Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ovoce, zelenina, houby

Domácí Uncle Ben's

  • 1,5 kg cukety na kostičky
  • 1 kg zelených slovenských paprik na kostičky
  • 0,5 kg cibule na půlkolečka
  • 1 KL soli
  • 1,5 dl oleje
  • 5 KL worcesterové omáčky
  • 5 KL sojové omáčky
  • 600 ml sladkého kečupu
  • 600 ml pálivého kečupu

Vše dáme do hrnce a vaříme na mírném ohni asi 30-35 minut, pak plníme do skleniček a zavaříme.

Vhodné pod maso, na topinky, špagety,...

 

Kapusta se zeleninou a tofu

  • 30 dkg kapusty         kapusta-se-zeleninou-a--tofu.jpg
  • 25 dkg rajčat
  • 25 dkg paprik
  • 1 tofu přírodní
  • 1 cibule
  • 1 strouček česneku
  • 3 PL oleje
  • 2 KL kari
  • 1 dl zeleninového vývaru
  • 1 dl zakysané smetaby
  • sůl
  • kmín
  • chilli

V rendlíku osmažíme cibulku, přidáme česnek a kmín, aby se vůně rozvinula. Kapustu spaříme horkou vodou a vyřízneme žebra, pak nakrájíme na nudličky. Papriku a tofu nakrájíme na kousky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky.

Postupně vše přidáme do rendlíku, osmažíme, podlijeme zeleninovým vývarem a dusíme doměkka. Zamícháme smetanu, necháme zredukovat, ochutíme solí a chilli.

Masožravci mohou přidat uzené maso, nebo pikantní klobásu, nakrájenou na kousky.

Podáváme s bramborem a pickles. (Zde zelí)

 Slaný cuketový koláč                              slany-cuketovy-kolac.jpg

  • 30 dkg jemně nastrouhané cukety bez jadřinců
  • 1 středně velká cibule
  • česnek dle chuti, sůl, pepř, oregáno, bazalka
  • 10 dkg na drobno nakrájeného uzemého masa
  • 15 dkg sýru (10 + 5 dkg)
  • 10 dkg strouhanky
  • 10 dkg polohrubé mouky

Po vypocení cukety slijeme částečně šťávu, přidáme  cibuli, uzené maso, 10 dkg sýra,  polohrubou mouku, koření a asi 5 dkg strouhanky. Nakonec lehce vmícháme sníh.

Plech hodně vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Směs nalijeme, urovnáme a posypeme zbytkem strouhanky. Poklademe plátky másla a posypeme 5 dkg na kostičky nakrájeným sýrem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatova, asi 35 - 40 min.

 

Kapustové závitkykapustove-zavitky.jpg

  • 12 listů kapusty
  • 350 g krupek
  • 200 g uzeného masa, nebo libové slaniny
  • 100 g hříbků
  • 2 cibule
  • pažitka
  • sůl, pepř

Kroupy namočíme na 10 minut, pak uvaříme doměkka.  Kapustové listy blanšírujeme ve vroucí vodě, tuhé části vykrojíme.

Na pánvi zpěníme cibuli se slaninou, přidáme dušené houby, vařené kroupy, pažitku, sůl a pepř.  Vše promícháme a necháme vychladnout.  Nádivku rozdělíme na kapustové listy, zamotáme závitky a zavážeme kuchyňským provázkem.

Dáme do trouby dusit asi na 25 min. Podáváme s bramborem.

Houbový chlebovec houbovy-chlebovec.jpg

  • 300 g hřibovitých hub
  • 1 cibule
  • 200 g nastrouhaného tvrdého chleba
  • 3 vejce
  • 200 ml mléka
  • 40 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • sůl pepř
  • majoránka
  • petrželka
  • tuk na vymazání pekáčku

Cibuli nadrobno nakrájíme, petrželku nasekáme, společně zpěníme na rozehřátém másle, přidáme nadrobno pokrájené houby, osolíme a dusíme doměkka. Přendáme do mísy a dobře promícháme s česnekem, pepřem, majoránkou a nastrouhaným chlebem. Nakonec do směsi vmícháme vejce rozkvedlaná v mléce a případně dochutíme. Pekáček vymažeme tukem, naplníme houbovou hmotou a zapečeme v rozpálené troubě. Komu by se stýskalo po mase, může před zapékáním vmíchat kousky slaniny či uzeného. Vhodnou přílohou je špenát.
 

Květákové placičky se šunkou

  • 1 ks středně velkého květáku         kvetakove-placicky-se-sunkou.jpg
  • 3 ks vajec
  • 150 g šunky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • olej na smažení
  • sůl a pepř

Květák uvaříme do poloměkka a rozmačkáme mačkadlem na brambory na hrubší kaši. Z vajec oddělíme žloutky, přidáme ke květáku, z bílků ušleháme sníh. Do květákové směsi přidáme sůl, špetku pepře, mouku, na drobno nakrájenou uzeninu a dobře promícháme.

Pokud by byla směs řídká, přidáme mouku. Přimícháme sníh z bílků. Smažíme na rozpálené pánvi v oleji dozlatova.

Podáváme s bramborem.

TIP: Můžeme přidat i trochu nastrouhaného tvrdého sýra.

Květákovo-cuketové karbanátky

  • 1 květák
  • 1 cuketa
  • uzené maso, nebo tofu
  • strouhanka
  • sůl, pepř
  • česnek
  • majoránka
  • česnek

Uvařený květák rozšťoucháme,smícháme s nastrouhanou cuketou, na malé kostičky uzeným masem, nebo tofu,  strouhankou, majoránkou a česnekem. Tvarujeme karbanátky a smažíme ve vyšší vrstvě oleje.

Podáváme s jáhlovou kaší.

Jáhlová kaše: Více uvařené jáhly s trochou vody, v které se jáhly vařily,rozmixujeme nožovým mixérem a přidáme sójovou smetanu a znovu mixujeme. Vmícháme celerovou nať.

Květákové lívance kvetakove-livance.jpg

  • květák
  • mléko
  • vejce
  • polohrubá mouka
  • prášek do pečiva
  • sůl
  • olej na smažení

Květák uvaříme, necháme vychladnout a nakrájíme na jemno. Z mléka, vajec, mouky a soli si uděláme  těstíčko jako na omelety, s trochou prdopeče a vmícháme květák.

Smažíme lívanečky a podáváme s bramborem a omáčkou.

Omáčka: Ze zakysané smetany, majonézy, hořčice a kečupu ušleháme hladký krém, který podle chuti osolíme, opepříme a necháme v chladu rozležet.

 Květákový salát 

  • 1 květák
  • 100 g šunky
  • kukuřice v konzervě
  • zakysaná smetana
  • citrón
  • čerstvý kopr
  • cukr, sůl, pepř, provensálské bylinky

Uvařený vychladlý květák rozebereme na růžičky,smícháme s nakrájenou šunkou,kukuřicí a promícháme se zálivkou, kterou si připravíme takto:

Do zakysané smetany vmícháme šťávu z jednoho citrónu, cukr, sůl, pepř a nasekaný kopr a provensálské bylinky.

Květákové placičky

  • 1/2 květáku
  • 2 vajíčka
  • sůl
  • pepř
  • 3 vrchovaté lžíce dětské krupice

Květák uvaříme, rozsekáme nebo rozmačkáme a necháme vychladnout. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, přidáme studený květák, žloutky, sůl, pepř a krupici a promícháme. Placičky smažíme na lívanečníku dozlatova.

Květák s houbami kvetak-duseny-s-houbami.jpg

  • 1 květák
  • 1 cibule
  • 3 vejce
  • máslo
  • 25 dkg lesních hub
  • sůl, pepř, kmín
  • zelená petrželka

Květák uvařený ve slané vodě rozdělíme na malé růžice. Cibulku zpěníme na másle a podusíme na ní hříbky s trochou pepře, kmínu a zelené petržele. Květák přimícháme k houbám, přidáme tři vejce a dosmažíme.


Květáková "cmunda" kvetakova-cmunda.jpg

  • květák
  • sýr
  • cibule
  • vejce
  • strouhanka
  • sůl
  • pepř
  • česnek
  • kmín
  • majoránka

Syrový květák nastrouháme spolu se sýrem, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, pepř, česnek, kmín, majoránku, vajíčka a vše smícháme dohromady. Zahustíme strouhankou. Ze vzniklé směsi vytvoříme placičky, obalíme ve strouhance a pečeme na lívanečníku.

Podáváme s bramborem a čerstvou zeleninou.

Vegetariánské kari

  • 1 květák
  • 4 brambory střední
  • 4 rajčata
  • cuketa
  • kořeněné tofu
  • 2 lžíce hrášku
  • rýže basmati
  • Koření: zázvor (nejlépe čerstvý), koriandr, kurkuma, chilli, tandori masala, citrónová tráva(nebo citronová šťáva)
  • olovový olej

Na pánvi na olivovém oleji osmažíme 1 minutu všechno koření (od všeho 1 lžičku), přidáme květák a brambory na růžičky a kostičky. Smažíme obalené v tom koření asi 5 minut. Přidáme nakrájená rajčata na kostičky, chvilku smažíme a poté zalijeme vodou tak aby jídlo bylo 0,5 cm pod hladinou. Zakryjeme a dusíme, dokud není zelenina měkká a voda nevytvořila hustou omáčku. Když nemáme trávu, zakapeme citronem a posolíme a popepříme. Jídlo má být hodně ostré. Mezitím propláchneme rýži pod studenou vodou a necháme uschnout. Dáme vařit vodu s 1lžičkou kurkumy a přidáme hrášek a rýži.

 

Dušená mrkev

  • 500 g mrkve
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • špetka pepře
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1 cibule
Očištěnou a omytou mrkev nakrájíme na kostičky a dáme ji dusit na osmaženou drobně nakrájenou cibulku s cukrem. Poté ji osolíme a opepříme, když se vlastní šťáva vydusí,  zaprášíme moukou, podlijeme a mrkev udusíme do měkka.
Podáváme s pečeným masem a bramborami.

Brokolice s bramborami

  • 8 ks brambor
  • 1 balíček mražené zeleniny
  • 100 g anglické slaniny
  • sůl
  •  500 g brokolice
  • 1 cibule
  • olej na potření
  • 8 lžic  mléka
  • 4 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • mletý černý pepř
  • sůl

Brambory uvaříme do poloměkka, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Mraženou zeleninu (mrkev, hrášek, pórek - případně i se žampiony) s anglickou slaninou orestujeme na rozehřátém oleji.  Cibuli oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na půlkolečka.
Dno i stěny zapékací mísy potřeme olejem a vysypeme strouhankou. Na dno dáme polovinu cibule, vrstvu brambor a mírně je osolíme. Pak přijde vrstva brokolice a polovina orestované zeleniny. Opět mírně posolené brambory, zbytek brokolice i zeleniny. Poslední vrstva bude z brambor proložených cibulí.
Vejce rozmícháme s mlékem, moukou, špetkou pepře a podle chuti osolíme. Těstíčkem prolijeme brokolicové brambory, mísu přikryjeme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 20 minut na 180 - 200 °C.

Můžeme zapéct se sýrem.

Podáváme se zeleninovým salátem.
 

Houbovka se škubánkama

  • houby                          houbovka-se-skubankama.jpg
  • šlehačka
  • cibule
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • nové koření
  • bobkový list
  • pepř celý
  • brambory
  • hladká mouka

Na másle zpěníme na drobno nakrájenou cibuli s kmínem, přidáme houby, osolíme, okořeníme a dusíme doměkka. Hladkou mouku rozmícháme ve smetaně a zahustíme omáčku. Dochutíme a podáváme s knedlíkem, nebo škubánkama.

Škubánky:

Osolené brambory uvaříme téměř doměkka, slijeme vodu tak, aby v hrnci zůstala asi do poloviny výše brambor. Posypeme hladkou moukou a necháme asi 5 min pařit. Pak rozmíchánme na hladkou lepivou hmotu a lžící namočenou v sádle vykrajujeme škubánky.

Houbové placičky

Na troše oleje osmažíme cibulku, přidáme trochu hladké mouky a uděláme jíšku. Zalijeme mlékem tak, aby vznikl hustý  bešamel. Mezitím si na druhé pánvi osmažíme houby (nebo vyndáme z mrazáku plody naší letní píle). Houby přidáme do bešamelu, osolíme a okořeníme pepřem, česnekem, kmínem a majoránkou. Z hmoty vytvoříme malé placičky, obalíme ve strouhance a osmažíme.

Podáváme s bramboram a zeleninovým salátem.

Houbový guláš houbovy-gulas-1.jpg

  • směs hub
  • cibule
  • sádlo
  • kmín
  • mletá paprika
  • hladká mouka
  • sůl
  • masový vývar
  • česnek

Houby velmi pečlivě očistíme a nakrájíme je na větší kousky. Na sádlo, dáme osmahnout nadrobno nakrájenou cibuli. Když je cibule zesklovatělá, přidáme papriku a rychle promícháme. Následně do hrnce vsypeme nakrájené houby a celou směs osolíme, opepříme a přidáme kmín. Houby zprudka osmahneme, zaprášíme moukou a přidáme utřený česnek. Za stálého míchání necháme odpařit přebytečnou vodu. Poté podlijeme vývarem a vše ještě necháme povařit. Soustředíme se především na tvrdost hub. Podáváme s knedlíky, čerstvým chlebem, bramborovými noky, nebo bramborami.

Tip: pro vegetariánskou verzi pokrm připravíme na rostlinném oleji a se zeleninovým vývarem.

Houbové krokety babičky Aničky

  • 40 dkg hub
  • 1 dl mléka
  • 3 dkg hl. mouky
  • 3 dkg másla
  • 1 vejce
  • 2lžíce strouhanky
  • sůl
  • pepř

Trojobal - vejce, hl. mouka, strouhanka, olej na smažení
Houby osolím, opepřím a udusím v troše vody. Měkké houby scedím a nechám okapat. Udělám světlou máslovou jíšku, rozředím mlékem, trochou vývaru z hub a vařím až je omáčka hodmě hustá. Pak přidám houby, vejce sůl a strouhanku a promíchám. Z těsta dělám válečky, obalím jako řízek a osmažím.
Podávám s bramborovou kaší.

Babiččiny houbáky

Náplň:

  • 50 g slaniny
  • petrželka
  • sůl
  • strouhanka
  • 250 g čerstvých hub nebo žampionů
  • drcený kmín

Těsto:

  • 800 g vařených brambor ve slupce
  • 1 vejce
  • 180 g hrubé mouky
  • sůl

Uvaříme brambory, necháme vychladnout, oloupeme je a nastrouháme. Brambory spojíme s moukou, osolíme, přidáme vejce a vypracujeme těsto.
Na náplň rozškvaříme kostičky slaniny, chvíli na ni podusíme očištěné a pokrájené houby, osolíme, okmínujeme, přidáme trochu strouhanky, aby náplň nebyla vlhká, nakonec sekanou petrželku. Necháme vychladnout.
Těsto rozválíme, vykrajujeme kolečka, na polovinu koleček dáme lžičkou náplň, přikryjeme dalším kolečkem a kolem dokola přitiskneme.
Takto připravené koblížky - babiččiny houbáky - smažíme v rozehřátém tuku po obou stranách.
Babiččiny houbáky podáváme s dušeným špenátem nebo se zeleninovým salátem.

Houbové šišky podle Pavla Severýna z Kapí Hory z roku 1535

  • 500 g hřibů, smržů nebo špiček
  • 80 g másla
  • 140 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1/4 l sladké smetany
  • petrželka nebo šalvěj
  • mletý pepř
  • šafrán
  • sůl

Z čistě opraných a nadrobno rozsekaných a podušených hub, mouky a vajec připravíme těsto, osolíme je, přidáme zelenou petrželku nebo šalvěj a pepř.
Z těsta děláme šišky o velikosti menších karbanátků a opékáme je na másle.
Hotové šišky polijeme bílou omáčkou, kterou připravíme ze světlé jíšky, másla a mouky a rozředíme sladkou smetanou nebo mlékem, ožlutíme šafránem a osolíme.

Cibulové zelí

4 větší cibule nakrájíme na kolečka a dáme na omastek /nejlépe sádlo/ promícháme,osolíme a přidáme kmín,dále 3-4 lžíce octa,trochu podlijeme a asi tak 1/4 hod dusíme.
Pak zlehka zaprášíme moukou a dochutíme.
Jako náhražka zelí lze podávat k masu atp.

Podkrkonošský hubník

  • 6 rohlíků,
  • 6 dkg sušených hub,
  • 6 dkg krupice nebo trhaných krupek,
  • sůl,
  • pepř,
  • ¼ l mléka,
  • 2 česnek,
  • cibule
  • 3 lžíce sádla nebo másla

Houby uvaříme a pak posekáme, rohlíky pokrájíme, zalijeme mlékem a necháme rozmočit.
Pak je rozmícháme na kaši, přidáme krupici, sekané houby, sůl, koření, zpěněnou cibulku a vejce, aby vzniklo řídké těsto. Přimastíme je a vlijeme na dobře vymaštěný horký pekáč a pečeme v troubě, až má zlatou křupavou kůrčičku.
Je to obřadní vánoční pokrm v Podkrkonoší.

Domažlický houbovec

  • 400 g čerstvých hub,
  • 500 g brambor,
  • 30 g másla,
  • 60 g cibule,
  • 2 dl mléka,
  • 3 vejce,
  • 40 g strouhanky,
  • 30 g tuku,
  • sůl,
  • mletý pepř
  • pažitka.

Brambory uvařené ve slupce necháme vychladnout. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Očištěné a omyté houby nakrájené na plátky dusíme na másle s drobně nakrájenou osmahnutou cibulkou do měkka. Ochutíme pepřem, solí a pažitkou. Do vymaštěného a strouhankou vysypaného pekáče střídavě klademe vrstvy nakrájených brambor a dušených hub, poslední vrstvou mají být brambory. Vše zalijeme mlékem s rozšlehaným vejcem se solí. Pomastíme zbylým tukem a zapečeme ve vyhřáté troubě do růžova.
Podáváme s různými zeleninovými saláty.

Zelňáky

na Valašsku vdolky zelím plněné.
Potřebujeme

  • 800 g syrových oloupaných brambor,
  • 200 g kysaného zelí,
  • 1 větší cibuli,
  • 1 vejce
  • sůl.

Oloupané brambory a cibuli nastrouháme, zelí nakrájíme nadrobno, přidáme vejce, osolíme a vše dobře promícháme. Na tuku upečeme zlatavé placičky.

Pučálka

Tento pokrm se připravoval pravidelně o první postní neděli po popeleční středě. Jedl se krom jiného proto aby se člověku vyhýbala zranění a měl dostatek sil. Pokrm samotný je velmi jednoduchý neb se upeče předem naklíčený hrách.

200 g hrachu, 4 PL oleje, sůl, pepř

Hrách přebereme, propláchneme, dáme do větší ploché nádoby a zalijeme vlažnou vodou. Uložíme na teplé místo a necháme 1 až 2 dny naklíčit.

Vodu slijeme a hrách už zalijeme pouze do poloviny. Třetí den obvykle vyraší klíčky. Potom naklíčený hrách scedíme, necháme na sítu okapat a na rozehřátém oleji krátce opražíme. Pučálku můžeme připravit také pečením v troubě a abychom hrachová zrnka opekli ze všech stran, občas s pekáčem zatřeseme.

Nejčastěji se křupavě vypečený hrách pojídal s medem. 

Nebo pučálku ihned osolíme, opepříme a mastíme rozpuštěným sádlem a podáváme jako přílohu. Také můžeme pučálku ochutit česnekem, petrželí, smíchat se sušeným pokrájeným ovocem a pod.

Tip: Pokud se někomu nechce klíčit hrách, koupí naklíčené mungo, čočku nebo cizrnu. Chutnají trošku jinak, než hrachová pučálka ale jsou skvělé.

Vánoční Štědrovečerní kyselica (Slovácko)

Nalijeme vodu z kysaného zelí a do ní dáme sušené hříbky (pěkně světlé).
Zvlášť do hrnce dáme vařit bílé fazolky a do druhého hrnce sušené švestky.
To se vaří jenom chvilku, nesmí se rozvařit.
Fazolky dovaříme v kyselici s hříbky, zahustíme mlékem, do kterého jsme přidali trochu smetany a zasmažíme máslem.

Rozvárka, též muzika (Pardubicko)

Ve vodě rozvař směs sušeného ovoce (švestky, křížaly, hrušky, meruňky), přidej celou skořici, hřebíček, vanilku a badyán.
Když směs změkne, prolisuj ji přes síto, přidej trochu švestkových povidel, rozinek a zahusti strouhaným perníkem.
Vše krátce povař, pokud máš chuť, přidej i trochu rumu a cukru.
Rozvárka je lepší uvařená několik dnů předem, aby se pěkně rozležela.
Rozvárkou se polívaly kynuté knedlíky, přikusovala se k ní vánočka nebo se jedla samotná.

Dušené zelí mojí babičky

  • 500 g kysaného zelí,
  • 2 cibule,
  • 4 lžíce oleje,
  • 1/2 brambory,
  • 1 lžíce hladké mouky,
  • sůl,
  • kmín,
  • ocet,
  • cukr

Postup přípravy: Zelí slijeme, necháme okapat a rozkrájíme. Zalijeme vodou přidáme kmín a dusíme do poloměkka. Na rozpáleném oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli do hněda. Přidáme k zelí. Bramboru oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku a promícháme. Touto směsí zahustíme zelí a ještě chvíli dusíme. Nakonec přidáme ocet, cukr a sůl podle chuti.

Čalamáda

  • 1kg rajčat
  • 1kg cibule
  • 1kg papriky
  • 10 lžic cukru
  • 2dcl octa
  • malý rajský protlak
  • 5 lžic hořčice
  • trocha soli
  • feferonky

Všechno pomeleme na masovém mlýnku, pak povaříme a zavaříme do sklenic.

Květák dušený s houbami

  • 1 květák
  • cibule
  • 20 dkg hub
  • ostřejší koření dle chuti
  • sůl
  • pepř
  • tofu

Cibulku osmažíme do zlatava, přidáme květák a houby, okořeníme, podlijeme a  necháme dusit. Do hotového pokrmu  můžeme přidat tofu nakrájené na kousky a ještě necháme prohřát.

Podáváme s bramborem.

 Zapečená brokolice s rajčaty   

  • 1 kg brokolice, 
  • 8 ks rajčat,  
  • 6 ks cibule, 
  • uvařené sójové maso,
  • ampiony,
  • 4 lžíce oleje, 
  • sůl,
  • pepř,
  • tymián,
  • bazalka,
  • rozmarýn,
  • nastrouhaný sýr, např. Gouda,

Brokolici, nakrájenou na růžičky, vložíme do vroucí osolené vody a necháme asi 5 min blanšírovat.  Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme. Cibuli a žampiony nakrájíme na větší kousky. Vše smícháme, osolíme, okořeníme a pokapeme olivovým olejem.

Nízkou zapékací misku vymažeme a vysypeme strouhankou. Vložíme připravenou směs a zapečeme na 220°C asi 15 min, než se sýr rozteče. Podáváme s brambory.

Houbové rizoto

Na másle a oleji zpěníme cibulku, přidáme propláchnutou rýži a lehce osmažíme. Přidáme houby orestované s kmínem, osolíme, opepříme. Pak podléváme postupně zeleninovým vývarem, vždy po částech a počkáme, až se vývar vsákne. Cca za 20 min je hotovo. Posypeme sýrem.

 
Cizrna se špenátem a sýrem (tofu)

  • 500 g špenátu,
  • 400 g tofu,
  • 250 g cizrny,
  • 1 konzerva drcené kukuřice, 
  • 2 cibule,
  • 4 stroužky česneku,
  • 4 lžíce rostlinného oleje,
  • 1lžička mletého koriandru,
  • sůl

Cizrnu namočíme přes noc do vody. Poté ji vaříme 40-45 minut, dokud nezměkne. Přitom postupně lžící odebíráme pěnu, která vznikne na povrchu. Mezitím osmažíme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme česnek, drcenou kukuřici, koriandr, sůl dle chuti a vše vaříme 5 min. Přidáme nasekaný špenát, scezenou cizrnu a na větší kousky nakrájené tofu. Vše důkladně promícháme a vaříme 10 minut na mírném plameni.

Příloha - rýže, těstoviny

Hrachové smaženky

  • 500 g hrachu
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • 2 vejce
  • česnek
  • 100 g sýru

Hrách propláchneme a namočíme do vody, nejlépe přes noc. Druhý den doplníme vodu a hrách uvaříme. Měkký hrách scedíme a pak necháme vychladnout. Potom ho rozmixujeme na jemnou kaši. Sýr a česnek nastrouháme a přidáme k hrachu. Přisypeme koření, rozklepneme vejce a směs promícháme.Z těsta vytvoříme koule nebo placky. Obalíme je ve strouhance a osmažíme v rozpáleném oleji. Jako příloha se nejlépe hodí zelný salát.

Brokolice s houbami

  • 1 velká brokolice,
  • 30 dkg hub podušených,
  • olej,
  • cibulku,
  • 5 dkg slaniny,
  • 3 vejce,
  • 1/4 l mléka,
  • 10 dkg balkánského sýru,
  • sůl a česnek podle vlastní chuti, strouhanku,
  • 4 lžíce hladké mouky

Houby pokrájíme a podusíme, v kastrůlku podusíme slaninu s cibulkou, na to dáme pokrájenou brokolici, posolíme a pod pokličkou mírně dusíme. Do měkké brokolice dáme lisovaný česnek, promícháme a poklademe do připraveného pekáče. Takto připravenou brokolici poklademe podušenými houbami, nastrouháme sýr a nakonec zalijeme palačinkovým těstem (1/4 l mléka, trochu soli, 3 vajíčka a 4 lžíce hladké mouky). Dáme zapéct do trouby a podáváme se salátem. 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA