Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pečeme na Velikonoce

15. 3. 2012

Perníčky                                  pernicky.jpg

  • 500 g hladké mouky
  • 180 g cukr moučka
  • 90 g medu
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g másla rozpuštěného
  • 2 vejce + 1 žloutek
  • 2,5 PL perníkového koření
  • cotronová kůra
  • 1 PL kakaa
  • špetka skořice

Všechny ingredience zpracujeme a necháme minimálně 2 hod. odležet. Vyvalujeme na stéblo silně a vykrajujeme tvary.

Pečeme na 180°C a ještě horké potíráme bílkem.

Tip: Těsto necháme zpracovat v domácí pekárně na program nudle (15 min jen hněte)

Tvarohový beránekberanek.jpg

  • 25 dkg cukru
  • 1 necelá Hera
  • 5 vajec - sníh
  • 1 tvaroh
  • citronová kůra
  • citronová šťáva
  • vanilkový cukr
  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva

Utřeme cukr s Herou, za stálého šlehání postupně přidáváme žloutky, tvaroh, citronovou kůru a šťávu, vanilku a mouku s práškem do pečiva. Nakonec lehce vmícháme sníh.

Pečeme pomalu, cca na 160°C.

Věnecvenec.jpg

Těsto:

  • 200 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 120 g másla
  • 500 g polohrubé mouky
  • 21 g droždí
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr

Náplň:

  • 100 g másla
  • 50 g rozinek
  • 50 g mandlí
  • 100 g kandovaného ovoce

Vypracujeme kynuté těsto, jako na mazanec.

Po vykynutí rozdělíme na 3 díly. Každý díl rozválíme na obdélník, pomašlujeme máslem, posypeme kandovaným ovocem, rozinkami, jemně nasekanými mandlemi a pevně zavineme.

Zapleteme cop, který spojíme do tvaru věnce.

Pomašlujeme vajíčkem a pečeme na 160°C.

Jidáše

  • 120 g máslajidasky.jpg
  • 50 g cukru
  • 3 žloutky
  • 200 ml mléka
  • 21 g kvasnic
  • 500 g polohrubé mouky
  • sůl, citronová kůra

Vypracujeme kynuté těsto (např jako na mazanec).

Po vykynutí vyválíme na prst silné a 20 cm dlouhé tyčinky a různě je stáčíme na pomaštěném plechu. Pomašlujeme vajíčkem a pečeme na 180°C dozlatova.

  • 100 g másla
  • 1 PL medu

Máslo necháme při pokojové teplotě změknout a vešleháme do něj med. Čerstvě upečené, ještě vlažné jidáše rozkrojíme a naplníme našlehaným máslem.

Mazanec

  • 200 ml mléka mazanec.jpg
  • 125 g másla
  • 3 žloutky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 50 g rozinek, namočených v rumu
  • 1/4 KL muškátového květu
  • 1/4 KL anýzu
  • 21 g droždí
  • 100 g cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • citronová kůra
  • 50 g mandlí, spařených a oloupaných
  • 1 KL soli
  • vejce na potření a lupínky mandlí na posypání

Do rozehřátého mléka rozdrobíme droždí, přidejte trochu mouky a vše důkladně promícháme. Navrch zasypeme trochou mouky a vzniklý kvásek necháme přikrytý vzejít. Do rozpuštěného másla důkladně zašlehámte cukr, vanilkový cukr a žloutky. Šteháme tak dlouho až vznikne stejnorodá pěna, do ní přidáme citronovou kůru. Vzešlý kvásek vmíchám do ušlehané hmoty a postupně přidáváme osolenou mouku.  Až vznikne měkké a pružné těsto přidáme rozinky a pomleté či nasekané mandle, vše zapracujeme do těsta a necháme ho přikryté kynout.

Do domácí pekárny dáme všechny suroviny v určeném pořadí (tekuté, sypké) a zapneme program těsto.

Vykynuté těsto nejprve prohněteme a pak ho rozdělíme na dvě stejné části. Z každé vytvoříme kulatý bochánek, který nahoře prostřihneme, aby po upečení vytvořil křížek. Mazance přeložíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšleným vajíčkem, posypeme nasekanými mandlemi a necháme ještě dokynout.

Pečeme na 160°c asi 35 - 40 min.

 

Ratibořické velikonoční bochánky

  • 1kg polohrubé mouky
  • 4 dl mléka
  • 60 g droždí
  • 6 žloutků
  • 250 g práškového cukru
  • 250 g másla
  • 200 g rozinek
  • 200 g mandlí
  • 2 dl rumu (nebo vody s rumovým aróma)
  • špetka badyánu
  • lžička roztlučených švestkových jadérek nebo hořkých mandlí
  • lžička soli
  • lžička citrónové kůry dobře omyté
  • máslo na potření
  • práškový cukr na posypání

Rozinky namočíme předem na několik dnů do rumu. Z droždí, části mléka, cukru a mouky připravíme kvásek. Máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, kvásek, mouku se solí, okapané rozinky, umletá švestková jádra nebo oloupané mandle, pokrájené oloupané mandle sladké, badyán a citrónovou kůru. Z vypracovaného těsta uděláme 10 bochánků, které v troubě upečeme. Ještě horké je potřeme máslem a obalíme v cukru. Necháme vychladnout a podáváme k bílé kávě nebo čaji.

Velikonoční, nebo vánoční calta

  • 500 g hladké mouky
  • sůl
  • 150 g cukru
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 3 žloutky
  • vanilkový cukr
  • 40 g droždí
  • citrónová kůra
  • 2 - 2,5 dl smetany
  • sníh ze 3 bílků
  • 300 g sušených švestek
  • 50 g perníku
  • máslo na polití

Mouku lehce osolíme, přidáme cukr, rozpuštěné máslo, vejce, žloutky, vanilku, kvásek, citrónovou kůru a smetanou zaděláme tužší těsto, které vyválíme.
Placku položíme na vymaštěný plech, potřeme ji sněhem z bílků a bohatě posypeme předvařenými, vypeckovanými a nadrobno pokrájenými sušenými švestkami.
Poprášíme strouhaným perníkem, postříkáme rozpuštěným máslem a upečeme.

Bábovka, velikonocni beránek s vaječným koňakem

  • 25 dkg cukru moučky - prosáté
  • 5 vajec
  • 2 vanilkové cukry

hodně vyšlehat a za stálého šlehání postupně po malém množstvi přidáváme:

  • 1/4 l oleje
  • 1/4 l vaječného koňaku - čím hustši tim lepší
  • 13 dkg polohrubé mouky
  • 13 dkg solamylu
  • 1 prášek do pečiva

vyšleháme do hladké pěny. Do vymazané a vysypané formy vlijeme těsto a pečeme do zlatova. Toto množstvi pasuje i do formy na bábovku, vynikající je s čokoládou.

 Bochánky s jablky a ořechy

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g žitné mouky
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 jablka
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 PL soli
  • 1 PL cukru
  • 100 g ořechů
  • ovesné vločky
  • mléko podle potřeby

Nahrubo nastrouhaná jablka smícháme s tvarohem a vejci, přidáme mouku a práškem do pečiva, sůl, cukr a nasekané ořechy. Vypracujeme těsto, podle potřeby přidáme mléko. Z těsta uděláme dva bochánky, navlhčíme je vodou a obalíme v ovesných vločkách. Plech vložíme do hodně vyhřáté trouby, po krátkém zapečení teplotu snížíme a pozvolna pečeme asi 50 minut.

Tvarohový bochánek

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • sůl
  • 500 g hladké mouky
  • 2 celá vejce
  • vanilinový cukr
  • citrónová kůra
  • rozinky
  • mandle
  • 50 ml mléka
  • 2 PL rumu
  • 1 prášek do pečiva

V míse dobře utřeme tvaroh, máslo, cukr, vejce, rum a mléko. Přidáme rozinky a nasekané mandle, přisypeme mouku s práškem do pečiva a na válu vypracujeme těsto. Vytvarujeme dva bochánky, potřeme je vejcem, na vrchu nakrojíme do kříže. Nakonec je posypeme na plátky nakrájenými mandlemi a upečeme dozlatova.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA