Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kaše

15. 2. 2012

Bramborové kaše

anglická -

  • 1 kg ve slupce vařených brambor
  • 1/2 šálku másla
  • 1/4 šálku mléka
  • 2 PL kysané smetany
  • 2 KL nakrájeného česneku
  • 2 KL sušené bazalky
  • sůl a pepř podle chuti

česneková -

  • červené brambory, uvařené ve slupce
  • máslo
  • sýr strouhaný
  • česnek, sůl, oregáno

s pečeným česnekem -

  • 6 stroužků česneku
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 7  brambor
  • 1/2 šálku mléka
  • 1/4 šálku nastrouhaného parmazánu
  • 2 Pl másla
  • 1/2 KL soli
  • 1/4 KL pepře

Česnek dáme do malé zapékací misky, pokapeme olejem a upečeme v troubě do zlatova (cca 45 min, na 175 °C) Pak rozmačkáme, smícháme s ostatními ingrediencemi a vyšleháme kaši.

kaše s česnekem - brambory již zčásti rozšťoucháme a prolisujeme do kaše asi 8 stroužků česneku. Poté vyšleháme dohladka.  Navrch můžeme posypat nakrájenou jarní cibulkou.

kaše s brokolicí – před vyšleháním  uvařenou brokolici rozšťoucháme

kaše s hráškem -  do kaše přidáme sterilovaný hrášek podle chuti a zelenou petrželovou nať.

kaše s mrkví a hráškem - udušená mrkev, jemně nastrouhaná a sterilovaný hrášek

kaše s cibulkou - cibulka nakrájená na jemno a orestovaná

holandská kaše - uvaříme si klasickou bramborovou kaši a na pánvičce přichystáme zesklovatělou cibulku. Na ni si dáme osmažit ochucené mleté maso, které můžeme dobarvit kari. Na opečené mleté maso vyklopíme jednu celou sklenici kysaného zelí. Nyní prohřátou směs přesypeme do zapékací misky, navršíme bramborovou kaši a necháme zapéct s trochou eidamu na povrchu, dokud se sýr neroztaví.

švýcarská kaše s hruškami - budeme potřebovat skořici, badyán, cukr, bílé víno a citrónovou kůru. Ve směsi vody a zmíněných surovin uvaříme hrušky zbavené jádřinců. Švýcaři používají počet hrušek a brambor v poměru 1:1, pro začátek ale doporučujeme spíše více brambor. Servírujeme poté v miskách, kde dospod klademe kaši, na ni vařené hrušky, znovu kaši a další vrstvu hrušek. Je vynikající k vařenému uzenému masu!

kaše s tuřínem -

  • 7 šálků kuřecího vývaru
  • 1,5 kg vařených brambor
  • 75 dkg tuřínu, nakrájeného na kostičky
  • 60 dkg pastiňáku, nakrájeného na kostičky
  • 8 stroužků česneku
  • 1 bobkový list
  • lžička sušeného tymiánu
  •  3 / 4 šálku másla, rozpuštěného
  • cibule, nakrájené na tenké plátky
  • sůl a mletý černý pepř dle chuti

Brambory, tuřín, pastiňák, česnek a koření uvaříme ve vývaru do měkka. Scedíme, přendáme do mísy, přidáme 1/2 šálku másla, vývar dle potřeby a vyšleháme kaši. Na zbytku másla osmažíme cibuli, přidáme do kaše. Směs dáme na pekáček a pečeme na 190°C asi 25 min.

kaše se sýrem - do kaše nastrouháme sýr typu Gouda

křenová kaše - přidáme 2 Pl jemně nastrouhaného křenu

parmazánová kaše - přidáme 2-3 hrstě nastrouhaného parmazánu a 1 PL lanýžového oleje

olivová kaše - přidáme černé olivy, část rozmixovaných a část nakrájených na drobno, POZOR - kaši nesolíme, olivy jsou slané

jablečná bramborová kaše - před podáváním vmícháme na jemno nastrouhané jablko, ochucené trochou citronové šťávy

kaše s pestem, nebo hořčicí - vmícháme 1-2 PL pesta, nebo hořčice (na každou porci)

bylinková kaše -  vmícháme čerstvé bylinky - oregano, kopr - ty jsou vhodné ke kuřecímu masu, nebo rybám. Bazalka  nebo tymián se hodí k rajčatovým jídlům

kaše s lučinou - brambory vyšleháme s máslem, šlehačkou a lučinou (můžeme přidat i bylinky)

kaše s podmáslím - brambory vyšleháme s kouskem másla a podmáslím, zdobíme nasekanou pažitkou

míče z brkaše - 1 kg brambor, 1/8 šálku mléka, 2 vejce, 3 PL mouky, 4 Pl másla rozpuštěného

náplň - 25 dkg mangoldu, 25 dkg  špenátu, 9 plátků slaniny nakrájené na drobno, 15 dkg mascarpone (lučina), 15 dkg nivy, 15 dkg strouhaného parmazánu, 3 žloutky, 1 KL mletého muškátového oříšku, 1 KL šalvěle, 2 stroužky česneku, sůl a pepř dle chutiMangold a špenát nakrájíme na kousky a dáme vařit do vroucí vody asi na 10 min, pak vyndáme a necháme okapat a vystydnout, pak smícháme s ostatními přísadami. Z vařených brambor vyšleháme kaši, přidáme vejce a mouku. Do dlaně dáme asi 2 PL kaše, na to 2 Pl náplně a zase kaši. Vytvarujeme kouli cca 6-7 cm v průměru. Naskládáme do pekáčku, potřeme máslem a pečeme na 190°C, dokud nejsou hnědé a  křupavé.

knedlíky z brkaše - do kaše vmícháme  12% šlehačku, smetanový sýr (lučina), máslo, cibuli, sůl a pepř. Utvořime knedlíčky, potřeme máslema naskládáme do kastrůlku, Pečeme na 190°C do červena. (asi 35-45 min)

papriky plněné brkaší -

  • 2 papriky
  • 1 kg  brambor
  • 2 šálky podmáslí
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 1 / 2 šálku strouhaného sýru Gouda
  • sůl a pepř podle chuti

Brambory uvaříme, přidáme podmáslí, česnek, tymián a pepř a vyšleháme (mohou zůstat kousky).  Papriky podélně rozřízneme a naplníme kaší. Vložíme do zapékací misky a posypeme goudou. Pečeme na 190 °C až se sýr roztaví a začíná hnědnout.

Kaše z datlí a fíků

Datle i fíky se u nás kupují sušené, a proto si je před přípravou namočíme. Je vhodné je namočit už večer, budeme-li kaši připravovat k snídani.

Nabobtnané datle i fíky vyndáme a pokrájíme na drobné kousky. Zbylou vodu z namáčení použijeme na přípravu kaše, dolijeme mlékem do objemu 700 ml.
V tomto množství rozmícháme hladkou kukuřičnou mouku a dáme vařit.
Za míchání přivedeme k varu a mírným varem povaříme 1–2 minuty.

Do uvařené kaše přidáme krájené datle a fíky a promícháme.

Kaši nalijeme co nejdříve na talíře, posypeme skořicí a mletým fenyklem a omastíme.

 Žitná kaše klíčková

  • 50 g žitné jemné celozrnné mouky
  • 30 g žitných klíčků
  • 1 lžička kvalitní mleté skořice
  • ½ lžičky mletého fenyklu
  • med, javorový sirup
  • lískové oříšky, sezam
  • 700–750 ml mléka

V mléce rozmícháme hladkou žitnou mouku. Směs zahříváme v hrnci za stálého míchání až k varu. Přidáme mletou skořici a fenykl, a jakmile začne kaše vařit, přisypeme žitné klíčky, které v kaši metlou rozmícháme. Vše povaříme 3–4 minuty.

Při varu mícháme, protože se kaše ráda připaluje.

Díky žitným klíčkům je kaše sladká sama o sobě dost a kdo nechce, nemusí ji ani doslazovat.

Na talíři můžeme ještě posypat sezamem nebo lískovými oříšky. 

Poznámka: Žitná kaše je velice prospěšná pro růst svalové hmoty u dětí a mladých, díky žitu.

Pro oslabenou slinivku je dobře stravitelná, ale bez celých oříšků.

Kaše ovesná slaná

Ovesné vločky dáme do studené osolené vody, do které jsme přidali kousek sádla. Za stálého míchání vaříme 25 - 30 minut. Uvařenou kaši posypeme osmaženou cibulí.

 

Staročeská bramborová kaše

  • 800g brambor
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl

Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě doměkka. Mezitím si připravíme z másla a mouky světlou jíšku. Po scezení brambor jíšku zalijeme větší částí vývaru z brambor a uvaříme hustou omáčku. Vmícháme ji do rozmačkaných brambor a dobře našleháme.

Kločinka z Hané 

  • 200 g jahel
  • 1 l vody
  • špetka soli
  • 50g mouky
  • 80 g slanimy
  • 100 g cibule

Jáhly několikrát spaříme, scedíme a necháme okapat. Vsypeme do vroucí osolené vody, nebo mléka a vaříme doměkka. Pak zasypeme moukou a necháme na kraji plotny, aby se mouka propařila. Vařečkou několikrát propíchneme mouku s jáhlami až ke dnu. Propařenou mouku smícháme s jáhlami na kaši, lžící vykrajujeme nočky a klademe na talíře.

Přeléváme rozškvařenou slaninou s osmaženou cibulkou.

Kaši též můžeme sypat mletým mákem nebo tvarohem a cukrem a mastit máslem nebo přeléváme rozškvařenými povidly. 

Nebo podáváme s rybízovou omáčkou:

  • 100 ml červeného vína
  • 100 g rybízové marmelády
  • 1 KL dijonské hořčice
  • 1 PL medu
  • sůl

Smícháme víno s medem a marmeládou a pomalu uvedeme do varu. Zmírníme plamen, za občasného míchání svaříme na polovinu a necháme vychladnout. Do vlažné omáčky vmícháme hořčici a podle chuti sůl.


Prosná kaše se sušenými švestkami   

Do 1,5 litrů mléka, trochu osoleného, dáme 3/4 litru oprané prosné kaše a vlijeme na pomaštěný plech, nejlépe smaltovaný, na kterém se pečou husy. Suché švestky omyjeme a pokládáme je hustě na plech s prosnou kaší. Dáme peci do trouby. Kaše i švestky musí být měkké. V případě, že nejsou, polijeme kaši ještě několika lžícemi mléka. Prosná kaše musí být pěkně zahoustlá, aby se po upečení mohla krájet nožem. Až začne kaše na povrchu červenat, pomastíme ji několikrát máslem, aby povrch neztvrdl. Upečenou kaši krájíme na úhledné čtverce nebo obdélníky. Mastíme máslem a pocukrujeme.

Stírka

Dáme vařit 1,5 litrů mléka. Do připravené misky nasypeme větší přehršli krupičkové mouky, jeden žloutek, který vidličkou v mouce rozmícháme. Vše musíme dodělat v rukou, aby žloutek v mouce utvořil malinké žmolky. Pak na pokraji plotny vsypeme do vařícího mléka směs a rychle rozkvedláme. Trochu osolíme a za stálého míchání chvíli povaříme. Máme-li stírku hustou, přilijeme do ní mléka nebo trochu vody. Stírku mastíme máslem, osladíme medem nebo cukrem se skořicí.

 Ovesná kaše

  • 2 šálky ovesných vloček
  • 5 šálků mléka
  • špetky soli

Do horkého, nepatrně přisoleného mléka nebo vody zavaříme ovesné vločky. Vločky vaříme za stálého míchání 50 - 60 vteřin. Pak je sejmeme z plotýnky, přiklopíme pokličkou a necháme stát 5 minut.

Hotovou ovesnou kaši zamícháme a podáváme, podle chuti přidáme ovoce nebo jiné přísady.

Vločková kaše  

1 špetka soli
150 g ovesných vloček
150 g čerstvých jahod
2 PL cukru
2 PL rozpuštěného másla
250 ml mléka

Vločky den předem namočíme do vody (asi 1 cm nad povrch). Druhý den nalijeme do hrnce mléko, přivedeme k varu a přidáme vločky. Osolíme a mícháme do zhoustnutí. Nakonec kaši osladíme, rozdělíme na talíře, omastíme rozpuštěným máslem a přelijeme šťávou z jahod a poklademe kousky jahod.

Nastavovaná kaše

  • 1kg brambor
  • 20 dkg krupek
  • 10 dkg másla
  • cibule
  • česnek
  • majoránka
  • sůl

Oloupané brambory rozkrájíme na čtvrtky, uvaříme v osolené vodě do měkka. Slijeme vodu, rozšťoucháme, přidáme máslo, krupky, rozmačkaný česnek, majoránku, dochutíme solí
a našleháme. Cibuli osmažíme a polijeme na kaši.

Podáváme s uzeným masem.

Hrachová kaše

  • 30 dkg hrachu
  • sůl
  • 2 dkg másla
  • 2 dkg hladké mouky
  • 1 dcl mléka
  • mletý pepř
  • 6 dkg másla nebo tuku ze šunky
  • 1 lžíce strouhanky nebo 1 cibule

Přebraný zelený hrách vypereme a namočíme do studené vody. Necháme ho několik hodin, nejlépe přes noc , pak vodu slijeme, na hrách nalijeme čistou, přikryjeme pokličkou a dáme vařit do dostatečného množství vody. Během vaření vodu podle potřeby přiléváme. Když je hrách skoro měkký, osolíme ho, protřeseme a bez míchání uvaříme do měkka.

Pak ho rozmixujeme ručním mixerem, přidáme mlékem zředěnou máslovou jíšku, dosolíme podle chuti, opepříme a ještě malou chvíli provaříme.

Hrachovou kaši upravíme na mísu, omastíme rozpáleným máslem a posypeme smaženou strouhankou nebo nadrobno nakrájenou osmaženou cibulkou.

Kaše je velmi dobrá, když ji omastíme přeškvařeným tukem ze šunky.

Můžeme ji také připravit z loupaného žlutého hrachu, který se rychleji uvaří. Neloupaný hrách vaříme na mírném ohni asi tak 2 – 3 hodiny.

Výborně se k němu hodí vařené uzené maso a kyselá okurka.

 Bezinková kaše
  • 500 ml mléka
  • 2 hrušky
  • 3 hrnky bezinek
  • 3 jablka
  • 10 švestek
  • 8 PL cukru krystal
  • dětská krupička
  • podle chuti - tvaroh, máslo, cukr moučka

Bezinky opereme, ovoce omyjeme, švestky vypeckujeme a vše nakrájíme na kousky.
Bezinky dáme společně s ovocem do hrnce, přidáme cukr a zalijeme mlékem tak, aby vše bylo skoro ponořené. Bezinky i ovoce pustí dost šťávy. Dáme vařit na mírném ohni a občas promícháme. Jakmile je ovoce měkké, bezinkovou kaši zahustíme postupným přisypáváním krupičky a ještě chvilku povaříme.
Bezinkovou kaši servírujeme na talíře, posypeme tvarohem a cukrem, polijeme rozpuštěným máslem.
Bezinková kaše chutná teplá i studená a je výborná na pročištění organismu.

Hanácká kaše

  • 1 litr mléka
  • 100 až 130 g dětské krupičky
  • sůl
  • 3 – 5 vajec
  • 60 g sádla nebo slaniny
  • 1 cibule

Z mléka, soli a krupice uvaříme kaši, do které za horka vmícháme vejce a necháme za stálého míchání srazit (vejce, nikoli pokrm!!).
V sádle nebo na rozpuštěné a na kostičky nakrájené slanině osmahneme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a nalijeme na kaši.
Podáváme jako samostatný pokrm s mísou salátu, nebo opět se salátem jako přílohou k opékané uzenině, ke klobáse, nebo k uzenému žebírku.
2. varianta:
Na kouskách slaniny (masitější) osmažíme cibulku do sklovata a pak na to nalijeme mléko s rozklechtanými vejci,krupičkou,solí. K tomu salát.

 Krupicová kaše

  • 0,5 l Mléka
  • 6 PL hrubé mouky, nebo krupice
  • kakao
  • máslo
  • moučkový cukr

Mléko přivedeme těsně k varu a postupně do něj vsypeme hrubou mouku, nebo krupici. Úmyslně píši postupně a k tomu pořádně míchat aby se nevytvořily hrudky. Někdo raši hustší kaši a někdo řídkoou. Proto vsipte jen tolik mouky, nebo krupice aby měla kaše pro vás tu správnou hustotu. Kaše totiž začíná obvykle obratem houstnout. Necháme přivést k varu a odstavíme. Posypeme kakaem, nebo grankem, položíme slabý plátek másla a posypeme moučkovým cukrem podle chutě.

Syrná kaše

  • 250 g tučného tvarohu
  • 200 g másla
  • 150 g krupice
  • 1 l vody
  • med

Tvaroh rozdrobíme (nastrouháme) a smícháme s krupicí. Máslo i připravený tvaroh rozmícháme ve vodě a pomalu uvaříme na kaši. Pozor - nesolíme! Na talíři polijeme kaši medem.

Kaše pohanková

  • 20dkg pohanky
  • 30 ml mléka
  • sůl
  • skořice
  • cukr
  • máslo

Pohanku vsypeme do osoleného vroucího mléka, dobře promícháme. Odstavíme z ohně a necháme dojít pod peřinou. Vařením ubývají nejcennější látky - rutin a vitamíny. Porce kaše pokapeme máslem a posypeme cukrem a skořicí.

Můžeme udělat na slano - do pohanky vmíchat osmaženou cibuli, podušené houby nebo brynzu.

 Jáhlová kaše

  • 250g jáhel
  • ½ l mléka
  • sůl
  • 300g másla
  • 50g cukru
  • skořice

Jáhly opereme, dvakrát spaříme vařící vodou. Dobře je vždy ve vodě promícháme a scedíme. Potom na ně nalijeme vařící mléko, přidáme sůl, malý kousek omastku a jáhly na mírném ohni uvaříme do měkka. Jsou-li jáhly ještě tvrdé a mléko se už vyvařilo, přilejeme ještě trochu vařícího mléka. Jednotlivé porce poléváme máslem a sypeme cukrem a skořicí. Při dováření můžeme do jáhel přidat předem namočené sušené švestky. Kdo nemá rád skořici, může si porci posypat kakaem.
Toto jídlo je typově podobné krupicové kaši, ale je zajímavější.

 Sojová kaše

  • 250 g uvařené sóji,
  • 1 PL oleje,
  • 30 g hladké mouky,
  • 50 g cibule,
  • sůl,
  • česnek,
  • mléko.

Uvařenou rozemletou sóju zahustíme cibulovou zápražkou, osolíme, povaříme a přidáme rozmělnění česnek. Rozředíme mlékem.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA