Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pohanka, jáhly, sója, kroupy, cizrna, bulgur

15. 11. 2011

Sojové nudličky na houbách, bulgur

  • sojové nudličky                   sojove-nudlicky-na-houbach--bulgur.jpg
  • cibule
  • česnek
  • houby
  • sojová omáčka
  • paprika sladká
  • kari
  • sůl
  • bulgur
  • 1 PL oleje
Sojové nudličky uvaříme s kari kořením, červenou mletou paprikou, zastříkneme sojovou omáčkou a osolíme. Na pánvi osmažíme cibuli a česnek, přidáme nudličky, houby, koření a zprudka opečeme.
Přilejeme trošku vody,  aby se nám směs nepřipalovala, a chvíli necháme dusit.
Bulgur zalijeme horkou vodou, osolíme a necháme vařit, cca 5 min. Pod pokličkou necháme dojít.

"Jitrnicový" prejt     prejt.jpg

  • sojové boby
  • sůl, pepř
  • majoránka
  • česnek
  • cibule
  • nové koření mleté

Sojové boby přes noc namočíme a ráno uvaříme v tlakovém hrnci (asi 20 min). Ponorným mixerem boby s cibulí  rozmixujeme,  můžeme přidat trochu vody, nebo vývaru, podle hustoty. Okořeníme a opečeme na troše oleje. Nebojíme se dost kořenit, sója to "vsákne".

Podáváme s brambory a čerstvou zeleninou.

Pohanka se žampiony pohanka.jpg

Na cibuli podusíme žampiony (nebo jiné houby, třeba sušené předem namočené), jemně osolíme a opepříme, přidáme kmín, podlijeme 1/2 skleničkou vody a vsypeme půl skleničky spařené pohanky. Po uvedení do varu zmírníme plamen a po 1 minutě vypneme. Necháme pod pokličkou 10 minut. Pak vmícháme 1 stroužek česneku (rozmačkaný).

Podáváme s kyselou okurkou.

Kdo má rád Vánočního kubu, tak si určitě pochutná.

Jáhelník
Starodávný recept, který se dělal na Štědrý večer s nadějí, že drobné žluté jáhly přinesli jedlíkům dostatek peněz v příštím roce.

  • 30 dkg jáhel
  • 1l mléka nebo 1/2 l mléka a 1/2 l vody
  • kousek másla
  • 2 vejce
  • cukr dle chuti
  • špetku soli
  • ovoce dle chuti (jakýkoli kompot, nastrouhaná jablka, čerstvé ovoce, sušené švestky, rozinky atd.)

Nejdůležitější věc je spařit jáhly horkou vodou, nejlépe 3x,  jinak jsou hořké.

Jáhly dáme vařit do mléka se špetkou soli a uvaříme kaši. Do horké kaše přidáme kousek másla, osladíme dle chuti a necháme trochu vychladnout, přidáme žloutky a sníh z bílků. Do vymazané zapékací mísy dáme vrstvu kaše, poklademe ovocem a navrch zbytek kaše. Dáme do trouby a pečeme do zlatova.
 

Cizrnový guláš se smetanou a pohankové knedlíky

 CIZRNOVÝ GULÁŠcizrnovy-gulas--pohankove-knedliky.jpg

  • 2 velké cibule
  • polévková lžíce sladké papriky
  • 3/4 litru zeleninového vývaru  BIO
  • trochu mouky
  • 250 ml smetany
  • špetka bílého pepře
  • špetka soli
  • cizrna

Cizrnu (která byla den předem namočená) dáme asi na hodinu a půl povařit do nesolené vody (nebo se špetkou sody na cca 40 min).
Mezitím nakrájíme cibuli na kostičky a osmažíme do zlatova, zaprášíme sladkou paprikou a mírně osmahneme. Takto připravený základ zalijeme asi ¾ litru zeleninového vývaru a necháme na ohni.
V misce si z hladké mouky a vody přpravíme asi 1-2 dcl řídké kašičky a vléváme do vývaru. Řádně prošleháme, aby se nám nevytvořily hrudky. Snížíme teplotu a pozvolna vaříme asi 1 hodinu. Ke konci zavaříme  smetanu a podle chuti přisolíme a dochutíme bílým pepřem. Vložíme uvařenou cizrnu.

TIP: Vynecháním smetany snížíme kalorickou hodnotu.

POHANKOVÉ KNEDLÍKY

  • 250 g pohanky (lámanka)
  • 50g másla
  • muškátový oříšek
  • olej
  • 2 vejce
  • 5 rohlíků
  • cca 30g bramborového škrobu

Pohanku spaříme vroucí osolenou vodou a necháme ji asi 20 minut stát pod pokličkou. Vody je třeba odměřit dvojnásobek než samotné pohanky. Během toho si v misce rozšleháme vejce, rozpuštěné máslo, sůl, koření a jemně nasekanou petrželovou nať, na závěr vmícháme škrobovou moučku. Tuto směs pak vmícháme do spařené pohanky. Přidáme nakrájené rohlíky a vše zlehka promícháme. Podle potřeby můžeme přidat trochu bramborového škrobu.
Na každý knedlík (váleček) si připravíme pruh alobalu a na něj položíme kousek potravinářské fólie. Řídké těsto pak rozdělíme na patřičné části a postupně vytvoříme prostým zavinutím válečky. Na koncích alobal pečlivě stočíme "jako bonbónek“.
Podle velikosti vaříme knedlíky asi 20 minut.

Pohanková roláda

  • 4 vejce,
  • 4 lžíce cukru,
  • 6 lžic mouky (2 lžíce celozrnné, 2 lžíce pšeničné hladké, 2 lžíce sojové).

Uděláme těsto (jako piškot) a upečeme placku na plechu.

náplň:

Uvaříme 10 dkg pohanky ve 3 dl vody. Jakmile vsákne, přidáme 1 dl mléka, 1 vejce, 1 lžíci polohrubé mouky, vanilkový cukr a vaříme nad párou, až vznikne hustý krém. Do krému přidáme želatinu (ale nemusí být) - 2 lžíce v 0,5 dl vody. Do vychladlé pohanky přidáme namočené hrozinky, kandované ovoce a roládu naplníme.

Pohankový salát

  • 20 dkg pohanky,
  • 2 rajčata,
  • 1 paprika,
  • 1/2 salátové okurky

nálev:

  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 3 lžíce vody,
  • 1 lžíce octa,
  • špetka soli, pepře, cukru

Pohanku namočíme na hodinu do vody, pak v téže vodě uvaříme. Slijeme a necháme okapat. Pak přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu, zalijeme nálevem a necháme hodinu odležet, podáváme s pečivem.

Pohankové karbanátky

30 dkg pohanky namočíme a podusíme se 2 bobkovými listy. Pak přidáme nastrouhané vlašské ořechy, 15 dkg strouhaného sýra (může být i uzený), 1 větší cibuli, 4 - 5 stroužků česneku, 1 velce, sůl, majoránku. Můžeme přidat i vařené kroupy. Uděláme karbanátky, obalujeme je ve strouhance a pečeme na oleji, můžeme je zapéct i v remosce. Teplé podáváme s brambory a zeleninou nebo kyselým zelím, studené s chlebem jako sekanou.

Pohanková pomazánka

  • půl hrníčku pohanky
  • 1 tvaroh
  • cibule
  • petrželka
  • sůl

Uvaříme pohanku, po vychladnutí vmícháme tvaroh, jemně pokrájenou cibulku, petrželku, dobře promícháme a dosolíme.

Pohanka s brynzou a česnekem

  • 2 hrníčky pohanky,
  • 4 hrníčky vody,
  • 25 dkg brynzy nebo netučného tvarohu,
  • 5 stroužků česneku,
  • sůl,
  • petrželka,
  • rajče,
  • 5 lžic oleje

Vodu uvedeme do varu, vsypeme spařenou pohanku, zamícháme, odstavíme, necháme asi 30 minut v teple. Na pánev dáme olej, na něm pohanku prudce zahřejeme, vmícháme brynzu nebo tvaroh a když se začne srážet odstavíme. Osolíme, vmícháme utřený česnek, zdobíme petrželkou a rajčetem.

Pohančená bábina

  • 25 dkg pohanky
  • 5 dkg tuku
  • 12 dkg brynzy nebo slaniny

Pohanku spaříme, aby pozbyla hořkou chuť. Pak ji opereme, opečeme na tuku, zalijeme vodou a v troubě dusíme. Nemícháme s ní, aby zůstala celá. Podáváme s brynzou nebo s rozpuštěnou slaninou.

Pohanková polévka

  • 3 hrstky pohanky
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/2 celer
  • 1/2 brokolice
  • 1/2 balení mražené zeleniny (hrášek, kukuřice, mrkev)
  • polévkové koření
  • hrstka otrub
  • petrželka
  • pažitka
  • pepř
  • sůl

Pohanku uvaříme dle návodu (chvíli povaříme, slijeme a necháme nabobtnat). Do hrnce dáme vařit mrkev, petržel, celer a brokolici, vše pokrájené na přibližně stejně velké kousky. Vaříme tak, aby zelenina byla měkká, ale ne rozvařená. Poté rozmixujeme úplně dohladka. Ochutíme polévkovým kořením (bujónem z kostky), solí a trochou pepře. Přidáme mraženou zeleninu, prohřejeme. Vmícháme uvařenou pohanku a hrstku otrub. Nakonec pohankovou polévku ozdobíme bylinkami (pažitkou, petrželkou), výborná je i čerstvá bazalka.

Cizrnové karbanátky ala falafel

Uvařenou cizrnu pomixujeme s kukuřičnou strouhankou, pohankovou moukou, cibulkou, česnekem (a vodou podle potřeby) a vytvoříme tužší hmotu. Dochutíme - např.sojovou omáčkou, nebo česnekem, majoránkou, bylinkami atd...

Pomocí lžičky utvoříme placičky a osmažíme. Podáváme s grunkernem ze špaldy (speciálně upravená zelená zrna pšenice špaldy), šťouchaným topinamburem, cibulovým pickles a strouhanou zeleninou.

Pohankové noky

Nastrouháme najemno červenou řepu a i s vodou,kterou pustila ji smícháme s pohankovou moukou. Ochutíme např dobromyslí. Podle potřeby přidáme vodu a vypracujeme těsto. Pak tvarujeme nočky a uvaříme ve vodě než vyplavou.

Podáváme s kysaným zelím, tempehem jako špek a napařenou brokolicí. K tomu natto (tradiční japonský pokrm, který je připravován fermentací uvařených sójových bobů) na cibuli se shoyu a  hořčicí .

Pikantní zeleninové placičky

  • svazek karotky
  • 2 jarní cibulky
  • 2 mladé cukety
  • 3 celá vejce
  • 200g hladké pohankové mouky
  • trochu čerstvě mletého pepře
  • sůl
  • 2 lžičky ostré Arabské směsi (paprika, římský kmín, koriandr, česnek, chilli, sůl - 28 %)
  • 1 lžíci olivového oleje

Mrkev, cukety a cibulky včetně jejich zelené natě nakrájíme  na velmi tenké proužky.  Přidáme  tři celá vejce a pak také mouku, ve které rozmícháme čerstvě mletý pepř i přiměřené množství soli. Vše dobře promícháme. Vytvarujeme placičky a klademe na plech potřený olivovým olejem. Do zeleninové směsi  přidáme Arabskou směs (lze použít i kari). Placičky pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 5-6 minut. Pak obrátíme a pečeme stejnou dobu z druhé strany. Hotové pokapeme citrónovou šťávou a podáváme se zakysanou smetanou, do které jsme přidáme velkou hrst nadrobno nasekaných mátových lístků.

Pohankové placičky

  • 300 g pohankové lámanky,
  • 2 vejce
  • 100 g nastrouhaného eidamu
  • sůl
  • tuk na vymazání plechu a na smažení

Pohankovou lámanku rozvaříme v litru vody na kaši a necháme mírně vychladnout. Pak do kaše zamícháme rozšlehaná vejce, strouhaný sýr a osolíme podle chuti. Vzniklou hmotu rozetřeme na vymaštěný plech, necháme ztuhnout a nakrájíme na čtverce, které z obou stran krátce opečeme na pánvi.

Pohankové palačinky

  •  hrnek mléka
  •  půl hrnku kefíru (nebo půl hrnku mléka navíc)
  • 3/4 hrnku hladké mouky (celozrnné)
  • 3/4 hrnku pohankové mouky
  • 1 vejce
  •  špetka soli
  •  lžička oleje (slunečnice)
  • olej na smažení

Náplň:

  • hlávka salátu nebo mladý špenát
  • hrstka oliv (nejlépe černé)
  • 4 rajčata

Smícháme mlíko a kefír se lžičkou oleje a s vejcem a dobře rozmícháme (rozmixujeme). Přisypeme obě mouky a sůl a mixujeme, až je těsto hladké. Necháme asi tak půl hodiny v klidu. Rozehřejeme pánev a potřeme slabě tukem (nebo použijeme kvalitní nelepící pánev bez tuku). Vlejeme 2-3 lžíce těsta a zakroužíme pánví, aby se těsto rozteklo po celé ploše. Několik minut opékáme, pak obrátíme a dopečeme z druhé strany (šikovní můžou palačinku obracet  vyhazováním). Mělo by to vyjít asi na 8-10 palačinek.Palačinky skládáme na sebe a udržujeme je pod pokličkou nebo někde v teple. Mezitím (nebo předtím) si připravíme náplň:

Salát nebo jiné zelené listí opereme, natrháme na kousky. Rajčata nakrájíme na kousky. Olivy (vypeckované) nakrájíme na kolečka. Všechno dáme do mísy a vyplkneme do toho náš naložený sýr (i s olejem). Pěkně to všechno promícháme a  plníme palačinky, které smotáme a pokud se rozmotávají, zajistíme je párátkem.

Místo naloženého sýra můžete použít nakrájený sýr přímo z balíčku a ochutit salát přidáním olivového oleje a nějakého koření, bylinek. Přidat jde i další zeleninu - sušená rajčata, ředkvičky, paprika, mrkev nastrouhaná, okurek, cokoliv.

Pohanková pečenice

  • 500ml mléka
  • 250g pohankové mouky
  • 1 malá cibule
  • sůl a pepř podle chuti
  • 20g másla
  • 500-600g uzrálé pikantní měkké vepřové klobásky

Předehřát troubu na 190°C. Pomalu zahřívat mléko v kastrolku a přidávat mouku za stálého míchání tak, aby vzniklo poměrně tekuté těstíčko. Posekat cibuli na jemno a přidat ji do těstíčka. Osolit a opepřit.Vymazat pekáč, nebo plech s okrajem a nalít do něj těstíčko (asi 2-3cm vysoko). Rozlámat klobásku na kousky a poházet je po povrchu těstíčka.

Péct asi 1 hodinu. Podávat horké se salátem.

Výborné též s houbami.

Kontrabáš

  • 6 velkých brambor
  • 300 g pohanky
  • 4 vejce
  • smetana
  • sádlo sůl
  • pepř
  • majoránka
  • zelená petrželka
  • na posyp slanina (brynza, ovčí sýr)

Brambory uvaříme v osolené vodě do polotuha, oloupeme a nakrájíme na kostky. Pohanku opláchneme, nasypeme do vroucí osolené vody, necháme přejít varem (asi 2 min.) a vložíme pod peřinu na půl hodiny. Následně smícháme s bramborem, vložíme do sádlem vymazaného pekáče, osolíme, opepříme, dle chuti přidáme majoránku a petrželku a necháme zapéct na 250 oC asi 15 minut. Zalijeme osolenými rozšlehanými vejci se smetanou a pečeme dalších 20 minut při 200°C. Osmažíme slaninu a porci posypeme (můžeme také brynzou nebo ovčím sýrem).
 Pohankový kubaaaa-001-a.jpg

  • 100 g pohanky lámanky
  • 30 g sušených hub
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • sádlo
  • kmín
  • majoránka
  • sůl
  • pepř
  • máslo

Houby smícháme s pohankou, zalijeme horkou vodou v poměru díl pohanky a jeden a půl dílu vody, necháme odstát alespoň hodinu. Na sádle opečeme nakrájenou šalotku a česnek, orestujeme pohanku s houbami, okořeníme kmínem, majoránkou, solí a pepřem.

Černidlo

Černidlo je pohanka dušená jako rýže v troubě. Na Valašsku ji mastili máslem a podávali k ní slanečka. Na Slovensku ji mastí rozškvařenou slaninou a podlévají brynzou.

  • 250 g pohanky
  • 100 g slaniny
  • sůl,
  • 1 litr vody

Pohanku přebereme a dobře ve studené tekoucí vodě vypereme, spaříme vařící vodou a necháme v sítu okapat. Vyhřejeme si troubu, pohanku rozložíme na plech a nasucho ji opražíme. Pohanku dáme do kastrolu, zalijeme vařící osolenou vodou a na chvíli podusíme, ale nesmíme ji rozvařit. Je-li nutné, přilijeme trochu vařící vody.

Ze slaniny si nakrájíme hřebínky, vypražíme je do křupava a ozdobíme jimi kaši, kterou zalijeme vyškvařeným tukem.

Kaši ozdobíme zelenou petrželkou a podáváme ji horkou. Jako příloha může být salát z kysaného zelí.

Fazole se zelím a pohankou

  • 100 g fazolí
  • 250 g pohanky
  • 250 g kysaného zelí
  • 2 cibule i s natí
  • mořská sůl
  • 2 lžíce oleje
  • libeček

Zvlášť uvaříme v osolené vodě fazole a pohanku, scedíme a smícháme s nadrobno nakrájeným kysaným zelím, cibulí, libečkem a olejem.

Kaše pohanková

  • 20dkg pohanky
  • 30 ml mléka
  • sůl
  • skořice
  • cukr
  • máslo

Pohanku vsypeme do osoleného vroucího mléka, dobře promícháme. Odstavíme z ohně a necháme dojít pod peřinou. Vařením ubývají nejcennější látky - rutin a vitamíny. Porce kaše pokapeme máslem a posypeme cukrem a skořicí.

Můžeme udělat na slano - do pohanky vmíchat osmaženou cibuli, podušené houby nebo brynzu.

Keltské palačinky z pohankové mouky

  • 500 g pohankové mouky
  • 1 l mléka
  • 1-3 vajíčka
  • špetka soli

Z řídkého těsta usmažíme placky, téměř bez tuku.

Náplň - tvarohovo-ovocná.

 Pohanka se zeleninoupohanka-se-zeleninou.jpg

  • 350 g pohankové lámanky
  • cibule
  • česnek
  • 2 papriky
  • olivový olej
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • mrkev
  • hrášek nebo kukuřice
  • 3 rajčata
  • tvrdý sýr (nemusí být)
  • petrželová nať
  • zeleninový vývar

Drobně nakrájenou cibuli, česnek a papriky nakrájené na nudličky zpěníme na oleji, poprášíme je mletou paprikou, podlijeme trochou vody a krátce podusíme. Pohanku přebereme, spaříme vařící vodou, scedíme, necháme dobře okapat a osmahneme na oleji. Podlijeme vývarem a dusíme. Další vodu přidáváme podle potřeby. K poloměkké pohance vmícháme připravenou paprikovou směs, mrkev nakrájenou na kostičky a dusíme, až vše změkne.

Rajčata oloupeme, nakrájíme na kostičky, lehce osmahneme na oleji, osolíme, vložíme hrášek (kukuřici), nasekanou petrželku a podusíme. Pohanku rozdělíme na talíře, přidáme rajčatovou směs a vše můžeme posypat strouhaným sýrem.

Pohankové rizoto

  • 2 hrníčky krup
  • 1 hrníček pohanky
  • cibule
  • olej
  • houby
  • vegeta
  • kari koření
  • sůl

Uvaříme zvlášť kroupy a pohanku. Na zpěněné cibulce smícháme kroupy, pohanku a houby. Dochutíme vegetou, kari kořením a osolíme. Podáváme s okurkou nebo naloženým zelím.

 Jáhly zapečené se šunkou a hlívoujahly-zapecene-se-sunkou-a-hlivou.jpg

  • 250 g jáhel,
  • sůl,
  • 150 g šunky vcelku, (kuřecí maso, sójové,..)
  • 70 g hlívy ústřičné, (směs lesních hub)
  • olivový olej,
  • ¼ lžičky mletého kmínu,
  • zelená petrželka,
  • Solčanka -zeleninové ochucovadlo pokrmů s mořskou solí bez glutamátu sodného
  • máslo

Jáhly spaříme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Na olivovém oleji osmahneme na kostičky nakrájenou šunku a na malé kousky pokrájenou hlívu. Směs ochutíme mletým kmínem a Solčankou. Vmícháme uvařené jáhly, jemně sekanou petrželku a celou směs přendáme do zapékací misky. Povrch poklademe kousíčky másla a krátce zapečeme v troubě vyhřáté na 220 °C.

Jáhlové rizoto (kuřecí prsa se zeleninou)kureci-prsa-se-zeleninou--jahlove-rizoto-.jpg

100 g jáhel
180 g sójového masa
100 g mražených sekaných špalíčků ze špenátu
200 g sýra na posypání (bez barviva E160b)
1 ks žluté papriky
3 stroužky česneku
1 lžička másla
1 lžička himalájské soli
Postup přípravy:
Jáhly uvaříme na mírném ohni podle návodu. Mezitím omyjeme papriku, kterou nakrájíme na nudličky. Sójové maso uvaříme podle našeho zvyku. Na pánvi rozpustíme trochu másla, orestujeme z prudka papriku, po pár minutách stáhneme oheň a přidáme přiměřené množství nasekaných špalíčků špenátu, dusíme ještě chvíli pod pokličkou. Na konec osolíme, přisypeme nasekané stroužky česneku (množství jak kdo má rád) a sójové maso. Vše dobře promícháme s jáhly a ještě necháme pár minut vařit. Podáváme se strouhaným sýrem.
Můžete přidat ještě rajčata nebo mraženou zeleninu.

Jiná varianta je s kuřecím masem a rýží, recept v Masových jídlech - Opeřenci - kuře, husa, kachna, holoubě,..

Pražené jáhly se zeleninovou směsí a houbami

Potřebujeme: jáhly, houby, pórek, mrkev, sojovou omáčku (bio, tedy bez glutamátu)prazene-jahly-se-zeleninovou-smesi-a-houbami-a.jpg

Jáhly opražíme na kapce oleje. Zalileme je vařící vodou a povaříme, cca 10 minut. Zároveň připravujeme zeleninovou směs s houbami. Zeleninu dáme podle chuti, já nakrájela pórek a mrkev na kolečka. Na trošku másla s olejem dáme houby, nakrájenou mrkev a pórek.  Takto směs lehce osmahneme až do změknutí, popř trochu podlijeme. Poté dochutíme sojovou omáčkou bez glutamátu a kořením ( zázvor,  římský kmín, pepř a špetku třtinového cukru). Zdobíme čerstvými bylinkami, např. bazalkou.

 

 Špenátová pohanka

  • 150 g pohankových krup
  • 2 cibule
  • 1 mražený špenát
  • 4 stroužky česneku
  • 350 g zeleného hrášku
  • 1 zelenou papriku
  • zeleninový vývar
  • olej
  • černý pepř a sůl

Na oleji osmahneme cibuli, přidáme špenát, podle potřeby dolijeme zeleninový vývar, krátce povaříme, přidáme hrášek, nadrobno nakrájenou papriku, česnek, sůl a pepř. Nakonec přidáme uvařenou pohanku a vše promícháme.

Zapečená pohanka se zeleninou

  • 300 g pohanky lámanky
  • kousek pórku nebo jarní cibulky
  • 2 větší žampiony
  • 1 velká mrkev
  • 1 menší cuketa
  • 150 g zelených fazolek
  • 1/4 celeru
  • 1 větší petržel
  • mletá sladká paprika (kdo má rád, tak trochu chilli)
  • sojová omáčka (používám Shoyu)
  • sezamová semínka na posypání

Pohanku zalijeme dvojnásobným množstvím vroucí vody, osolíme, přiklopíme pokličkou a necháme nabobtnat. Zelené fazolky nakrájíme na menší kousky a spolu s mrkví uvaříme do poloměkka. Pórek nebo jarní cibulku nakrájíme na kolečka, petržel a celer na menší kostičky a vše společně osmažíme na trošce oleje dozlatova. Přidáme pokrájené žampiony, cuketu, uvařené fazolky a mrkev na kostičky. Zeleninu ochutíme sojovou omáčkou a mletou paprikou (případně chilli).
Nakonec vmícháme připravenou pohanku, zamícháme, upravíme do zapékacího pekáčku, posypeme sezamovými semínky a zapečeme v troubě dozlatova.
Nápad na vylepšení / tip: Podáváme se zavařenou červenou řepou nebo sladkokyselou okurkou.

Pohanková kaše slaná se zeleninou

  • 250 g pohanky
  • 0,5 l vody
  • 1 větší cibule
  • 50 g sádla nebo uzeného špeku
  • 2 rajčata
  • 2 papriky
  • sůl

Špek nebo sádlo s nakrájenou cibulkou osmahneme dorůžova, zalijeme vodou s promytou pohankou, nakrájenými rajčaty, paprikou, osolíme a uvedeme do varu. Hrnec zabalíme do utěrky a pohanku v něm necháme změknout. Podáváme jako samostatný pokrm.

Houbový jáhelník

  • 300 g jáhel
  • 300 g čerstvých nebo hrst sušených hub
  • 4 rohlíky
  • 1/4 l mléka
  • 2 vejce
  • pepř
  • kmín
  • zázvor
  • majoránka
  • česnek
  • sůl

Čisté jáhly uvaříme ve vodě (poměr 1:2,5) na měkko. Čerstvé houby nakrájíme a podusíme. Sušené před vařením namočíme do vlažné vody. Rohlíky nakrájíme a namočíme do mléka. Uvařené jáhly, houby a rohlíky promícháme, přidáme vejce a ochutíme kořením. Směs přeložíme do vymazané zapékací mísy, povrch urovnáme a v horké troubě upečeme dozlatova. Hotový jahelník mužeme posypat sýrem a podáváme se zelným salátem nebo sterilovanou okurkou. Muže se konzumovat i studený (krájený na tenčí plátky).

Jáhlová kaše

  • 250g jáhel
  • ½ l mléka
  • sůl
  • 300g másla
  • 50g cukru
  • skořice

Jáhly opereme, dvakrát spaříme vařící vodou. Dobře je vždy ve vodě promícháme a scedíme. Potom na ně nalijeme vařící mléko, přidáme sůl, malý kousek omastku a jáhly na mírném ohni uvaříme do měkka. Jsou-li jáhly ještě tvrdé a mléko se už vyvařilo, přilejeme ještě trochu vařícího mléka. Jednotlivé porce poléváme máslem a sypeme cukrem a skořicí. Při dováření můžeme do jáhel přidat předem namočené sušené švestky. Kdo nemá rád skořici, může si porci posypat kakaem.
Toto jídlo je typově podobné krupicové kaši, ale je zajímavější.

Pohankové karbanátky ll.

  • 200 g pohankové krupice
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 200 g mrkve
  • jednu cibuli
  • stroužek česneku
  • 25 g sójové mouky
  • jedno vejce
  • 50 g nízkotučného jogurtu
  • kmín
  • pepř
  • sůl

Pohankovou krupici krátce povaříme v zeleninovém vývaru a necháme ji nabobtnat. Přidáme jemně nastrouhanou mrkev, nakrájenou cibuli a rozetřený česnek, sójovou mouku, vejce, jogurt a koření. Vlhkýma rukama tvarujeme karbanátky, které opečeme na oleji.

Pohankový nákyp s ovocem

  • 200 g pohanky
  • 200 g jablek švestek nebo jiného ovoce
  • 120 g másla
  • cukr dle osobní zvyklosti
  • skořici
  • vanilkový cukr

Nabobtnanou pohanku nasypeme do zapékací formy vymaštěné máslem. Střídáme tenké vrstvy pohanky s ovocem, které jsme osladili a ochutili skořicí a vanilkovým cukrem. Poslední vrstva je z pohanky, tu polijeme máslem a vše dáme do trouby zapéct.

Pohankové karbanátky s houbami

  • 1/4 kg pohanky,
  • 2 hrstě sušených hub,
  • 1 vejce,
  • 1 cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • majoránka,
  • sůl,
  • pepř

Pohanku přes noc namočíme, druhý den ve stejné vodě uvaříme doměkka. Čerstvé houby pokrájíme a na cibulce osmahneme. Pokud máme houby sušené, povaříme je ve vodě, pak vymačkáme a také je osmahneme na cibulce. Houby přidáme k uvařené pohance. Osolíme, opepříme, smícháme s vejcem, prolisovaným česnekem, majoránkou a moukou. Tvoříme placky, obalujeme ve strouhance a smažíme.

Ořechový jahelníček se švestkama

  • 100g jáhel
  • 250 ml mléka
  • kousek másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu (pokud máte rádi sladké tak více medu nebo trošku řtinového cukru)
  • 1 lžíce tahini (100% sezamová pasta)
  • špetka skořice
  • špetka citronové kůry
  • špetka soli
  • trochu ořechů dle naší chuti
  • sušené švestky

Sušené švestky (možství dle naší chuti) si namočíme do vody. Jáhly si propláchneme vodou a následně spaříme vroucí vodou (kvůli hořkosti), poté scedíme. Dáme si uvařit kaši z jáhel, mléka, špetky soli a kousku másla, vaříme asi 15 minut do zhoustnutí a měkkosti, poté necháme vychladnout. V misce si vyšleháme žloutek s medem a tahini, přidáme citronovou kůru, skořici, ořechy a vychladlou jáhlovou kaši, pořádně promícháme, poté pomalu přimícháme ušlehaný bílek. Švestky slijeme a pokrájíme na čtvrtky. Zapékací misku si vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, nalijeme polovinu jáhlového těsta, na něj dáme pokrájené švestky, zalijeme druhou polovinou těsta, nahoru poklademe slaboučkým plátem másla a dáme péct.
Pečeme na horkovzduch 30 minut. Tato dávka je na dvě malé zapékací mističky. Podáváme teplé.

Pohankové smaženky

  • 20 g pohanky
  • 1/4 l vody
  • 2 vejce
  • 20 g másla
  • sůl
  • olej na smažení

Uvaříme pohankovou kaši, kterou ochladíme asi na 60 stupňů, přidáme rozšlehaná vejce a dobře promísíme. Rozhrneme na plech vymaštěný tukem. Když kaše ztuhne, rozkrájíme ji na čtverce asi 5x5 cm, které z obou stran osmažíme na oleji.
Podáváme jako přílohu k masu.

Pohanská kaše v mléce

Pohanská kaše - zpracovaná semena pohanky obecné k potravinářskému použití.


0,5 litru pohanské kaše opereme, vsypeme ji do 3/4 litru vařící vody a dobře přikryjeme. Na pokraji plotny nám za chvíli nabobtná. Pak do ní vlijeme jeden litr horkého mléka a za občasného míchání uvaříme do měkká. Kaše se mastí máslem. Kdo chce, může si ji pocukrovat. Kdysi se pohanská kaše vařívala nemocným lidem, neboť je lehce stravitelná. Zdraví lidé si ji také mohou pomastit usmaženým uzeným špekem.

Jáhlové palačinky

  • 1 kg čerstvého špenátu,
  • 250 g jáhel,
  • 200 g ovčího sýra,
  • 200 ml mléka,
  • 2 stroužky česneku,
  • 2 vejce,
  • pažitka,
  • sůl,
  • olej

Jáhly pomelte v mlýnku na mák, zalijte mlékem a nechte asi 30 minut odstát. Pak přimíchejte rozšlehaná vejce, rozmačkaný česnek a sůl. Z těsta opečte na rozpálené vymaštěné pánvi 4 velké palačinky.

Špenát operte, poduste 3 - 5 min. Tekutinu vymačkejte a špenát smíchejte s krájenou pažitkou, rozdrobrným sýrem a případne dosolte.
Hotové palačinky poklaďte špenátem a dosolte.

Sojová kaše

  • 250 g uvařené sóji,
  • 1 PL oleje,
  • 30 g hladké mouky,
  • 50 g cibule,
  • sůl,
  • česnek,
  • mléko.

Uvařenou rozemletou sóju zahustíme cibulovou zápražkou, osolíme, povaříme a přidáme rozmělnění česnek. Rozředíme mlékem.

Staročeský kuba

  • 40 g sušené houby
  • 60 g sádla
  • 300 g krupek
  • 1 ks cibule
  • 2 ks stroužky česneku
  • kmín, majoránka, pepř, sůl

Sušené houby necháme nabobtnat cca 2 hodiny ve vodě, pak je uvaříme a na jemno nasekáme.  Krupky uvaříme s kmínem a pak scedíme.  Smícháme s česnekem utřeným se solí a přidáme pepř, majoránku, na jemno nakrájenou cibuli a sádlo.  Do předem vymaštěného pekáče naskládáme střídavě vrstvu krupek a vrstvu hub (poslední vrstva musí být krupky!) Povrch zakapeme sádlem a pečeme v troubě cca 30 minut.

Doporučení
Jako přílohu podáváme např. salát z kysaného zelí.

Táborský maňas

  • 250 g krup
  • 250 g brambor
  • několik hrstí sušených hub
  • 100 g tuku
  • sůl
  • mletý pepř
  • majoránka
  • 2 hrsti škvarků
  • 3 dl masového vývaru
  • sádlo na vymazání pekáčku

Ve třech vodách vypereme kroupy a uvaříme je do poloměkka. Oloupeme a na kostičky pokrájíme brambory. Několik hrstí sušených hub namočíme a potom je za občasného podlévání vodou, v níž jsme houby namáčeli, dusíme na 100 g tuku.
Vařené kroupy, syrové brambory a houby promícháme se lžičkou soli, lžičkou pepře, lžičkou majoránky, 2 hrstmi škvarků a l/3 l masového vývaru.
Směs pečeme do červena v tukem vymaštěném pekáčku.

Černý kuba s kapustou ( jižní Čechy )

  • 250 g trhaných krupek
  • 30 g tuku
  • 20 g sušených hub
  • 1 velká kapusta
  • 100 g slaniny
  • sůl

Kroupy uvaříme do měkka s kouskem tuku, aby se nepřipálily.
Zvlášť uvaříme sušené houby a očištěnou kapustu. Povařenou a rozsekanou kapustu podusíme na rozpálené slanině, smícháme s krupkami, rozsekanými houbami, rozředíme vývarem z hub a kapusty.
Vše promícháme, vlijeme do vymaštěného pekáče a pečeme v troubě. Po zapečení povrch pomastíme a dopečeme.

Celozrnné palačinky se špenátemcelozrnne-palacinky-se-spenatem.jpg

Do 3 dcl mléka rozšleháme 2 vajíčka, přidáme špaldové otruby, pšeničné klíčky, ovesné vločky, sůl, a zahustíme pšeničnou a žitnou celozrnnou moukou na řídké těstíčko. Necháme stát asi 2 hodiny, aby se tekutina vsákla, a pak můžeme ještě upravit hustotu.

Špenát uvaříme, jak jsme zvyklí a naplníme s tím palačinku, přehneme a servírujeme s čerstvou zeleninou.

Palačinky jsou hodně syté, stačí 2 na porci.

 

Pohanka s tuňákem a cizrnou

150g pohanky
100g cizrny
200g zelí
185g tuňáka ve vlastní šťávě
2 stroužky česneku
1 lžička petrželky
sůl podle chuti
Pohanku a cizrnu smícháme dohromady, propereme a namočíme alespoň na tři hodiny. Jsou-li v pohance tmavé slupky odstraníme je. Vodu slijeme, nalijeme novou a dáme vařit se zelím, které jsme nakrájeli na malé kousky.
Množství vody by mělo být asi 1 cm nad povrch pohanky a cizrny. Během vaření nesolíme ani není potřeba míchat. Jakmile se začne voda vařit, vaříme zhruba ještě 15 minut pod pokličkou na mírném ohni. Hrnec i s pokličkou zabalíme do utěrky a necháme dojít nejlépe zabalené v peřinách. Na pánvi ohřejeme tuňáka, přidáme uvařenou pohanku s cizrnou a zelím, ochutím solí, prolisovaným česnekem a ještě pár minut dohromady povaříme. Pohanku na talíři zdobíme petrželkou a můžeme podávat samotné či s chlebem.


 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA