté skořice a pokapeme citrónovou šťávou. Každý obdélník po obvodě potřeme vejcem a zavineme do ruliček. Konce ruliček spojíme a od konců ke středu zavineme (tvar srdíčka, brýlí). Polijeme rozkverlaným vejcem, zdobíme půlkami mandlí a v horké troubě (cca 200°C)dozlatova upečeme - asi 20 min..

Štrůdl

  • 30 dkg hladké mouky,
  • 10 dkg Hery (Stely ale i máslo může být),
  • 3O g droždí-rozdrobit,
  • 4 k. lžičky mletého cukru,
  • špetka soli,
  • 8 pol. lžič studené vody.

Náplň jablka, mák, tvaroh, ořechy, no co chceš.
Postup:
Na vál dáš mouku, přidáš rozkrájenou měkčí Heru, rozdrobené droždí, sůl, mletý cukr a postupně přidáváš vodu. Já si dám 4 lžíce a pak další postupně, prohněteš těsto rukama, uděláš šišku, kterou rozdělíš na 3 díly. Uválíš placky a naplníš náplněma.

Vdolkyvdolky.jpg

  • 1/4 mléka
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 100g rozp.másla
  • 350g hladké mouky+150g polohr.mouky
  •  kvasnice,
  • citron.kůra nebo rum(rum.aroma)

Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále, vytvarujeme vdolky, naskládáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme kynout pod utěrkou 30 - 40 minut. Pak pomašlujeme vejcem a posypeme hrubou solí a kmínem. Necháme dokynout a pečeme na 160°C asi 25 minut.

Podáváme k bramborové polévce s houbami.

 

 

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA