Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bezmasá jídla

15. 11. 2011

Čočkové karbanátkycockove-karbanatky-a.jpg

  • 2 hrnky vařené čočky
  • 1 hrnek lněného semínka - namočené
  • 1 hrnek ovesných vloček (pomleté)
  • 2 PL rajského protlaku
  • cibule
  • 5 stroužků česneku
  • sůl, pepř
  • oregáno
  • tymián
  • rozmarýn

Všechny ingredience spojíme, lehce promixujeme, dochutíme, popř zahustíme ovesnými vločkami.

Tvoříme placičky, potřeme kečupem a dáme na plech, vyložený pečícím papírem.

Pečeme na 180°C.

Fazole po mexicku

  • tmavé fazole - červené
  • mražená kukuřice
  • olej
  • cibule
  • mletá paprika
  • mletý pepř
  • hladká mouka
  • rajčatový protlak nebo kečup
  • chilli pasta
  • sůl, pepř
  • bobkový list
  • masox
  • česnek
  • špetka oregána

Fazole si uvaříme téměř doměkka s bobkovým listem, osolíme, přidáme kousek masoxu a pepř. Před dokončením přidáme kukuřici a ještě krátce povaříme, ale jen v malém množství vody. Zahustíme cibulovou jíškou, kterou si připravíme tak, že  zpěníme a chvilku orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku, připravíme jíšku a v ní nakonec zpěníme mletou papriku. Zalijeme studenou vodou, prošleháme metličkou a použijeme. Do fazolí přidáme rajčatový protlak, můžeme i kečup, chilli podle potřeby, rozetřený česnek, taky můžeme čerstvou papriku a rajčata. Necháme zvolna dobře provařit a dochutíme.

Pro masovou verzi přidáme k cibulce nakrájenou slaninu a podáváme s opečenou klobásou, nebo uzeným masem.

Tofu s bramborovo-celerovým pyré a fazolkami

 

  • tofu                tofu-s-celerovym-pyre--fazolky-1.jpg
  • brambory
  • celer
  • sojové mléko
  • fazolky
  • cibule
  • česnek
  • máta
  • olivový olej
  • sůl

Pyré:

Brambory a celer očistíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. S trochou sojového mléka vyšleháme pyré. Do hotového můžeme přidat celerovou nať.

Fazolky:

Fazolky očistíme od konců a dáme vařit do oselené vody. necháme jen přejít varem, aby byly křupavé. Slijeme horkou vodu a IHNED vložíme do studené vody, zabráníme dalšímu vaření. Na olivovém oleji osmažíme cibulku s česnekem, přidáme nasekanou mátu a fazolky a orestujeme.

Tofu (http://www.dagmar.estranky.cz/clanky/domaci-pohosteni--pomazanky--zmrzlina--chleb--rohliky-../domaci-pohosteni-2.html) orestujeme na troše olivového oleje.

 

 

Bulgur se zeleninou  bulgur-se-zeleninou-1.jpg

  • bulgur
  • květák
  • rajčata
  • brambory
  • mrkev
  • cuketa
  • mungo naklíčené
  • jarní cibulka
  • petržel
  • chilli
  • zázvor
  • římský kmín
  • kurkuma
  • sůl, pepř

Bulgur uvaříme dle návodu. Zeleninu nakrájíme na menší kousky.

Na oleji osmažíme koření, postupně přidáváme zeleninu (mimo rajčat) a osmažíme. Přidáme bulgur, rajčata, podlijeme vodou, ochutíme solí a pepřem a pod pokličkou podusíme.

Podáváme s čerstvou zeleninou.

 Čočka se špenátem a rajčatyaaa-009-a.jpg

  • 2 PL oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nadrobno
  • 3cm čerstvého zázvoru, oloupeného a najemno nastrouhaného
  • 1 KL kurkumy
  • 200 g čočky, propláchnuté
  • 4 větší rajčata, nakrájená na kostičky
  • zeleninový vývar
  • 1 PL garam masala
  • 100 g listového špenátu
  • sůl

Na oleji orestujeme cibuli, přidáme česnek, zázvor a kurkumu a opečeme.
Přidáme čočku a vývar a přivedeme k varu. Na mírném ohni pak vaříme,  dokud čočka nebude měkká.
Dále přidáme rajčata, špenát a necháme přejít varem.
Dochutíme kořením garam masala a solí.
Podáváme s pečivem nebo rýží.

 

Smažená rýže   smazena-ryze-1.jpg

  • rýže
  • šalotka
  • zelí
  • zelená cibulka
  • česnek
  • pálivá paprika
  • tandoori masala
  • kurkuma
  • sojová omáčka
  • tofu

Rýži uvaříme do poloměkka. V pánvi postupně osmažíme zeleninu a tofu, okořeníme. Přidáme rýži a vše osmažíme.

Podáváme s čerstvou zeleninou a opraženými kešu oříšky.

Brokolicové "cmundičky"  brokolicove-cmundicky-1.jpg

  • brokolice
  • brambory
  • sůl, pepř
  • česnek
  • majoránka
  • kmín drcený
  • olej na smažení

Brokolici uvaříme v páře a vidličkou rozmačkáme. Brambory nastrouháme, smícháme s brokolicí a okořeníme. Podle potřeby můžeme zahustit strouhaným chlebem, nebo zředit vývarem z brokolice. .

Těsto klademe sběračkou na pánev a lžící rozetřeme na tenkou placku. Opékáme po obou stranách do zlatova.

Grenadýr    aaa-001-a.jpg

  • brambory
  • těstoviny
  • cibule
  • mletá sladká, nebo uzená paprika
  • olivový olej

Brambory nakrájené na plátky uvaříme. Ve druhém hrnci uvaříme těstoviny. Cibuli osmažíme na lžíci olivového oleje dozlatova. Zaprášíme paprikou, přidáme těstoviny a brambory. Vše promícháme a necháme prohřát.

Podáváme s čerstvou zeleninou.

Tip: K cibulce můžeme přidat houby, uzené maso,...

Sýrové lívanečky s bramboramisyrove-livanecky-1.jpg

  • 1/4 l vařícího osoleného mléka
  • 100 g hrubé mouky
  • 200 g vařených brambor
  • 100 g strouhaného sýra
  • 2 vejce
  • 50 g tuku

Do vařícího osoleného mléka vsypeme za stálého míchání hrubou mouku. Připravíme hustou kaši, kterou necháme prochladnout. Do ní přidáme ve slupce vařené a potom oloupané brambory, které jsme nastrouhali na jemném struhadle. Dále přidáme strouhaný sýr a vejce. Vypracujeme těsto a lžící dáme na vymaštěný lívanečník a rozetřeme. Lívanečky opékáme na tuku dozlatova. Ještě horké lívanečky promastíme máslem a posypeme strouhaným sýrem. Podáváme na nahřátém talíři s dušenou zeleninou.

Zapečené těstoviny s tofu zapecene-testoviny-s-tofu.jpg

  • těstoviny
  • tofu
  • cibule
  • houby
  • brokolice nebo květák
  • zelenina dle možnosti
  • olej
  • koření

Uvaříme těstoviny dle návodu. Na oleji osmažíme cibulku, můžeme přidat houby, brokolici nebo květák. Tofu nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme s těstovinami,  osmaženou zeleninou a přidáme: např. pórek, nastrouhanou mrkev, hrášek, kukuřici,...  Dochutíme kořením, vynikající je kurkuma, bazalka, saturejka, pepř. Směs lehce promícháme, posypeme nastrouhaným uzeným tofu, nebo sýrem a necháme krátce zapéct.

Rejžák

  • 500 g rýže
  • 1 l mléka
  • 250 g sušených švestek
  • sůl
  • 75 g medu
  • 50 g másla
  • 1 lžička skořice
  • 425 g švestkového kompotu

Vypranou rýži vsypeme do vymaštěného pekáčku, proložíme sušenými švestkami, zalijeme slaným mlékem s medem, přidáme kousky másla a směs pečeme 45 minut v troubě na 150°C. Na závěr rejžák osladíme cukrem se skořicí nebo zalijeme svařeným švestkovým kompotem.

Bramborovo-ovocný strouhanec

  • 1 kg brambor
  • 250g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 500 g hrušek, nebo jablek, švestek
  • 2,5 dl mléka
  • 60 g másla
  • sůl
  • cukr krupice
  • vanilkový cukr

Oloupané brambory nastrouháme, vymačkáme z nich vodu a ihned zalijeme mlékem, aby nezhnědly. Maličko osolíme, přidáme mouku, cukr, vejce a zamícháme. Jablka, hrušky oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na větší kousky, Švestky vypeckujeme a rozpůlíme. Ovoce vmícháme do těsta, to nalijeme na vymazaný a vysypaný pekáč a upečeme.
Podáváme jako hlavní chod spolu s vydatnější polévkou. Můžeme posypat cukrem se skořicí, přelít medem ...
 

Sladký vaječný svítek (množství na velký hlubší plech)

  • 3/4l mléka
  • 4 vejce
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky soli

Vejce, mouku a cukr a sůl smícháme s částí mléka, potom doředíme zbytkem mléka. Směs je hodně řídká. Nalijeme na plech vylitý olejem a pečeme v hodně horké troubě. Když je směs lehce zapečená, můžeme posypat syrovými borůvkami a dopéct. Podává se teplý posypaný skořicí a moučkovým cukrem dle chuti, případně s borůvkovým kompotem.
 

Chlebový dort

Spisovatel František Ladislav Hek ( Věk ) se narodil 11.4.1769 a zemřel 4.9.1847, skladatel a buditel bádal i v oblasti kulinářské. Při svém pobytu v Dobrušce vymyslel i recept na chlebový dort.

Je k tomu potřeba usušený a nastrouhaný chléb, nesolené máslo, trochu mléka, utlučený a prosetý cukr a na ohni uvaříme na kaši. Na to dáme 1/4 dílu nastrouhané čokolády, sekanou omytou citrónovou kůru, něco hořčice, 5 hřebíčků, 10 žloutků. Z bílků uděláme tuhý sníh a smícháme dohromady. Vymažeme formu neslaným máslem a necháme asi hodinu péci. Na povrchu můžeme udělat z máslového těsta mřížku. Můžeme vylepšit i mandlemi.

Šmolc (přepuštěné máslo)

Díky "přepuštění" a tím zredukování vody z másla získáme tuk, který lze rozpálit na nejvyšší teplotu. Používá se především na smažení, díky šmolcu chuť másla zůstává, ale samotný tuk se neseškvaří!
250 g a více másla
sklenice s uzávěrem na uskladnění
nejlépe tlustostěnná pánvička
Máslo nakrájíme na kostky, vložit do mírně rozehřáté pánve a co nejpomaleji necháme rozpustit (zdroj tepla dáme na nejnižší možnou hodnotu).  Jakmile se máslo rozpustí, začne se bílkovina usazovat na dně a voda se bude pomalu vypařovat, v této fázi sem tam máslo zamícháme.  Pěnu, která se vytvoří na povrchu postupně odstraňujeme a sbíráme tak dlouho, než se z másla vytvoří průzračná zlatavě zbarvená kapalina, což bude vlastně čistý mléčný tuk.  Mléčný tuk přes režné plátýnko nebo papírový filtr nalijeme do sklenice, a necháme ztuhnout, uzavřeme ji, až bude tuk úplně studený.
Doporučení:
Přepuštěné máslo lze uchovat v lednici i několik měsíců. Vzhledem k cenám másla (cca 160,-Kč za kilo), je vhodné udělat když je máslo v akci.

Sýrové lívanečky

Do čtvrt litru vřelého mléka zamíchej 5 dkg másla a trochu mouky. Míchej těstem na plotně, až se nádoby nechytá, pak jej nech vystydnouti. Přidej 4 žloutky, dvě lžíce kyselé smetany, lžíci parmezánského sýra, trochu soli a ze čtyř bílků sníh. Z toho těsta pekou se na lívanečníku malé lívanečky, které se posypou parmezánským sýrem.
Hodí se k obložení svíčkové, šťavnaté i srnčí pečeně.

Žahour, neboli Švanda na lívance, vdolečky, knedlíky

  • 500 g borůvek,
  • 50 - 60 g pískového cukru,
  • 15 g škrobové moučky (vanilkový pudink),
  • l/8 l mléka,
  • 20 g másla.

Cukr na kastrolku pokropíme asi 2 lžícemi vody a přivedeme do varu. Když se cukr perlí, což poznáme podle toho, že smočíme-li do cukru vařečku a vytáhneme ji, tvoří se na koncích cukrových nití kapičky - perličky, vhodíme do něho přebrané čisté borůvky a zlehka je povaříme, aby zůstaly v podstatě celé, nerozvařené. Pak přidáme máslo a zalijeme mlékem, v němž jsme rozkverlali pudink. Povařená omáčka má být zahoustlá - hustší k lívancům a vdolečkům, k nimž ji podáváme v nádobce zvlášť, aby si každý mohl polévat pokrm podle chuti, řidší omáčkou ( při její přípravě přidáme v tomto případě trochu více mléka ) poléváme kynuté nebo tvarohové knedlíky. Stejným způsobem je možné připravit tuto omáčku i z vyzrálých bezinek.

Lívance

  • 500 ml mléka,
  • 1 Pl cukru,
  • 1PL másla,
  • 300 g polohrubé mouky,
  • 2 vejce,
  • 20 g droždí,
  • špetka soli,

Z půl šálku vlažného mléka oslazeného cukrem, lžičky mouky a droždí umícháme kvásek a necháme ho vzejít.

Mezitím zbylé vlažné mléko smícháme s vejci, zahustíme moukou, přidáme špetku soli a lžíci rozpuštěného másla, vmícháme vzešlý kvásek a umícháme řídké těsto. Těsto na lívance necháme v teple vykynout půl až tři čtvrtě hodiny.

Potom rozehřejeme lívanečník, do každého dílku vlijeme lžičku oleje a sběračkou nalijeme těsto. Lívance pečeme po obou stranách dočervena, přendáme na talíř a mastíme máslem.

Podáváme se švandou, žahourem.

Šmorn

hrubá krupice nebo dětská krupička
mléko
1 - 2 vejce
olej na smažení
borůvky případně jahody (nejlépe čerstvé, mohou však být i mražené nebo zavařené)
solamyl
cukr
Smícháme krupici, mléko a vejce, těsto by mělo být o něco málo hustší než na palačinky. Na rozehřátou pánev s olejem nalijeme vrstvu těsta cca 1 cm tlustou a necháme smažit. Upečené těsto natrháme pomocí dvou vidliček na malé kousky (o velikosti 1 až 2 cm) a necháme dále péct, dokud není šmorn pěkně dozlatova opečený.

Podáváme polité kompotem, nebo švandou (žahourem).

Kaše kobližná, jinak řezaná

Vezmi mouky bílé a vajec několik, udělaj těsto takové, aby je válečky rozválel tence, jako by koblihy dělati chtěl. Potom řež to těsto  rozválené drobničce řipkú, a když to zřežeš, vezmi másla na pánev a usmaž to těsto, a když již  dobře bude, vezmi čistého mléka aneb smetany a vař spolu, a másla přilož, než míšej, ať by se  nesevřelo a budeť kaše kobližná. Potom na ni není potřebí sypati, než na misu když dáš, pospi  cukrem a skořicí, a jest čistá věc.

Trochu podrobněji:

200 g hladké mouky, 2 vejce, voda, sůl, 1 lžíce octa, 1/2 l 33 % smetany, 250 g pokrmového tuku na smažení, 50 g másla, moučkový cukr a mletá skořice na posypání.
Z mouky, vajec, soli, octa a vody uděláme hladké těsto tuhé jako nudle. Dobře vypracujeme, vyválíme pláty, necháme poněkud uschnout a krájíme z nich nudle tenčí než široké a silnější než polévkové. Smažíme je v rozpáleném tuku dochuceném máslem. Cedníkem je vyndáme na papírový ubrousek, okapané srovnáme na mísu, polijeme svařenou smetanou a posypeme skořicí rozmíchanou s cukrem.Tak alespoň stanoví původní předpis, dnes by nám však asi lépe chutnaly osmažené nudle posypané skořicí a cukrem a ozdobené šlehačkou a višňovým džemem.

 Házedlo přes bidlo

Dáme vařit brambory a mezitím si připravíme těsto jako na houskové knedlíky, ale bez housek. Do téměř uvařených brambor zaváříme z těsta nočky a společně dovaříme. Podáváme maštěné sádlovými škvarky a s kysaným zelím.

Čapáty

placky, které se připravovaly o adventu a byly oblíbené zvláště u dětí.


Připravují se ze 150 g celozrnné pšeničné mouky, špetky soli, vody a oleje na pečení.
Do mouky přidáme sůl a vodu, aby vzniklo těsto jako na bramboráčky.
Směs necháme asi 20 minut odpočinout a pak je pečeme na oleji a podáváme s různými zeleninovými saláty nebo s omáčkami nebo pokapané medem.

Drchanice (masopustní jídlo)

  • 500 g hladké mouky,
  • 4 žloutky,
  • 100 g másla,
  • 100 g cukru,
  • 6 lžic bílého vína,
  • vanilka a citrónová kůra.

Z mouky, žloutků, na plátky nakrájeného másla, cukru, bílého vína, vanilky a dobře omyté citrónové kůry vypracujeme tuhé těsto a vyválíme asi 4 mm silnou placku.
Vykrajujeme tvořítkem větší kolečka, která na okrajích nařežeme jako paprsky sluníčka.
V oleji smažíme a ještě horké pocukrujeme.
Tak se slavil konec masopustu a návrat jara, sluníčka.

 

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA