Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ovoce, zelenina, houby, sojové maso...3

8. 8. 2012

Smažená mrkev a tofu, celerová kaše

  • mrkev         celerova-kase--mrkev--tofu-1.jpg
  • tofu
  • celer
  • sůl, pepř
  • bazalka
  • křen
  • sójové mléko
  • bazalkový olej

Mrkev očistíme a pomocí škrabky nakrájíme tenké plátky.

Celer očistíme, nakrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Vařený celer rozmixujeme se sójovým mlékem, bazalkovým olejem, čerstvou bazalkou a křenem na jemnou kaši. Osolíme a opepříme dle chuti.

Pánev vytřeme bazalkovým olejem, mrkev a tofu na něm opečeme.

Podáváme s čerstvou zeleninou.

Pečené batáty s houbami  bataty-s-houbami-a-tofu-1.jpg
  • batáty
  • houby
  • cibule
  • sůl, pepř
  • bazalka
  • rozmarýna
  • kmín
  • olivový olej

Batáty oloupeme, nakrájíme na plátky a necháme v osolené vodě přejít varem.

Cibuli osmažíme na oleji s kmínem, přidáme nakrájené houby, osolíme, opepříme, osmažíme, lehce podlijeme a udusíme doměkka.

Studené plátky batátů nakrájíme na hranolky, pokapeme olivovým olejem, okořeníme čerstvými bylinkami a zapečeme na 250°C na cca 10 min.

Tofu nakrájíme na plátky, okořeníme a opečeme.

Zapečený květák s fazolkami    aaa-006a.jpg

  • květák
  • zelené fazolky
  • cibule
  • olej
  • hrubá mouka
  • česnek
  • majoránka
  • uzená paprika
  • sůl, pepř
  • tandoori masala
  • zeleninový vývar

Květák necháme přejít varem v osolené vodě. Cibulku osmažíme na oleji, zasypeme trochou hrubé mouky a restujeme. Jíšku zředíme zeleninovým vývarem. Přiléváme po částech a stále mícháme, aby se neudělaly žmolky. Vaříme asi 20 minut.
Fazolky nakrájíme na kousky, smícháme s květákem posekaným na kousky a jíškou. Okořeníme, přendáme do zapékací misky a na 180°C zapečeme.

Podáváme se zeleninovým salátem.

Sójové maso na houbách, celerovo-bramborové pyré                                        aaa-014a.jpg

  • sójové maso
  • brambory
  • celer
  • houby (žampiony)
  • cibule
  • sůl, pepř
  • kmín
  • česnek
  • mléko

Sójové maso uvaříme se zeleninou a kořením, jak jsme zvyklí. Brambory a celer nakrájíme na kousky a uvaříme. Z doměkka uvařené zeleniny slijeme vodu, přidáme mléko a vyšleháme téměř dohladka. Na pánvi osmahneme cibuli, přidáme houby, sůl, pepř, kmín, česnek a vařené sojové maso. Lehce podlijeme a necháme podusit.

Podáváme s čerstvou zeleninou.

Zeleninová směs s tofu

  • červená cibule                             aaa-005a.jpg
  • cuketa
  • květák
  • mrkev
  • tofu
  • sůl, pepř
  • čerstvá bazalka a oregáno
  • sójová omáčka
  • škrob
  • sezam
Cibulku s tofu osmažíme, postupně přidáme mrkev, květák, cuketu a brokolici.
Po orestování sůl, pepř, škrob, sójovou omáčku a trochu podlijeme. Necháme podusit. Posypeme sezamem a podáváme s rýží.
 
Tofu a brokolice s těstovinami
  • tofu                                             aaa-001a.jpg
  • brokolice
  • těstoviny
  • cibule
  • česnek
  • sůl, pepř
  • grilovací koření
  • 1 PL oleje
Brokolici a těstoviny uvaříme. Na oleji osmažíme cibuli, česnek nakrájený na plátky a tofu nakrájené na plátky. Osolíme, opepříme a okořeníme grilovacím kořením. Brokolici smícháme s těstovinami, přidáme tofu s cibulí a čerstvou zeleninu.
 
Dušená mrkev s fazolkami a tofu
  • mrkev                                     aaa-002a.jpg
  • zelené fazolky
  • cibule
  • sůl, pepř
  • kmín
  • bazalka
  • olej
  • česnekové tofu
  • domácí "podravka"
Cibuli s kmínem osmažíme na lžíci oleje, přidáme nakrájenou mrkev, fazolky a vše osmahneme. Okořeníme dle chuti, podlijeme vodou a  dusíme, až jsou fazolky křupavé. 
Tofu nakrájíme na plátky a orestujtmt. Kuskus okořeníme domácí "podravkou", zalijeme horkou vodou a necháme 10 min pod pokličkou odstát.
 
Plněná cuketa    plnena-cuketa.jpg
  • 5 kulatých cuket
  • 1bílý jogurt
  • 250 g nivy
  • 200 g mletého masa
  • 2 celá vejce
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř a olivový olej

Nivu nastrouháme nahrubo, přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme.
Cuketám uřízneme horní stopku a necháme jako ozdobnou čepičku. Vydlabeme je a  naplníme připravenou směsí. Přiklopíme čepičkou, potřeme olivovým olejem a dáme na pečící papír na plech péci do trouby na 180°C asi na 25 minut.
Podáváme se šťouchanými bramborami.

Mrkev s karamelem    mrkev-s-karamelem.jpg
  • 4 mrkve
  • 1 červená paprika
  • 2 cibule
  • 2 KL mletého zázvoru
  • 75 g cukru
  • 4 PL cideru
  • 2 PL sojové omáčky
  • 1 PL francouzské hořčice
  • sůl, pepř, špetka chilli
  • olej, máslo
Na oleji s máslem osmahneme cibuli,       mrkev-s-karamelem-a-masem.jpg
přidáme mrkev nakrájenou na hranolky        
(přišel ke slovu starý dobrý WS kráječ) a papriku nakrájenou na drobno a vše osmahneme. Zvlášť na pánvi rozpustíme cukr na karamel, podlijeme vodou a ciderem. Provaříme a přidáme k mrkvi. Okořeníme a necháme chvilku podusit, ale nerozvařit! jen do křupava!
Podáváme s bramborem a volským okem, masožrouti přidají maso, upravené dle chuti.
TIP: Nemáme-li cider, dáme 1 PL jablečného octa a 1 PL sherry, nebo portského.
 
Kapustové závitky ll.       kapustove-zavitky.jpg
  • 20 g sojového masa - drti
  • 85 g pohanky
  • 350 g kapusty
  • 1 vejce
  • 1/2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, drcený kmín, majoránka
  • strouhanka dle potřeby
Sojové maso uvaříme dle návodu, nebo jak jsme zvyklí. Pohanku zalijeme vroucí vodou, hrnec zabalíme do utěrky a dáme na 1/2 hodiny do tepla, nejlépe do peřin. Z kapusty si odložíme 8 listů , ostatní nakrájíme. Všechnu kapustu uvaříme doměkka v osolené vodě, scedíme a necháme řádně okapat.
Smícháme uvařenou a nakrájenou kapustu, sojové maso a pohanku. Přidáme ne jemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce a dle chuti okořeníme.  Směs můžeme zjemnit ponorným mixérem a dle potřeby přidáme strouhanku.
Na celé kapustové listy rozložíme směs a zavineme. Do pekáčku klademe spojem dolů.
Zalijeme vývarem a dáme do předehřáté trouby upéct.
Z tohoto množství bylo 8 závitků.
 
Cuketová nádivka                                cuketova-nadivka.jpg
  • 500 g nahrubo nastrouhané cukety
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g tofu  
  • 4 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 ml oleje
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • majoránka
  • hrst čerstvé petrželky
  • sůl
  • pepř
  • tuk na vymazání formy

Cuketu oloupeme, zbavíme semínek a nahrubo nastrouháme do mísy. Osolíme a necháme asi 10 minut odležet, aby se zbavila přebytečné vody. Poté vodu slijeme a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, nastrouhaný sýr, žloutky, mouku s práškem do pečiva, olej, majoránku, petržel, sůl, pepř a důkladně promícháme. Nakonec opatrně zamícháme tuhý sníh z bílků, nalijeme na vymazaný plech a pečeme cca při 190°C asi 30 minut.

Pečená dýně Hokaido        dyne-hokaido-pecena.jpg
  • 300 g dýně Hokaido
  • 2 stroužky česneku
  • špetka červené papriky
  • sójová omáčka
  • sůl
  • 10 PL olivového oleje
Rozmačkaný česnek smícháme s olejem a vymažeme zapékací misku, část ponecháme na dýni.
Do mísy dáme dýni nakrájenou na podkovy. Lehce poprašíme paprikou a zakápneme sójovou omáčkou. Pokapeme zbytkem oleje. Pečeme přikryté na 200°C.
Během pečení promícháme.
Podáváme s pečenými bramborami.
Květákový nákyp s houbami
  • 200 g hub                                   houbovy-nakyp-s-kvetakem-a-cibulova-marmelada.jpg
  • 1 květák
  • 1 cibule
  • 4 vejce
  • 50 g másla + 2 PL
  • 50 g tvrdého sýru
  • sůl, pepř
  • olej na vymazání formy
Zapékací misku vymažeme a vysypeme nastrouhaným tvrdým sýrem. Zbytek sýru přidáme do květákové směsi.
Květák omyjeme, rozkrojíme na menší kusy a uvaříme v osolené vodě do poloměkka – asi 15 minut. Scedíme a rozebereme na růžičky. Houby očistíme a nakrájíme na plátky, oloupanou cibuli drobně nasekáme. Na pánvi rozehřejeme dvě lžíce másla, zpěníme cibuli, přidáme houby, osolíme a krátce podusíme – asi 10 minut. Vaječné žloutky oddělíme od bílků, žloutky v míse utřeme se změklým máslem, vmícháme připravené houby, květák a zbytek sýru, osolíme a opepříme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme ho opatrně do směsi. Vymažeme zapékací misku, naplníme připravenou směsí a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 st. C asi 30 minut.
Zeleninovo-čočkový salát s kozím sýrem
  • 100 g čočky                                                zeleninovo-cockovy-salat-s-kozim-syrem.jpg
  • 1 cibule
  • 100 g nakrájené sladkokyselé okurky
  • 1 paprika
  • 2 rajčata
  • 3 vejce vařená
  • sůl
  • pepř

Čočku přebereme, propláchneme a na půl hodiny namočíme, pak slijeme. Dáme novou vodu a vaříme do měkka s bobkovým listem a špetkou tymiánu. Horkou čočku slijeme a zamícháme do ní zeleninu, vajíčka, okořeníme a dochutíme citronem a cukrem. Pracujeme s teplou luštěninou, chutě se lépe propojí.

Dobře vychladíme a podáváme např s kozím sýrem s brusinkami. 

Celerové karbanátky       celerove-karbanatky.jpg     
  • 400 g celeru
  • 1 velká cibule
  • 1 česnekové tofu (nebo jiné ochucené)
  • 4 vejce
  • strouhanka
  • 2 PL bramborového škrobu
  • 100 ml smetany na šlehání
  • sůl, pepř, celerová nať, kmín
  • olej na smažení
Očištěný celer nastrouháme na tenké nudličky a na části oleje ho opečeme spolu s drobně nakrájenou cibulí a trochou kmínu. Celer změkne, opečese a úžasně voní. Zalijeme smetanou, přidáme nasekanou celerovou nať a jemně nastrouhané tofu.
Do ochladlé směsi vmícháme vejce rozšlehaná se škrobovou moučkou a přidáme strouhanku. Nechte chvíli stát pak namočenýma rukama tvoříme stejnoměrné kuličky, ty roztlačíme ve strouhance a vzniklé karbanátky smažíme zvolna z obou stran v oleji.
 
Zapečený květákzapeceny-kvetak.jpg
  • 300 g uvařeného květáku
  • 100 g šunky
  • 100 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • sůl, pepř, bazalka
  • trocha mléka

V osolené vodě uvaříme květák rozebraný na menší díly do poloměkka. Vychladlý  květák nakrájíme nadrobno a společně s nakrájenou šunkou dáme do zapékací mísy, přidáme cibuli a česnek (oboje nakrájené nadrobno), vše zalijeme směsí vajíček, mléka, soli a bazalky a dáme zapéct na 30 minut do trouby.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA