Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tvarohové mlsání

27. 11. 2012

Recepty na kynuté koláče s tvarohovou náplní jsou v příspěvku Kynuté - buchty, koláče,..

Drobenkový koláč s ovocemdrobenkovy-kolac-a.jpg

Drobenka:

  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 20 dkg rozpuštěného másla
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Tvaroh:

  • 2 tvarohy
  • 3 dcl mléka
  • 1/2 vanilkového pudinku
  • 1 vejce
  • 15 dkg cukru
  • 1 vanilkový cukr

Na plech dáme 2/3 drobenky, polijeme tvarohem, na to ovoce a posypeme zbytkem drobenky. Zvolna pečeme.

Množství je na velký plech.

Tvarohové řezy s mascarpone a kávou

Spodní těsto:                                aaa-009.jpg

  • 21 dkg másla
  • 21 dkg cukru
  • 6 žloutků
  • 6 bílků
  • 21 dkg hrubé mouky
Utřeme máslo s cukrem, postupně za stálého tření přidáváme žloutky, jeden po druhém. Nakonec vmícháme sníh a mouku.
Vymazaný a vysypaný plech (nebo pečící papír) a pečeme na 180°C.
Krém:
  • 5 vajec (sníh)
  • 5 PL krupicového cukru
  • 500 g mascarpone
  • 250 g tvarohu

Žloutky vyšleháme s cukrem, z bílků vyšleháme tuhý sníh.  Do ušlehaných žloutků vmícháme mascarpone a tvaroh, nakonec opatrně vmícháme sníh.

Dále potřebujeme:

  • 3 balíčky cukrářských piškotů (a 12 ks)
  • 1/4 l silné instantní kávy
  • 1 dcl rumu
  • granko

Dohotovení:

Na studený upečený korpus rozetřeme necelou polovinu krému. Kávu smícháme s rumem, do směsi máčíme piškoty a klademe na krém. Nahoru natřeme zbytek krému a posypeme grankem.
Necháme nejméně 2 hodiny v chladu odležet.

Linecké tvarohové řezy

těsto:                                                      linecky-tvarohovy-kolac.jpg

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva

náplň:

  • 500 g tvarohu
  • 1 vanilkový pudink
  • 1/2 l mléka
  • 50 ml rumu
  • 2 vejce
  • 50 ml oleje
  • ovoce (použila jsem 2 broskvové kompoty)

Přísady na těsto zpracujeme (nebo necháme zpracovat v DP) a necháme 1 hod v chladu odpočinout. Rozválíme a vložíme na vymazaný plech s vyšším okrajem.

Přísady na náplň dobře vymícháme, nalijeme na těsto, poklademe ovocem a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme na 180°C asi 35 min.

TIP: Pokud použijeme kompotované ovoce, šťávu svaříme dle návodu se želatinou a studené řezy polijeme.

Metýnka s ovocemaaa-0011a.jpg

  • 35 dkg polohrubé mouky
  • 12 dkg moučkového cukru
  • 12 dkg rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • citrónová kůra
  • mléko podle potřeby (asi 2 dl)

 

  • 1/2 kg tvarohové náplně
  • ovoce
  • drobenka
  • tuk a mouka na vymazání a vysypání plechu

Všechny suroviny smícháme a těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, poklademe ovocem a posypeme drobenkou. 

Pečeme na 180°C.

 

Koláč tvarohový

  • 4 kostky tvarohu
  • 30 dkg moučkového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 4 žloutky
  • 12 dkg rozpuštěného másla
  • 5 PL hrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • sníh z bílků
  • rozinky (nemusí být)

Vše utřeme, nebo umícháme v robotu, vmícháme sníh. Rozetřeme na plech a zvolna pečeme asi 20 min.

Tvarohové trojúhelníčky

  • 52 dkg polohrubé mouky
  • 30 dkg Hery
  • 1 šlehačka nebo 1 malý jogurt

Vypracujeme vláčné těsto, které vyválíme asi na 3 mm a rádýlkem vykrajujeme trojúhelníky (asi 8 cm). Na jednu širší  stranu dáme lžičku sladkého tvarohu s rozinkami a zatočíme směrem k protilehlé špičce jako rohlíček.

Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zrůžovění.

Koláčky rychlé

  • 150 g měkkého tvarohu
  • 250 g cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • tuk na plech a cukr na obalení

Z tvarohu, mouky a tuku zpracujeme těsto, rozválíme asi na 5mm silný plát, nakrájíme rádýlkem čtverečky, které plníme tvarohovou náplní .Koláčky zabalíme rohy k sobě a pečeme na vymazaném plechu. Ještě horké je obalíme v cukru s vanilk.cukrem.

Štola se zakysanou smetanou

  • 500g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 150g másla
  • 150g cukru
  • 100g rozpuštěného másla
  • 100g rozinek
  • 1 van. cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 150g zakysané smetany
  • 100g mandlí
  • 250g tvarohu
  • 1 KL strouhané citronové kůry
  • sůl

Mouku s práškem do pečiva dáme do mísy, přidáme tuk, cukr, tvaroh,smetanu a sůl (špetku). Vypracujeme těsto, do kterého nakonec zapracujeme citr. kůru, vyprané hrozinky a celé mandle. Ještě prohněteme a vyválíme na vále, přehneme v polovině po délce a přesuneme na vymazaný plech. Pečeme při střední teplotě asi 35 min. Po vyjmutí dobře potřeme rozpuštěným máslem a hustě pocukrujeme.

Nestvůrky

  • 4 vajíčka
  • 1 tvaroh
  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 5 lžíc mléka
  • trochu soli
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g rozinek

Zamícháme a smažíme malé kousky ve vyšší vrstvě oleje (jako koblihy), posypeme mletým cukrem.

TIP: Těsto neděláme moc řídké, aby nesálo olej.

Pacholík

  • 1/2 l mléka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 100 g cukru krystal
  • 20 g másla
  • 1 sáček vanilkového pudingu
  • 600 g měkkého tvarohu

Všechny suroviny mimo tvarohu smícháme dohromady a dáme vařit na mírném ohni asi 5-10 minut. Necháme vychladnout, poté přidáme tvaroh a vše rozmixujeme.

Olivové jenohubky

  • 150 g zelených oliv plněných paprikou
  • 150 g mandlí
  • 400 g tvarohu
  • 600 g celozrnné pšeničné mouky
  • 42 g kvasnic
  • trocha mléka na kvásek
  • olivový olej
  • voda
  • směs bylinek
  • sůl

Z mléka a kvasnic připravíme kvásek. Mouku smícháme s olivovým olejem a čtyřmi dcl vlažné vody. Osolíme a přidáme sušené bylinky (můžeme použít tři až čtyři lžíce italské směsi). Vše zpracujeme společně s rozpuštěnými kvasnicemi. Směs necháme asi hodinu vykynout, čímž svůj objem zdvojnásobí.

Náplň: Do misky vložíme olivy, mandle, tvaroh a lžíci bylinek. Vše rozmixujeme.

Z těsta uděláme asi třicet malých kuliček, ve kterých vytvoříme důlek. Vyskládáme je na olejem vymazaný plech. Důlky plníme rozmixovanou směsí a vše necháme odstát čtvrt hodiny.

Pečeme 25 - 30 minut v předehřáté troubě na 180 až 200 stupňů.

Lístkové tartaletky s tvarohovou náplní

Lístkové těsto:tartaletky.jpg

1.těsto:

  • 12,5dkg hl. mouky
  • 1 máslo

Máslo a prosátou ! mouku rychle zpracujeme dokud je máslo tuhé. Dáme do lednice odpočinout asi na 2 hod.

2. těsto:

  • 25 dkg hl. mouky
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 1PL rumu
  • 1 KL octa
  • zadělat šlehačkou (asi 75 ml)

Mouku smícháme na vále se solí. V misce smícháme žloutky, šlehačku, ocet a rum, směs přiléváme k mouce a propracujeme vláčné těsto. V případě potřeby přilijeme trochu šlehačky. Těsto musí být hodně propracované, dělají se puchýřky. Zabalíme do mikrotenu a necháme nejméně  2 hod. odpočinout.

2. těsto rozválíme, na to položíme bochánek z 1. těsta. Zabalíme jako psaníčko, rozválíme na obdélník.

Obdélník přeložíme na 4 díly a dále na půl hodiny odležet.Toto opakujeme 3x. Vyvalovat je třeba velmi opatrně, aby se neporušilo vrstvení v těstě.

Z hotového těsta vykrajujeme kolečka, vložíme do tartaletkové formy, plníme ochuceným tvarohem, meruňkou a sypeme drobenkou.

TIP: Těsto je vhodné na kremrole, šátečky, záviny, nebo na slané pohoštění.

Linecký mřížkový koláč

Těsto:

  • 30 dkg hladké mouky
  • 10 dkg cukru
  • 12 dkg másla
  • 1 vejce
  • 1 PL mléka
  • citronová kůra
  • vanilka

Náplň:

  • 1 tvaroh
  • zakysaná smetana
  • cukr

Do prosáté mouky dáme na kousky nakrájené máslo, cukr, mléko, vejce. Ochutíme vanilkou a citronovou kůrou. Vše zpracujeme a necháme asi 1/2 hodiny v chladu odpočinout.

Mezitím rozmícháme tvaroh se zakysanou smetanou a dle chuti osladíme.

1/3 těsta si necháme na mřížky, 2/3 těsta rozválíme a dáme do vymazané a hrubou moukou vysypané kulaté formy na koláč.

Naplníme tvarohovou náplní. Ze zbylé 1/3 těsta vyválíme tenké mřížky (prsty rozválené malé kousky na potřebnou délku) a na koláči vytvoříme mřížku a po okraji ozdobný copánek.  Do vzniklých okének můžeme dát kopečky zavařeniny, brusinek apod.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C po dobu 30 minut, dokud těsto nechytne zlatavou barvu.

TIP: Těsto nám krásně zpracuje domácí pekárna.

Tvarohové šišky

  • 450 g polohrubé mouky
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 2 lžíce cukru
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml mléka
  • citronová kůra
  • špetka soli
  • vanilinový cukr

Ze surovin vypracujeme těsto a z něho tvoříme stejnoměrné válečky, šišky silné jako prst. Smažíme je v horkém omastku a hotové hned obalíme v cukru.

Tvarohový bochánek

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • sůl
  • 500 g hladké mouky
  • 2 celá vejce
  • vanilinový cukr
  • citrónová kůra
  • rozinky
  • mandle
  • 50 ml mléka
  • 2 PL rumu
  • 1 prášek do pečiva

V míse dobře utřeme tvaroh, máslo, cukr, vejce, rum a mléko. Přidáme rozinky a nasekané mandle, přisypeme mouku s práškem do pečiva a na válu vypracujeme těsto. Vytvarujeme dva bochánky, potřeme je vejcem, na vrchu nakrojíme do kříže. Nakonec je posypeme na plátky nakrájenými mandlemi a upečeme dozlatova.
 

Tvarohový koláč

  • 50 dkg tvarohu
  • 25 dkg másla
  • 5 PL práškového cukru
  • 7 žloutků
  • 6 KL želatiny
  • citrónu
  • 2 dcl mléka
  • hrozinky
  • lískové oříšky
  • mandle
  • kandované ovoce
  • mandarinkový kompot

Poleva:

  • šťáva z kompotu doplněná vodou na 3 dcl
  • 2 dkg želatiny
  • šlehačka na ozdobení

Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, postupně přidáváme žloutky a naposled - po malých dávkách - tvaroh.
Želatinu zalijeme mlékem a necháme 30 minut stát. Potom mléko ohřejeme a mícháme, aby sa želatina rozpustila, a po vychladnutí ho vmícháme do tvarohové hmoty. Přidáme šťávu z 1/4 citrónu, nastrouhanou citronovou kůru z 1/2 citrónu a podle chuti nasekané oříšky, mandle, kandované ovoce a hrozinky. Tvarohovou hmotu vlijeme do dortové formy. Navrch poklademe odkapané mandarinky.
Želatinu určenou do polevy zalijeme kompotovou šťávou a necháme 30 minut stát. Potom šťavu ohřejeme a želatinu necháme rozpustit. Po vychladnutí, ještě před zrosolovatěním jí naneseme na povrch koláče. Po ztuhnutí koláč ozdobíme šlehačkou.
Tip: Kompot můžeme použít jahodový, ananasový,..
 

Tvarohová štola

  • 500 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1/2 Hery
  • 50 g sádla
  • 1 tvaroh
  • 3 PL rumu
  • 120 g rozinek
  • 120 g ořechů (sekaných na hrubo).

Zpracujeme těsto na vále, uděláme dva válečky a dáme péci do středně vyhřáté trouby (180°C), pečeme asi 3/4 hodiny.

Aby byla štola krásná svrchu, smíchá se sníh z bílků s moučkovým cukrem a nechá ze na 5 - 10 minut zapéct na skoro hotové štole - musíme hlídat, aby cukr nezhnědl.

Po upečení potřeme máslem a obalíme v cukru s vanilkou. Vánoční štolu zabalíme do alobalu (po vychladnutí) a uložíme v chladnu (spíž, spodek ledničky). Pečeme 3 - 4 týdny dopředu!!

Ale výborná je i čerstvá na snídani třeba s hrníčkem kakaa.

Tvarožník

  • 1 kg měkkého tvarohu
  • 30 dkg cukru
  • 4 vejce (žlouty + sníh)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/8 másla
  • rozinky
  • 5 PL krupičky

Žloutky utřít s cukrem, přidat tvaroh, máslo, rozinky, sníh, krupičku a prášek do pečiva

Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu.

Vánoční tvaroháč

  • 750 g měkkého tvarohu
  • 120 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4-5 jablek
  • 4 vejce
  • 125 g másla
  • 4 PL mléka
  • 3 PL hrubé mouky

Drobenka:

  • 20 g másla
  • 1 Pl hrubé mouky
  • 1 PL cukru

Změklé máslo, cukr, vanilinový cukr, 4 žloutky ušleháme do pěny a přidáme po částech tvaroh, vymícháme.
Přidáme mléko, mouku a ze čtyř bílků ušlehaný tuhý sníh.
Okrájíme a vykrájíme jablka, nakrájíme je na plátky, vymažeme máslem a vysypeme moukou dortovou formu a do ní vložíme polovinu těsta, proložíme jablky a dáme zbývající těsto, posypeme připravenou drobenkou
Dáme do mírně vyhřáté trouby péci asi 1 hodinu dorůžova
Nakonec posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Tvarohové myši

  • 25 dkg hladké mouky
  • 3 celá vejce
  • 1 tvaroh
  • citronová kůra ( nemusí být )
  • 1 prášek do pečiva
  • 6 lžic mléka

Vše umíchat a malou lžičkou vykrajovat těsto a vkládat do rozpáleného tuku Omega. ( Celou kostku rozpustit v kastrolu nebo hluboké pánvi). Horké obalit v cukru + vanilka.

 Bochánky s jablky a ořechy

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g žitné mouky
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 jablka
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 PL soli
  • 1 PL cukru
  • 100 g ořechů
  • ovesné vločky
  • mléko podle potřeby.


Nahrubo nastrouhaná jablka smícháme s tvarohem a vejci, přidáme mouku a práškem do pečiva, sůl, cukr a nasekané ořechy. Vypracujeme těsto, podle potřeby přidáme mléko. Z těsta uděláme dva bochánky, navlhčíme je vodou a obalíme v ovesných vločkách. Plech vložíme do hodně vyhřáté trouby, po krátkém zapečení teplotu snížíme a pozvolna pečeme asi 50 minut.
  

Tvarohová bábovka s oříšky a čokoládou

  • 3 vejce
  • 15dkg másla
  • 25 dkg tvarohu
  • 20dkg cukru
  • 30 polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilka
  • 3 PL mléka
  • 7dkg strouhaných ořechů
  • 5dkg hořké čokolády

 Žloutky, máslo a  cukr utřeme do pěny, přidáváme tvaroh, mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Opatrně vmícháme sníh.

Do formy dáme polovinu těsta , postrouháme hustě čokoládou. Do zbytku těsta vmícháme ořechy a dáme na vrch.

Pečeme na 160°C

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA