Jdi na obsah Jdi na menu
 


Seitan

23. 3. 2014

Seitan - výroba

  • 1 kg pšeničné hladké mouky
  • 0,5 l vody

Z mouky a vody vypracujeme nudlové těsto, čím hustší, tím lepší. Přikryjeme ubrouskem a necháme 2 hodiny odpočívat. Pak těsto dáme do velké mísy s vodou, oběma rukama hněteme, až voda zbělá. Vodu vyměňujeme a pokračujeme tak dlouho, dokud se všechen škrob nevyplaví.

Když se voda přestane zabarvovat, dáme hroudu okapat a nakrájíme z ní plátky silné asi 1 cm. Vaříme 30 min ve 2 l vody, do které jsme přidali nakrájenou kořenovou zeleninu, mořskou řasu a sójovou omáčku, koření např. libeček, bobkový list, česnek, soj. omáčku, wurzl, bazalku... Hmotu můžeme obarvit šťávou z červené řepy.

V lednici uvařený seitan vydrží několik dní. Uvařený seitan můžeme i zmrazit a tak ho mít vždy po ruce.

Seitan zapečený se zelenými fazolkami a mrkví

  • seitan                                   seitan-s-bramborami--cibuli-a-fazolkami.jpg
  • brambory
  • zelené fazolky
  • mrkev
  • cibule, česnek
  • máslo, olej
  • sůl, pepř, rozmarýn

Seitan potřeme česnekem, rozetřeným se solí. Na oleji orestujeme cibuli, česnek, mrkev a fazolky. Na pekáček vymazaný olejem nakrájíme plátky brambor, osolíme, přidáme fazolové lusky, cibuli, mrkev a seitan, okořeníme a dáme do trouby zapéct, asi na půl hodiny.

Seitan na zelenině    aaa-002-a.jpg

  • seitan
  • cibule, česnek
  • zelenina - fazolové lusky, mrkev, celer, hrášek, pekinkské zelí, pór, kapary...
  • koření - sůl, pepř, zázvor, kari, ...
  • sojová omáčka
  • Solamyl

Seitan nakrájíme na nudličky a okořeníme, posypeme Solamylem a necháme v lednici 1/2 hod odpočinout. Na troše oleje osmažíme cibuli a česnek nakrájený na plátky. Přidáme seitan a osmažíme. Přidáme směs zeleniny, sójovou omáčku - podlijeme vývarem, nebo vodou a necháme dusit.

Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.

Knedlo, zelo, seitan    knedlo--zelo--seitan.jpg

  • seitan
  • rozmarýn
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • cibule
  • česnek

Z poloviny rozmarýnu nasekáme lístky, smícháme je se solí a pepřem a z obou stran vetřeme do plátků seitanu. Seitan poklademe zbylým rozmarýnem, česnekem a cibulí nakrájenou na plátky.  Podlijeme trochou vody, přidáme olej a pečeme pod pokličkou asi 1/2 hodiny na 200°C. Ke konci odkryjeme, aby se seitan pěkně opekl.

Guláš           aaa-003a.jpg

  • seitan
  • mrkev
  • cibule
  • slunečnicový olej
  • sůl, pepř
  • majoránka
  • česnek
  • mletý kmín
  • paprika sladká
  • jalovec
  • rajčata (rajský protlak)
  • tvrdý chléb

Cibuli nakrájíme na kostičky, přidáme do většího hrnce, ve kterém budeme dělat guláš, přidáme slunečnicový olej, koření, promícháme a smažíme do sklovata. Pak přidáme na půlkolečka nakrájenou mrkev, promícháme s kořením a cibulí, zmírníme plamen a necháme přikryté dusit, za občasného míchání, do poloměkka. Nakonec přidáme seitan nakrájený na kostky, necháme chvilku dusit a zahustíme chlebem.

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA