Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brambory 2.

2. 1. 2012

Pečené myši

  • 1 kg menších salátových brambor
  • 1 hlavička česneku
  • 2 menší cibule
  • 300 g másla
  • 200 g ementálu

Důkladně omyté brambory nakrájejte na kolečka a vložte na rozpušteným máslem potřený pečící papír na plech. Bramborové plátky také potřete rozpuštěným máslem a vložte do trouby zahřáté na 170 °C.Pečte dozlatova, až se na bramborových plátcích začnou dělat puchýřky.Mezitím oloupejte česnek a cibuli, nastrouhejte sýr najemno. Na talíři upravte hromádku česneku, hromádku cibule a hromádku strouhaného sýra. Zbylé máslo dejte do mističky, aby si každý podle chuti mohl ještě bramborové plátky přimastit. (další možnosti je na zbylém másle lehce opéct česnek a cibuli do sklovata a podávat k bramborám).Opečené brambory sesypte z plechu na talíře a můžete podávat. Ještě můžete dozdobit listem salátu anebo feferonkou.

Krkonošské sejkory

Jedná se o krajový druh bramboráků, který je velmi oblíbený na různých krkonošských slavnostech a jarmarcích, které se pekly přímo na plotně. V minulosti byly velmi častým pokrmem i u chudších vrstev, protože obsahují suroviny, které byly k dostání téměř v každé domácnosti.

  • 1 kg brambor
  • 20 ml mléka / méně mléka, dává se pouze, aby těsto neztmavlo
  • 2 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky majoránky
  • mletý pepř
  • sůl
  • sádlo nebo máslo

Brambory oloupeme a omyjeme. Nastrouháme najemno a slijeme přebytečnou tekutinu. V trošce mléka rozšleháme vejce a přilijeme k bramborám, přisypeme hladkou mouku a směs okořeníme majoránkou a pepřem. Česnek utřeme se solí a přidáme do těsta. Všechno důkladně promícháme a připravíme těsto. Rozpálenou teflonovou pánev rozprostřeme trochu těsta a vzniklé placky zprudka opečeme po obou stranách. Před podáváním sejkory potřeme sádlem nebo škvařeným máslem.

Šišky

Bramborové šišky zapékané se strouhankou

  • 3/4 kg uvařených brambor
  • 1 dkg soli
  • 2 vejce
  • 2 lžíce octa
  • 10 dkg krupice
  • podle potřeby asi 150 – 20 dkg hrubé mouky.

Na obalení:

  • 12 dkg strouhanky,
  • 15 dkg sádla

Na vál rozstrouháme studené uvařené brambory, zasypeme je solí, krupicí, moukou a zpracujeme s vejci a octem v pevné těsto. Vyválíme delší válečky, z nich odkrajujeme kousky 2x4cm, které ještě zakulatíme na šišky. Vaříme je čtyři minuty ve slané vodě, odcedíme drátěným cedníkem a hned dáváme do pekáče, v němž jsme osmažili strouhanku. Potřásáním pekáče šišky obalíme. Před podáním je ještě zapečeme v troubě.

Bramborovo-zelné placky  bramborovo-zelne-placky.jpg

  • 1/2 kg kysaného zelí
  • 1/2 kg syrových brambor
  • 200 g klobásy
  • 2 celá vejce
  • hladká mouka dle potřeby
  • česnek
  • grilovací koření
  • sůl
  • mletý pepř
  • olej na smažení (sádlo)

Kysané zelí necháme odkapat, pokrájíme na menší kousky. Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme se zelím, přidáme vejce, na kousky pokrájenou klobásku, česnek (dle chuti), sůl, pepř a polévkovou lžíci grilovacího koření. Zahustíme hladkou moukou, vše dobře smícháme a smažíme menší placičky na lívanečníku nebo na pánvi nejlépe na olivovém oleji, ale můžeme použít i sádlo.

Bramborák, nebo-li cmunda

  • 1 kg brambor
  • 15 dkg hladké mouky
  • 2  vejce
  • sůl,  mletý pepř, kmín
  • majoránka
  • 5 stroužků česneku
  • vepřové sádlo  na smažení

Brambory nastrouháme, ihned přidáme mouku, vajíčka a okořeníme. Dobře promícháme a podle chuti můžeme přidat - cibuli, uzené maso, nakrájené na kousky, škvarky, klobásu, houby.

Těsto klademe sběračkou na pánev s rozpáleným sádlem a lžící rozetřeme na tenkou placku. Opékáme po obou stranách do zlatova.

Bramborové patenty

  • 600-800 g vařených brambor
  •  200 g polohrubé mouky
  • 1-2 ks vejce
  • sůl,
  • povidla, 
  • tuk (sádlo) na smažení

Zchladlé vařené brambory nastrouháme na vál, přidáme vejce, mouku a sůl a co nejrychleji zpracujeme na těsto. Z něho vytváříme středně velké kuličky, které rozplácneme a na sádle je po obou stranách opečeme. Pečené "bramborové patenty" potřeme švestkovými povidly a teplé podáváme.
 

Bramborové rohlíčky plněné houbami

  • 300 g hub
  • 30 g másla
  • 1 cibuli
  • mletý pepř
  • kmín
  • sůl
  • 2 vejce
  • strouhanku
  • tuk na smažení
  • na bramborové těsto
  • 750 g vařených brambor
  • 100 g hrubé mouky
  • 1 žloutek
  • 20 g másla
  • sůl

Nakrájené houby podusíme s cibulkou na másle. Osolíme, okořeníme a z rozváleného bramborového těsta vykrájíme trojúhelníky. Naplníme připravenými houbami a zatočíme rohlíčky. Namáčíme v rozšlehaných vejcích, obalujeme ve strouhance a smažíme v rozehřátém tuku.
 

Kočičák

  • 600g oloupaných brambor
  • 300g kysaného zelí
  • 2 cibule
  • olej (sádlo)
  • kmín, sůl
  • kousek másla

Brambory nakrájíme na kostky a spolu s kmínem uvaříme v osolené vodě. Mezitím si scedíme kysané zelí, které krátce podusíme s trochou vody, můžeme dochutit solí, octem, cukrem podle vlastní chuti.Uvařené brambory rozšťoucháme s kouskem másla, přidáme podušené a scezené zelí.Cibuli nakrájíme na kostičky a na sádle či oleji osmažíme do tmavší barvy.Spolu s tukem z pánve přidáme k bramborám a zelí a společně promícháme.Necháme 5-10 minut odpočinout v teple pod pokličkou, aby se chutě propojily.
TIP: Kočičák chutná nejlépe s pečeným vepřovým masem, opečenými jitrnicemi a jelítky, ale i samotný s mlékem.

Nastavovaná bramborová kaše s krupkami
Uvaříme 400 gramů brambor. Doměkka uvaříme 120 gramů krup.
Brambory rozmačkáme šťouchadlem, přidáme rozdrcené kroupy a tři stroužky česneku a zamícháme.
Osolíme, zjemníme máslem a znovu promícháme.


Šumavský šterc

  • 3 velké brambory vařené
  • 3 velké brambory syrové
  • cca 2 hrnky hrubé mouky
  • cca 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 1 kostka droždí
  • 1 malá lžička cukru
  • sádlo, nebo olej
  • přiměřeně sůl, mletý pepř, mletý kmín, majoránka, česnek – dle chuti

Můžeme přidat - opečenou cibulku, slaninu na kostičky, uzeninu nebo uzené maso na kostičky, pokrájené a podušené houby nebo namočené a povařené sušené houby, posekané škvarky, oloupaná pokrájená jablka, sušené švestky (v případě přidání ovoce – skořicový cukr).

Do větší mísy nastrouháme vařené a syrové brambory. Z půl hrnku mléka, lžičky cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Pekáč na bublaninu hodně vymažeme sádlem nebo do něj nalijeme vrstvičku oleje. K bramborám v míse přidáme sůl a veškeré koření, mouku, kvásek, vejce a dobře rozmícháme. Je-li třeba, přilijeme zbytek mléka nebo i víc (hodně záleží na bramborách). Můžeme přidat některou nebo i více druhů dobrot uvedených v závěru přísad. Přidáváme-li ovoce, vynecháme pepř, kmín, majoránku i česnek a zredukujeme množství soli. Vlijeme do pekáče a necháme asi dvacet minut až půl hodiny kynout.

Pečeme ve vyhřáté troubě (cca 130 stupňů horkovzdušná, normální cca 150 st.) asi čtvrt hodiny, pak zmírníme na asi 100 až 110 st. (normální cca 120) a dopékáme, dokud povrch není zlatový a špejle zapíchnutá do těsta se po vytažení nelepí.
Krájíme na čtverce a jíme teplé i studené.
Slaná varianta se může doplnit čerstvým i kysaným zelím, špenátem nebo jakýmkoliv salátem. Lze použít i jako přílohu k pečenému nebo dušenému masu.
Varianta s ovocem je nejlepší teplá, posypaná skořicovým cukrem.
Doporučená příloha: zelí, špenát, zeleninový salát, horký čaj
 

Troubáky
Recept z Krkonoš na bramborové vdolky servírované potřené povidly, posypané perníkem a pocukrované.
    Rozpis na 12 kusů:

  • 500 g    dopředu uvařených brambor ve slupce
  • 240 g    hrubé mouky
  • 100 ml    kyselého mléka nebo kefíru
  • 2 ks    vejce
  • 1 balení    prášku do pečiva
  •     máslo na potření vdolků a na plech
  •     sůl

    Na ozdobu:

  •     perník na strouhání
  •     švestková povidla
  •     moučkový cukr

Nejlépe den předem uvařené brambory oloupeme a na jemno nastrouháme. Přidáme vejce a mouku promíchanou s práškem do pečiva a se špetkou soli. Přilijeme mléko a vypracujeme ne příliš tuhé těsto. Těsto rozválíme na silnější plát asi 3 cm vysoký a s formičkou z něj vykrajujeme kolečka. Vdolky rozložíme na vymaštěný plech, potřeme je rozpuštěným máslem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme cca 20 minut. Hotové troubáky necháme mírně zchladnout, poté je potřeme povidly, posypeme perníkem a pocukrujeme.
 

Caparanda

  • 80 dkg brambor
  • 2.5 dl mléka
  • 5 dkg tuku
  • sůl
  • 40 dkg kysaného zelí

Syrové oloupané brambory nastrouháme a dáme do kastrolu, v němž jsme rozpustili tuk, osolíme a zalijeme horkým mlékem. Za stálého míchání dusíme doměkka, v případě potřeby doléváme mlékem. Podáváme se syrovým kyselým zelím, zapíjíme kyselým mlékem.

Štrachanda

  • 300 g vařených brambor
  • 20 g sušených hub
  • 2 lžíce smetany
  • 1 vejce
  • 60 g krupice (hrubé mouky)
  • 1 cibule
  • česnek
  • kmín
  • majoránka
  • zázvor
  • sůl
  • 150 g škvarků (uzeného masa
  • 1 lžíce másla
  • strouhanka

Houby namočíme na 10–12 minut do směsi ušlehané z vajíčka, smetany a krupice. Škvarky nasekáme, spolu s jemně krájenou cibulí lehce osmahneme a přidáme sůl, česnek i koření. Pekáček vytřeme máslem, vysypeme strouhankou a naplníme vrstvou na plátky nakrájených brambor. Potřeme škvarkovou směsí a pokryjeme zbytkem brambor. Zapečeme, přilijeme houby a štrachandu zvolna dopečeme.

Harula

regionální pokrm z brambor, mouky, cibulky, slaniny. Těsto se pak opéká na vymaštěném plechu.

  • 1kg větších syrových brambor
  • 1 cibule
  • 100g hladké mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • 2-4 stroužky česneku
  • mletý pepř
  • majoránka
  • sádlo na pekáček

Oloupané brambory nastrouháme najemno, přidáme nakrájenou cibuli, mouku, vejce, koření. Zamícháme a rozetřeme do vymazaného pekáčku. Do zlatova upečenou  harulu  rozkrájíme a podáváme teplou  i studenou. 

Další způsoby podávání:

a)     a) Nakrájíme na porce, rozdělíme na talíře, posypeme rozdrobenou brynzou a podáváme k čaji nebo ke kysanému mléku.

b)     b) Vrch posypeme nastrouhanou nivou a při teplotě 180 °C pečeme odkryté do růžova (asi 30 minut).

c)     c) Může se podávat i se sýrem oštěpok. K Harule je skvělé podávat i kysané zelí se slaninou. Zapíjíme kysaným mlékem.

d)    Tento pokrm můžeme připravovat i v remosce či dokonce na pánvi jako palačinky.

Holeček

  • 1 kg brambor
  • 0,5 kysaného zelí
  • 15-30 dkg slaniny
  • sůl

Uvaříme brambory v osolené vodě. Mezitím pokrájíme lehce zelí a slaninu na kostičky, kterou opečeme na suché pánvi. Uvařené brambory rozšťoucháme, přidáme zelí, uzeninu, dosolíme dle chuti a vše smícháme.

Bramborový prejt

  • 300 g vařených brambor
  • 200 g syrových brambor
  • 0,25 l mléka
  • 3 vejce
  • 1 hlávka kapusty
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g sádla
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • strouhanka

Kapustu nakrájíme a podusíme na sádle na cibulce.
Uvařené i syrové brambory nastrouháme, přidáme podušenou kapustu, česnek, vejce, koření, mléko. Strouhankou zahustíme hmotu tak, aby byla hustá jako těsto na bramborák. Prejt urovnáme do vymaštěného pekáče, pokropíme rozpuštěným sádlem a pečeme v troubě dočervena.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA