Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řezy

19. 11. 2011

Rumové kakaové řezy     rezy-s-piskoty-a.jpg

Těsto:

  • 30 dkg hladké mouky
  • 8 dkg cukru
  • 12 dkg másla
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 PL kakaa
  • cca 2 PL mléka (dle hustoty těsta)

Zpracujeme těsto, rozdělíme na 2 díly a upečeme 2 placky na vymazaném a vysypaném plechu.

Náplň:

  • 1/2 l mléka
  • 5 PL hrubé mouky
  • vanilkový cukr
  • 25 dkg másla
  • 20 dkg práškového cukru

Z mléka, mouky a vanilkového cukru uvaříme kaši a necháme vychladnout.

Máslo utřeme s práškovým cukrem a vmícháme do vychladlé kaše.

Hlavní příprava:

Krém rozdělíme na poloviny, na 1 placku naneseme 1/2 krému a ma měj naskládáme piškoty (cca 1,5 sáčku). Vezmeme sklenici do poloviny naplněnou svařeným mlékem, do kterého po vychladnutí nalijeme rum. Navlhčíme piškoty, naneseme zbytek krému, druhou placku a zatížíme do 2. dne.

Poléváme čokoládou na vaření s trochou másla.

 

 

Hruškové řezy                                            hruskove-rezy-a.jpg

Těsto:

  • 380 g rozmixovaného hruškového kompotu
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 KL sody

Vše smícháme, vlijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech a pečeme na 180°C asi 20 min. Necháme vychladit a poklademe kompotovanými hruškami, nakrájenými na plátky.

Pudink:

  • 0,4 l šťávy z hruškového kompotu
  • 1 vanilkový pudink
  • asi 2 kompotované hrušky

Hrušky rozmixujeme se šťávou a uvaříme pudink. Ještě horký nalijeme na hrušky. Necháme dobře vychladit.

Šlehačka:

  • 1 smetana ke šlehání 33%
  • 2 zakysané smetany
  • 1 ztužovač do šlehačky
  • 2 PL práškového cukru

Smetanu ušleháme se ztužovačem do tuha, opatrně vmícháme cukr a zakysané smetany. Hmotu rozetřeme na koláč a necháme vychladit.

Poznámka: Celkem potřebujeme necelé 3 kompoty.

Punčové řezypuncak-1.jpg

Těsto:

  • 6 vajec
  • 160 g  cukru krupice
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 KL  citronové kůry
  • 200 g hladké mouky

Rozvar:

  • 1 dcl vody
  • 150 g cukru
  •  2 PL rumu
  • 1 KL punčové tresti
  • šťávu z 1/2 citronu
  • trochu červeného potravinářského barviva

domácí jahodový, nebo rybízový džem

Poleva:

  • 200g moučkového cukru
  • 4 PL horké vody
  • citronová šťáva

Žloutky vyšleháme s cukrem, z bílků ušleháme tuhý sníh. Opatrně spojíme, přidáme citronovou kůru a mouku.  Hmotu rozetřete na dva  plechy, vyložené pečícím papírem a pečeme 8 minut na 200 stupňů.

Rozvar - svaříme vodu s cukrem, do horkého přidáme 2 PL rumu, 1KL punčové tresti a šťávu z 1/2 citronu + trochu červeného potravinářského barviva, necháme zchladit.

Každý plát piškotu rozdělíme na poloviny. První díl potřeme zavařeninou, na něj položíme druhý díl a prolijeme ho polovinou rozvaru. Na to dáme tředí díl a prolijeme zbytkem rozvaru.  Poslední plát potřeme také zavařeninou a potřenou stranou dolů přiložíme.

Polijeme cukrovou polevou a necháme ztuhnout.

Poleva:

200 g moučkového cukru, citronovou šťávu a 4 lžíce horké vody utřeme do husté lesklé polevy.

 

Makové řezy

Těsto:

  • 500g hl. mouky
  • 120g moučkového cukru
  • 250g Hery
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 prášku do pečiv
  • špetka soli 

Sděláme těsto, nechámet v chladu odpočinout, pak 2/3 rozválet na plech a potřít nádivkou.

Nádivka:

250g mletého máku přelít 250ml vařícího mléka.

Zvlášť si uvaříme pudink z 1litru mléka, 2 vanilkových nebo smetanových pudinků a 2 lžic cukru, do horkého zamícháme mák a necháme vychladnout.

Po vychladnutí vešleháme 2 vejce, 150g moučk. cukru, 3 lžíce rumu /nemusí být/ a zahustíme piškot. drobečky nebo strouhankou /asi 4 lžíce/.

Ze zbytku těsta uděláme tenké válečky a klademe jako mřížku na makovou nádivku a koláč upečeme.

Vychladlý pocukrujeme a nakrájíme na řezy.

Makové zákusky Italské

Těsto:

  • 5 žloutků
  • 150 gr. pr.cukru
  • 1 van.cukr
  • 120 gr.másla
  • 250 gr.polohrubé mouky
  • 2,5 dcl mléka
  • 1 prdopeč

Žloutky, cukry, máslo vymícháme do pěny, přidáme mouku, pr.do peč. a mléko. Na vymazaném plechu předpečeme.

Náplň:

  • 250 gr.mletého máku
  • 50 gr. práškového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 gr. rozinek
  • 1 PL oleje
  • 2,5 dcl vařícího mléka
  • 1 vejce.

 Do mletého máku přidáme cukry, rozinky a olej. Potom spaříme vařícím mlékem a přidáme vejce .

Pěna: 

  • 5 bílků
  • 200 gr.práškového cukru-tuhý sníh.

Těsto předpečeme, navršíme náplň, nakonec natřeme ještě tuhý sníh a dáme ještě asi na 15 minut péci.

Makovo-jablkové řezy

  • 5 vajec
  • 30 dkg polohr. mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 20 dkg cukru
  • 200 ml oleje
  • 200 ml vody
  • 20 dkg mletého máku + 10 dkg cukru

Na dno plechu s vyšším okrajem rozložíme pečící papír a pokryjeme strouhanými jablky s cukrem a skořicí (dle chuti a sladkosti jablíček). Ušleháme sníh s cukrem, přidáme žloutky, mouku s praškem do pečiva, olej a vodu.Do poloviny těsta přimícháme mák s cukrem. Tuto hmotu nalejeme na nastrouhaná jablka, na ni nalijeme druhou polovinu těsta bez máku. Pečeme pomalu asi 45 min při 150 stupnů.

Po upečení a vychladnutí překlopíme a polijeme (nebo jen postříkáme čokoládou) a posypeme kokosem nebo ořechy, hoblínkami s oříšků.

 

Řezy Florida - Jana Č.

Piškot:

  • 5 žloutků
  • 10 dkg práškového cukru
  • 2 dkg kakaa
  • 4 PL vlažné vody
  • 16 dkg hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • sníh z 5ti bílků a 10 dkg cukru

Krém:

  • 5 žloutků
  • 25 dkg másla
  • 15 dkg práškového cukru
  • kaše: 2 dcl mléka
  • 2 PL hladké mouky

Sníh:

  • 5 bílků
  • 25 dkg pískového cukru

Upečeme pišlot, na vychladlý dáme krém a zdobíme sněhem, vyšlehaným nad párou. Nahoru postrouháme čokoládu.

Řezy čokoládové s pařížským krémem

  • 7 vajec
  • 25 dkg moučkového cukru
  • 1,5 kávové lžičky skořice
  • 30 dkg mletých vlašských ořechů
  • 3 vrchovaté polévkové lžíce polohrubé mouky
  • 3 kávové lžičky prášku do pečiva.

Vše vymíchat a péci na vymazaném a vysypaném plechu nebo na pečícím papíře.

Pařížský krém :

  • 2 šlehačky zahřejeme - ne vařit!
  • přidáme 4 PL kakaa
  • 4 PL moučkového cukru
  • 20 dkg nastrouhané čokolády na vaření
  • a horké mixujeme asi 1 minutu.

Na 12 hodin dáme do chladničky a před zdobením našleháme.

Natřeme na korpus, rozkrájíme na řezy, které přizdobíme šlehačkou a mandarinkou.

Řezy šlehačkové

  • 4 celá vejce
  • 25 dkg cukru krystal
  • 25 dkg hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/4 litru šlehačky
  • oříšky
  • strouhaná čokoláda

krém:

  • 2 šlehačky
  • 2 ztužovače do šlehačky
  • 4 lžíce rumu
  • uvařená silná oslazená káva
  • trochu vaječného koňaku

Vejce s cukrem ušleháme, přidáme mouku, prášek do pečiva a 1/4 litru šlehačky. Smícháme a vylijeme na hluboký,   vymazaný a vysypaný plech a upečeme (pečeme asi 20 minut). Do vychladlého upečeného piškotu udělámeobrácenou měchačkou dírky a celou plochu polijeme kávou se 4 lžícemi rumu. Navrch ušleháme 2 šlehačkyse ztužovači a moučkovým cukrem. Potřeme tím piškot a cik cak polijeme vaječným koňakem.Posypeme mletými oříšky a strouhanou čokoládou.

Řezy Litva

Piškot:

  • 7vajec
  • 210g cukru
  • 210g hladké mouky
  • 2 lžíce oleje

Krém:

  • 500 ml mléka
  • 125g cukru
  • 2 vanilkové pudinkové prášky
  • vanilkový cukr
  • 125g másla.

Dále:

  • 500ml šlehačky
  • kompotované broskve (nebo jiné ovoce)
  • 2 ztužovače šlehačky.

Bílky ušleháme dotuha, po částech zašleháme cukr, po jednom žloutky a nakonec lehce vmícháme mouku a olej. Dortovou formu vyložíme papírem, vlijeme hmotu a pečeme ve středně vyhřáté troubě (150 stupňů). Vychladlý korpus vodorovně rozřízneme na dva pláty. Na strany vzniklé po rozřezání rozložíme ovoce, zakryjeme krémem a necháme ztuhnout. Potom rozetřeme pevně ušlehanou šlehačku, která vytvoří další vrstvu. Pak už stačí jen nakrájet a posypat strouhanou čokoládou.

Krém: Z mléka, cukrů a pudinkových prášků uvaříme pudink. Když trochu zchladne, tak do něj zašleháme máslo a ochutíme rumem nebo rumovou trestí, popř. dosladíme moučkovým cukrem.

Řezy Bounty

Těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 200 g tuku např. Hera
  • 2 PL kakaa
  • 150 g moučkového cukru
  • 3 PL mléka
  • 1 bal kypřicího prášku do pečiva

Kokosová náplň:

  • 6 bílků
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g strouhaného kokosu

Krém:

  • 6 žloutků
  • 3-4 PL hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 50 g moučkového cukru
  • 200 g měkkého másla

Na ozdobu:

1 bal Polevy tmavé

Do mísy prosejeme mouku, kypřicí prášek, nakrájíme tuk, přidáme kakao, moučkový cukr a přilijeme mléko. Vše zpracujeme ručně na těsto. Polovinu těsta nastrouháme na vymazaný a moukou vysypaný vyšší plech

Kokosová náplň: z bílků ušleháme sníh. Do sněhu přisypáváme za stálého šlehání moučkový cukr. Nakonec zlehka ručně vmícháme kokos. Náplň dáme na nastrouhanou polovinu těsta.

Druhou polovinu těsta nastrouháme na kokosovou náplň a dáme péct do předehřáté trouby při teplotě asi 180°C po dobu cca 25-30 min. Po upečení necháme vychladnout.

Krém: žloutky, mouku, mléko a moučkový cukr promícháme metličkou. Ze směsi uvaříme hustou kaši, kterou za   občasného promíchání necháme vychladnout. Máslo vyšleháme do pěny a po lžících přidáme vychladlou  kaši.Šleháme dokud nevznikne hladký krém. Krém natřeme na upečený moučník.

Polevu připravím podle návodu na obalu. Ustřihneme malý růžek a moučník ozdobíme cákanci. Necháme nejlépe přes noc uležet v ledničce.

Řezy babiččiny

  • 60 dkg hl. mouky
  • 20 dkg cukru
  • 15 dkg tuku
  • 2 vejce
  • 1 pr. do pečiva
  • citr. kůra
  • vanilkový. cukr.

Těsto zadělat mlékem. Upéct 3 placky. Jednu rozdrobit, polít černou kávou a rumem + 10 dkg tuku utřeného s van. cukrem. Placky pokropit rumem, potřít marmeládou a nádivkou. Navrch čokoláda. Nejlepší jsou 2-3 den.

Tvarohovopudinkové řezy

  • 2 hrnečky hladké mouky
  • 1 hrneček hrubé mouky
  • 1 hrneček cukru krupice
  • 1 hrneček mléka
  • 1/2 hrnečku oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 vejce

náplň:

  • 1/2 l mléka
  • 1 vanilkový puding
  • 1 tvaroh
  • 8 lžic cukru

Uvaříme si puding z 1/2 l mléka, přidáme kostku tvarohu, cukr a vymícháme.

Těsto: šleháme žloutky s cukrem do pěny, pak přidáme olej, mléko, smíchanou mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků.Na sádlem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech nalijeme polovinu těsta, rozetřeme po celé ploše, na to naneseme pudinkovo-tvarohovou hmotu, překryjeme druhou polovinou těsta a ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 25-30 minut. Necháme úplně vychladnout a krájíme na řezy.

Tip: do těsta můžeme přidat kakao a náplň nechat s vanilkovým pudingem, nebo můžeme nechat těsto světlé a udělat náplň z čokoládového pudingu,/popřípadě dobarvit lžící kakaa/.

Margot ovocné řezy

  • 5 celých vajíček
  • 1 sklenička  cukru krupice
  • 1 šlehačka
  • nastrouhanou 10 dkg čokoládu Margot
  • dle chuti můžeme zašlehat na špičku lžičky kyseliny citrónové
  • 2 skleničky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva a troškou sody bicarbony

Krém:

  • 25 dkg tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 25 dkg másla
  • dle chuti cukr
  • 2-3 lžíce rumu nebo mléka
  • na obložení ovoce dle vlastní fantazie

Poleva:

  • 2 vanilkové nebo malinové pudinky
  • šťáva z ovoce-dolijeme do 1 l vodou

Těsto dobře metlou rozšleháme a nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem a upečeme. Studené potřeme krémem - vyšleháme měkký tvaroh, vanilkový cukr, máslo, dle chuti cukr a nakonec zašleháme rum nebo mléko. Poklademe ovocem - nechám okapat 1 sklenici zavařené dýně (po O,7 l), 1sklenici broskví nebo meruněk,  malou skleničku angreštu nebo 1 plechovku jahod - podle možností a chuti - může být i zavařený černý jeřáb. Šťávu (kromě z černého jeřábu) do 1 l dolijeme vodou a uvaříme z ní pudink a horkým přelijeme uložené ovoce. Necháme zatuhnout.

Před podáváním můžeme zdobit ušlehanou šlehačkou.

Řezy Ausburské

  • 40 dkg hl. mouky
  • 15 dkg mouč. cukru
  • 1 žloutek
  • 1 hera
  • 3 lžíce kakaa
  • 3 lžíce mléka
  • 3 lžíce mléka
  • 1 prášek do peč.

Na vále vypracovat těsto. Polovinu těsta vyválet na plech, potřít náplní, zakrýt plackou z druhé poloviny těsta, propíchat vidličkou a zvolna upéct.

NÁPLŇ:

3 žloutky, 15 dkg mouč.cukru,  1 vanil. cukr, našlehat, přidat 3 lžíce rozpuš. másla, 2 tvarohy, 1 vanil. pudink. prášek, nakonec sníh ze 4 bílků.

Vychladlé potřít čokol. polevou.

Řezy tvarohové panské kuchařky

  • 30 dkg polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 15dkg tuku (HERA)
  • 1 vejce

Těsto důkladně zpracujeme a potom vyložíme na plech s vyšším okrajem. Těsto nejde rozválet, ale musí se na plech mokrými prsty "rozťapkat" - neboj se, jde to dobře - xkrát vyzkoušeno.Je třeba ho zvednout až na kraje plechu.

Náplň:

  • 2 polotučné tvarohy z vaničky
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 15 dkg cukru
  • 1/2 l mléka
  • 1 vejce
  • 1/2 sklenice oleje

Náplň je tekutá, nebojte se vylít ji na těsto, při pečeni ztuhne! Pečeme v předem vyhřáté troubě, až tvarohová náplň na povrchu zrůžoví.Po vychladnutí lehce, jen tak na ozdobu pocukrovat.

Kokosové řezy kokosove-rezy.jpg

Upečeme piškot ze 4 vajec na plechu. (4 vejce, 4 PL cukru, 4 PL polohrubé mouky, špetka prášku do pečiva, 1 PL oleje) Potřeme zavařeninou.

Nádívka - rozdrobíme 2 balíčky dětských piškotů, polijeme skleničkou (2 dcl) červeného sirupu, trochu rumu, 2 PL rybízové zavařeniny (jahodová je taky výborná), 2 PL horké vody - uděláme hmotu a namažeme na piškot.

Utřeme 25 dkg másla s 20 dkg cukru do pěny.  25 dkg kokosu spaříme 1/8 l vroucího mléka. Po vychladnutí vmícháme do utřeného másla, natřeme na nádivku, polijeme čokoládovou polevou.

Tvarohové řezy babičky Aničkytvarohove-rezy.jpg

6 žloutků, 3 PL kakaa, 5 PL polohrubé výběrové mouky, 1/2 prášku do pečiva, 6 PL krystalového cukru, 1,5 PL oleje, sníh

Hmota: 2 tvarohy, 250 g másla, 200 g práškového cukru

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme kakao, olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh. Pečeme  na vysypaném plechu, ve středně rozpálené troubě do růžova.

Na upečené a vychladlé těsto rozetřeme ušlehanou hmotu, a takto připravené polijeme čokoládou a dáme vychladit.

Jablečné řezy (paní učitelová)jablecne-rezy.jpg

50 dkg strouhaných jablek, 35 dkg cukru - smíchat dohromady,

poté přidat: 40 dkg hladké mouky se 2 lžičkami jedlé sody, 2 lžíce kakaa (i víc), 2 celá vejce, 1 sklenka oleje, citronová kůra, trochu skořice, podle potřeby mléko. Těsto jako lívancové.

Vše spojit dohromady a dát na vymazaný a vysypaný plech. Péci cca 1/2 hodiny.

Hotové můžeme polít čokoládou.

(Zde pečené jako mufinky)

Ořechové řezy

  • 250 g moučkového cukru,
  • 250 g másla,
  • 250 g mletých vlašských ořechů,
  • 70 g hladké mouky,
  • sníh ze 6ti bílků

Poleva:

4 žloutky, 150 g práškového cukru

Máslo s cukrem utřeme do pěny, pak vmícháme ořechy a mouku, naposledy opatrně sníh.

Rozetřeme na plech a pečeme na 170°C asi 20 min.

Žloutky třeme s cukrem na polevu, potřeme upečený piškot, necháme zaschnout a krájíme řezy.

Mrkvové řezy s ořechy

  • 300 g hladké mouky, 
  • 500 g mrkve,
  • 250 g vlašských ořechů, nadrobno nasekaných, nastrouhané najemno,
  • 2 lžičky kypřicího prášku,
  • 300 g  cukru,
  • 300 g třtinového cukru,
  • 200 g rozinek,
  • 4 vejce, 
  • 250 ml slunečnicového oleje,

Krém:

175 g domácí Lučiny (recept zde:http://www.dagmar.estranky.cz/clanky/domaci-pohosteni--pomazanky--zmrzlina--chleb--rohliky-../domaci-pohosteni.html), 100 g cukru, 75 g másla, vanilka

Sypké ingredience v míse promícháme a přidáme vyšlehaná vajíčka do bíla, do kterých jsme vešlehali olej. Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu, cca 45 - 50 min.

Na krém vyšleháme všechny přísady, potřeme moučník a můžeme posypat strouhanou čokoládou.

Varianta č. 2: Místo krému polijeme citronovou polevou a zdobíme čokoládou.

 

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA