Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ovoce, zelenina, houby,.. 2

16. 2. 2012

Cukeťáky                                            cuketaky.jpg
  • větší cuketa nahrubo nastrouhaná
  • 2 vejce
  • 150 - 200 g hladké mouky (podle potřeby)
  • mléko
  • majoránka
  • sůl, kmín, pepř
  • 4 stroužky česneku
Cuketu oloupeme, vydlabeme a nastrouháme nahrubo.  Do nastrouhané cukety přidáme ostatní ingredience, ochutíme solí, pepřem a majoránkou. Pořádně promícháme.
Pečeme na lívanečníku.
Podáváme se zeleninovým salátem.
 
Jablečné lívanečky (Míša)   jablecne-livance.jpg
  • 300 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 300 g nahrubo nastrouhaných jablek
  • 3 PL ovesných vloček
  • 1 PL cukru
  • 1 vejce
  • 1prášek do pečiva
  • špetka soli
Žloutky ušleháme s mlékem a cukrem, vmícháme mouku s práškem do pečiva, ovesné vločky, přidáme ušlehaný sníh z bílků a oloupaná nastrouhaná jablka, osolíme. Těsto lijeme na olejem vymazaný lívanečník a opečeme z obou stran.
Lívance pak pomažeme (marmeládou) nebo posypeme (cukr, skořice, kakao) podle chuti a podáváme.
 
Zapečený pórek  zapeceny-porek.jpg
  • 1 velký nebo 2 menší pórky
  • 150 g šunky, nebo anglické slaniny
  •  200 ml zakysané smetany
  • 1 PL francouzské hrubozrnné hořčice
  • 1 PL dijonské hořčice
  •  2 PL kaparů
  • 100 g strouhaného sýru
  • 1 PL olivového oleje
  • sůl a pepř.

Pórek povaříme asi 4 minuty v osolené vodě do zkřehnutí, nesmí se ale rozvařit. Slijeme a ihned pórek zchladíme ve studené vodě, aby dál neměkl. Necháme okapat.  Velký pórek podélně rozřízneme. Kousky stonku zabalíme do šunky, nebo asi 3 plátků anglické slaniny a položíme do olejem lehce vytřené zapékací misky. V misce smícháme zakysanou smetanu s hořčicemi a nasekanými kapary, sýrem a dochutíme trochou soli a mletého pepře. Nakonec touto směsí pórek zalijeme. Misku pak vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia a pečeme zhruba 15–20 minut.

 

Brokolicové placky brokolicove-placky--muffiny-018.jpg

  •  brokolice
  • brambory
  • uzený sýr
  • vajíčka
  • sůl
  • pepř
  • česnek
  • koření
  • 2 PL oleje
Brambory oloupeme, brokolici ořízneme tuhý  brokolicove-placky--muffiny-015.jpg
stonek (ale nevaříme ji, je to zbytečné zbavovávní se cenných látek) a připravíme si ještě česnek, sůl, pepř a případně nějaké chuťově zajímavé koření medvědí gril, gyros, country či jiná směs, kterou máte rádi.Ručně nebo v robotu nahrubo nastrouháme brambory, brokolici a sýr. Přidáme prolisovaný česnek, vajíčko, osolíme, okořeníme.

Placky smažíme na pánvi, nebo pečeme v troubě, např ve formě na muffinky.

Vymazané a vysypané formičky na muffiny  naplníme - nebojte se dát mističky celkem plné, dosti to spadne.

Pečeme na 180st cca 30minut - hotové by měly mít pěkně zlatý povrch.

Podáváme se zeleninovým salátem.

Kroupové karbanátky se špenátem

  • 200 g mraženého špenátu
  • 150 g strouhanky
  • sůl
  • 150 g smetany na vaření
  • bazalka
  • 50 g másla
  • 200 g oleje 
  • pepř
  • 100 g cibule
  • 1 vejce
  • 400 g ječmenných krup

Kroupy připravíme podle návodu, vaříme 2 - 3 hodiny (předem!) ve vodě. Špenát necháme rozmrazit. Kroupy necháme vychladit.

Očištěnou cibuli nakrájíme na malé kousky a osmažíme na másle.

Přidáme špenát a smícháme ho s cibulí, kroupami, smetanou, vejcem a kořením. Podle chuti směs osolíme. Po vychlazení formujeme malé karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme v oleji dozlatova.

Vhodnou přílohou jsou vařené brambory, bramborová kaše nebo zeleninové saláty.

Zelné karbanátky  
  • 400 g hlávkového zelí
  • 50 až 70 g krupice
  • 2 vejce
  • 1,5 dl mléka
  • sůl a mletý pepř
  • vejce
  • hladkou mouku
  • strouhanku
  • olej na smažení

Zelí nakrájené na jemné nudličky krátce povaříme v osolené vodě. Scedíme, přilijeme mléko a částečně zakryté dusíme téměř doměkka. Přidáme krupici a krátce podusíme.

Do prochladlého zelí vmícháme vejce a ochutíme. Zformujeme malé karbanátky, které obalíme v trojobalu a usmažíme.

Dietní varianta:

Z dobře vychlazené hmoty vytvoříme karbanátky a bez obalování je ve vymaštěném pekáči pečeme 20 minut v předehřáté troubě při 180° C. Po 10 minutách obrátíme a dopečeme.

Houbové brambory
  • 1-2 hrsti sušených hub
  • 1 kg brambor
  • 3 až 4 vejce
  • sůl a pepř
  • asi 1 dl oleje
  • petrželku
  • libeček
  • pažitku

Houby namočíme, osolíme a povaříme do vysmahnutí vody.

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je a nakrájíme na kostičky.

Přidáme houby, sůl, pepř a olej. Vše důkladně promícháme, zalijeme rozmíchanými vejci a necháme zapéci v troubě.

Na talíři sypeme sekanou petrželkou, libečkem nebo pažitkou. Podáváme s okurkou nebo s kompotem.

 Babiččin hubník

  • 500 g různých čerstvých hub
  • 4 žemle
  • 4 vejce
  • 40 g másla
  • 300 ml mléka
  • majoránka
  • mletý pepř
  • kmín
  • sůl
  • strouhaný tvrdý sýr na posypání
  • tuk a strouhanka na pekáček
Očištěné, opláchnuté houby nakrájíme na menší kousky, okmínujeme a podusíme doměkka. Žemli nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Žloutky utřeme s máslem, přidáme navlhčené žemle a houby. Osolíme, okořeníme a opatrně vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků. Těsto rozetřeme do tukem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku a v mírně vyhřáté troubě upečeme hubník do zlatova. Upečený hubník posypeme strouhaným sýrem

Bílé fazole se slaninou a vejci

  • 500 g bílých předvařených fazolí
  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 1 pórek větší 
  • sůl,  pepř  
  • 600 g anglické slaniny
  • špatka cukru
  • ocet,  snítka kopru na ozdobu  

Fazole zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Uvařené fazole slijeme a promícháme je s kolečky pórku. Dochutíme solí, pepřem, cukrem, troškou octa a uchováváme  teplé Slaninu zbavíme kůže a nakrájíme na 9 silnějších plátků. Osm plátků nakrojíme z jedné strany a opečeme na suché pánvi dokřupava.
Zbylý plátek nakrájíme na tenké nudličky, které opečeme a vmícháme do fazolí. Fazole rozdělíme do misek, poklademe je rozkrájenými vejci a přidáme slaninu.
Každou porci ozdobíme kouskem kopru.

Bílé fazole s kroupami

  • bílé fazole
  • kroupy
  • sádlo
  • sůl
  • mletý pepř
  • majoránka
  • petrželová nať
  • rajčata
  • cibule

Fazole namočíme přes noc do studené vody a pak uvaříme doměkka. Kroupy uvaříme zvlášť se lžící sádla. Přidáme fazole, osolíme, opepříme a přidáme majoránku. Posypeme nasekanou petrželovou natí, poklademe kousky rajčat a zapečeme. Před podáváním můžeme posypat nakrájenou cibulí.

Česnekové fazolky cesnekove-fazolky--1.jpg
  • 600g zelených fazolek
  • 2 PL oleje
  • 1 cibule
  • sůl, citrónový pepř
  • 4 stroužky česneku
  • anglická slanina (nemusí být)

Na kastrol dáme na kousky nakrájený špek nebo slaninu a necháme vyškvařit. Přilijeme 3 lžíce oleje a zpěníme cibulku. Na ní dáme orestovat očištěné a omyté fazolky, které můžeme nechat v celku nebo pokrájet na 3cm kousky. Takto připravené fazolky slabě osolíme, opepříme citrónovým pepřem a posypeme na drobno nasekaným česnekem. Podlijeme je trochou vody a dáme dusit až jsou měkké. Fazolky zaprášíme jen velmi slabě hladkou moukou opatrně promícháme a necháme ještě chvíli podusit, případně podlijeme.

Podáváme s bramborem a pro masožrouty doplníme uzené maso.

 

Houbové knedlíky1-houbove-knedliky.jpg
  • 6dkg sádla
  • trochu zelené petržele a mletého pepře
  • sůl
  • 1 cibule
  • 8 ks žemlí
  • 1/4 až 3/8 litru mléka
  • 1 vejce,
  • 1 žloutek
  • 6 dkg hrubé mouky
  • 2 dkg strouhané housky
  • kousek citrónové kůry
  • 8dkg slaniny,
  • 20dkg hub

V rendlíku nebo hluboké pánvi rozpálíme sádlo, na něm zpěníme drobně nakrájenou cibuli a rozsekanou zelenou petržel, k tomu přidáme na kostičky rozkrájené žemle (housky), do křupava je osmažíme a necháme vychladnout. V mléce rozkvedláme vejce a žloutek, osolíme, nalijeme na osmahnuté žemle a necháme asi 1/2 hodiny stát. Potom ke směsi přidáme mouku, strouhanou housku, strouhanou citronovou kůru, pepř, očištěné (na kostičky nakrájené) a na pokrájené rozškvařené slanině podušené houby a vše dobře promícháme. Rukama namočenýma ve studené vodě pak uděláme z těsta menší kulaté knedlíky, které vložíme do vařící slané vody a 10 min pomalu vaříme. Uvařené knedlíky drátěnou naběračkou vyjmeme, upravíme na mísu a ozdobíme rajčaty a zelenou petrželí.

Podáváme jako samostatný pokrm s dušeným kyselým zelím, se špenátem nebo jako příkrm ke zvěřině.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA